ΦΛΩΡΙΝΑ Κοζάνη: Ενα σχολείο πολύ...πράσινο! Ενα πρότυπο βιοκλιματικό δωδεκαθέσιο δημοτικό σχολείο ετοιμάζεται στη δυτική Μακεδονία - ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ : Κοζάνη: Ενα σχολείο πολύ...πράσινο! Ενα πρότυπο βιοκλιματικό δωδεκαθέσιο δημοτικό σχολείο ετοιμάζεται στη δυτική Μακεδονία

.

.

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Κοζάνη: Ενα σχολείο πολύ...πράσινο! Ενα πρότυπο βιοκλιματικό δωδεκαθέσιο δημοτικό σχολείο ετοιμάζεται στη δυτική Μακεδονία

Ενα σχολείο που δεν χρειάζεται πετρέλαιο για το καλοριφέρ και παράγει μόνο του το ρεύμα που χρησιμοποιεί, με φωτοβολταϊκά πάνελ στην ταράτσα του, θα δημιουργηθεί στη Ζώνη Ενεργού Πολεοδομίας(ΖΕΠ) της Κοζάνης.



Το βιοκλιματικό κτίριο, συνολικού εμβαδού περίπου 4.200 τ.μ. θα λύσει το πρόβλημα για τους περίπου 150 μαθητές του οικισμού της ΖΕΠ, οι οποίοι ως τώρα αναγκάζονταν να επισκέπτονται σχολεία μακριά από τον τόπο κατοικίας τους.


«Οι ενεργειακές ανάγκες του κτιρίου τόσο σε ό,τι αφορά το ρεύμα όσο και τη θέρμανση, υπολογίζονται στο 55% σε σχέση με ένα συμβατικό κτίριο αντίστοιχου μεγέθους, και αυτό λόγω της βιοκλιματικής κατασκευής του» λέει ο κ. Κώστας Ισπόγλου, διευθύνων σύμβουλος της Δημοτικής Επιχείρησης Ενεργού Πολεοδομίας (ΔΕΠΕΠΟΚ) του δήμου Κοζάνης, η οποία έχει την ευθύνη της κατασκευής του δωδεκαθέσιου δημοτικού σχολείου που θα έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετήσει συνολικά 300 μαθητές.


Το έργο εντάσσεται στο πρόγραμμα «Επιδεικτικά Βιοκλιματικά Σχολεία» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» του ΥΠΕΚΑ. «Ο προϋπολογισμός υπολογίζεται στα 9,1 εκ. ευρώ.


Ο διαγωνισμός για την ανάθεση του έργου αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους» λέει ο κ. Ισπόγλου. Σημειωτέον ότι πέρα από το δημοτικό το οποίο το υπολογίζεται να είναι έτοιμο στα τέλη του 2014, στο όλο σχέδιο περιλαμβάνεται και η κατασκευή ενός διθέσιου νηπιαγωγείου που θα μπορεί να δεχτεί έως και 50 παιδιά..
«Οι ενεργειακές ανάγκες του κτιρίου θα καλύπτονται από ένα σύστημα ΑΠΕ όπως ηλιακή ενέργεια, γεωθερμία και τηλεθέρμανση» λέει ο κ. Ισπόγλου. «Επιπλέον στο σχολείο προβλέπεται δημιουργία χώρων, όπως βιβλιοθήκες, τους οποίους θα μπορούν ν α χρησιμοποιούν οι κάτοικοι της περιοχής σε ώρες εκτός λειτουργίας του».


Ακόμα προβλέπονται εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις προκειμένου οι κάτοικοι της περιοχής, και ιδιαίτερα οι μαθητές του σχολείου, να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος. «Στην Κοζάνη αυτό συμβαίνει ούτως ή άλλως για δύο λόγους. Καταρχάς ολόκληρος ο νομός είναι περιβαλλοντικά επιβαρυμένος εξαιτίας των εργοστασίων της ΔΕΗ. Και βέβαια ο άλλος λόγος είναι η υψηλή τιμή της κιλοβατώρας για τα φωτοβολταϊκά σε συνδυασμό με το ότι είναι εύκολο να συνδεθείς με το δίκτυο της ΔΕΗ» ισχυρίζεται ο κ. Ισπόγλου.
Η Ζώνη Ενεργούς Πολεοδομίας Κοζάνης αποτελεί έναν οικισμό συνολικής έκτασης 550 στρεμμάτων σε απόσταση περίπου 3 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης. Στόχος της είναι να αποτελέσει έναν πρότυπο οικισμό, με χαμηλό συντελεστή δόμησης, εκτεταμένους κοινόχρηστους χώρους πρασίνου, και εξ ολοκλήρου υπόγεια δίκτυα σε υπηρεσίες είναι η ΔΕΗ και ο ΟΤΕ. Αυτή τη στιγμή κατοικείται από περίπου 1.200 κατοίκους. «Εως τώρα έχουν αξιοποιηθεί μόνο το 1/3 των εκτάσεων που προορίζονται για κατοίκηση», τονίζει ο κ. Ισπόγλου. «Ελπίζουμε η ίδρυση σχολείου να κάνει την περιοχή πιο ελκυστική».