Ξέμεινε από διαφημιστικό υλικό η Περιφέρεια!
Ούτε... αφίσα δεν υπάρχει στην περιφέρεια για την συμμετοχή της σε διεθνείς εκθέσεις προβολής του τουριστικού προϊόντος της Δυτικής Μακεδονίας. Αυτό διαπιστώθηκε κατά την διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή φορέων του τουριστικού κλάδου στην διεύθυνση τουρισμού της Περιφέρειας και καταγγέλθηκε από τους συμμετέχοντες με σχετικό υπόμνημα.
Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την θητεία του πρώην περιφερειάρχη Ανδρέα Λεούδη είχε διατεθεί το ποσό του 1.400.000 ευρώ για την παραγωγή διαφημιστικού υλικού, το οποίο όμως και αγνοείται...
Υπόμνημα των Ενώσεων Ξενοδόχων Καστοριάς - Φλώρινας
Η Δ/νση τουρισμού Δυτ. Μακεδονίας με πρωτοβουλία της Προϊσταμένης Κυρίας Αλεξάνδρας Λιαποπούλου πραγματοποίησε στις 19/10/2011 σύσκεψη με όλες τις παραγωγικές και τουριστικές επιχειρήσεις της Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο της Π.Δ.Μ., το θέμα της συνάντησης ήταν η συμμετοχή των παραγωγικών και τουριστικών φορέων της Περιφέρειας της Δ. Μ. στην έκθεση στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η συμμετοχή της Π.Δ.Μ. στην έκθεση αυτή και εξουσιοδοτήθηκε η Προϊσταμένη να βρει την καταλληλότερη ημερομηνία για τη διεξαγωγή της συνάντησης αυτής στην οποία θεωρήθηκε πολύ απαραίτητη η συμμετοχή της.
Από τη διαλογική συζήτηση που έγινε διαπιστώθηκε ότι η Δ/νση Τουρισμού της Περιφέρειας και η ίδια η Περιφέρεια δεν έχουν στη διάθεσή τους διαφημιστικό υλικό που να αντιπροσωπεύει επάξια την Π.Δ.Μ.. Μετά την ανακοίνωση αυτή άμεσα αντέδρασαν οι παρευρισκόμενοι ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Φλώρινας, Κος Αθανάσιος Ρόπαπας και ο τέως Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Καστοριας, Κος Γρηγόριος Τσάμης, λέγοντας ότι για το σκοπό αυτό οι Ενώσεις Ξενοδόχων της Π.Δ.Μ. είχαν υποβάλλει την 30/4/2003 κοινό υπόμνημα και ζητούσαν Marketing Plan από την Περιφερειάρχη Κα Μαρία Σκραφνάκη με ένα μεγάλο χρηματικό ποσό για την τουριστική διαφήμιση της Π.Δ.Μ.. Το Marketing Plan θα το υλοποιούσε η εταιρία τουρισμού της Π.Δ.Μ. προκειμένου η εταιρία να είχε και αυτή τη δική της δραστηριότητα. Η Κα Περιφερειάρχης ανταποκρίθηκε στην πρόταση των Ενώσεων και προώθησε μελέτη από το Χρήστο Πετρέα με χρηματικό ποσό πάνω από 2.000.000 € περίπου για τη τουριστική προβολή της Περιφέρειάς μας. Η μελέτη εγκρίθηκε για το ποσό των 1.400.000 € περίπου, τα οποία τα διαχειρίστηκε η Π.Δ.Μ. με περιφερειάρχη τον κ. Ανδρέα Λεούδη, τα χρήματα δεν δόθηκαν στην Εταιρία Τουρισμού, όπως αρχικά είχε αποφασιστεί και το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από την Π.Δ.Μ παρά τα δύο κοινά υπομνήματα που είχαν καταθέσει οι Ενώσεις Ξενοδόχων το Μάιο του 2004 και τον Οκτώβριο του 2004 .
Η μελέτη αυτή προέβλεπε επίσκεψη tour operators του εξωτερικού στην πόλη μας με απευθείας πτήση από Βιέννη ή Μόναχο στην Καστοριά, φιλοξενία και ξενάγηση των tour operator στα αξιοθέατα της Π.Δ.Μ., διαφημιστικό υλικό, προβολή και συμμετοχή σε εκθέσεις, δημιουργία C.D. με τα τουριστικά και περιβαλλοντικά αξιοθέατα της περιοχής της Δ.Μ., κ.τ.λ..
Μετά από την παραπάνω τοποθέτηση ρωτούμε τι έγιναν τα χρήματα αυτά; Που ξοδεύτηκαν και πως έκλεισε το πρόγραμμα αυτό; Οι πολίτες ζητούν να μάθουν πως είναι δυνατόν να ξοδεύτηκαν τόσα πολλά χρήματα χωρίς να υπάρχει στη διάθεση της Δ/νσης Τουρισμού ή της Π.Δ.Μ. διαφημιστικό τουριστικό υλικό. Έπρεπε η Δ/νση Τουρισμού ή η Περιφέρεια να είχε ολόκληρες αποθήκες με διαφημιστικό υλικό της περιοχής μας μετά από ένα τόσο μεγάλο χρηματικό ποσό που είχε στη διάθεσή της γι’ αυτόν το σκοπό. Επιτρέπεται να μην υπάρχουν χιλιάδες ολοκληρωμένα C.D. με τα καλύτερα και τα πιο επιλεγμένα θέματα των πόλεων στη διάθεση όλων των Δήμων και των τουριστικών φορέων της Περιφέρειάς μας; Πρέπει να ζητηθεί έλεγχος από όλους τους Δήμους της Π.Δ.Μ., από τους τουριστικούς πράκτορες και από τις Ενώσεις Ξενοδόχων της Π.Δ.Μ. οι οποίες εργάστηκαν και μόχθησαν για την τουριστική αυτή Χρηματοδότηση. Δυστυχώς τα χρήματα ξοδεύτηκαν χωρίς να ικανοποιήσουν τους φορείς για το σκοπό που δόθηκαν, γι’ αυτό το πρόγραμμα αυτό δεν απέδωσε τα αναμενόμενα στον τόπο μας.
Μετά από όλα τα παραπάνω ο τουριστικός κλάδος και η ίδια η Π.Δ.Μ. στερείτε σήμερα από τα πλέον απαραίτητα τα οποία είχαν εγκριθεί από την πολιτεία, ως τα πλέον απαραίτητα, και ερωτούμε και πάλι, που ξοδεύτηκαν αυτά τα χρήματα;
Οι πολίτες της Π.Δ.Μ. πρέπει να μάθουν επιτέλους που και πως ξοδεύονται τα χρήματα του Ελληνικού λαού, είναι απαίτηση όλων των πολιτών. Περιμένουμε υπεύθυνη απάντηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες που διαχειρίστηκαν το πρόγραμμα αυτό, μαζί με την πλήρη ανάλυση του προγράμματος και το ποσό της κάθε δραστηριότητας.
Η μελέτη προβολής από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας
Η μελέτη αυτή προέβλεπε επίσκεψη tours operators του εξωτερικού, με απευθείας πτήσεις από Βιέννη και Μόναχο, με φιλοξενία κα ξενάγηση στα αξιοθέατα των πόλεων της Περιφέρειας, διαφημιστικό υλικό, προβολή και συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις, δημιουργία cd με τα τουριστικά και περιβαλλοντικά αξιοθέατα κλπ.
Εξ΄ όσων γνωρίζουμε, τίποτα απ΄ όλα αυτά δεν έγιναν, με αποκορύφωμα την αποκάλυψη ότι δεν υπάρχει ούτε... αφίσα, στην διάθεση των αρμοδίων οργάνων της Περιφέρειας!
Το θέμα έρχεται να “δέσει” με το πόρισμα σχετικής ΕΔΕ, που προέκυψε κατόπιν εντολής του τότε περιφερειάρχη Γ. Κύρκου, το καλοκαίρι του 2010, χωρίς όμως καμιά αξιόλογη συνέχεια!
50.000 ευρώ για τέσσερις φωτογραφίες!
Η δεύτερη υπόθεση αφορά το έργο της δημοσιότητας του ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας, συνολικού προϋπολογισμού 2,3 εκατ. ευρώ. Από την έρευνα προέκυψαν τα ακόλουθα:
α. Στους φακέλους των έργων δεν υπήρχε κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει την υλοποίησή τους. Μόνον ένα μικρό μέρος παραδοτέων κατατέθηκε εκ των υστέρων και αφού ζητήθηκε κατά τη διάρκεια των ελέγχων.
β. Για τη συντριπτική πλειονότητα των έργων δεν υπήρχε καν πρωτόκολλο οριστικής παραλαβής και κάποια συντάχθηκαν εκ των υστέρων, αφού ζητήθηκαν από τους ελεγκτές. Από κάποια έργα έλειπαν ακόμη και οι αποφάσεις ανάθεσής τους, οι οποίες κατατέθηκαν κι αυτές εκ των υστέρων κι αφού τα έργα είχαν πληρωθεί.
γ. Παρατηρήθηκε συστηματική παραποίηση του υπηρεσιακού πρωτοκόλλου.
δ. Το 60% των έργων δόθηκε σε ένα «κλειστό» κύκλωμα εταιρειών, ορισμένες εκ των οποίων μάλιστα είτε εμφανίζονταν με διαφορετικές επωνυμίες είτε συνεργάζονταν μεταξύ τους.
ε. Διαπιστώθηκαν διπλοπληρωμές τιμολογίων. Είτε με την ίδια απόφαση ανάθεσης είτε με διαφορετικές αποφάσεις εκδίδονταν διαφορετικά τιμολόγια για το ίδιο αντικείμενο.
στ. Υπήρξε υπερκοστολόγηση δράσεων, καθώς παρατηρήθηκε σημαντικά υψηλό κόστος για έργα που δεν αντιστοιχούν στα παραδοτέα. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι:
● Για το έργο υπό τον τίτλο «προβολή δράσεων ΕΚΤ» πληρώθηκαν 60.000 ευρώ και παραδόθηκαν μία αφίσα για κάθε πόλη και ένα cd με φωτογραφίες.
● Για το έργο υπό τον τίτλο «προβολή έκθεσης Polis» πληρώθηκαν περί τα 50.000 ευρώ και παραδόθηκαν τέσσερις φωτογραφίες.
● Για το έργο υπό τον τίτλο «προβολή ΕΓΤΠΕ» πληρώθηκαν 119.000 ευρώ και παραδόθηκαν αφίσες και προσκλήσεις.
● Για το έργο υπό τον τίτλο «έντυπο και ηλεκτρονικό υλικό για την προβολή των έργων με τη συγχρηματοδότηση του ΕΤΠΑ» πληρώθηκαν 107.000 ευρώ και παραδόθηκε ένας φάκελος με cd και φυλλάδια.
● Για το έργο υπό τον τίτλο «διοργάνωση συνεδρίου για την καινοτομία» πληρώθηκαν 20.000 ευρώ και παραδόθηκαν τέσσερις φωτογραφίες.
Επιπλέον για σειρά άλλων αντίστοιχων έργων, προϋπολογισμού άνω των 300.000 ευρώ, δεν βρέθηκαν καθόλου παραδοτέα υλικά, που να αποδεικνύουν την υλοποίησή τους.
Το πόρισμα της έρευνας
Η έρευνα που διεξήχθηκε τότε “ακουμπάει” και δύο ακόμα στελέχη της Περιφέρειας, που εμπλέκονται σε υποθέσεις διακίνησης δημοσίου χρήματος, με αδιαφανείς διαδικασίες.
Η μία αφορά ανώτερο υπάλληλο της Περιφέρειας, στον τραπεζικό λογαριασμό του οποίου φέρεται ότι εντοπίστηκαν 2 εκατομμύρια ευρώ, που φυγαδεύτηκαν όμως πρόσφατα στο εξωτερικό. Και η άλλη, υψηλόβαθμο στέλεχος της διαχειριστικής αρχής, με ισχυρά ερείσματα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που συνδέεται με... κουμπαριές, με κάποιους από τους συνήθεις “αναδόχους” των... απευθείας αναθέσεων!
Το περίεργο είναι ότι οι υπηρεσιακοί παράγοντες, που “έδωσαν” τον πολιτικό τους προϊστάμενο, έπεσαν με το πόρισμα στα “μαλακά”, διότι όπως αναφέρουν σ΄ αυτό: “εξέφρασαν προφορικά τις σοβαρές επιφυλάξεις τους, στον γενικό γραμματέα Α. Λεούδη, αλλά δεν εισακούστηκαν και πιέστηκαν να διεκπεραιώσουν άμεσα τις διαδικασίες...”
Όπως σημειώνεται στο πόρισμα της ΕΔΕ “από τα έγγραφα και τις μαρτυρικές καταθέσεις, προκύπτει ότι η απόφαση της κατάτμισης των έργων, το τίμημα, οι απευθείας αναθέσεις, η επιλογή των αναδόχων, το περιεχόμενο και η γενικόλογη περιγραφή των συμβάσεων, έγιναν με εντολή ή προκαθορίστηκαν και μεθοδεύτηκαν από τον τέως γενικό γραμματέα Ανδρέα Λεούδη”.
Αυτή την στιγμή, τα πορίσματα των ΕΔΕ έχουν πάρει τον δρόμο προς τον εισαγγελέα Κοζάνης, με εντολή του νυν Περιφερειάρχη κ. Γιώργου Κίρκου, ο οποίος αφού απέδωσε πολιτικές ευθύνες στον προκάτοχό του, ξεκαθάρισε ότι οι ποινικές ευθύνες που θα προκύψουν, είναι ζήτημα της δικαιοσύνης και μόνο.
Προεκλογικά «δώρα» ύψους 150.000 ευρώ
Η τρίτη υπόθεση, στην οποία εμπλέκεται και η νομαρχία Κοζάνης, αφορά την κατάτμηση ενός έργου προϋπολογισμού 150.000 ευρώ σε έντεκα(!) επιμέρους έργα και την απευθείας ανάθεσή τους σε «ημετέρους» και όλα αυτά μόλις τέσσερις ημέρες πριν από τις εθνικές εκλογές. Μάλιστα, όπως διαπιστώνει η έρευνα, «παραδοτέο έργο δεν υπάρχει και θα ήταν αδύνατο να υπάρξει, τόσο γιατί ο χρόνος υλοποίησης των συμβάσεων ήταν μόλις τέσσερις ημέρες όσο και γιατί ο χρόνος αυτός ήταν μία εβδομάδα πριν από τις εθνικές εκλογές». Το πόρισμα καταλήγει με τη διαπίστωση ότι «η σκοπιμότητα, η ένταξη και η παραλαβή των εξεταζόμενων έντεκα έργων ήταν προσχηματική για την απορρόφηση δημοσίου χρήματος για άγνωστους λόγους».
Το έργο επινοήθηκε δεκαπέντε ημέρες πριν από τις εκλογές και αφορούσε την τουριστική προβολή του νομού Κοζάνης. Παρότι ανήκε στην αρμοδιότητα της νομαρχίας, εντούτοις μέσω προγραμματικής σύμβασης πέρασε στην ευθύνη της περιφέρειας. Ακολούθως «έσπασε» σε έντεκα επιμέρους έργα -κατά παράβαση της νομοθεσίας περί προμηθειών του δημοσίου- ώστε το καθένα να είναι προϋπολογισμού κάτω των 15.000 ευρώ, που είναι το όριο της απευθείας ανάθεσης! Το περίεργο είναι πως τα έντεκα αυτά έργα μοιράστηκαν σε τρεις όλες κι όλες εταιρείες της περιοχής. Μάλιστα η όλη υπόθεση εκτυλίχθηκε με διαδικασίες εξπρές, αφού τα έργα υλοποιήθηκαν και παρελήφθησαν μέσα σε μόλις τέσσερις ημέρες, την τελευταία εβδομάδα πριν από τις εθνικές εκλογές. Όπως σημειώνεται στο πόρισμα της ΕΔΕ, «από τα έγγραφα και τις μαρτυρικές καταθέσεις προκύπτει ότι η απόφαση της κατάτμησης, το τίμημα, οι απευθείας αναθέσεις, η επιλογή των αναδόχων, το περιεχόμενο και η γενικόλογη περιγραφή των συμβάσεων έγιναν με εντολή ή προκαθορίστηκαν ή μεθοδεύτηκαν από τον τέως γενικό γραμματέα κ. Ανδρέα Λεούδη». Στο ίδιο πόρισμα αναφέρεται ότι «οι εμπλεκόμενοι υπηρεσιακοί παράγοντες της περιφέρειας εξέφρασαν προφορικά τις σοβαρές επιφυλάξεις τους στο γενικό γραμματέα, αλλά δεν εισακούστηκαν και πιέστηκαν να διεκπεραιώσουν άμεσα τις διαδικασίες…». Μάλιστα μέρος αυτών των διαδικασιών διεκπεραίωσε ο ίδιος ο κ. Λεούδης μέσω του γραφείου του «άτυπα και παράτυπα, παρακάμπτοντας τις υπηρεσίες», όπως αναφέρει το πόρισμα.
Εφημ. "Καστοριανή Εστία"
http://kastoriani-estia.blogspot.com/2011/11/blog-post_21.html
Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την θητεία του πρώην περιφερειάρχη Ανδρέα Λεούδη είχε διατεθεί το ποσό του 1.400.000 ευρώ για την παραγωγή διαφημιστικού υλικού, το οποίο όμως και αγνοείται...
Υπόμνημα των Ενώσεων Ξενοδόχων Καστοριάς - Φλώρινας
Η Δ/νση τουρισμού Δυτ. Μακεδονίας με πρωτοβουλία της Προϊσταμένης Κυρίας Αλεξάνδρας Λιαποπούλου πραγματοποίησε στις 19/10/2011 σύσκεψη με όλες τις παραγωγικές και τουριστικές επιχειρήσεις της Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο της Π.Δ.Μ., το θέμα της συνάντησης ήταν η συμμετοχή των παραγωγικών και τουριστικών φορέων της Περιφέρειας της Δ. Μ. στην έκθεση στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η συμμετοχή της Π.Δ.Μ. στην έκθεση αυτή και εξουσιοδοτήθηκε η Προϊσταμένη να βρει την καταλληλότερη ημερομηνία για τη διεξαγωγή της συνάντησης αυτής στην οποία θεωρήθηκε πολύ απαραίτητη η συμμετοχή της.
Από τη διαλογική συζήτηση που έγινε διαπιστώθηκε ότι η Δ/νση Τουρισμού της Περιφέρειας και η ίδια η Περιφέρεια δεν έχουν στη διάθεσή τους διαφημιστικό υλικό που να αντιπροσωπεύει επάξια την Π.Δ.Μ.. Μετά την ανακοίνωση αυτή άμεσα αντέδρασαν οι παρευρισκόμενοι ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Φλώρινας, Κος Αθανάσιος Ρόπαπας και ο τέως Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Καστοριας, Κος Γρηγόριος Τσάμης, λέγοντας ότι για το σκοπό αυτό οι Ενώσεις Ξενοδόχων της Π.Δ.Μ. είχαν υποβάλλει την 30/4/2003 κοινό υπόμνημα και ζητούσαν Marketing Plan από την Περιφερειάρχη Κα Μαρία Σκραφνάκη με ένα μεγάλο χρηματικό ποσό για την τουριστική διαφήμιση της Π.Δ.Μ.. Το Marketing Plan θα το υλοποιούσε η εταιρία τουρισμού της Π.Δ.Μ. προκειμένου η εταιρία να είχε και αυτή τη δική της δραστηριότητα. Η Κα Περιφερειάρχης ανταποκρίθηκε στην πρόταση των Ενώσεων και προώθησε μελέτη από το Χρήστο Πετρέα με χρηματικό ποσό πάνω από 2.000.000 € περίπου για τη τουριστική προβολή της Περιφέρειάς μας. Η μελέτη εγκρίθηκε για το ποσό των 1.400.000 € περίπου, τα οποία τα διαχειρίστηκε η Π.Δ.Μ. με περιφερειάρχη τον κ. Ανδρέα Λεούδη, τα χρήματα δεν δόθηκαν στην Εταιρία Τουρισμού, όπως αρχικά είχε αποφασιστεί και το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από την Π.Δ.Μ παρά τα δύο κοινά υπομνήματα που είχαν καταθέσει οι Ενώσεις Ξενοδόχων το Μάιο του 2004 και τον Οκτώβριο του 2004 .
Η μελέτη αυτή προέβλεπε επίσκεψη tour operators του εξωτερικού στην πόλη μας με απευθείας πτήση από Βιέννη ή Μόναχο στην Καστοριά, φιλοξενία και ξενάγηση των tour operator στα αξιοθέατα της Π.Δ.Μ., διαφημιστικό υλικό, προβολή και συμμετοχή σε εκθέσεις, δημιουργία C.D. με τα τουριστικά και περιβαλλοντικά αξιοθέατα της περιοχής της Δ.Μ., κ.τ.λ..
Μετά από την παραπάνω τοποθέτηση ρωτούμε τι έγιναν τα χρήματα αυτά; Που ξοδεύτηκαν και πως έκλεισε το πρόγραμμα αυτό; Οι πολίτες ζητούν να μάθουν πως είναι δυνατόν να ξοδεύτηκαν τόσα πολλά χρήματα χωρίς να υπάρχει στη διάθεση της Δ/νσης Τουρισμού ή της Π.Δ.Μ. διαφημιστικό τουριστικό υλικό. Έπρεπε η Δ/νση Τουρισμού ή η Περιφέρεια να είχε ολόκληρες αποθήκες με διαφημιστικό υλικό της περιοχής μας μετά από ένα τόσο μεγάλο χρηματικό ποσό που είχε στη διάθεσή της γι’ αυτόν το σκοπό. Επιτρέπεται να μην υπάρχουν χιλιάδες ολοκληρωμένα C.D. με τα καλύτερα και τα πιο επιλεγμένα θέματα των πόλεων στη διάθεση όλων των Δήμων και των τουριστικών φορέων της Περιφέρειάς μας; Πρέπει να ζητηθεί έλεγχος από όλους τους Δήμους της Π.Δ.Μ., από τους τουριστικούς πράκτορες και από τις Ενώσεις Ξενοδόχων της Π.Δ.Μ. οι οποίες εργάστηκαν και μόχθησαν για την τουριστική αυτή Χρηματοδότηση. Δυστυχώς τα χρήματα ξοδεύτηκαν χωρίς να ικανοποιήσουν τους φορείς για το σκοπό που δόθηκαν, γι’ αυτό το πρόγραμμα αυτό δεν απέδωσε τα αναμενόμενα στον τόπο μας.
Μετά από όλα τα παραπάνω ο τουριστικός κλάδος και η ίδια η Π.Δ.Μ. στερείτε σήμερα από τα πλέον απαραίτητα τα οποία είχαν εγκριθεί από την πολιτεία, ως τα πλέον απαραίτητα, και ερωτούμε και πάλι, που ξοδεύτηκαν αυτά τα χρήματα;
Οι πολίτες της Π.Δ.Μ. πρέπει να μάθουν επιτέλους που και πως ξοδεύονται τα χρήματα του Ελληνικού λαού, είναι απαίτηση όλων των πολιτών. Περιμένουμε υπεύθυνη απάντηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες που διαχειρίστηκαν το πρόγραμμα αυτό, μαζί με την πλήρη ανάλυση του προγράμματος και το ποσό της κάθε δραστηριότητας.
Η μελέτη προβολής από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας
Η μελέτη αυτή προέβλεπε επίσκεψη tours operators του εξωτερικού, με απευθείας πτήσεις από Βιέννη και Μόναχο, με φιλοξενία κα ξενάγηση στα αξιοθέατα των πόλεων της Περιφέρειας, διαφημιστικό υλικό, προβολή και συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις, δημιουργία cd με τα τουριστικά και περιβαλλοντικά αξιοθέατα κλπ.
Εξ΄ όσων γνωρίζουμε, τίποτα απ΄ όλα αυτά δεν έγιναν, με αποκορύφωμα την αποκάλυψη ότι δεν υπάρχει ούτε... αφίσα, στην διάθεση των αρμοδίων οργάνων της Περιφέρειας!
Το θέμα έρχεται να “δέσει” με το πόρισμα σχετικής ΕΔΕ, που προέκυψε κατόπιν εντολής του τότε περιφερειάρχη Γ. Κύρκου, το καλοκαίρι του 2010, χωρίς όμως καμιά αξιόλογη συνέχεια!
50.000 ευρώ για τέσσερις φωτογραφίες!
Η δεύτερη υπόθεση αφορά το έργο της δημοσιότητας του ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας, συνολικού προϋπολογισμού 2,3 εκατ. ευρώ. Από την έρευνα προέκυψαν τα ακόλουθα:
α. Στους φακέλους των έργων δεν υπήρχε κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει την υλοποίησή τους. Μόνον ένα μικρό μέρος παραδοτέων κατατέθηκε εκ των υστέρων και αφού ζητήθηκε κατά τη διάρκεια των ελέγχων.
β. Για τη συντριπτική πλειονότητα των έργων δεν υπήρχε καν πρωτόκολλο οριστικής παραλαβής και κάποια συντάχθηκαν εκ των υστέρων, αφού ζητήθηκαν από τους ελεγκτές. Από κάποια έργα έλειπαν ακόμη και οι αποφάσεις ανάθεσής τους, οι οποίες κατατέθηκαν κι αυτές εκ των υστέρων κι αφού τα έργα είχαν πληρωθεί.
γ. Παρατηρήθηκε συστηματική παραποίηση του υπηρεσιακού πρωτοκόλλου.
δ. Το 60% των έργων δόθηκε σε ένα «κλειστό» κύκλωμα εταιρειών, ορισμένες εκ των οποίων μάλιστα είτε εμφανίζονταν με διαφορετικές επωνυμίες είτε συνεργάζονταν μεταξύ τους.
ε. Διαπιστώθηκαν διπλοπληρωμές τιμολογίων. Είτε με την ίδια απόφαση ανάθεσης είτε με διαφορετικές αποφάσεις εκδίδονταν διαφορετικά τιμολόγια για το ίδιο αντικείμενο.
στ. Υπήρξε υπερκοστολόγηση δράσεων, καθώς παρατηρήθηκε σημαντικά υψηλό κόστος για έργα που δεν αντιστοιχούν στα παραδοτέα. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι:
● Για το έργο υπό τον τίτλο «προβολή δράσεων ΕΚΤ» πληρώθηκαν 60.000 ευρώ και παραδόθηκαν μία αφίσα για κάθε πόλη και ένα cd με φωτογραφίες.
● Για το έργο υπό τον τίτλο «προβολή έκθεσης Polis» πληρώθηκαν περί τα 50.000 ευρώ και παραδόθηκαν τέσσερις φωτογραφίες.
● Για το έργο υπό τον τίτλο «προβολή ΕΓΤΠΕ» πληρώθηκαν 119.000 ευρώ και παραδόθηκαν αφίσες και προσκλήσεις.
● Για το έργο υπό τον τίτλο «έντυπο και ηλεκτρονικό υλικό για την προβολή των έργων με τη συγχρηματοδότηση του ΕΤΠΑ» πληρώθηκαν 107.000 ευρώ και παραδόθηκε ένας φάκελος με cd και φυλλάδια.
● Για το έργο υπό τον τίτλο «διοργάνωση συνεδρίου για την καινοτομία» πληρώθηκαν 20.000 ευρώ και παραδόθηκαν τέσσερις φωτογραφίες.
Επιπλέον για σειρά άλλων αντίστοιχων έργων, προϋπολογισμού άνω των 300.000 ευρώ, δεν βρέθηκαν καθόλου παραδοτέα υλικά, που να αποδεικνύουν την υλοποίησή τους.
Το πόρισμα της έρευνας
Η έρευνα που διεξήχθηκε τότε “ακουμπάει” και δύο ακόμα στελέχη της Περιφέρειας, που εμπλέκονται σε υποθέσεις διακίνησης δημοσίου χρήματος, με αδιαφανείς διαδικασίες.
Η μία αφορά ανώτερο υπάλληλο της Περιφέρειας, στον τραπεζικό λογαριασμό του οποίου φέρεται ότι εντοπίστηκαν 2 εκατομμύρια ευρώ, που φυγαδεύτηκαν όμως πρόσφατα στο εξωτερικό. Και η άλλη, υψηλόβαθμο στέλεχος της διαχειριστικής αρχής, με ισχυρά ερείσματα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που συνδέεται με... κουμπαριές, με κάποιους από τους συνήθεις “αναδόχους” των... απευθείας αναθέσεων!
Το περίεργο είναι ότι οι υπηρεσιακοί παράγοντες, που “έδωσαν” τον πολιτικό τους προϊστάμενο, έπεσαν με το πόρισμα στα “μαλακά”, διότι όπως αναφέρουν σ΄ αυτό: “εξέφρασαν προφορικά τις σοβαρές επιφυλάξεις τους, στον γενικό γραμματέα Α. Λεούδη, αλλά δεν εισακούστηκαν και πιέστηκαν να διεκπεραιώσουν άμεσα τις διαδικασίες...”
Όπως σημειώνεται στο πόρισμα της ΕΔΕ “από τα έγγραφα και τις μαρτυρικές καταθέσεις, προκύπτει ότι η απόφαση της κατάτμισης των έργων, το τίμημα, οι απευθείας αναθέσεις, η επιλογή των αναδόχων, το περιεχόμενο και η γενικόλογη περιγραφή των συμβάσεων, έγιναν με εντολή ή προκαθορίστηκαν και μεθοδεύτηκαν από τον τέως γενικό γραμματέα Ανδρέα Λεούδη”.
Αυτή την στιγμή, τα πορίσματα των ΕΔΕ έχουν πάρει τον δρόμο προς τον εισαγγελέα Κοζάνης, με εντολή του νυν Περιφερειάρχη κ. Γιώργου Κίρκου, ο οποίος αφού απέδωσε πολιτικές ευθύνες στον προκάτοχό του, ξεκαθάρισε ότι οι ποινικές ευθύνες που θα προκύψουν, είναι ζήτημα της δικαιοσύνης και μόνο.
Προεκλογικά «δώρα» ύψους 150.000 ευρώ
Η τρίτη υπόθεση, στην οποία εμπλέκεται και η νομαρχία Κοζάνης, αφορά την κατάτμηση ενός έργου προϋπολογισμού 150.000 ευρώ σε έντεκα(!) επιμέρους έργα και την απευθείας ανάθεσή τους σε «ημετέρους» και όλα αυτά μόλις τέσσερις ημέρες πριν από τις εθνικές εκλογές. Μάλιστα, όπως διαπιστώνει η έρευνα, «παραδοτέο έργο δεν υπάρχει και θα ήταν αδύνατο να υπάρξει, τόσο γιατί ο χρόνος υλοποίησης των συμβάσεων ήταν μόλις τέσσερις ημέρες όσο και γιατί ο χρόνος αυτός ήταν μία εβδομάδα πριν από τις εθνικές εκλογές». Το πόρισμα καταλήγει με τη διαπίστωση ότι «η σκοπιμότητα, η ένταξη και η παραλαβή των εξεταζόμενων έντεκα έργων ήταν προσχηματική για την απορρόφηση δημοσίου χρήματος για άγνωστους λόγους».
Το έργο επινοήθηκε δεκαπέντε ημέρες πριν από τις εκλογές και αφορούσε την τουριστική προβολή του νομού Κοζάνης. Παρότι ανήκε στην αρμοδιότητα της νομαρχίας, εντούτοις μέσω προγραμματικής σύμβασης πέρασε στην ευθύνη της περιφέρειας. Ακολούθως «έσπασε» σε έντεκα επιμέρους έργα -κατά παράβαση της νομοθεσίας περί προμηθειών του δημοσίου- ώστε το καθένα να είναι προϋπολογισμού κάτω των 15.000 ευρώ, που είναι το όριο της απευθείας ανάθεσης! Το περίεργο είναι πως τα έντεκα αυτά έργα μοιράστηκαν σε τρεις όλες κι όλες εταιρείες της περιοχής. Μάλιστα η όλη υπόθεση εκτυλίχθηκε με διαδικασίες εξπρές, αφού τα έργα υλοποιήθηκαν και παρελήφθησαν μέσα σε μόλις τέσσερις ημέρες, την τελευταία εβδομάδα πριν από τις εθνικές εκλογές. Όπως σημειώνεται στο πόρισμα της ΕΔΕ, «από τα έγγραφα και τις μαρτυρικές καταθέσεις προκύπτει ότι η απόφαση της κατάτμησης, το τίμημα, οι απευθείας αναθέσεις, η επιλογή των αναδόχων, το περιεχόμενο και η γενικόλογη περιγραφή των συμβάσεων έγιναν με εντολή ή προκαθορίστηκαν ή μεθοδεύτηκαν από τον τέως γενικό γραμματέα κ. Ανδρέα Λεούδη». Στο ίδιο πόρισμα αναφέρεται ότι «οι εμπλεκόμενοι υπηρεσιακοί παράγοντες της περιφέρειας εξέφρασαν προφορικά τις σοβαρές επιφυλάξεις τους στο γενικό γραμματέα, αλλά δεν εισακούστηκαν και πιέστηκαν να διεκπεραιώσουν άμεσα τις διαδικασίες…». Μάλιστα μέρος αυτών των διαδικασιών διεκπεραίωσε ο ίδιος ο κ. Λεούδης μέσω του γραφείου του «άτυπα και παράτυπα, παρακάμπτοντας τις υπηρεσίες», όπως αναφέρει το πόρισμα.
Εφημ. "Καστοριανή Εστία"
http://kastoriani-estia.blogspot.com/2011/11/blog-post_21.html