ΦΛΩΡΙΝΑ Πτολεμαΐδα: στο «κόκκινο» η ατμοσφαιρική ρύπανση λόγω ΑΗΣ. - ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ : Πτολεμαΐδα: στο «κόκκινο» η ατμοσφαιρική ρύπανση λόγω ΑΗΣ.

.

.

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Πτολεμαΐδα: στο «κόκκινο» η ατμοσφαιρική ρύπανση λόγω ΑΗΣ.


Στον οικισμό της ΔΕΗ, που βρίσκεται κοντά στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, και στην περιοχή της Ποντοκώμης σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες τιμές ατμοσφαιρικής ρύπανσης, κατά το πρόσφατο περιβαλλοντικό επεισόδιο που καταγράφηκε από τις 9 ως τις 13 Μαρτίου, στην Δυτική Μακεδονία.


Σύμφωνα με τον καθηγητή του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, Αθανάσιο Τριανταφύλλου, ο οποίος ενημέρωσε σχετικά το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης, η κατάσταση αποκλιμακώθηκε λόγω της αλλαγής των μετεωρολογικών συνθηκών στην περιοχή.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Αθηναϊκού Πρακτορείου ο κ. Τριανταφύλλου ανέφερε πως «είναι θέμα των υπευθύνων της ΔΕΗ να πουν αν η όποια αντιρρυπαντική τεχνολογία διαθέτει μια μονάδα που να είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε τέτοια δεδομένα ποιότητας».

Διευκρίνισε,επίσης, πως όταν η επιχείρηση κάνει επανεκκίνηση ενός σταθμού χρησιμοποιεί ως καύσιμο το πετρέλαιο, γεγονός που αυξάνει τις εκπομπές αέριων ρύπων. «Έχω την αίσθηση ότι στην περίπτωση αυτή η ΔΕΗ έχει «άφεση αμαρτιών» για τους περιβαλλοντικούς όρους που πρέπει να τηρεί», λέει ο κ. Τριανταφύλλου και σημειώνει ότι οι πρόσφατες υψηλές τιμές ατμοσφαιρικής ρύπανσης στον οικισμό της ΔΕΗ σημειώθηκαν σε μέρα όπου έγινε επανεκκίνηση του σταθμού.

Σε κάθε περίπτωση, ο καθηγητής του ΤΕΙ επισημαίνει ότι οι υψηλές τιμές ατμοσφαιρικής ρύπανσης έχουν έντονα τοπικά χαρακτηριστικά και αυτό σημαίνει ότι η ρύπανση δεν αφορά ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία αλλά συγκεκριμένες περιοχές. «Φαίνεται ότι ο «Καλλικράτης» δεν ισχύει για την περίπτωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τα ζητήματα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης βρέθηκαν, άλλωστε, στο επίκεντρο της συνάντησης εργασίας που είχαν, χθες, με τον δήμαρχο Κοζάνης, Λάζαρο Μαλούτα, η βοηθός του συνηγόρου του Πολίτη, Ευγενία Μπαλλά, και μέλη της ανεξάρτητης αρχής.

Ο κ. Μαλούτας έθεσε επί τάπητος την πρόταση για αντικατάσταση των παλαιών μονάδων της Πτολεμαΐδας, με μια νέα μονάδα σύγχρονης τεχνολογίας, καθώς και το ζήτημα των μετεγκαταστάσεων Ποντοκώμης και Ακρινής.

Από τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας εργασίας τέθηκαν ζητήματα που αφορούν την ατμοσφαιρική ρύπανση, τις παρενέργειες που προκαλεί η εξορυκτική δραστηριότητα στη γεωμορφολογία των λιγνιτοφόρων περιοχών και τις επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων της περιοχής.

Υπενθυμίζεται πως συνδικαλιστές της Επιχείρησης στην περιοχή είχαν ασκήσει πιέσεις για την κατασκευή του λιγνιτικού σταθμού Πτολεμαΐδα 5, ως επένδυση στήριξης της απασχόλησης, και είχαν χαρακτηρίσει την προγραμματισμένη κατασκευή του αιολικού πάρκου-μαμούθ της Κοζάνης, ισχύος 200 μεγαβάτ, ως «χάπι» που δεν θα «καταπιούν».

Επίσης, το ΥΠΕΚΑ έχει προωθήσει τη μετεγκατάσταση των κατοίκων των οικισμών Ακρινής του Νομού Κοζάνης και Αγίων Αναργύρων του Νομού Φλώρινας, οι οποίοι έχουν υποβαθμιστεί περιβαλλοντικά λόγω της δραστηριότητας των λιγνιτωρυχείων της ΔΕΗ.
http://www.econews.gr/2011/03/23/ptolemaida-rypansi-tei/