ΦΛΩΡΙΝΑ <div style="background:#3BB9FF; padding:5px 8px 5px 8px;"> ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ </div> - ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ : ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ

.

.

Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ


 Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα για το νέο υγειονομικό χάρτη, που διοργάνωσε τη Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στο Αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς.
  

Συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής, οι Αντιπεριφερειάρχες Γιάννης Σόκουτης, Γιώργος Δασταμάνης, Δημήτρης Σαββόπουλος, Πασχάλης Χαρούμενος και Αθανάσιος Κοσματόπουλος, Δήμαρχοι, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι και μέλη Ιατρικών Συλλόγων, η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Δυτικής Μακεδονίας καθώς και φορείς της Δυτικής Μακεδονίας.

Την εκδήλωση προλόγισε, αλλά και συντόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Κοσματόπουλος και ακολούθως ο κ. Αντώνης Παπαργύρης παρουσίασε στοιχεία της έρευνας που εκπονήθηκε για λογαριασμό της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας αναφορικά με το επίπεδο υγείας και των αναγκών αναδιαμόρφωσης των Υπηρεσιών Υγείας.

Ο κύριος ομιλητής της ημερίδας, Καθηγητής κ. Ιωάννης Κυριόπουλος, Κοσμήτωρ της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, παρουσίασε την πρότασή του για την αναδιάταξη των υπηρεσιών υγείας στη Δυτική Μακεδονία.

Ο κ. Καθηγητής  τόνισε ότι είναι απαραίτητη η λειτουργία των νοσοκομείων σε επιχειρησιακή βάση, με εκτεταμένη αυτονομία και ευθύνη. Αναπτύχθηκαν οι εναλλακτικές δομές νοσοκομειακής περίθαλψης, έγινε επισκόπηση σε διεθνείς εμπειρίες και ανάλυση των δεδομένων της υφιστάμενης κατάστασης στη Δυτική Μακεδονία και σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Σύμφωνα με την έρευνα προτείνεται για τα Νοσοκομεία Καστοριάς, Γρεβενών και Φλώρινας να αναπτυχθούν οι δραστηριότητες με τη συγκρότηση Μονάδας Διαγνωστικής Τεχνολογίας, Επειγόντων Περιστατικών και Μονάδας Ημερήσιας Νοσηλείας, και  ταυτόχρονα να υπάρχει εξαρτημένη σχέση συνεργασίας με εξωτερικό προσωπικό, ιδιώτες ιατρούς.

Αντίθετα, για τα νοσοκομεία Κοζάνης και Πτολεμαΐδας, προτείνεται να λειτουργήσουν με ενιαία νομική και διοικητική μορφή ώστε σταδιακά να εξελιχθούν σε ένα ισχυρό νοσοκομείο, το οποίο θα καλύπτει πλήρως τις απαιτήσεις περίθαλψης των πολιτών της Δυτικής Μακεδονίας.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας έγιναν από τους συμμετέχοντες, και ιδιαίτερα από τον ιατρικό κόσμο, σημαντικές επισημάνσεις και ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής τόνισε: «Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, που πληττόμαστε από μια πολυεπίπεδη κρίση με αιχμή την πρωτόγνωρη εκτίναξη των ποσοστών ανεργίας, αγωνιζόμαστε για να διασφαλίσουμε τις αναγκαίες και απαραίτητες παραμέτρους ποιοτικής διαβίωσης των συμπατριωτών μας και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου. Θεωρώντας τους τομείς της υγείας και της πρόνοιας ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια και την καθημερινότητα των πολιτών, αλλά και συστατικά στοιχεία της ανάπτυξης, συμμετέχουμε ενεργά στη διαβούλευση για την αναδιάρθρωση των υγειονομικών υπηρεσιών. Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας με υπευθυνότητα και γνώση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του τόπου μας, είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στις νέες αρμοδιότητες Υγείας που προβλέπει ο «Καλλικράτης».