ΦΛΩΡΙΝΑ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΚΦ ΜΠΙΡΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΚΦ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΤΟΥ 2011 - ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ : ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΚΦ ΜΠΙΡΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΚΦ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΤΟΥ 2011

.

.

Κυριακή 1 Μαΐου 2011

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΚΦ ΜΠΙΡΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΚΦ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΤΟΥ 2011


Κυρίες και κύριοι
Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,  
Η 1 Μάη είναι ημέρα μνήμης, ημέρα τιμής για τους πρωτοπόρους αγωνιστές που με το αίμα τους έβαψαν κόκκινο το Σικάγο το 1886,

Η λαοθάλασσα των καταπιεσμένων εργαζομένων που εκείνη την περίοδο δούλευαν σε συνθήκες εξαθλίωσης, ξεχύθηκε στους δρόμους του Σικάγου διεκδικώντας ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, ισότητα,  κοινωνική δικαιοσύνη, μια καλύτερη ζωή.
Τιμάμε σήμερα τους αγωνιστές του Μάη του ΄36 στη Θεσσαλονίκη, τους 200 ήρωες που εκτελέστηκαν την Πρωτομαγιά του ΄44 στην Καισαριανή, τους χιλιάδες επώνυμους και ανώνυμους συναδέλφους μας που θυσιάστηκαν, φυλακίσθηκαν, βασανίστηκαν και υπέφεραν για να μπορούμε εμείς να έχουμε μια δίκαιη κοινωνία.
Το 1886, μπορεί να φαίνεται μακρινό και ακόμα πιο μακρινές οι συνθήκες που επικρατούσαν την εποχή εκείνη, όμως η συνεχής προσπάθεια του παγκόσμιου κεφαλαίου για την κατάργηση δικαιωμάτων και κατακτήσεων των εργαζομένων και του λαού, επαναφέρουν δυστυχώς σιγά – σιγά εκείνη την τραγική πραγματικότητα! Αμφισβητούνται βασικές κατακτήσεις και κανόνες εργασίας και ασφάλισης.
Η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει τους εργαζόμενους της χώρας μας σε μια μεγάλη δοκιμασία και με σοβαρά προβλήματα. Η 1η Μάη 2011 αποκτά ιδιαίτερο και σημαντικό ρόλο για τους εργαζόμενους και γενικότερα για τις κοινωνίες και τους λαούς που υφίστανται τις συνέπειες μιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης και μιας ολομέτωπης επίθεσης στα βασικά και θεμελιώδη κοινωνικά τους δικαιώματα.

Δουλειές, μισθοί, συντάξεις έχουν μπει στο στόχαστρο του Προκρούστη των περικοπών και των ανατροπών.

Ιστορικές κατακτήσεις και δικαιώματα των εργαζομένων, έχουν στοχοποιηθεί και «εκτελούνται» καθημερινά, στο όνομα του ανταγωνισμού, των ελλειμμάτων και του χρέους.
Η νέα συμφωνία των ηγετών της Ε.Ε. νομοθετεί την πανευρωπαϊκή λιτότητα, την ανεργία και την ακύρωση των κοινωνικών δικαιωμάτων.

Μπροστά σ' αυτές τις εξελίξεις οι εργαζόμενοι της Ευρώπης, ενώνουν τις δυνάμεις τους και αγωνίζονται για την διασφάλιση και διεύρυνση των κοινωνικών, ασφαλιστικών και εργασιακών τους δικαιωμάτων, για την απόκρουση και ακύρωση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, οι οποίες στο βωμό του κέρδους και των συμφερόντων τους, καταπατούν και περιφρονούν κάθε έννοια δικαίου και ανθρωπιάς.

Αυτή την ιστορική μέρα οι εργαζόμενοι της χώρας μας, ενώνουμε την φωνή μας με τους εργαζόμενους σ' όλο τον κόσμο που παλεύουν ενάντια στις αδικίες, τον πόλεμο, τις κοινωνικές διακρίσεις, τις ανισότητες, την ξενοφοβία, το ρατσισμό, τη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Το μέγεθος της επίθεσης επιβάλει σε ΟΛΟΥΣ να ενώσουμε τις δυνάμεις μας ενάντια στον Νεοφιλελευθερισμό ο οποίος δημιούργησε την κρίση, επιχειρώντας να καταργήσει όσα με αγώνες και θυσίες κατακτήσαμε τα τελευταία 100 χρόνια, όλα όσα συμβολίζει η εργατική πρωτομαγιά.

Η Κυβέρνηση υιοθετεί και νομοθετεί σκληρές, άδικες, αντεργατικές και αντικοινωνικές πολιτικές, εκποιεί τις δημόσιες επιχειρήσεις, υποκύπτοντας στον εκβιασμό και τις απαιτήσεις των «αγορών», της Τρόικας και των δανειστών.

Οι εργαζόμενοι της χώρας μας είναι σε διαρκή θέση μάχης για να αποκρούσουν αυτές τις συνταγές και την υποταγή της χώρας στα «θέλω» και στις απαιτήσεις των αγορών, στα οικονομικά συμφέροντα των ισχυρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των εργοδοτών, των Τραπεζιτών και του Δ.Ν.Τ.

ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ κατηγορηματικά αυτές τις αντεργατικές και αντικοινωνικές Νεοφιλελεύθερες συνταγές, που εξοντώνουν τους εργαζομένους, εξαθλιώνουν την κοινωνία, διευρύνουν την ύφεση και την κρίση.

Αρνούμαστε να αποδεχθούμε μέτρα και δεσμά που επιβάλλουν οι «αγορές», η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Δ.Ν.Τ. και όλοι αυτοί που ασκούν εκβιαστική και κερδοσκοπική πολιτική σε βάρος της χώρας, εν' ονόματι του χρέους και των δεσμών του μνημονίου.
Η παγκοσμιοποίηση έχει φέρει τη χώρα μας, σε οικονομικό αδιέξοδο. Η ανάπτυξη που όλοι προσδοκούσαμε ότι θα υπάρξει έχει βαλτώσει εδώ και καιρό. Η εξάρτηση των επενδύσεων από ξένα κεφάλαια είναι μεγάλη. Η ανασφάλεια που υπάρχει στην αγορά και οι συνθήκες που επικρατούν βυθίζουν τη χώρα στην ύφεση και την ανεργία η οποία καθημερινά αυξάνεται. Ήδη με επίσημα στοιχεία σε επίπεδο χώρας έχει φτάσει 17,2%, στη Δυτική Μακεδονία στο 23%, στο νομό μας ξεπερνάει το 25%.

Οι προοπτικές είναι δυσοίωνες. Αυτή την περίοδο δε συντελείτε κανένα αναπτυξιακό έργο, δεν υπάρχει καμία δυνατότητα για νέες θέσεις εργασίας. Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχουμε ως νομός, δυστυχώς δε λαμβάνονται καθόλου υπόψη.

Η ενέργεια που είναι ο σημαντικότερος παράγοντας ανάπτυξης του τόπου μας, δεν αξιοποιείτε ούτε στο ελάχιστο, λόγω των ιδιωτικών και τοπικών συμφερόντων που εμποδίζουν συνεχώς την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων λιγνίτη του νομού μας.

Η αξιοποίηση των κοιτασμάτων λιγνίτη,  θα δημιουργήσει εκατοντάδες θέσεις απασχόλησης στο νομό μας, σε μια τόσο δύσκολή οικονομική περίοδο, με ότι συνεπάγεται αυτό για την τοπική οικονομία.

Απαιτούμε άμεσα ΣΧΕΔΙΟ σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. Είναι υποχρέωση της πολιτείας να αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες που δίνονται για την  αντιμετώπιση της κρίσης με μέτρα και πολιτικές που θα ενισχύουν την απασχόληση, τις κοινωνικές παροχές, τα εισοδήματα και την κοινωνική συνοχή.
Με μαζικό και ενωτικό Συνδικαλιστικό Κίνημα οι αγώνες θα είναι αποτελεσματικοί και νικηφόροι.
Το οφείλουμε στους αγωνιστές της Πρωτομαγιάς, το οφείλουμε στα παιδιά μας.

Όλοι μαζί μπορούμε...

Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά