Υπό την Προεδρεία της Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας κ. Ζέτας Ρίζου και παρουσία του Δημάρχου Φλώρινας κ. Γιάννη Βοσκόπουλου, συνεδρίασε τη Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011 το Δημοτικό Συμβούλιο Φλώρινας με 32 θέματα στην ημερήσια διάταξη και τέσσερα εκτός αυτής. Και σχετικό video - ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ
ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ : Υπό την Προεδρεία της Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας κ. Ζέτας Ρίζου και παρουσία του Δημάρχου Φλώρινας κ. Γιάννη Βοσκόπουλου, συνεδρίασε τη Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011 το Δημοτικό Συμβούλιο Φλώρινας με 32 θέματα στην ημερήσια διάταξη και τέσσερα εκτός αυτής. Και σχετικό video
Υπό την Προεδρεία της Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας κ. Ζέτας Ρίζου και παρουσία του Δημάρχου Φλώρινας κ. Γιάννη Βοσκόπουλου, συνεδρίασε τη Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011 το Δημοτικό Συμβούλιο Φλώρινας με 32 θέματα στην ημερήσια διάταξη και τέσσερα εκτός αυτής. Και σχετικό video
Υπό την Προεδρεία της Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας κ. Ζέτας Ρίζου και παρουσία του Δημάρχου Φλώρινας κ. Γιάννη Βοσκόπουλου, συνεδρίασε τη Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011 το Δημοτικό Συμβούλιο Φλώρινας με 32 θέματα στην ημερήσια διάταξη και τέσσερα εκτός αυτής.
Πριν την συζήτηση των θεμάτων ο Δήμαρχος Φλώρινας, πρότεινε στο Δημοτικό Συμβούλιο Φλώρινας να συζητήσει και να πάρει απόφαση για τη συγχώνευση και την κατάργηση των σχολικών μονάδων του Δήμου Φλώρινας. Συγκεκριμένα ο κ. Δήμαρχος είπε:
«Με λύπη μας διαπιστώσαμε ότι ανακοινώθηκε η συγχώνευση των σχολικών μονάδων της περιοχής μας, αργά το βράδυ, χωρίς καν να ζητηθεί η γνώμη των Δήμων και των Δημοτικών Συμβουλίων. Δε σας κρύβω ότι σε ορισμένα Τοπικά Διαμερίσματα της περιοχής μας η κοινωνία είναι ανάστατη, καθώς έχουν καταργηθεί σχολεία ή έχουν συγχωνευθεί με άλλα γειτονικών Τοπικών Διαμερισμάτων. Ήδη σήμερα, το Δημοτικό Σχολείο της Αχλάδας δε λειτούργησε, διαμαρτυρόμενοι με τον τρόπο αυτό οι γονείς και οι μαθητές για τη συγχώνευση του σχολείου τους με το Δημοτικό Σχολείο της Μελίτης.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχα σήμερα με τον Πρόεδρο της Υδρούσας, μου εξέφρασε κι αυτός τα παράπονα των κατοίκων της περιοχής, γιατί, ενώ στην Υδρούσα υπάρχει ένα σχολείο το οποίο είναι σε άριστη κατάσταση με πλήρεις εγκαταστάσεις, παρ’ όλα αυτά τα παιδιά του νηπιαγωγείου μεταφέρονται σε σχολείο του Τροπαιούχου.
Η θέση η δική μου είναι η εξής: τα σχολεία έπρεπε να παραμείνουν ως έχουν στα Τοπικά Διαμερίσματα του Δήμου μας για λόγους ασφαλείας των παιδιών και να συνεχίσουν να λειτουργούν όπως λειτουργούσαν. Θα συμφωνήσω για αλλαγές στις σχολικές μονάδες, μόνο στις περιπτώσεις που συμφωνούν γι’ αυτές οι κάτοικοι των Τοπικών Διαμερισμάτων.
Προτείνεται, σύμφωνα με το σχέδιο, η συγχώνευση του Δημοτικού Σχολείου της Κολχικής με το Δημοτικό Σχολείο Υδρούσας. Όμως δρόμος ασφαλής για τη μεταφορά των παιδιών από την Κολχική προς την Υδρούσα δεν υπάρχει. Ο κύριος και ασφαλής δρόμος επικοινωνίας είναι μέσω του Περάσματος και απορώ για ποιο λόγο δε συγχωνεύτηκε με το Δημοτικό Σχολείο του Περάσματος. Κάτι παρόμοιο ισχύει και για το Δημοτικό Σχολείο της Αχλάδας, όπου και εγώ μαζί με τους κατοίκους της περιοχής εκφράζω τις αντιρρήσεις μου. Γνωρίζετε όλοι πολύ καλά ότι ο δρόμος από την Αχλάδα προς τη Μελίτη καθημερινά έχει το λιγότερο 350 φορτηγά τα οποία μεταφέρουν τόνους λιγνίτη στον ΑΗΣ Μελίτης. Φανταστείτε σε τι μεγάλο κίνδυνο βάζουμε τα παιδιά της Αχλάδας που θα είναι υποχρεωμένα να πηγαίνουν στο Τοπικό Διαμέρισμα της Μελίτης.
Επί του θέματος αυτού θα ήθελα όλοι μαζί να πάρουμε μια απόφαση. Γιατί, ενώ σαν Δημοτική Αρχή είμαστε υποχρεωμένοι να συντηρούμε τις Σχολικές Μονάδες και σε λίγο με τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, θα έχουμε και την υποχρέωση της ανέγερσης των σχολείων, από 1 Σεπτεμβρίου και της μεταφοράς των μαθητών, δεν έχουμε λόγο, γνώμη και άποψη για τις συγχωνεύσεις».
Μετά την τοποθέτηση του Δημάρχου ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των Δημοτικών Συμβούλων και εκτενής διάλογος για τη συγχώνευση των σχολικών μονάδων .
Απαντώντας ο κ. Βοσκόπουλος, είπε:
« Στην ερώτησή σας, κα Μούσιου, για το εάν έχει σταλεί επιστολή στο Δήμο Φλώρινας για τις συγχωνεύσεις των σχολείων, σας λέω ότι τέτοια επιστολή δε λάβαμε. Η κα Υπουργός και οι Υπηρεσιακοί της παράγοντες όφειλαν να το τσεκάρουν αυτό και να γνωρίζουν εάν πήραν όλοι οι Δήμοι την επιστολή και για να ζητήσουν και την απάντηση των Δήμων.
Ο κ. Ασπρίδης δήλωσε, ότι έπρεπε να είχαμε κάνει τη συζήτηση αυτή πολύ νωρίτερα. Βεβαίως, θα μπορούσε να είχε γίνει η συζήτηση αυτή πολύ νωρίτερα, όταν ακούστηκε και ξεκίνησε η διαδικασία των συγχωνεύσεων. Όμως η κα Υπουργός είπε ότι θα ζητήσει τη γνώμη των Δήμων και των Δημοτικών Συμβουλίων. Άρα εμείς αναμέναμε να μας ζητηθεί η γνώμη μας, όπως ακριβώς ζητήθηκε από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, η οποία και έστειλε την άποψή τους. Από εμάς ουδέποτε ζητήθηκε η άποψή μας.
Παρ’ όλα αυτά, κύριε Ασπρίδη, εάν είχατε την εντύπωση ότι έπρεπε να συνεδριάσουμε νωρίτερα, σαν αντιπολίτευση δε σας απαγόρευσε κανείς να φέρνατε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και να το συζητούσαμε. Δώδεκα χρόνια Δήμαρχος ήσασταν, ξέρετε πώς λειτουργεί το Δημοτικό Συμβούλιο. Στην έναρξη σήμερα είπατε ότι εάν δεν το φέρναμε σήμερα προς συζήτηση το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο εμείς, θα το φέρνατε εσείς.
Δηλαδή, τη μια μας λέτε γιατί δεν το φέρατε ως θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο τόσο καιρό, την άλλη μας λέτε ότι κακώς το φέραμε σήμερα ως θέμα. Καταλήξτε κάπου. Έχετε άποψη επί του θέματος; Εμείς έχουμε και σας την είπαμε.
Κύριε Ασπρίδη, μάλλον δε θέλετε να ακούσετε αυτά που λέμε. Δεν είπαμε ότι είμαστε αντίθετοι με τη μεταρρύθμιση ούτε με τη συγχώνευση. Είμαστε αντίθετοι με τον τρόπο που γίνεται. Συμφωνούμε, εφόσον οι όποιες αποφάσεις παρθούν, είναι συλλογικές. Δε δέχομαι εγώ προσωπικά, ούτε το Δημοτικό Συμβούλιο από μόνο του να αποφασίζει. Πρέπει να έρθουν εδώ οι αποφάσεις τεκμηριωμένες από την πρωτοβάθμια, τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, από τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, από τους συλλόγους των εκπαιδευτικών και μετά να ληφθεί απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο. Άρα οποιαδήποτε απόφαση και αν παίρναμε προγενέστερα θα ήταν σαν να αποφασίζαμε με φασιστικό τρόπο.
Άρα μη μου λέτε ότι έπρεπε να είχαμε αποφασίσει πιο νωρίς, γιατί το ξέραμε τι προβλέπει ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ. Και μη μου λέτε ότι δεν έπρεπε να κατέβω υποψήφιος επειδή διαφωνώ με τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ. Μα για το λόγο αυτό κατέβηκα. Γιατί είδα τα σφάλματα και τα λάθη του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, γι’ αυτό κατέβηκα, για να προσπαθήσω να προσφέρω όσα περισσότερα μπορώ στην τοπική κοινωνία της Φλώρινας. Για να κάνουμε ένα σωστό Δήμο. Δεν πίστεψα σε έναν ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ με τα σφάλματα που έχει, όπως εσείς κ. Ασπρίδη. Εγώ θέλω έναν ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ ο οποίος θα ενδιαφέρεται για τον πολίτη, για το δημότη.
Πείτε μου σας παρακαλώ από ποιο χωριό θα κάνουν 2 ή 3 λεπτά για να πάνε στο σχολείο, όπως ισχυρίζεστε κύριε Ασπρίδη; Το παράδειγμα της Κολχικής που αναφέρετε, η μεταφορά των παιδιών προς την Υδρούσα, ζητάτε να γίνει από ένα δρόμο ανασφαλή που δεν είναι χαρακτηρισμένος, τι είδους δρόμος είναι και αν είναι ασφαλής. Ήταν ένας αγροτόδρομος, τον οποίο εσείς στρώσατε με άσφαλτο. Ποιοι είναι οι δρόμοι από τους οποίους μπορεί να κινείται ο πολίτης με ασφάλεια; Αυτούς τους δρόμους πρέπει να χρησιμοποιούμε.
Αναφέρεστε δε και σε ιδιωτικά σχολεία της Αθήνας, τα οποία έχουν τα δικά τους λεωφορεία και μεταφέρουν τα παιδιά τους με ασφάλεια και με συνοδούς και των οποίων οι γονείς πληρώνουν αδρά για τη μεταφορά αυτή.
Με ποια λεωφορεία των Δήμων, κ. Ασπρίδη, θα κάνουμε τη μεταφορά των μαθητών; Με αυτά που είχαν οι Καποδιστριακοί Δήμοι; Πόσα χρόνια τα είχατε; Λεωφορεία που δεν έχουν ούτε ζώνες. Και με ποιους οδηγούς θα μεταφέρουμε τα παιδιά; Εδώ δεν έχουμε οδηγούς για τα φορτηγά να πάμε να πάρουμε τα σκουπίδια και ξέρετε πολύ καλά ότι δεν μπορούμε να προσλάβουμε ούτε οδηγούς, ούτε συνοδούς.
Χαίρομαι που αρκετοί συνάδελφοι σήμερα πήραν τον λόγο και τοποθετήθηκαν.
Με τον κ. Καραντζίδη ταυτίζονται οι απόψεις μας. Είναι γεγονός ότι για όλο τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ υπάρχει μια προχειρότητα, όχι μόνο για τις συγχωνεύσεις. Έχουμε προχωρήσει στις συγχωνεύσεις των ΝΠΔΔ και δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε τους παιδικούς σταθμούς. Υπάρχει μια προχειρότητα σε όλο το νομοθέτημα. Καθημερινά περιμένουμε Προεδρικά διατάγματα ή ερμηνευτικές εγκυκλίους για να μπορέσουμε να δουλέψουμε.
Στην ερώτησή σας, κ. Σαχινίδη, τι θα γίνει σε περίπτωση που υπάρχουν αντιδράσεις από τους δύο, από τους τρεις γονείς των τριών παιδιών που φοιτούν στο Δημοτικό Σχολείο της Κολχικής, εκεί σκοπός μας είναι να τους πείσουμε να πάνε σε ένα καλύτερο σχολείο, ώστε τα παιδιά τους να έχουν καλύτερη εκπαίδευση από ό, τι θα είχαν εκεί. Δε διαφωνούμε εδώ. Εκεί όπου διαφωνούμε είναι στο γεγονός ότι λήφθηκε η απόφαση αυτή χωρίς τη συναίνεση των Δήμων, χωρίς τη συναίνεση της Τοπικής Κοινωνίας, ώστε να μπορέσουμε και εμείς μετά να τους πείσουμε για τα όποια οφέλη θα έχουν τα παιδιά τους.
Για το συνοδό μαθητών κατά τη μεταφορά τους, είναι απαραίτητος και προβλέπεται από τη νομοθεσία. Στη μεταφορά των μαθητών που γινόταν από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, μέσα στην προκήρυξη προβλεπόταν ότι τα λεωφορεία θα έχουν οπωσδήποτε συνοδό. Δεν βάζουν το συνοδό; Γιατί δεν παραπονιέται κανείς και από τους γονείς όμως, όταν διαπιστώνουν ότι δεν υπάρχει.
Η κα Κωτσαλίδου ανέφερε ότι συμφωνεί με τις συγχωνεύσεις για παιδαγωγικούς λόγους, γιατί θα έχει καλύτερη εκπαίδευση ο μαθητής. Βεβαίως και θα έχει. Αλλά για πείτε μου εσείς τώρα, τι όφελος θα έχουν τα παιδιά από το μονοθέσιο νηπιαγωγείο Πολυπλατάνου και Ακρίτα, που θα συγχωνευθούν στο μονοθέσιο νηπιαγωγείο των Κάτω Κλεινών; Ποιες είναι οι καλύτερες παιδαγωγικές ευκαιρίες που θα δώσουμε στα παιδιά αυτά; Νηπιαγωγεία είναι. Ταλαιπωρία θα τους δώσουμε και κινδύνους.
Τώρα, στην τοποθέτησή σας ότι η μεταφορά των μαθητών πρέπει να γίνεται μόνο με λεωφορεία και όχι με ταξί, σας λέω ότι καλό θα είναι να ρωτήσετε τους γονείς των παιδιών να σας πουν και αυτοί τι θέλουν. Έχουν τελείως διαφορετική άποψη. Γιατί, όταν η μεταφορά γίνεται με το ταξί, έχει να πάρει τρία με τέσσερα παιδιά από το σπίτι τους και να τα πάει στο σχολείο. Όταν ξεκινάει το λεωφορείο, δε θα πάει για ένα ή δύο παιδιά στο Τοπικό Διαμέρισμα να τα πάρει και να τα πάει αμέσως στο σχολείο. Θα πάει και σε άλλα Τοπικά Διαμερίσματα. Παρόμοιο πρόβλημα έχουμε σήμερα στο Αρμενοχώρι, όπου, επειδή είναι η γέφυρα κλειστή και θα υπάρχει καθυστέρηση, ξεκινάνε τα παιδιά από το Αμμοχώρι, πάνε μετά στο Μεσονήσι, γυρίζει πίσω το λεωφορείο και μετά από μία και μισή ώρα πάνε τα παιδιά στο Αρμενοχώρι. Φανταστείτε, δηλαδή πόση ταλαιπωρία και κινδύνους θα υποστούν τα παιδιά του Νηπιαγωγείου, αλλά φανταστείτε και το πρωί να κάθονται στη στάση μες στο κρύο να περιμένουν το λεωφορείο.
Ξέρετε ότι η μεταφορά των μαθητών όλου του Νομού στοίχιζε 1.500.000,00€ ανά σχολική χρονιά; Ο Δήμος Φλώρινας είναι ο μεγαλύτερος Δήμος. Δεν έχει προβλέψει σήμερα η κυβέρνηση πόσα χρήματα θα δώσει στους Δήμους για τη μεταφορά των μαθητών. Δε μας ζήτησε να κάνουμε την πρότασή μας για τις συγχωνεύσεις μαζί με τα οικονομικά στοιχεία και το κόστος της μεταφοράς των μαθητών που θα προκύψει, ποιοι δάσκαλοι θα μεταφερθούν σε άλλες σχολικές μονάδες και σε άλλες πόλεις; Άρα δημιουργείται ένα γενικότερο κοινωνικό πρόβλημα. Και για την προχειρότητα αυτή οφείλουμε να αντιδράσουμε».
Κατά πλειοψηφία, μειοψηφώντας ο συνδυασμός του κ. Ασπρίδη και της κας Μούσιου,αποφασίστηκε η έκδοση ενός ψηφίσματος το οποίο θα εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του Δημοτικού Συμβουλίου και της Τοπικής Κοινωνίας για τη συγχώνευση και την κατάργηση των σχολικών μονάδων και για τα προβλήματα τα οποία προκύπτουν από τη διαδικασία αυτή.
Η επιτροπή η οποία θα προβεί στη σύνταξη του ψηφίσματος θα αποτελείται από τους Δημοτικούς Συμβούλους Βασίλη Καραντζίδη και τους Αντιδημάρχους Βαγγέλη Σταυρίδη και Νίκο Αλεξιάδη.
Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης των εκτός ημερήσιας διάταξης θεμάτων, ακολούθησε η τοποθέτηση των επικεφαλής των παρατάξεων. Ο Δήμαρχος Φλώρινας, κ. Γιάννης Βοσκόπουλος ακολούθως απάντησε τα εξής:
« ο Δήμος Φλώρινας δεν μπορεί να παρεμβαίνει στις αρμοδιότητες άλλων υπηρεσιών ή Δήμων, κ. Ασπρίδη. Δεν μπορείτε να μας κατηγορείτε για τον αποχιονισμό του δρόμου Φλώρινα- Πρέσπες. Να μας κατηγορήσετε, εάν διαπιστώσετε κάποιο πρόβλημα στον αποχιονισμό των δρόμων της αρμοδιότητάς μας.
Για τα καθίσματα της πλατείας έχετε δίκιο. Είναι απαράδεκτο το φαινόμενο αυτό, να υπάρχει μόνο ένα κατάστημα που έχει καρεκλάκια στην πλατεία. Αλλά δεν είναι δυνατόν να μας λέτε να παρατυπήσουμε. Δε ζούμε σε ζούγκλα, κ. Ασπρίδη, ώστε να κάνουμε ό, τι θέλουμε. Από εκεί και πέρα κάναμε αυτό το οποίο έπρεπε να κάνουμε, ο ιδιοκτήτης έχει προσφύγει στα δικαστήρια στην Κοζάνη και τώρα περιμένουμε τι θα αποφανθεί το δικαστήριο.
Για το θέμα της ΔΕΥΑΦ, το έχω πει επανειλημμένα. Οι Δήμοι οι οποίοι συνενώθηκαν με το Δήμο Φλώρινας, θα παραμείνουν όπως είναι. Δε θα ενταχθούν στη ΔΕΥΑΦ. Εάν βγει αύριο μια νομοθεσία που να επιβάλλει την ένταξή τους στη ΔΕΥΑΦ, ε.. τότε δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Αλλά τώρα θα πληρώνουν, όπως πληρώνανε οι κάτοικοι των Δημοτικών Διαμερισμάτων, όπως το είχαμε εξαγγείλει και προεκλογικά. Όπως και το κόστος του νερού θα μειωθεί στο Δήμο Φλώρινας. Από τη μια παραπονιέστε, κ. Ασπρίδη, ότι φέρνουμε πολλά θέματα στο Δημοτικό Συμβούλιο και ότι πρέπει να το αποκεντρώσουμε. Από την άλλη μας λέτε να φέρνουμε θέματα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Κατ’ επιλογή θα φέρουμε θέματα και ό, τι σας αρέσει εσάς κ. Ασπρίδη; Ό, τι χρειάζεται θα το φέρουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Στόχος μας είναι η σωστή λειτουργία του Δήμου.
Για την αποκομιδή των απορριμμάτων έχω να σα πω πως αυτό το οποίο κάνουμε σήμερα, είναι ένα πιλοτικό πρόγραμμα. Ξεκινήσαμε πιλοτικά για να δούμε ποιες ατέλειες έχει και στη συνέχεια θα έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να ψηφιστεί το οριστικό πρόγραμμα. Εμάς μας ενδιαφέρει να μην ταλαιπωρείται ο κόσμος και να έχουμε έναν καθαρό Δήμο.
Όσον αφορά στις βεβαιώσεις μονίμου κατοικίας, έχω επανειλημμένα αναφέρει ότι με ενδιαφέρει να λειτουργήσουμε νόμιμα. Δε μας ενδιαφέρει πώς λειτουργούσατε πριν. Εάν προβλέπεται να εκχωρήσουμε την αρμοδιότητα αυτή στους προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων θα το κάνουμε. Θέλουμε ακριβώς να δούμε τι προβλέπει η νομοθεσία και από όσο ξέρω αυτές τις βεβαιώσεις τις υπογράφει ο Δήμαρχος.
Για την έκδοση της βεβαίωσης μονίμου κατοικίας απαιτούνται κάποια δικαιολογητικά, όπως εκκαθαριστικό της εφορίας ή λογαριασμός μιας από τις ΔΕΚΟ. Εάν κάποιος δεν έχει ένα από αυτά τα δικαιολογητικά, τότε πάει η Δημοτική Αστυνομία και πιστοποιεί τον αν κάποιος μένει εκεί όπου δηλώνει ή όχι.
Για την αδερφοποίηση που προτείνετε, κα Μούσιου, με το γειτονικό Μοναστήρι έχουμε σκεφτεί και εμείς να προβούμε σε αδερφοποιήσεις με άλλες πόλεις και θα το συζητήσουμε και αυτό.
Για το κέντρο των νεοσυλλέκτων το οποίο ζητάμε να γίνει στην πόλη της Φλώρινας, θα υπάρξει συνάντηση με τον αρχηγό του ΓΕΣ και θα συζητήσουμε και αυτό το θέμα, αλλά και άλλα θέματα τα οποία αφορούν στο στρατό και το μέλλον του στην περιοχή μας.
Σχετικά με τον καθορισμό χώρου ταφής των νεκρών ζώων, πρέπει να σας πω ότι απαγορεύεται. Δεν μπορούμε να το κάνουμε εμείς αυτό. Υπάρχουν τα retiring και όταν υπάρχει ένα νεκρό ζώο είναι αρμόδια η κτηνιατρική υπηρεσία να το περισυλλέξει και να το στείλει εκεί για να καεί. Με νόμο έχει απαγορευθεί ο καθορισμός χώρου ταφής ζώων, ώστε να αποφεύγεται η μόλυνση του εδάφους και του υπεδάφους.
Η επέκταση του σχεδίου πόλης θα ενταχθεί σε ένα από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ τα οποία θα ανοίξουν σύντομα.
Όσον αφορά στο μέλλον του ΟΣΕ στον Δήμο μας, κ. Καραντζίδη, έχω να σας πω ότι συμφωνώ απόλυτα με εσάς και με το σκεπτικό σας, ότι πάμε προς ιδιωτικοποίηση με τις κινήσεις που γίνονται. Μιλήσαμε με τον Πρόεδρο της ΤΡΕΝΟΣΕ τον κ. Ζηλιασκόπουλο, με τον οποίο θα έχουμε και άλλη μια συνάντηση γύρω στις 2 Απριλίου, ο οποίος μας είπε ότι θα βρούμε 500.000,00€ από τις χρηματοδοτήσεις για τις άγονες γραμμές και τα υπόλοιπα χρήματα θα πρέπει να τα βρούμε οι ίδιοι οι Δήμοι. Δηλαδή θα εκδώσει η ΤΡΕΝΟΣΕ εισιτήρια ετήσια, τα οποία θα πρέπει να αγοράσει ο Δήμος για 250.000,00€.
Ο Δήμος θα έχει σε λίγο καιρό χρήματα για να πληρώσει τους υπαλλήλους του; Πώς θα μπορέσει να αγοράσει για 250.000,00€ εισιτήρια; Πού θα βρει τα χρήματα; Μακάρι να υπήρχε η δυνατότητα να τα αγοράζαμε και να τα δίναμε δωρεάν σε άπορους και σε φοιτητές. Αν και διαφωνώ με την άποψη αυτή. Γιατί δεν είναι δυνατόν να μας λένε ότι βρίσκουν 30.000.000,00€ και χαρακτηρίζουν άγονη γραμμή τον προαστιακό των Αθηνών και δεν μπορούν να βρουν τα χρήματα για τη δική μας τη γραμμή. Και έχει λεφτά η ΤΡΕΝΟΣΕ για τη γραμμή μέχρι την Άρνισσα και δεν έχει μέχρι τη Φλώρινα;
Είναι ντροπή να συζητάμε για τη γραμμή αυτή η οποία είναι απαραίτητη για τη Φλώρινα, για μια Φλώρινα που δεν έχει ούτε κάθετο άξονα, ούτε καλούς δρόμους. Εμείς ως Δήμος, επειδή θέλουμε να έχει η Φλώρινα τρένο, θα συνδράμουμε όσο μπορούμε.
Και για το νοσοκομείο έχετε δίκιο κ. Καραντζίδη. Πρέπει να συζητήσουμε και για αυτό, γιατί δε θέλουμε να το δούμε να μετατρέπεται σε κέντρο υγείας».