Εκρηκτικές διαστάσεις παίρνει η ανεργία, η οποία θερίζει κυριολεκτικά την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, με συνέπεια σε κάθε σπίτι να υπάρχει τουλάχιστον ένας άνεργος.
Ιδιαίτερα σήμερα, σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, η ανεργία παίρνει πρωτοφανείς διαστάσεις με μαζικά «λουκέτα» στις επιχειρήσεις, με χιλιάδες απολύσεις, προκειμένου οι επιχειρηματίες να σωθούν και να σώσουν τα κέρδη τους.
Τα ίδια τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) αποδεικνύουν ποιος πληρώνει την καπιταλιστική κρίση και την πολιτική της κυβέρνησης. Το μεγάλο μακελειό γίνεται ιδιαίτερα στη νεολαία, στις γυναίκες, ενώ, από την άλλη, μεγαλώνουν τα κέρδη των μονοπωλίων.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία οι άνεργοι το Β΄ Τρίμηνο του 2011 έφτασαν τις 810.821 (16,3% του Οικονομικά Ενεργού Πληθυσμού από 11,8% πέρσι), – αυξημένοι κατά 216.789 (+36,5%) από το αντίστοιχο περσυνό διάστημα. Με δεδομένο ότι, σύμφωνα με τα κριτήρια μέτρησης της ΕΛΣΤΑΤ δεν θεωρείται άνεργος αυτός που τη βδομάδα πριν την καταγραφή απασχολήθηκε έστω και μια ώρα(!), γίνεται αντιληπτό ότι η ανεργία προσλαμβάνει πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις από την «επίσημη» και εξελίσσεται στο χειρότερο εφιάλτη για χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά. Απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις η κυβέρνηση, ταγμένη στην υπηρεσία της πλουτοκρατίας, παίρνει όλα τα μέτρα που απαιτούνται για να ενισχυθεί και να θωρακιστεί η κερδοφορία του κεφαλαίου, να ρίξει και άλλο την τιμή της εργατικής δύναμης για λογαριασμό του. Τέτοια μέτρα είναι και τα προγράμματα που πριν λίγο καιρό εξήγγειλε η κυβέρνηση και αφορούν νέο πακτωλό χρημάτων προς το μεγάλο κεφάλαιο, ύψους 2,7 δισ. (που μπορεί να φτάσει και τα 4 δις) και εργασιακή ομηρία και άγρια εκμετάλλευση για χιλιάδες ανέργους.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η ανεργία θερίζει τη νέα βάρδια της εργατικής τάξης, καθώς το ποσοστό της στους νέους από 15 έως 29 χρονών φτάνει το 32,9% και μάλιστα στις γυναίκες σε αυτή την ηλικιακή ομάδα στο 38,3%. Το συνολικό ποσοστό ανεργίας στις γυναίκες είναι στο 20% και στους άνδρες στο 13,7%.
Η Δυτική Μακεδονία εξακολουθεί, εδώ και πολλές δεκαετίες, να κατέχει τη θλιβερή «πρωτιά» στην ανεργία, ανάμεσα σε όλες τις Περιφέρειες της ΕΕ (με ποσοστό 23,1%), ενώ ο Νομός Φλώρινας είναι ένας από τους νομούς με τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας σ’ όλη τη χώρα.
Το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται σε όσους δεν έχουν πάει καθόλου σχολείο (34,5%), ακολουθούν όσοι έχουν τελειώσει μερικές τάξεις Δημοτικού (24,9%) και οι απόφοιτοι ανώτερης Τεχνολογικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, με ποσοστό 19%.
Από το σύνολο των ανέργων το 90,1% αναζητά εργασία πλήρους απασχόλησης, ενώ το ποσοστό των νέων ανέργων, δηλαδή όσων μπαίνουν για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας, ανέρχεται στο 24,6% του συνόλου των ανέργων. Οι μακροχρόνια άνεργοι, δηλαδή όσοι αναζητούν δουλειά για πάνω από 12 μήνες (ανεξάρτητα αν είναι «παλαιοί» ή «νέοι» άνεργοι) αποτελούν το 50,9% του συνόλου των ανέργων.
Τα στοιχεία αυτά βέβαια δεν αποτυπώνουν την πραγματικότητα. Κρύβουν σκόπιμα τη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, τις άθλιες μορφές απασχόλησης κλπ.
Η ανεργία είναι αγιάτρευτη πληγή της καπιταλιστικής ανάπτυξης και όσο η οικονομία θα σχεδιάζεται με βάση το καπιταλιστικό κέρδος, η ανεργία θα υπάρχει και θα αυξάνεται.
Οι άνεργοι, να μην αποδεχτούν τη θυσία των δικαιωμάτων τους για την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του κεφαλαίου. Δεν είναι λύση τα διάφορα δίκτυα «φιλανθρωπίας» που ενισχύουν η κυβέρνηση και οι πολυεθνικές για να ωραιοποιήσουν το προφίλ τους, ούτε τα διάφορα προγράμματα και οι λεγόμενες ΜΚΟ, που δίνουν ζεστό χρήμα στις τσέπες της εργοδοσίας. Οι άνεργοι δεν είναι επαίτες. Διεκδικούν το δικαίωμα να έχουν μόνιμη και σταθερή δουλιά, με πλήρη δικαιώματα. Διεκδικούν μέτρα προστασίας τους, – αιτήματα και μέτρα που να καλύπτουν της ανάγκες τους.
Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργάτες και τις εργάτριες, το κάθε σωματείο των εργαζομένων και την κάθε οργάνωση των φτωχών λαϊκών στρωμάτων σε συνεχή αγωνιστικό πόλεμο μέχρι να συντρίψουν την αντεργατική πολιτική. Να δυναμώσουν πιο πολύ τους δεσμούς τους με τους ανέργους, τις γυναίκες, τη νεολαία, δίνοντας βάρος στην οργάνωσή τους στους τόπους δουλειάς, στις εργατικές λαϊκές γειτονιές και στα χωριά. Να παλέψουν για άμεσα μέτρα προστασίας και ανακούφισης των ανέργων.
15 άμεσα αιτήματα – μέτρα
για την προστασία ανέργων, των προσωρινά απασχολούμενων, των χαμηλόμισθων
και συνταξιούχων, των μεταναστών, των φτωχών αγροτών και κτηνοτρόφων,
των αυτοαπασχολούμενων που δεν έχουν δουλειά, καθώς και των οικογενειών τους:
1. Απλοποίηση των προϋποθέσεων για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας. – Επέκτασή του σε όσους έκλεισαν τα μαγαζιά τους ή εργάζονται περιστασιακά.
2. Πλήρη, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με ανανέωση των βιβλιαρίων του ΙΚΑ και των άλλων Ταμείων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Η κάλυψη να είναι από το κράτος με χρηματοδότηση 100%, συμπεριλαμβανομένων και των οικογενειών τους.
3. Μείωση 30% των τιμολογίων ΔΕΚΟ, με παράλληλη απαγόρευση της διακοπής παροχής νερού, ρεύματος και σταθερού τηλεφώνου.
4. Χορήγηση δωρεάν κάρτας απεριορίστων διαδρομών στις αστικές συγκοινωνίες.
5. Να δοθεί επίδομα 1.100 ευρώ σε όλους τους ανέργους, με μοναδική προϋπόθεση την απόλυσή τους, καθώς και στους νέους που ψάχνουν για δουλειά και στους αυτοαπασχολούμενους που αναγκάστηκαν να κλείσουν τα μαγαζιά τους.
6. Ο χρόνος ανεργίας να υπολογίζεται ως συντάξιμος χρόνος ασφάλισης.
7. Το επίδομα ανεργίας να δίνεται για όσο διάστημα διαρκεί η ανεργία.
8. Διαγραφή χρεών από τόκους και πάγωμα αποπληρωμής δανείων για όσον καιρό κάποιος είναι άνεργος, με παράλληλη κατάργηση κατασχέσεων κάθε μορφής ιδιοκτησίας. .
9. Επιδότηση ενοικίου, για τους ανέργους, στο 100% της αξίας του.
10. Κρατική αγορά, συγκέντρωση και διάθεση τροφίμων σε ανέργους και χαμηλοσυνταξιούχους.
11. Δημιουργία κρατικών πρατηρίων για ανάγκες ένδυσης, υπόδησης, ατομικής υγιεινής σε τιμές κόστους.
12. Δωρεάν παροχή πακέτου απαραίτητων σχολικών ειδών για τα παιδιά των ανέργων.
13. Πλήρη κάλυψη του κόστους των σπουδών για φοιτητές που οι γονείς τους είναι άνεργοι.
14. Καμία απόλυση συμβασιούχων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
15. Προσλήψεις στους τομείς Υγείας, Πρόνοιας, Εκπαίδευσης και σε άλλα έργα κοινωνικών υποδομών για μείωση της ανεργίας και κάλυψη των μεγάλων κενών που υπάρχουν.