1. ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Το όραμα δεκαετιών όλων των Φλωρινιωτών έγινε επιτέλους πραγματικότητα! Η Έκθεση εικαστικών έργων και καλλιτεχνημάτων Φλωρινιωτών καλλιτεχνών και φοιτητών της Σχολής Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Φλώρινας στις όχθες του Σακουλέβα, στο αναπλασμένο ιστορικό κέντρο της πόλης είναι μια πραγματική πανδαισία και τέρψη των αισθήσεων.
Η Φλώρινα αναδείχθηκε με τη διάσταση αυτή του εικαστικού της πλούτου ως η πολιτιστική ηγερία της Δυτικής Μακεδονίας. Το πλήθος του κόσμου που συμμετέχει καθημερινά θαυμάζοντας τα έργα των καλλιτεχνών μας επιβεβαιώνει ότι η ιδέα αυτή που ακουγόταν σαν άπιαστο όνειρο εδώ και χρόνια αναβάπτισε τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου μας και έδωσε σε όλες τις εκδηλώσεις μια νέα αίγλη. Η εθελοντική συμμετοχή του Ωδείου, των Πολιτιστικών και Αθλητικών Συλλόγων και μεμονωμένων πολιτών είναι αξιοθαύμαστη και οι καρποί της δουλειάς και της προσφοράς τους είναι πραγματικά αξιοσημείωτοι. Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν στον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, κ. Άρη Αριστείδου, και στη Δημοτική αρχή για την πρωτοβουλία και την υλοποίηση μιας ιδέας που αναβαθμίζει τα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής μας.
Άποψή μου είναι να αποκτήσουν «ταυτότητα» οι εκδηλώσεις αυτές με την επαναφορά της ονομασίας «ΛΥΓΚΗΣΤΕΙΑ», που σηματοδοτεί τις αρχαίες καταβολές της περιοχής από μόνη της η ονομασία αυτή αποτελεί «μάθημα ιστορίας». Επίσης, καλό θα είναι να γίνονται εκδηλώσεις (συναυλίες, χορευτικά, κλπ.) και σε άλλες περιοχές, όπως στο Νέο Δημοτικό Πάρκο (που διαθέτει ιδανικό χώρο), στην Κεντρική Πλατεία, στην Πλατεία Ηρώων, στην πλατεία Ίωνος Δραγούμη, κ.ά., προκειμένου να «ζωντανεύουν» όλες οι γειτονιές της πόλης και να δημιουργηθεί ένα Ετήσιο Πολιτιστικό και Αθλητικό Καλεντάρι (Ημερολόγιο) του Δήμου. Τέλος, θεωρώ ότι είναι αυτονόητη είναι η υποχρέωση της Δημοτικής αρχής για την έγκαιρη ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου και την προέγκρισή του σχετικά με το περιεχόμενο και τις οικονομικές δαπάνες των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου.
2. ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΤΜΗΜΑΤΩΝ Α.Ε.Ι. ΚΑΙ Α.Τ.Ε.Ι.
Ενόψει του Καλλικράτη στην Εκπαίδευση και της ενδεχόμενης συγχώνευσης των Τμημάτων Α.Ε.Ι. και Α.Τ.Ε.Ι. του Δήμου Φλώρινας με τη συρρίκνωση και την κατάργηση ορισμένων Τμημάτων, απαιτείται η άμεση συσπείρωση και προεργασία για το θέμα των συγχωνεύσεων των Πανεπιστημιακών Τμημάτων με άμεση δημιουργία της Ειδικής Επιτροπής και συμμετοχή της Επιτροπής Διαβούλευσης και όλων των θεσμικών φορέων και Συλλόγων του Δήμου Φλώρινας. Η οποιαδήποτε αρνητική μεταβολή της υπάρχουσας κατάστασης και η όποια μείωση του αριθμού των φοιτητών πρέπει να αντιμετωπιστεί με τη σύσσωμη και έντονη αντίδρασή μας. Προτείνω να πραγματοποιηθεί μια ξεχωριστή Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα αυτό.
3. ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ Μ.Μ.Ε. ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Προκειμένου να συνεισφέρουμε στην στήριξη των τοπικών μας Μ.Μ.Ε., της ΕΡΑ Φλώρινας, του κλιμακίου της ΕΤ3 Φλώρινας και των τοπικών εφημερίδων μας θεωρώ ότι πρέπει να προβούμε στα ακόλουθα ψηφίσματα:
Α. Η ΕΡΑ Φλώρινας, που υφίσταται από το 1956 στην περιοχή μας προσφέροντας σημαντικές ενημερωτικές υπηρεσίες, είναι ένας Σταθμός που εκπέμπει στα μεσαία με μεγάλη εμβέλεια (ως τη Θεσσαλονίκη) και το κόστος λειτουργίας της είναι ελάχιστο, εφόσον διαθέτει προσωπικό μόλις 13 ατόμων και δεν έχει κόστος ενοικίου, γιατί φιλοξενείται στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Φλώρινας. Είναι απαραίτητο να παραμείνει αυτοτελής και αυτοδύναμος Ραδιοφωνικός Σταθμός, προκειμένου να συμβάλει στην ενημέρωση και στη στήριξη των πολιτών της ακριτικής περιοχής μας.
Β. Το κλιμάκιο της ΕΤ3, επίσης, θα πρέπει να παραμείνει στη Φλώρινα, γιατί συμβάλει σημαντικά στην προβολή των πολιτιστικών μας δραστηριοτήτων και στην ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε.
Γ. Με την κατάργηση του μειωμένου τέλους στην αποστολή των επαρχιακών εφημερίδων (άρθρο 48 του Νόμου 3986, ΦΕΚ 152/1-7-2011) είναι προφανές ότι οι τοπικές επαρχιακές εφημερίδες επιβαρύνονται σε βαθμό που το κλείσιμό τους να είναι άμεσα ενδεχόμενο, γιατί η αδυναμία τους για καταβολή των αυξημένων τελών θα δυσχεράνει την ταχυδρομική αποστολή τους και θα επιφέρει τη μείωση των συνδρομητών. Το αποτέλεσμα αυτό θα έχει αρνητικές συνέπειες στην ενημέρωση των πολιτών για τα τοπικά θέματα και την συρρίκνωση της πολυφωνίας και του πλουραλισμού. Επιβάλλεται να ζητήσουμε άμεσα την επανεξέταση του θέματος από τον Υπουργό Επικρατείας, κ. Η. Μόσιαλο.
4. ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Η Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου μας θα πρέπει να ενισχυθεί με προσωπικό, γιατί φαίνεται ότι δεν επαρκεί για τις ανάγκες της πόλης και των τοπικών κοινοτήτων. Να τοποθετηθούν και άλλα καλαθάκια (Νέο Δημοτικό Πάρκο, διαδρομή προς το Πανεπιστήμιο, και αλλού) και να πλένονται πιο τακτικά οι κάδοι απορριμμάτων. Να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες προκειμένου να διατηρούν καθαρούς τους εξωτερικούς χώρους στους οποίους κινούνται και τα πεζοδρόμια μπροστά στις κατοικίες τους.
5. ΘΕΜΑΤΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς θα πρέπει τα σχολεία μας να βρίσκονται σε ετοιμότητα (καθαρισμός προαύλιων χώρων, τοποθέτηση καθαριστριών, διορθωτικές παρεμβάσεις, όπου απαιτείται, κλπ.), όπως και να οργανωθεί σωστά και έγκαιρα το εγχείρημα της ασφαλούς μεταφοράς των μαθητών. Προτείνω, επίσης, να πραγματοποιηθεί μια έρευνα σε επίπεδο σχολείων του Δήμου μας, με αντικείμενο τον σχολικό εκφοβισμό, ένα διεθνές φαινόμενο συστηματικής βίας μεταξύ των μαθητών στον σχολικό χώρο, που πολλές φορές είναι προάγγελος της νεανικής παραβατικότητας και της εγκληματικής συμπεριφοράς στην ενήλικη ζωή.
6. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ «ΠΡΕΣΠΕΣ 2011» ΚΑΙ ΔΗΜΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Παρότι είναι γνωστές οι αντιπαραθέσεις μας με τον κ. Λιάνη, ιδιαίτερα με αφορμή τις Δημοτικές εκλογές, πιστεύω ότι σε θέματα πολιτισμού, που για τη Φλώρινα είναι εφάμιλλα των μεγάλων διακυβευμάτων μας, όπως η παιδεία και τα ενεργειακά θέματα, πρέπει να λειτουργούμε συναινετικά και γενναιόφρονα. Ο πολιτισμός είναι η συνεκτική δύναμη που μας ενώνει και τα «Πρέσπεια» στην μακρόχρονη υπερεικοσαετή πορεία τους έχουν καταξιωθεί ως ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά γεγονότα της χώρας.
Στα πολύ θετικά των εκδηλώσεων αυτών συμπεριλαμβάνονται σημαντικές αναπτυξιακές ημερίδες και διημερίδες, σπάνιες εκδόσεις βιβλίων, εξαιρετικές βραδιές τέχνης και λόγου και σημαντικές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που πλαισιώθηκαν από πλήθη χιλιάδων συμπολιτών μας από όλη τη Δυτική Μακεδονία. Συμμετείχαν σε αυτές τις εκδηλώσεις πολλά επιφανή πρόσωπα της πολιτικής ζωής της χώρας και η αφρόκρεμα των καλλιτεχνών μας (τραγουδιστές , ηθοποιοί, λογοτέχνες, κλπ.).
Στα αρνητικά των «Πρεσπείων», που σχολιάστηκαν έντονα στην περιοχή μας, συγκαταλέγονται το υπερβολικό κόστος των εκδηλώσεων, τα υπέρογκα ποσά πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που διατίθεντο τα προηγούμενα χρόνια με αδιαφάνεια, εφόσον στους ετήσιους απολογισμούς του Οργανισμού ανακοινώνονταν μόνο ένα τελικό ποσό, χωρίς αναλυτικό κατάλογο εσόδων και δαπανών. Τα «Πρέσπεια» χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρον και ως άρμα της προεκλογικής εκστρατείας του κ. Λιάνη και των εκάστοτε βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας από μια περίοδο και εντεύθεν, με επιλεκτική διασπορά των εκδηλώσεων σε πολλές τοπικές κοινότητες και υποστολή του πήχη της ποιότητας χάριν της επιθυμίας των ψηφοφόρων. Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν να υπάρχει μια διάχυτη αμφισβήτηση στους Φλωρινιώτες για την μεγάλη προσφορά των «Πρεσπείων» που έγιναν πανελλαδικά το πολιτιστικό έμβλημα της περιοχής.
Στο ερώτημα αν είναι θετικό ή αρνητικό το ισοζύγιο της προσφοράς των «Πρεσπείων», θα μπορούσα να πω ανεπιφύλακτα ότι και μόνο η πεζογέφυρα του Αγίου Αχιλλείου θα αρκούσε για να καταχωρίσω στη συνείδησή μου ότι τα «Πρέσπεια» έφεραν στο επίκεντρο του πανελλαδικού ενδιαφέροντος τον ακρογωνιαίο λίθο του Ελληνισμού, τις Πρέσπες.
Και ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία της οικονομικής δυσπραγίας και πολυδιάστατης κοινωνικής κρίσης, όπου το κάθε ευρώ του φορολογούμενου πολίτη είναι πολύτιμο και αξίζει να το προστατέψουμε, όπου είμαστε όλοι προβληματισμένοι για κάθε επιχορήγηση που εγκρίνουμε από το Δημοτικό Συμβούλιο, η επένδυση στον πολιτισμό είναι μια σημαντική ανταποδοτική και «παιδευτική» επιλογή και για το λόγο αυτό προτείνω να εγκρίνει το Δημοτικό Συμβούλιο τη συνδιοργάνωση και την επιχορήγηση των «Πρεσπείων» στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων του Δήμου μας, με τις ακόλουθες προϋποθέσεις – προτάσεις:
Α. Να πέσει φως στις σκοτεινές πτυχές της διαχείρισης και να δοθεί έμφαση στην διαφάνεια με τη συμμετοχή ενός Δημοτικού Συμβούλου από κάθε Δήμο και ενός Περιφερειακού Συμβούλου στην οικονομική επιτροπή των «Πρεσπείων» και, επίσης, να αποδοθεί δημόσια αναλυτικός εμπεριστατωμένος απολογισμός των δαπανών.
Β. Να διασυνδεθούν περισσότερο οι εκδηλώσεις με τον τοπικό πολιτισμό και τους σημαντικούς καλλιτέχνες της περιοχής μας. Το περιεχόμενο του προγράμματος θα πρέπει να είναι καρπός συλλογικής και ανοιχτής διαδικασίας
Γ. Αναπτυξιακός στόχος μέσα από τις εκδηλώσεις για τη Φλώρινα, ανάλογος με τους στόχους του Φεστιβάλ Βεγορίτιδας για την προβολή του οικοτουριστικού προϊόντος, θα μπορούσε να είναι η βελτίωση της ονειρικής διαδρομής Φλώρινας – Πρεσπών, που θα συνεισφέρει στην αναβάθμιση της τουριστικής κινητικότητας της περιοχής μας.
Δ. Να συνεχιστεί η βράβευση νεαρών καλλιτεχνών, αθλητών και φοιτητών της Φλώρινας που διακρίθηκαν και μας έκαναν περήφανους με τις επιτυχίες τους.
7. ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑΣ ΞΙΦΟΜΑΧΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΣ ΔΗΜΚΟΥ
Η νεαρή Φλωρινιώτισσα ξιφομάχος Σταυρούλα Δήμκου είναι η πρώτη Ελληνίδα αθλήτρια που κατέκτησε την 3η θέση στη σπάθη στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νεανίδων (U-17), που διεξήχθη φέτος στην Ιορδανία. Εφημερίδες πανελλαδικής εμβέλειας τόνισαν τη σημασία της επιτυχίας της, που γίνεται μεγαλύτερη έχοντας πληρώσει τα έξοδα της αποστολής, όχι η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ή η Ομοσπονδία της, αλλά οι «χορηγοί» γονείς της!
Στις επιτυχίες της «δικιάς» μας Σταυρούλας Δήμκου, που κατάφερε να στεφθεί και πρωταθλήτρια Ελλάδος στη σπάθη Νεανίδων (χρυσό μετάλλιο) με το Σύλλογό της, την Γυμναστική Ένωση Φλώρινας (Γ.Ε.Φ.), συγκαταλέγεται η δεύτερη θέση (ασημένιο μετάλλιο) στην Πίζα και η κορυφή της Ευρώπης με το χρυσό μετάλλιο στη σπάθη στο 7ο Μεσογειακό Κύπελλο U20 στη Σερβία, μια επιτυχία που έκανε να ακουστεί ο εθνικός μας ύμνος σε μια αθλητική διοργάνωση στη Σερβία, όπου μετείχαν 15 χώρες.
Η Φλωρινιώτισσα νεαρή αθλήτρια, που με τις επιτυχίες της κάνει περήφανους τόσο εμάς τους συμπατριώτες της, όσο και όλη την Ελλάδα, είναι μια «πρέσβειρα» του «καθαρού» Αθλητισμού και εφόσον φιλοδοξούμε να καθιερωθεί η ξιφασκία ως το κατεξοχήν άθλημα της Φλώρινας, πιστεύουμε ότι πρέπει να υποστηριχτεί από τους τοπικούς θεσμούς συμβολικά και ουσιαστικά με μια υποτροφία. Προτείνω την βράβευση της Σταυρούλας Δήμκου από τον Πολιτιστικό Οργανισμό «Πρέσπες», μιας και ο κ. Λιάνης έχει επιδείξει ευαισθησία και υποστήριξη στο άθλημα της ξιφασκίας, και από τον Δήμο της Φλώρινας, γιατί τα παιδιά μας που διαπρέπουν και οι γονείς τους που τα στηρίζουν, αξίζουν πολλά συγχαρητήρια, αλλά και την έμπρακτη υποστήριξη των θεσμών, της κοινωνίας και της πολιτείας.
Η Επικεφαλής της Ελάσσονος Μειοψηφίας του Δήμου Φλώρινας
Όλγα Μούσιου-Μυλωνά