ΦΛΩΡΙΝΑ Αμύνταιο: Ένας αμπελοοινικός παράδεισος!! - ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ : Αμύνταιο: Ένας αμπελοοινικός παράδεισος!!

.

.

Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020

Αμύνταιο: Ένας αμπελοοινικός παράδεισος!!

Αποτέλεσμα εικόνας για αμπελοοινικόςΓράφει  η Άρτεμις Τουλάκη
 Οινολόγος, M.Sc. -Ph.D. c.
Ο δρόμος για το Αμύνταιο ανηφορικός, ωστόσο η διαδρομή από  την Εγνατία οδό συντόμευσε αισθητά τον χρόνο ταξιδιού. Μόλις 1,5 ώρα από Θεσσαλονίκη ή από Γιάννενα.  Μια εξόρμηση στο βορειότερο αμπελώνα της  Ελλάδας αξίζει πραγματικά τον κόπο.






<br /></div>
</a><br />

ΚΑΝΕ LIKE ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK! ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΑΜΕΣΑ
Η αμπελοκαλλιέργεια στην περιοχή χάνεται στα βάθη του χρόνου. Οι πρόσφατες ανακαλύψεις στις γύρω αρχαιολογικές ανασκαφές αποκαλύπτουν  καλλιέργεια αμπελιού και οινοποίηση  χιλιάδων χρόνων. Ο τόπος αυτός άλλωστε φτιάχτηκε για να καλλιεργηθεί το αμπέλι… Περιτριγυρισμένο από 4 λίμνες, το οροπέδιό του Αμυνταίου- λόγω της μεγάλης  θερμοχωρητικότητας των υδάτινων αυτών όγκων-  διατηρεί μια ήπια θερμοκρασία και λειτουργεί εξισοροπιστικά στο κλίμα. Μια μοναδική «αύρα των λιμνών»  αγκαλιάζει τα πρέμνα και λειτουργεί αποτρεπτικά σε φυτοπαθολογικές ασθένειες. Τα εδάφη στην πλειοψηφία τους φτωχά, καλής αποστράγγισης, συμβάλλουν στην δημιουργία ενός μοναδικού μικροκλίματος.

Το ημι-ηπειρωτικό κλίμα, επιβάλλει μοντέρνες αμπελουργικές πρακτικές ,για να υποστηρίξουν έναν τρύγο που ξεκινά μέσα Αυγούστου και τελειώνει μέσα Οκτωβρίου συνήθως.

Το Αμύνταιο πράγματι είναι ένας τόπος μοναδικός για την αμπελοκαλλιέργεια. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι εδώ «κτίστηκε» το βασίλειο του Ξινόμαυρου! Της πιο δύσκολης ελληνικής ποικιλίας που οι σωστές επιλογές δημιουργούν όμως μεγάλα κρασιά …τα αγαπημένα μου!

Στο οροπέδιο καλλιεργούνται 5304,4 στρέμματα Ξινόμαυρου (στοιχεία  Δ.Α.Ο.Κ. Π.Ε. Φλώρινας, 2019) από τα  10.716,7 στρέμματα που καλλιεργούνται στον νομό. Το οροπέδιο του Αμυνταίου κατέχει το 87,31 %  των καλλιεργούμενων αμπελώνων της Π.Ε. Φλώρινας. Τα νούμερα κατατάσσουν το Αμύνταιο σαν τον μεγαλύτερο αμπελώνα καλλιέργειας της ποικιλίας Ξινόμαυρο στον κόσμο. Άλλωστε από το 1972 το Αμύνταιο έχει χαρακτηριστεί σαν ζώνη παραγωγής οίνων ΠΟΠ, παράγοντας οίνους από Ξινόμαυρο σε όλες τις συγκεντρώσεις σακχάρων (ξηρούς, ημίξηρους ημίγλύκους, γλυκείς) σε χρώματα ροζέ και ερυθρά. Το Αμύνταιο είναι η μοναδική περιοχή στην Ελλάδα που παράγει ροζέ ΠΟΠ ήσυχους όπως και ροζέ ΠΟΠ Αφρώδεις (Sec& Demi-Sec). Εδώ οινοποιήθηκε και ο πρώτος ελληνικός Blanc de Noir οίνος  από Ξινόμαυρο.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’90 στο Αμύνταιο ξεκίνησε μια στοχευμένη εγκατάσταση και άλλων ποικιλιών πέρα του Ξινόμαυρου. Το μοναδικό μικροκλίμα υποδέχτηκε  τοTannat, το Syrah, το Merlot, το Sauvignon Blanc, το Chardonnay, το  Pinot Noir, κ.α. αλλά και τις ελληνικές ποικιλίες Μαλαγουζιά, Ασύρτικο και Λιμνιώνα. Οι οίνοι Π.ΓΕ. Φλώρινα εμφανίζουν εξαιρετικά οινικά αποτελέσματα από τις 18 οινοποιητικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Να σημειωθεί ότι 19 χρόνια πριν ήταν μόνο 2 τα οινοποιεία του Νομού!

Το Αμύνταιο αποτελεί έναν από τους ελάχιστους ελληνικούς αμπελώνες που παρουσιάζει τόσο έντονο ενδιαφέρον για εγκατάσταση νέων φυτεύσεων. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι 4,5 εκατομμύρια κιλά σταφυλιού οινοποιούνται κάθε χρόνο στο Αμύνταιο, ενώ το σύνολο της σταφυλικής παραγωγής απορροφάται , από τα οινοποιεία που δραστηριοποιούνται στην περιοχή . Μια εκδρομή στο Αμύνταιο δίνει την δυνατότητα να γνωρίσεις, ένα οργανωμένο δίκτυο επισκέψιμων οινοποιείων που συνοδεύουν σημαντικοί γαστρονομικοί προορισμοί. Και όλα αυτά σε ένα ονειρεμένο τοπίο!


https://www.greekcellar.gr/amyntaio-to-diamanti-toy-ellinikoy-ampelona/