ΦΛΩΡΙΝΑ Ελληνική εφεύρεση στη μάχη με τη ραδιενέργεια στη Φουκουσίμα! - ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ : Ελληνική εφεύρεση στη μάχη με τη ραδιενέργεια στη Φουκουσίμα!

.

.

Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Ελληνική εφεύρεση στη μάχη με τη ραδιενέργεια στη Φουκουσίμα!


Πρόκειται για έναν αισθητήρα που ονομάζεται ΚΑΤΕΡΙΝΑ...
(από το Καινοτόμος Αισθητήρας Τεχνητής & Φυσικής Ραδιενέργειας), ένα αυτόνομο υποθαλάσσιο σύστημα που πραγματοποιεί επιτόπιες μετρήσεις ραδιενέργειας.
Εφευρέτης της πατέντας είναι ο ερευνητής του ΕΛΚΕΘΕ δρ Χρήστος Τσαμπάρης, πυρηνικός φυσικός - ωκεανογράφος. Ο μηχανικός Θεόδωρος Δακλαδάς υλοποίησε τα ηλεκτρονικά του συστήματος, όπως όλες τις αναβαθμίσεις που ζητήθηκαν από τους εκάστοτε χρήστες.

Η «ΚΑΤΕΡΙΝΑ» μπορεί να μετρά τη ραδιενέργεια στο υδάτινο περιβάλλον (θάλασσα, ποτάμια, ίζημα και υπόγεια νερά) επιτόπια για χρονικά διαστήματα που του καθορίζει ο υπεύθυνος, χωρίς να χρειάζεται να γίνουν δειγματοληψίες και στη συνέχεια μετρήσεις στο εργαστήριο.
Την όλη προσπάθεια υποστηρίζει με κάθε τρόπο ο πρόεδρος του ΕΛΚΕΘΕ καθηγητής Κώστας Συνολάκης, ο οποίος βρίσκεται στην Ιαπωνία, καθώς και ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας Ε. Παπαθανασίου. Το σύστημα έχει πιστοποιηθεί από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (IAEA) στο Μονακό, έχει ποντιστεί στην Αδριατική θάλασσα, στη Ν. Κύπρο για λόγους ραδιοπροστασίας/ραδιοοικολογίας και σε πολλά μέρη των ελληνικών θαλασσών (Στούπα Μεσσηνίας, Κόρφος Κορινθίας, Χαλκίδα κ.ά.).
24wro