ΦΛΩΡΙΝΑ Σλοβένος Ευρωβουλευτής δηλώνει: Τιμή μου να χαρακτηρίζομαι Εχθρός της "Μακεδονίας" - ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ : Σλοβένος Ευρωβουλευτής δηλώνει: Τιμή μου να χαρακτηρίζομαι Εχθρός της "Μακεδονίας"

.

.

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Σλοβένος Ευρωβουλευτής δηλώνει: Τιμή μου να χαρακτηρίζομαι Εχθρός της "Μακεδονίας"



Ο Σλοβένος ευρωβουλευτής Τζέλκο Κατσίν (Jelko Kacin) κατηγορεί την κυβέρνηση Γκρουέφσκι για χειραγώγηση των ΜΜΕ, για προκλήσεις κατά της Ελλάδας και αντιστροφή των μεταρρυθμίσεων δηλώνοντας ότι "είναι τιμή να αποκαλείται κανείς εχθρός της Μακεδονίας αυτές τις μέρες.




Ο Τζέλκο Κατσίν, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, λέει ότι η κυβέρνηση Γκρουέφσκι είναι καλύτερη στο να κάνει εχθρούς από ότι φίλους που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τη χώρα να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ προειδοποίησε για την τάση αύξησης του κρατικού ελέγχου στα ΜΜΕ και στα θέματα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Αφορμή για τις δηλώσεις του αυτές στάθηκε το πρόσφατο επεισόδιο που διαδραματίστηκε στο Ευρωκοινοβοούλιο, όπου ο Τζέλκο Κατσίν με τον Γιώργο Χατζημαρκάκη συνδιοργάνωσαν συζήτηση με θέμα "Ελευθερία του λόγου και του τύπου στην ΠΓΔΜ."


Στη συγκεκριμένη εκδήλωση παρευρέθησαν εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών ινστιτούτων, μεταξύ άλλων και ο τέως εκπρόσωπος της Ε.Ε., Erwan Fouere, εκπρόσωποι των διπλωματικών αποστολών, καθώς και δημοσιογράφοι από διάφορα ΜΜΕ των Σκοπίων.

Τα προβλήματα ξεκίνησαν όταν τρεις φιλοκυβερνητικοί δημοσιογράφοι από τα Σκόπια άρχισαν να εξαπολύουν προσβολές, κατηγορώντας τους διοργανωτές και τους παρευρισκόμενους για δυσφήμιση της "Μακεδονίας." Ο Κατσίν έκανε έκκληση να σταματήσουν οι συγκεκριμένοι δημοσιογράφοι τις προκλητικές εκφράσεις και υποσχέθηκε ότι θα τους δοθεί ο λόγος μετά το τέλος της συζήτησης του πάνελ. Οι δημοσιογράφοι ωστόσο, εξακολούθησαν να διακόπτουν τη ροή της συζήτησης, με αποτέλεσμα ο Γ. Χατζημαρκάκης, να τους επισημάνει ότι παραβιάζουν τους κανονισμούς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζητώντας τους να αποχωρήσουν από την αίθουσα, αποκαλώντας τους "μαλάκες"
Παραθέτουμε μεταφρασμένη την αποκαλυπτική συνέντευξη του κ. Κατσίν στο Balkan Insight

Ερώτηση: Πώς βλέπετε αυτή τη στιγμή τη Μακεδονία (sic) σχετικά με την αίτηση της για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ;

 Δυστυχώς, φαίνεται ότι από το 2005 έχουμε πλήρη στασιμότητα ή ακόμη και οπισθοδρόμηση. 
Από τότε η Μακεδονία (sic) έχει μείνει πολύ στάσιμη στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ελευθερίας του λόγου, της καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς. Ακόμη και αν η χώρα υποθετικά επιλύσει το ζήτημα της ονομασίας, αυτή τη στιγμή θα χρειαστεί τουλάχιστον έναν ακόμα χρόνο για να εξαλείψει τη ρητορική μίσους και τη λαϊκίστικη προσέγγιση, ώστε να είναι σε θέση να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το καθεστώς Γκρουέφσκι [που βρίσκεται στην εξουσία από το 2006] έχει κάνει τα πάντα για να συνεχίσει την απομόνωση της χώρας και παρατείνει αυτό το status quo δημιουργώντας και επινοώντας εχθρούς, κυρίως μεταξύ των γειτονικών χωρών. Σήμερα μετά δυσκολίας μπορείτε να βρείτε κάποια γειτονική χώρα που να αναγνωρίζει την Μακεδονία (sic) ως φίλη της.

Ερώτηση: Έχετε φανεί ιδιαίτερα επικριτικός για τον περιορισμό της ελευθερίας των ΜΜΕ από την κυβέρνηση. Ανταπεξέρχονται τα ΜΜΕ στην Μακεδονία (sic) στην αποστολή τους;

Η παραπλάνηση του κοινού στη Μακεδονία (sic) ξεπερνά κάθε λογική. Και αυτός είναι ο πυρήνας του προβλήματος, να βρίσκεται ολόκληρο το κράτος σε μια κατάσταση ευφορίας και ψευδαίσθησης, ένα είδος αυτιστικής ζωής που έχει ελάχιστη σχέση με την πραγματικότητα. 
Για να εξηγήσω τι εννοώ, θα αναφέρω το περιστατικό που συνέβη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, [στις 20 Σεπτεμβρίου]. Στο πάνελ της συζήτησης σχετικά με την ελευθερία των ΜΜΕ στην Μακεδονία (sic), τρεις δημοσιογράφοι, οι οποίοι δεν είναι διαπιστευμένοι στις Βρυξέλλες, ήρθαν από τα Σκόπια. Ως συντονιστής, τους προσέφερα το λόγο αμέσως μετά τις εισαγωγικές ομιλίες, αλλά ήταν προφανές ότι ήρθαν εκεί για να δημιουργήσουν επεισόδιο, να "διαλύσουν" το πάνελ, όπως άλλωσε δήλωσε κατόπιν ανοιχτά ένας από αυτούς στα ΜΜΕ. Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι ο εκπρόσωπος της Μακεδονικής (sic) πρεσβείας, που ήταν παρόν στο πάνελ, δεν αποστασιοποιήθηκε από το περιστατικό. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Συμβούλιο και οι ενώσεις των ηλεκτρονικών ΜΜΕ, είδαν ένα ζωντανό παράδειγμα της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης [στην πΓΔΜ] και το πώς χειραγωγούν το κοινό, όταν ενημέρωσαν στη συνέχεια τον κόσμο σχετικά με το περιστατικό. Παρουσίασαν τους εαυτούς τους ως θύματα που δεν είχαν τη δυνατότητα να μιλήσουν στο πάνελ.

Ερώτηση: Βλέπετε μια πιθανή επίλυση του ζητήματος της ονομασίας μεταξύ Ελλάδας-"Μακεδονίας" σύντομα; 

Νομίζω ότι κάνει [ο Γιώργος Παπανδρέου] μια τεράστια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις οικονομικές δυσκολίες στην Ελλάδα. Έχει κάνει πολύ καλή δουλειά για τη χώρα του και για το σύνολο της ευρωζώνης. Έχει αποδείξει ότι οι Έλληνες είναι πολύ πιο προσγειωμένοι από ό, τι είχε εκτιμηθεί. Έχω πλήρη εμπιστοσύνη ότι θα αντέξει και θα επιτύχει να βγάλει την Ελλάδα από αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Κρίνοντας από αυτό, νομίζω ότι η διαφωνία για το όνομα είναι επίσης ένα θέμα που μπορεί να λύσει μαζί με τη Μακεδονία (sic), φυσικά. Δυστυχώς, δεν βλέπω να υπάρχει δυνατότητα αυτήν την στιγμή να μπορέσει ο Γκρουέφσκι να κάνει μια σημαντική υπέρβαση για την Μακεδονία (sic). Βλέπω την ευκαιρία στην άλλη πλευρά, στην Ελλάδα.

Ερώτηση: Αναφέρεστε στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στα Σκόπια που η Αθήνα είδε ως πρόκληση; Αυτό είναι ένα σαφές παράδειγμα του ότι δεν ενεργούν σαν καλός γείτονας. 

Σε μια κατάσταση όπου η Μακεδονία (sic) δεν έχει φίλους, το καθεστώς [στα Σκόπια] έχει χώσει το δάχτυλό του στο μάτι της γειτονικής χώρας με την ανέγερση μνημείων που δεν έχουν ονόματα, αλλά που όλοι γνωρίζουν ποιά είναι η πρόθεσή τους.

Ερώτηση: Ποιες είναι οι περιφερειακές επιπτώσεις της Μακεδονικής (sic) στασιμότητας σε σχέση με την ευρωατλαντική ένταξη; 

Αυτή τη στιγμή πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι κάποιος άλλος μπορεί να τραβήξει τα Δυτικά Βαλκάνια προς τα εμπρός. Η Κροατία και η Μακεδονία (sic) έλαβαν το καθεστώς υποψήφιας χώρας στην ΕΕ κατά το ίδιο περίπου χρονικό διάστημα. Η Κροατία έχει κάνει το έργο της και έλυσε τα βασικά προβλήματα της με τους γείτονές της. Ξεκίνησε την επικοινωνία με τη Σερβία και παρέδωσε τους ανθρώπους της στη Χάγη. 
Έχει σημειώσει λοιπόν τεράστια πρόοδο.Δεν χρειαζόμαστε νέα παραδείγματα όπως η Μακεδονία (sic) στα Δυτικά Βαλκάνια, χώρες δηλαδή που κερδίζουν την υποψηφιότητα στην ΕΕ και στη συνέχεια δεν μπορούν να ξεκινήσουν ενταξιακές συνομιλίες. Γι' αυτό και θα ήταν υψίστης σημασίας για τη Μακεδονία (sic) εάν το Μαυροβούνιο λάμβανε σύσταση για ενταξιακές συνομιλίες και η Σερβία λάμβανε σύσταση για καθεστώς υποψήφιας χώρας. Εάν η Σερβία, ως η μεγαλύτερη χώρα στην περιοχή, κινηθεί προς τα εμπρός, οι θετικές επιπτώσεις θα γίνουν αισθητές σε ολόκληρη την περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Μακεδονίας (sic) και του Κοσσυφοπεδίου. Αλλά αν η Σερβία αποτύχει, τότε η Μακεδονία (sic) θα βρεθεί σε μια χειρότερη κατάσταση, και οι πιθανότητες για σημαντικά βήματα [στο ζήτημα της ονομασίας] θα ελαχιστοποιηθούν ακόμη περισσότερο.

Ερώτηση: Έχετε επισημανθεί ως εχθρός της χώρας από ορισμένα ΜΜΕ των Σκοπίων λόγω της ανοικτής κριτικής σας για τις μεταρρυθμίσεις στη Μακεδονία (sic). Ποιά είναι η αντίδρασή σας; 

Όσο παράξενο κι αν ακούγεται, είναι τιμή μου να χαρακτηρίζομαι ως εχθρός της Μακεδονίας (sic) αυτές τις μέρες, γιατί εδώ [στην πΓΔΜ] οι άνθρωποι που βλέπουν τα πράγματα όπως πραγματικά είναι, αναγνωρίζουν ότι κάνουμε προσπάθειες μόνο για να βοηθήσουμε. Δεν είμαι ούτε ο πρώτος, ούτε κατά πάσα πιθανότητα ο τελευταίος που χαρακτηρίζεται με αυτόν τον τρόπο. Απλά θυμηθείτε τον πρώην πρεσβευτή της ΕΕ στην Μακεδονία (sic) Έρβαν Φουέρε, ο οποίος έκανε ένα τεράστιο έργο να συνδράμει τη χώρα. Χαρακτηρίστηκε ως εχθρός απλά επειδή επεσήμανε της ελλείψεις της χώρας που έπρεπε να διορθωθούν. Αλίμονο όμως, ακροπρόθεσμα θα πρέπει να σταθεροποιήσουμε τα Δυτικά Βαλκάνια. 
Αν η Σερβία κατάφερε να κάνει σημαντικά βήματα, παραδίδοντας τους υπόπτους για εγκλήματα πολέμου στη Χάγη, πιστεύω ότι η Μακεδονία (sic) μπορεί να το κάνει το ίδιο επίσης. Αν η Σερβία αλλάξει είμαι πεπεισμένος ότι η Μακεδονία (sic) έχει επίσης την εσωτερική ικανότητα να αλλάξει και να προχωρήσει προς την κατεύθυνση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, αντί να εστιάζει στην αρχαιοποίηση και την ιστορία.

Ερώτηση: Αργότερα αυτό το μήνα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εκδόσει την ετήσια έκθεση προόδου της Μακεδονίας (sic). Τι μπορεί να περιμένει η Μακεδονία (sic) από αυτήν; 

Ανεξάρτητα από το τι θα περιέχει η έκθεση, πιο σημαντικό είναι τι θα επιτραπεί στο Μακεδονικό (sic) κοινό να ακούσει για αυτήν. Εδώ βρίσκεται ο πυρήνας της χειραγώγησης της κοινής γνώμης.

Read more at: http://www.macedoniahellenicland.eu/content/view/2274/1/lang,el/