ΦΛΩΡΙΝΑ Επιστολή του Αντιπεριφερειάρχη Πασχάλη Χαρούμενου στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Σκανδαλίδη και στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ Θόδωρο Σαρρή, για την ακαρπία στις μηλοκαλλιέργειες - ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ : Επιστολή του Αντιπεριφερειάρχη Πασχάλη Χαρούμενου στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Σκανδαλίδη και στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ Θόδωρο Σαρρή, για την ακαρπία στις μηλοκαλλιέργειες

.

.

Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Επιστολή του Αντιπεριφερειάρχη Πασχάλη Χαρούμενου στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Σκανδαλίδη και στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ Θόδωρο Σαρρή, για την ακαρπία στις μηλοκαλλιέργειες


O Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Φυσικού Περιβάλλοντος Πασχάλης Χαρούμενος με επιστολή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Σκανδαλίδη και προς τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Σαρρή Θεόδωρο επισημαίνει τα προβλήματα που προέκυψαν στη φετινή παραγωγή των μηλοκαλλιεργητών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας,
εξαιτίας του φαινόμενου της ακαρπίας, το οποίο οφείλεται στις δυσμενείς κλιματικές συνθήκες που επικράτησαν στην Περιφέρεια κατά τη διάρκεια του χειμώνα αλλά και κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας.
Συγκεκριμένα, στην επιστολή του ο κ. Χαρούμενος αναφέρεται στους Δήμους Εορδαίας, Καστοριάς και Ορεστίδος όπου οι ζημίες που οφείλονται στην ακαρπία φαίνεται να ξεπερνούν το 50% της παραγωγής.
Ο Αντιπεριφερειάρχης τονίζει την ανάγκη να εκτιμηθούν άμεσα οι ζημίες σε όλη την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, από συνεργεία εκτίμησης των καταστροφών ώστε να αποζημιωθούν οι παραγωγοί από τον ασφαλιστικό τους φορέα.


Η επιστολή του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας και Φυσικού Περιβάλλοντος έχει ως εξής:


Κύριε Υπουργέ.
Κύριε Πρόεδρε,
οι κλιματικές συνθήκες που επικράτησαν φέτος το χειμώνα, δηλαδή ο θερμός Ιανουάριος, οι πρώιμοι ισχυροί παγετοί του Δεκεμβρίου και οι πολλές βροχοπτώσεις οι οποίες συνέβησαν κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας είναι οι φετινές αιτίες της ακαρπίας σε πολλά είδη. Το πρόβλημα της ακαρπίας εμφανίστηκε έντονα στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας και οι περιοχές που έχουν πληγεί εντονότερα είναι η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης και η Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, ενώ το φαινόμενο παρουσιάζεται εντονότερα στις καλλιέργειες των μηλοειδών.
Συγκεκριμένα μόνο στο Δήμο Εορδαίας οι ζημίες που οφείλονται στην ακαρπία φαίνεται να ξεπερνούν το 50% της παραγωγής και στο Δήμο Καστοριάς και Ορεστίδος οι ζημίες βρίσκονται σε παρόμοιο ποσοστό.
Είναι επιτακτική λοιπόν η ανάγκη να εκτιμηθούν οι ζημίες στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, από συνεργεία εκτίμησης των καταστροφών και να ερευνηθεί το φαινόμενο, οποίο οφείλεται σε κλιματικές συνθήκες ώστε να αποζημιωθούν οι παραγωγοί από τον ασφαλιστικό τους φορέα.
Κύριε Υπουργέ / Κύριε Πρόεδρε παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας.
Με ιδιαίτερη τιμή,

Ο Αντιπεριφερειάρχης
Αγροτικής Οικονομίας και Φυσικού Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας

Πασχάλης Χαρούμενος