ΦΛΩΡΙΝΑ Μείωση κερδών 64% κατέγραψε η ΔΕΗ. - ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ : Μείωση κερδών 64% κατέγραψε η ΔΕΗ.

.

.

Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Μείωση κερδών 64% κατέγραψε η ΔΕΗ.


Μειωμένα κατά 64 % ήταν τα κέρδη της ΔΕΗ στο πρώτο τρίμηνο του 2011, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, γεγονός που οφείλεται αφενός στη διαρροή πελατών από τη ΔΕΗ
σε ανταγωνιστές (που αποδίδεται από τη διοίκηση της επιχείρησης στις στρεβλώσεις της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας) και αφετέρου στην αύξηση του κόστους καυσίμων και τη μειωμένη παραγωγή των υδροηλεκτρικών, λόγω χαμηλότερων βροχοπτώσεων. Οι παράγοντες αυτοί υπερκέρασαν το όφελος από τη μείωση της μισθοδοσίας, εξαιτίας των μειώσεων στους μισθούς και των αποχωρήσεων προσωπικού λόγω συνταξιοδότησης.

Έτσι, τα καθαρά κέρδη της ΔΕΗ διαμορφώθηκαν σε 93,3 εκατ. ευρώ, από 257,5 εκατ. πέρυσι ήταν δηλαδή μειωμένα κατά 63,8 %. Η ΔΕΗ ανακοίνωσε επίσης ότι αυξάνει κατά 30 εκατ. ευρώ τις προβλέψεις για τις επισφάλειες, δηλαδή τη μη εξόφληση λογαριασμών από τους καταναλωτές λόγω της οικονομικής κρίσης.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα:

•Η συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε το α'Α τρίμηνο του 2011 κατά 300 GWh (+2%) στις 15.370 GWh. Όμως οι πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ και τα έσοδα στην εγχώρια λιανική αγορά μειώθηκαν κατά 3,8% (477 GWh) και 9,6% (¤ 129,1 εκατ.) αντίστοιχα. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία οι πωλήσεις της ΔΕΗ μειώθηκαν στην οικιακή (0,6 %), γεωργική (2,4 %), εμπορική (16,6 %) και βιομηχανική χρήση χαμηλής και μέσης τάσης (2,1 %). Αντίθετα οι πωλήσεις αυξήθηκαν προς τη βιομηχανική χρήση υψηλής τάσης (12,1 %), τις λοιπές χρήσεις (1,4 %) ενώ αυξήθηκαν και οι εξαγωγές.

•Ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε ¤ 1.376,1 εκατ. από ¤ 1.491,2 εκατ. το α'Α τρίμηνο του 2010, μειωμένος κατά ¤ 115,1 εκατ. (-7,7%).

•Η παραγωγή της ΔΕΗ, μαζί με τις ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που εισήγαγε, κάλυψε το 72,8% της συνολικής ζήτησης, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το α'Α τρίμηνο 2010 ήταν 78,7%.

•Η υδροηλεκτρική παραγωγή, σε σχέση με το 2010 που ήταν η καλύτερη υδρολογικά χρονιά των τελευταίων δεκαετιών, μειώθηκε κατά 60% (1.554 GWh), καθώς οι εισροές υδάτων το α'Α τρίμηνο 2011 υπολείπονταν κατά 57% των αντίστοιχων του α'Α τριμήνου 2010. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη ήταν αυξημένη κατά 819 GWh.

•Οι δαπάνες για υγρά καύσιμα, φυσικό αέριο και αγορές ενέργειας είναι αυξημένες κατά ¤ 96,9 εκατ., αύξηση 27,5% σε σχέση με το α'Α τρίμηνο 2010, κυρίως λόγω των υψηλότερων δαπανών για αγορές ενέργειας (¤ 61,9 εκατ.) και της αύξησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο diesel (¤ 19,4 εκατ.).

•Η συνολική μείωση των αμοιβών προσωπικού, ανέρχεται σε ¤ 78 εκατ., λόγω τη μείωσης μισθών, υπερωριών και βαρδιών. Η δύναμη του προσωπικού μειώθηκε επίσης κατά 858 εργαζόμενους, σε 21.509 την 31/3/2011 από 22.367 την 31/3/2010.

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα της περιόδου, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Α.Ε. κ. Αρθούρος Ζερβός, δήλωσε :

«Τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου αντικατοπτρίζουν την αύξηση των δαπανών ενεργειακού ισοζυγίου και τις αρνητικές συνέπειες από παραμένουσες στρεβλώσεις στη λειτουργία της λιανικής αγοράς.

Συγκεκριμένα, καθώς ο εξορθολογισμός των τιμολογίων δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί προκειμένου να αρθούν τα πλεονεκτήματα των εναλλακτικών προμηθευτών που βασίζονται σε άνισους όρους, η αύξηση των πωλήσεων του ανταγωνισμού στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, σε επιλεγμένες κατηγορίες πελατών, συντέλεσε σε μεγάλο βαθμό στη μείωση των εσόδων από πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας κατά 9%. Εκτιμούμε ότι με τις προβλεπόμενες προσαρμογές των τιμολογίων το 2012, θα περιορισθούν περαιτέρω οι στρεβλώσεις στην λιανική, στο πλαίσιο ανάπτυξης ενός υγιούς ανταγωνισμού. Παράλληλα, καταβάλλουμε σημαντικές προσπάθειες για την αντιστροφή της τάσης αυτής με την υιοθέτηση μιας νέας πελατοκεντρικής φιλοσοφίας αλλά και νέων πρωτοποριακών ενεργειακών υπηρεσιών προς όφελος του καταναλωτή.

Από την άλλη πλευρά, οι δαπάνες μισθοδοσίας ήταν σημαντικά μειωμένες κατά 20%, ως αποτέλεσμα κυρίως της εφαρμογής της σχετικής νομοθεσίας αλλά και της μείωσης του αριθμού του προσωπικού, ενώ θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες περαιτέρω εξοικονόμησης δαπανών, έχοντας θέσει πρόσθετους στόχους μείωσης σε κατηγορίες δαπανών όπως υπερωρίες, εκτός έδρας, παροχές τρίτων, κλπ.

Για το σύνολο του έτους, εκτιμούμε ότι η μείωση εσόδων από πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας θα περιοριστεί στο 3,5% - 4% σε σχέση με το 2010, με το αντίστοιχο ποσοστό μείωσης του κύκλου εργασιών να διαμορφώνεται σε 2,5% περίπου. Με υπόθεση τιμής πετρελαίου Brent 110 $/bbl και ισοτιμίας ¤/$ 1,37, το περιθώριο EBITDA εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στα επίπεδα του 19% - 20%, κυρίως λόγω της επιδείνωσης των δαπανών ενεργειακού ισοζυγίου.

Το 2011 είναι μια χρονιά στην οποία η ΔΕΗ καλείται να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα, προωθώντας τη δημιουργία μιας νέας δομής Ομίλου και την υλοποίηση των στρατηγικών μας προτεραιοτήτων, παράλληλα με συγκεκριμένες δράσεις περαιτέρω εξορθολογισμού των δαπανών, ανταποκρινόμενη και στην παρούσα οικονομική συγκυρία».


 http://www.i-reportergr.com