ΦΛΩΡΙΝΑ <div style="background:#3BB9FF; padding:5px 8px 5px 8px;"> ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ: κινητικότητα στο ρήγμα Μαυροπηγής </div> - ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ : ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ: κινητικότητα στο ρήγμα Μαυροπηγής

.

.

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ: κινητικότητα στο ρήγμα Μαυροπηγής


Τα αποτελέσματα της αυτοψίας των πολιτικών μηχανικών τουΑριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης περιμένουν εντός των επόμενων ημερών οι κάτοικοι τουοικισμού Μαυροπηγής στην Πτολεμαίδα του νομού Κοζάνης, για να μάθουν αν τα σπίτια τους είναι ασφαλή ή όχι, ύστερα από τις τελευταίες εξελίξεις στο ρήγμα 
της περιοχής.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, το ρήγμα που εμφανίστηκε πριν από ένα χρόνο, έχει προκαλέσει ήδη ρωγμές σε αρκετά σπίτια του οικισμού.
Όπως επισημαίνει ο διευθυντής τεχνικής Γεωλογίας του ΙΓΜΕΝίκος Νικολάου, ο οποίος έκανε αυτοψία στην περιοχή τις τελευταίες μέρες, παρουσιάστηκαν νέες ρωγμές στα σπίτια και φαίνεται πως το ρήγμα από τον Απρίλιο και μέχρι σήμερα παρουσιάζει κινητικότητα.
Ένα χρόνο μετά την εμφάνισή του, το ρήγμα της Μαυροπηγής, που συνδέεται με την εξορυκτική δραστηριότητα της ΔΕΗ στην περιοχή, έχει απασχολήσει πολλούς φορείς επιστημονικούς και μη.
Επισημαίνεται ότι ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου και πρόεδρος του συλλόγου «Μαύρη Πηγή»,Τάσος Εμμανουήλ, θεωρεί την μετεγκατάσταση του οικισμού επιτακτική ανάγκη.
Οι επιστήμονες του ΑΠΘ αναμένεται να ελέγξουν και να χαρακτηρίσουν κάθε σπίτι, «κόκκινο», «κίτρινο», ή «πράσινο» ανάλογα με τη στατικότητά του.
Στο μεταξύ το προσεχές διάστημα θα οργανωθεί ευρεία σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων φορέων έτσι ώστε να βρεθεί λύση για την αντιμετώπιση του θέματος.
«Στην περιοχή γίνονται έρευνες μεταξύ άλλων από το ΙΓΜΕ, με εντολή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, το ΑΠΘ και της ΔΕΗ. Υπάρχουν διαφωνίες σε διάφορα ζητήματα, όπως κα στο κεφάλαιο της ανάληψης των ευθυνών», εξηγεί ο κ.Εμμανουήλ, προσθέτοντας ότι : «πρωτίστως πρέπει να καταλήξουμε σε ένα κοινό επιστημονικό συμπέρασμα, αφού η ΔΕΗ έχει διεξάγει δικές της μελέτες».
«Τον περασμένο Φεβρουάριο η ΔΕΗ αποζημίωσε τους κατοίκους πέντε σπιτιών που κρίθηκαν ακατάλληλα και μετακόμισαν, στο πλαίσιο ενός φιλικού διακανονισμού. Ωστόσο, αυτό δεν είναι λύση γιατί οι περισσότεροι κάτοικοι επιθυμούν να γίνει κάτι οργανωμένο και συλλογικό ώστε να μη χάσει ο οικισμός την κοινωνική του συνοχή. Η πολιτική βούληση υπάρχει αλλά χρειάζεται να επισπευσθούν οι ενέργειες», κατέληξε.