"Η Ελλάδα , σε ό,τι αφορά το πρόβλημα των Σκοπίων, πρέπει να επιμείνει στις αποφάσεις της Συνόδου του Βουκουρεστίου. Η χώρα μας διήνυσε την διαδρομή που της αναλογεί για να βρεθεί λύση στο συγκεκριμένο ζήτημα. Από δω και πέρα ο Σκοπιανός Πρωθυπουργός κ. Γκρούεφσκι είναι εκείνος που πρέπει να εγκαταλείψει τις εξαλλότητες και τις ακρότητες για να προχωρήσουμε στο δρόμο της καλής συνεργασίας και της αρμονικής συνύπαρξης μεταξύ των δύο χωρών".
Αυτά υπογράμμισε, μεταξύ των άλλων, ο Τομεάρχης Εξωτερικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Β΄Αθηνών, Πάνος Παναγιωτόπουλος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Κανάλι 5» των Σκοπίων και στην δημοσιογράφο κα Σάνια Ριστόφσκα.
Ο Π. Παναγιωτόπουλος σημείωσε ακόμη απατώντας στις ερωτήσεις της Σκοπιανής δημοσιογράφου:
«Κανάλι 5: Πως βλέπετε την τρέχουσα κατάσταση μεταξύ των Σκοπίων και της Ελλάδας;
Παναγιωτόπουλος: Εμείς πιστεύουμε ότι η Ελλάδα έχει κάνει πολλά βήματα για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα του ονόματος. Η Ελλάδα διήνυσε την απόσταση που της αναλογεί, έκανε ό,τι ήταν απαραίτητο ώστε να βρεθεί μια λύση σε αυτό το θέμα. Ήρθε η ώρα η Κυβέρνηση των Σκοπίων να κάνει και αυτή τα δικά της βήματα για να βρεθεί μια σωστή λύση για το όνομα, η οποία θα πρέπει να είναι erga omnes, δηλαδή μια ονομασία έναντι όλων…
…Ο Ελληνικός λαός θέλει να έχει μία σχέση καλής γειτονίας, φιλίας και αρμονικής συνεργασίας με τον λαό των Σκοπίων. Όλοι γνωρίζουμε ότι η Σλαβική πλειοψηφία του πληθυσμού των Σκοπίων ήρθε και εγκαταστάθηκε σε ένα κομμάτι της γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας πάρα πολύ αργότερα και στην πραγματικότητα δεν έχει την παραμικρή σχέση με τον Μέγα Αλέξανδρο, τον Φίλιππο Β’ και την Μακεδονική δυναστεία, η οποία είναι αμιγώς Ελληνική. Η Ιστορία δεν πρέπει να μας χωρίζει, πρέπει να μας ενώνει …
…Να σας πω και κάτι άλλο...Όσες φορές πήγα στα Σκόπια -να σας θυμίσω ότι με την ιδιότητα του δημοσιογράφου, ήμουνα από τους πρώτους που έκαναν συνέντευξη με τον πρώτο Πρόεδρο της FYROM Κίρο Γκλιγκόροφ-, όποτε συνομιλούσα με τους απλούς ανθρώπους ή ακόμη και με τους πολιτικούς της περιοχής , διαπίστωνα ότι έχουμε κοινές συνήθειες , κοινούς τόπους διακοπών στην Ελλάδα, στις περισσότερες περιπτώσεις κοινά ενδιαφέροντα και παρόμοιους προβληματισμούς για το μέλλον των Βαλκανίων και της Ευρώπης. Δεν βλέπω, λοιπόν, γιατί πρέπει να είμαστε προσηλωμένοι σε αγκυλώσεις και σε ιδεοληψίες του Μεσοπολέμου όπως αυτές που εκφράζει ο κ. Γκρούεφσκι, επιμένοντας να χρησιμοποιεί μια πλαστή ονομασία. Μια ονομασία που δεν ανήκει στη χώρα του.
Κανάλι 5: Είπατε ότι η Ν.Δ δέχεται ένα όνομα erga omnes… Συμφωνείτε με τις «κόκκινες γραμμές» που έχουν ήδη τεθεί;
Παναγιωτόπουλος: Νομίζω ότι η Ελληνική πλευρά έχει βάλει τις «κόκκινες γραμμές» από την εποχή της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.
Οι «κόκκινες γραμμές» αυτές εξακολουθούν να ισχύουν. Η Ν.Δ έχει ξεκάθαρη σχέση. Επιμένουμε πάνω από όλα στο erga omnes, δηλαδή μία ονομασία των Σκοπίων για πάσα χρήση. Από κει και πέρα οι θέσεις είναι δεδομένες. Όπως σας είπα η Ελλάδα έκανε την δική της διαδρομή, έκανε βήματα συνδιαλλαγής για να βρεθεί λύση.
Από δω και πέρα ο κ. Γκρούεφσκι πρέπει να εγκαταλείψει τις εξαλλότητες και τις ακρότητες για να προχωρήσουμε στο δρόμο της καλής συνεργασίας και της προόδου...
…Λυπάμαι γιατί ο Σκοπιανός Πρωθυπουργός, ενώ θέλει να προβάλλει μία εικόνα σύγχρονου πολιτικού ηγέτη, με τις θέσεις του για το θέμα της ονομασίας, γυρίζει τα Βαλκάνια στην εποχή του Μεσοπολέμου, που κυριαρχήθηκε από ακραίους εθνικισμούς και μισαλλοδοξίες…
…Ήρθε η ώρα ο κ. Γκρούεφσκι να εκφράσει μία σύγχρονη πολιτική , για να οικοδομήσουμε όλοι μαζί τα Βαλκάνια της Ειρήνης και της Προόδου για ολόκληρο τον 21ο αιώνα…».
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr