ΦΛΩΡΙΝΑ Έστησαν νέα τρομοσενάρια του Σαββατοκύριακου. - ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ : Έστησαν νέα τρομοσενάρια του Σαββατοκύριακου.

.

.

Σάββατο 7 Μαΐου 2011

Έστησαν νέα τρομοσενάρια του Σαββατοκύριακου.

Όμηρος σεναρίων, δημοσιευμάτων περί αναδιάρθρωσης και επιστροφής στη δραχμή, δηλώσεων και αντιδηλώσεων υψηλόβαθμων Γερμανών αξιωματούχων και Βρυξελλών, αλλά και φημών περί επικείμενων νέων αποκαλύψεων από τα αδημοσίευτα αποσπάσματα της περίφημης συνέντευξης Στρος-Καν, είναι πλέον η ελληνική κυβέρνηση.
Δεν υπάρχει πια καμιά αμφιβολία ότι ο κ. Παπανδρέου και οι περί αυτόν έπεσαν οι ίδιοι στην παγίδα που έστησαν στους πολιτικούς τους αντιπάλους, προκειμένου να επιρρίψουν όλες τις ευθύνες στο παρελθόν. Το μπαράζ δημοσιευμάτων και συνεντεύξεων περί διεφθαρμένης και στα πρόθυρα της χρεοκοπίας χώρα έγινε μπούμερανγκ, με τα σημερινά αποτελέσματα.

Ο νέος πανικός προήλθε χθες από δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Ντερ Σπήγκελ», σύμφωνα με το οποίο σε συζητήσεις με την Κομισιόν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες η Ελλάδα έκανε αναφορά στο ενδεχόμενο εξόδου από την ευρωζώνη, κάτι που είναι δυνατόν να συμβεί και αυτό το σαββατοκύριακο, στη διάρκεια μιας κρίσιμης σύσκεψης στο Λουξεμβούργο, παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού!

Οι διαψεύσεις, τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το Ecofin, την γερμανική κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους αξιωματούχους έπεσαν αμέσως βροχή, αλλά το «Σπήγκελ» συνέχισε να επιμένει ότι οι πηγές του είναι αξιόπιστες.

Είναι σαφές ότι ο περιοδικό, η ηλεκτρονική έκδοση του οποίου προκάλεσε τον καινούργιο σάλο, παίρνει μέρος σε ένα γενικότερο παιχνίδι, αλλά υπάρχουν και παλιές αφορμές.

Τον Φεβρουάριο του 2010, πριν οδηγηθούμε στον μηχανισμό στήριξης, σε συνέντευξή του ακριβώς στο «Σπήγκελ» και υπό τον τίτλο «Είναι ζήτημα επιβίωσης», ο κ. Παπανδρέου είχε πει πως «το χειρότερο δεν είναι το δημόσιο χρέος, αλλά ότι έχουμε χάσει την αξιοπιστία μας. Έχουμε επίγνωση του ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μεγάλα προβλήματα, για τα οποία φταίμε εμείς οι ίδιοι οι Έλληνες. Κατά το παρελθόν, έγιναν σοβαρά σφάλματα. Αλλά οι πολίτες μας εξέλεξαν, επειδή θέλουν αλλαγή. Θα αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη στην πολιτική, με το να διευθετήσουμε τα του οίκου μας».

Είπε επίσης: «Σε περσινή του έρευνα ο ΟΟΣΑ χαρακτήρισε τα ελληνικά δημόσια νοσοκομεία εξαιρετικά διεφθαρμένα. Διαπίστωσε ότι θα μπορούσαμε να εξοικονομήσουμε το 30% των δαπανών, κι αυτό είναι τεράστιο ποσό. Τα νοσοκομεία είχαν πέρσι έλλειμμα 7 δισεκατομμύρια ευρώ. Φανταστείτε πόσο απίστευτα μεγάλο ποσό μπορούμε να γλιτώσουμε και μόνο με το να εγκαταστήσουμε ηλεκτρονικούς υπολογιστές στις κλινικές, δεδομένου ότι μέχρι τώρα υπάρχει ανεπαρκής έλεγχος στις προμήθειες φαρμάκων και υλικού. Στη Γερμανία μια ενδοστεφανιαία πρόθεση για εγχείρηση καρδιάς κοστίζει γύρω στα 500 ευρώ, ενώ σε μας μεταξύ 2000 και 2500 ευρώ. Και γι’ αυτό φταίει η διαφθορά». (Η συγκεκριμένη… γλαφυρή περιγραφή έγινε από τον κ. Παπανδρέου, προκειμένου να πειστεί ο δύσπιστος δημοσιογράφος του περιοδικού ότι υπάρχουν δυνατότητες περικοπής δαπανών και περιορισμού σπαταλών, ώστε η Ελλάδα να επιτύχει τους πολύ φιλόδοξους στόχους μείωσης του ελλείμματός της)

Και επίσης: «Δυστυχώς, η διαφθορά είναι πολύ διαδεδομένη στις Αρχές και στις δημόσιες επιχειρήσεις. Το πολιτικό μας σύστημα υποθάλπει την ευνοιοκρατία και τη σπατάλη. Αυτό έχει υποσκάψει το κράτος δικαίου και την εμπιστοσύνη στη λειτουργία της πολιτείας. Μία από τις συνέπειες είναι και το να μην πληρώνουν πολλοί πολίτες τους φόρους τους».

Παράλληλα, παραδέχθηκε ότι η χώρα παραποιούσε τα στοιχεία που έστελνε στην ΕΕ (επιρρίπτοντας ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση), λέγοντας μάλιστα ότι «κανείς δεν μπορούσε να διανοηθεί τις διαστάσεις του θέματος» και διαβεβαιώνοντας ότι ξεκίνησε κοινοβουλευτική έρευνα – η οποία, βέβαια, δεν ξεκίνησε ποτέ.

Έκτοτε πάντως, το «Σπήγκελ» είχε θέσει θέμα ευρωζώνης. Ο δημοσιογράφος είχε ρωτήσει τον πρωθυπουργό: «Εξακολουθείτε να είσθε ευτυχής που ανήκετε στην Ευρωζώνη; Ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν χαρακτήρισε το κοινό νόμισμα ελαττωματική κατασκευή, επειδή, διαφορετικά, χώρες όπως η Ελλάδα θα μπορούσαν με δικό τους νόμισμα και μέσω υποτιμήσεων να αντιμετωπίσουν το έλλειμμά τους με μεγαλύτερη ευελιξία».

Και τι είχε απαντήσει ο κ. Παπανδρέου; Τα ακόλουθα (και κριτικά προς το ευρώ):

«Το ευρώ εξασφάλισε στις επιχειρήσεις μας φτηνά δάνεια, με τα οποία πετύχαμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης μέχρι και 5%. Το ευρώ όμως έχει και μειονεκτήματα, γιατί δεν έχουμε καμιά πραγματική κοινή οικονομική πολιτική. Αυτή η κρίση θα μπορούσε να αποτελέσει ιστορική καμπή για την ΟΝΕ. Θα πρέπει να σκεφθούμε ποιο ρόλο πρέπει να παίξει η Ευρωζώνη στο μέλλον. Χρειαζόμαστε στενότερη συνεργασία, μεγαλύτερο έλεγχο και περισσότερη προσοχή στη διαφορετική οικονομική κατάσταση των επιμέρους χωρών-μελών. Πρώτα όμως θα πρέπει να λύσουμε το δικό μας, το ελληνικό πρόβλημα».

Επέμεινε ο Γερμανός δημοσιογράφος: «Δεν τίθεται θέμα να εγκαταλείψετε την ΟΝΕ;» Ο κ. Παπανδρέου, βέβαια, είχε απαντήσει: «Τέτοια σκέψη δεν κάναμε ούτε εμείς ούτε κανένας σοβαρός συνομιλητής μας στην Ευρώπη. Αυτό θα αποδυνάμωνε δραστικά το κοινό εγχείρημα. Άλλωστε, ούτως ή άλλως, κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο».

Δεκαπέντε μήνες μετά, το «Σπήγκελ» επιστρέφει. Έχει πατήματα από το παρελθόν, αλλά και τις επανειλημμένες δηλώσεις του οικονομικού συμβούλου της γερμανικής κυβέρνησης, που χτες ξαναχτύπησε και, μιλώντας στο «Μπλούμπεργκ», πρότεινε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το συντομότερο δυνατόν (φέτος), με την βοήθεια των πιστωτών, γεγονός που θα λειτουργούσε υπέρ της ενίσχυσης της αξιοπιστίας του μηχανισμού στήριξης (EMS).

Στην Ελλάδα πάλι, συνεχίζονται οι κραδασμοί από τα αδημοσίευτα κομμάτια της συνέντευξης Στρος-Καν στο γαλλικό Canal Plus, καθώς ο επικεφαλής του ΔΝΤ αποκάλυψε τις «υπόγειες» συνεννοήσεις του με τον κ. Παπανδρέου.

Χθες στη Βουλή, ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι υπήρξαν πρώιμες συνεννοήσεις που δεν αποκαλύφθηκαν στον χρόνο που έγιναν, διερωτώμενος: «Τι να έκανε η κυβέρνηση; Να μην συζητάει με διεθνείς παράγοντες; Θα ήταν καλύτερα να μην του είχα μιλήσει; Να κλεινόμουν στο Μαξίμου ή στο Καστρί; Όπως κάποιος άλλος κρυβόταν με το κεφάλι στην άμμο;», προσθέτοντας ότι οι επαφές του με τον Στρος-Καν και ηγέτες της ΕΕ «δεν είναι ανακάλυψη». Τοποθέτησε δε τις επαφές του στην προσπάθεια που, όπως είπε, έγινε μεταξύ Νοεμβρίου 2009 και Μαΐου 2010 για να μην χρειαστούμε τον μηχανισμό.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η άποψη που ο σύμβουλος του κ. Παπανδρέου Τζόζεφ Στίγκλιτς (Ελευθεροτυπία, Θ. Τσίτσας) διατύπωσε στη διάρκεια συζήτησης που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Κολούμπια, με θέμα «Παγκόσμια Οικονομία: Προκλήσεις και προοπτικές».

Απαντώντας σε ερώτημα του Προέδρου των Ελλήνων φοιτητών Χάρη Λυπηρίδη, αφού στην αρχή προσπάθησε να αποφύγει το πικρό ποτήρι, επικαλούμενος την στενή του σχέση με τον κ. Παπανδρέου, είπε πως η λύση που θα πρέπει να δοθεί τελικά και η οποία είναι ίσως σχεδόν αναπόφευκτη, είναι η αναδιάρθρωση.

Το πρόβλημα δηλαδή παραμένει, όπως έχει τεθεί από την αρχή: Το θέμα δεν είναι αν, αλλά πότε. Το «Σπήγκελ» θέλησε να μας… αναδιαρθρώσει αυτό το σαββατοκύριακο
.http://www.elzoni.gr/html/ent/202/ent.9202.asp