ΦΛΩΡΙΝΑ Ξύπνησαν οι αρκούδες στο Καταφύγιο της Καφέ Αρκούδας στο Νυμφαίο. Παρά την έντονη χιονόπτωση των τελευταίων ημερών, οι 13 αρκούδες ολοκλήρωσαν το χειμέριο ύπνο τους. - ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ : Ξύπνησαν οι αρκούδες στο Καταφύγιο της Καφέ Αρκούδας στο Νυμφαίο. Παρά την έντονη χιονόπτωση των τελευταίων ημερών, οι 13 αρκούδες ολοκλήρωσαν το χειμέριο ύπνο τους.

.

.

Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Ξύπνησαν οι αρκούδες στο Καταφύγιο της Καφέ Αρκούδας στο Νυμφαίο. Παρά την έντονη χιονόπτωση των τελευταίων ημερών, οι 13 αρκούδες ολοκλήρωσαν το χειμέριο ύπνο τους.


ΞΥΠΝΗΣΑΝ οι αρκούδες

στο Περιβαλλοντικό Κέντρο του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ
Η άνοιξη ήρθε και οι αρκούδες ξύπνησαν.
Για τις πρώην αιχμάλωτες αρκούδες του Καταφυγίου είναι πολύ σημαντικό να ακολουθούν φυσικό βιολογικό κύκλο και να πέφτουν σε χειμέριο ύπνο.

Μέσα στο ακόμη χιονισμένο Καταφύγιο της Αρκούδας, στο Νυμφαίο της Φλώρινας ξύπνησαν από το χειμέριο ύπνο* και οι 13 αρκούδες.  Φέτος ο σχετικά σύντομος αλλά δριμύς χειμώνας κράτησε τις αρκούδες σε χειμέριο ύπνο περίπου 2 μήνες (μέσα Γενάρη-μέσα Μάρτη).
Ο ζωηρός Μανώλης, ξύπνησε πρώτος, και μαζί του ξύπνησαν η Μπάρμπαρα και η Τασούλα, που για πρώτη φορά φέτος έφτιαξαν τις φωλιές τους αρκετά κοντά η μια στην άλλη.
Ο Γιωργάκης και η Ειρήνη, και πάλι μοιράστηκαν τη φωλιά τους, και ξύπνησαν μαζί, αλλά προτιμούν ακόμα να παραμένουν εκεί, μέχρι να καλυτερέψει ο καιρός.
Ο Κυριάκος φέτος, επέλεξε να κοιμηθεί κοντά στον γηραιότερο Μήτσο, και έτσι ο Μήτσος ανέλαβε να του μάθει τα μυστικά της κατασκευής μιας καλής φωλιάς!
Η Κατερίνα, η Βέσνα, ο Ντιουκ και ο Μίσα κοιμήθηκαν ο καθένας μόνος του, στις φωλιές τους, για μεγάλο διάστημα, και έχουν ήδη ξυπνήσει με μεγάλη όρεξη για φαγητό και για παιχνίδια.
Ο Γιώργος, ο μαύρος αρκούδος, και ο Ανδρέας (46 ετών), ο παγκοσμίως γηραιότερος αρκούδος σε Καταφύγιο κοιμούνται ακόμα.
Οι επισκέπτες μπορούν και πάλι καθημερινά (και τις αργίες) από τις 10.00 ως τις 16.30 να τις επισκέπτονται και να ενημερώνονται τόσο στο Καταφύγιο της Αρκούδας στο Νυμφαίο όσο και στους υπόλοιπους χώρους του Περιβαλλοντικού Κέντρου του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ (Κέντρο Ενημέρωσης για την Αρκούδα στο Νυμφαίο και  Καταφύγιο & Κέντρο Ενημέρωσης για το Λύκου στην Αγραπιδιά).
Περισσότερες πληροφορίες για τους επισκέπτες και ραντεβού για τα σχολεία στο www.arcturos.gr και στο 23860 31155.
Επικοινωνία για δημοσιογράφους: Βάσω Πετρίδου: 6937 422537, 2310 555920


*Κατά τους χειμερινούς μήνες η αρκούδα πέφτει σε χειμέριο ύπνο και όχι νάρκη αφού μπορεί να ξυπνήσει αν ενοχληθεί.
Αξιοσημείωτο είναι πως ενώ όλα τα ζώα που πέφτουν σε χειμέριο ύπνο πρέπει κατά καιρούς να ξυπνήσουν για να αποβάλουν τα ούρα τους, η αρκούδα δεν χρειάζεται να κάνει κάτι τέτοιο διότι διαθέτει έναν μοναδικό μηχανισμό ανακύκλωσης της ουρίας. Το άλλο αξιοσημείωτο είναι ότι η αρκούδα γεννά κατά τη διάρκεια του ύπνου 1-3 μικρά που ζυγίζουν μόλις 200-300 γραμμάρια το καθένα!





Και επειδή οι αρκούδες ξύπνησαν, αυξημένη θα είναι η κινητικότητά τους από τώρα και μέχρι τον επόμενο χειμώνα.
Για να μειωθεί κατά το δυνατόν ο κίνδυνος συνάντησης με αρκούδα, στο δάσος θα πρέπει κάποιος να γνωρίζει ότι:
  • Η αρκούδα έχει εξαιρετική όσφρηση, πολύ καλή ακοή και όχι τόσο καλή όραση
  • Έχει εξαιρετική μνήμη και νοημοσύνη
  • Ο ζωτικός της χώρος είναι 100-150 χλμ2 για ένα θηλυκό και έως και παραπάνω από 400 χλμ2 για ένα αρσενικό άτομο.
  • Αν δεν ενοχληθεί, ακολουθεί συγκεκριμένη ρουτίνα στις καθημερινές της μετακινήσεις: χρησιμοποιεί την ίδια όχθη ρεματιάς και τον δασικό δρόμο για τις μετακινήσεις της, το ίδιο μονοπάτι για να πάει στη φωλιά της, τους ίδιους οπωρώνες για να βρει φρούτα.
  • Η όρθια στάση της είναι συμπεριφορά ανίχνευσης ή και φόβου και όχι εκδήλωση επίθεσης

Τα παραπάνω σημαίνουν πως αντιλαμβάνεται εύκολα τον γύρω της χώρο και συνήθως καταλαβαίνει πολύ νωρίτερα την παρουσία του ανθρώπου από ότι ο άνθρωπος τη δική της παρουσία και απομακρύνεται. Άρα για να μην τη συναντήσουμε, προτείνεται η παρουσία μας στο δάσος να είναι θορυβώδης και ιδιαίτερα εμφανής.
Αν συναντήσετε αρκούδα στο δάσος:
Η  ΑΡΚΟΥΔΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΝΟΙΩΣΕΙ ΟΤΙ ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ από τον άνθρωπο
Αυτό σημαίνει:
  1. Δεν τρέχουμε
  2. Σε περίπτωση στενών χώρων δημιουργούμε χώρο διαφυγής για την αρκούδα και δεν της «κόβουμε» το δρόμο

Το πιο πιθανό είναι ότι με την παρουσία μας η αρκούδα θα έχει φύγει.
Η αρκούδα κινείται κυρίως από το σούρουπο ως την αυγή και σπανιότερα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η άμεση αντιμετώπιση της παρουσίας της αρκούδας είναι ιδιαίτερα δύσκολη διαδικασία και απαιτείται τουλάχιστο αποφυγή απερίσκεπτων ενεργειών και συνεργασία των αρμόδιων φορέων όπως η Δασική Υπηρεσία και η Αστυνομία. Ειδική ομάδα δράσης του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ επισκέπτεται συχνά τις περιοχές εμφάνισης αρκούδων μετά από επικοινωνία και συνεργασία με τις τοπικές αρχές.
Όταν η αρκούδα επισκέπτεται τακτικά μια κατοικημένη περιοχή:

Αξίζει να σημειωθεί πως η «άμεση αντιμετώπιση» όπως συχνά αναφέρεται, ουσιαστικά είναι ανέφικτη και δεν λύνει οριστικά το πρόβλημα της προσέγγισης της αρκούδας σε κατοικημένες περιοχές, ειδικά την εποχή που διανύουμε με την έλλειψη τροφικών πηγών. Η πραγματική αιτία για την συμπεριφορά της αρκούδας σχετίζεται με κακές διαχειριστικές πρακτικές από την πλευρά του ανθρώπου όπως η διατήρηση μικρών ή μεγάλων σκουπιδότοπων γύρω από τους οικισμούς και η υποβάθμιση του βιοτόπου της.
Και βέβαια, ανθρώπινη ευθύνη είναι η πρόληψη, οπότε η εγκατάσταση ηλεκτροφόρων περιφράξεων για τις καλλιέργειες και τις μελισσοκομικές εγκαταστάσεις σε ορεινές περιοχές καθώς και η φύλαξη των κοπαδιών από καθαρόαιμους ελληνικούς ποιμενικούς σκύλους είναι οι πιο αποτελεσματικές λύσεις για την αρμονική συμβίωση ανθρώπου και αρκούδας.