Η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης (ΔΕΒ) αποτελεί ένα νέο θεσμό που προβλέπεται από τον Καλλικράτη. Σύμφωνα με το άρθρο 79 του Κώδικα Δήμων και κοινοτήτων η ΔΕΒ γνωμοδοτεί στο Δημοτικό Συμβούλιο για τα αναπτυξιακά προγράμματα του Δήμου, εξετάζει τα τοπικά προβλήματα και διατυπώνει γνώμη για την επίλυσή τους κ.λ.π.
Η Επιτροπή Διαβούλευσης συνεδριάζει υποχρεωτικά μία φορά το χρόνο πριν από τη σύνταξη των σχεδίων του προϋπολογισμού και του ετήσιου προγράμματος δράσης και τουλάχιστον μία φορά κάθε τρείς μήνες για άλλα θέματα. Η συγκρότηση της ΔΕΒ Κοζάνης αποφασίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο της 16ης Φεβρουαρίου 2011.
Τη Δευτέρα 28/3/2011 συνήλθε για πρώτη φορά το νέο όργανο με θέμα τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Κοζάνης. Στη συνεδρίαση μετείχαν εκπρόσωποι φορέων της τοπικής κοινωνίας καθώς και ενδιαφερόμενοι δημότες. Η Οικολογική Κίνηση Κοζάνης εκπροσωπήθηκε με δύο μέλη της.
Η διαβούλευση ως έννοια σημαίνει συνεννόηση και επιμέρους διαπραγμάτευση για την επίτευξη του επιδιωκόμενου αποτελέσματος. Δυστυχώς στην παρούσα περίπτωση απλά κατατέθηκαν γνώμες και απόψεις, χωρίς προσπάθεια συνεννόησης και παραγωγής ενός συνθετικού και συνεκτικού σχεδίου.
Αντιλαμβανόμαστε και κατανοούμε ότι η ΔΕΒ είναι ένα νέο όργανο και - όπως συνέβη με όλες τις διαδικασίες και τους θεσμούς του Καλλικράτη- δεν υπήρξε ο απαραίτητος χρόνος προετοιμασίας ώστε να παραχθεί ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Δεν είναι δυνατόν να καλούνται να εκφράσουν άποψη «εδώ και τώρα» οι απλοί σύλλογοι της πόλης για θέματα που θεωρούνται κορυφαία (ετήσιος προϋπολογισμός / τεχνικό πρόγραμμα). Οι περισσότεροι εκπρόσωποι έβλεπαν για πρώτη φορά έναν πολυσέλιδο προϋπολογισμό με πολλούς πίνακες. Η έλλειψη προετοιμασίας βαραίνει τους Συλλόγους, αλλά η απουσία εισηγητικής έκθεσης και κατάλληλης μεθόδευσης το Δήμο.
Έτσι στη Συνεδρίαση της ΔΕΒ έγινε απλά μια επιφανειακή συζήτηση, το κύριο μέρος της οποίας αναλώθηκε σε διευκρινήσεις και ερωτήσεις, ενώ εκφράσθηκαν και κάποιες σκέψεις και διαφωνίες. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι σε ερώτηση «γιατί τόσες πολλές μελέτες» και «εάν αυτές μπορούν να υλοποιηθούν, με δεδομένη την κακή οικονομική κατάσταση του Δήμου» , η απάντηση που δόθηκε ήταν «… υπήρχαν ήδη και είπαμε να τις εντάξουμε …». Σε άλλη ερώτηση επίσης «γιατί ορισμένες από τις νέες μελέτες δεν εκπονούνται από το επιστημονικό δυναμικό του Δήμου, ώστε να εξοικονομηθούν κάποια χρήματα» απάντηση δεν δόθηκε.
Τελικά ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα, δύο ημέρες μετά την συνεδρίαση της ΔΕΒ ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο.
Το βασικό όμως ερώτημα παραμένει: Για τον προϋπολογισμό του 2012 θα υπάρξει ουσιαστική διαβούλευση ; Θα αρχίσει έγκαιρα ;
Θέλει ο Δήμος -και όλοι μας- ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ;
5/4/2011
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΟΖΑΝΗΣ