ΦΛΩΡΙΝΑ Τα μεσάνυχτα η κρίσιμη ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης - ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ : Τα μεσάνυχτα η κρίσιμη ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης

.

.

Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Τα μεσάνυχτα η κρίσιμη ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης


Στην ονομαστική ψηφοφορία που αναμένεται να διεξαχθεί τα μεσάνυχτα στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση είναι σήμερα στραμμένα όλα τα βλέμματα εντός και εκτός της χώρας, μετά το χθεσινό πολιτικό θρίλερ.







Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε χθες την αναγκαιότητα παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση επισημαίνοντας πως «η ψήφος εμπιστοσύνης είναι η εγγύηση για το πώς θα προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα και πώς θα συζητήσουμε με τα κόμματα της αντιπολίτευσης που θα θελήσουν -αν θελήσουν- να συνεργαστούμε».


Με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση που θα τηρήσουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ μετά τις χθεσινές αιχμηρές τοποθετήσεις αρκετών εξ αυτών.


Την έντονη διαφωνία της με τις δρομολογούμενες λύσεις εξέφρασε χθες, μιλώντας στη συνεδρίαση της κοινουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, η Βάσω Παπανδρέου. «Είμαστε εκτός τόπου και χρόνου. Είναι θλιβερή η χθεσινή εικόνα. Περίμενα ότι θα σταθείς και θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων», είπε, απευθυνόμενη στον Πρωθυπουργό και συνέχισε σε έντονο τόνο: «Φαίνεται ότι έχουμε άγνοια τι γίνεται στην ελληνική κοινωνία. Είχα προτείνει κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, όμως είναι τελείως διαφορετική η δική σου θέση».


«Business as usual. Βάζεις τη χώρα και την παράταξη σε περιπέτειες. Περίμενα την παραίτηση του υπουργικού συμβουλίου και αύριο ο Παπούλιας να συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας. Λυπάμαι», κατέληξε.


Από την πλευρά του ο Δημήτρης Λιντζέρης ανέφερε ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση αν δεν ακούσει από τα χείλη του Πρωθυπουργού πρωτοβουλίες για συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ευθύνης.


Νωρίτερα, σε δηλώσεις του έξω από τη Βουλή, ο κ. Λιντζέρης είχε δηλώσει ότι ο κ. Παπανδρέου συνιστά πλέον παρελθόν και τον είχε καλέσει δρομολογήσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες για ομαλές πολιτικές εξελίξεις.


Σε παρέμβασή της μετά το τέλος της ομιλίας του κ. Παπανδρέου, η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, ζήτησε από τον Πρωθυπουργό «να καταστήσει σαφές στην ΚΟ το πλαίσιο στο οποίο κατέληξε το υπουργικό συμβούλιο».


«Πρεπει να ξεκινήσουν σήμερα οι διαδικασίες για συναίνεση», δήλωσε η υπουργός Παιδείας, εξηγώντας ότι μιλάει για συγκρότηση κυβερνησης εθνικής ευθύνης.


Απαντώντας της ο Πρωθυπουργός συμφώνησε ότι πρέπει να ξεκινήσουν οι συζητήσεις με τη ΝΔ, τονίζοντας πάντως ότι «εμείς είμαστε η κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας». «Αλλά», πρόσθεσε, «μια κυβέρνηση με ευρύτερους ορίζοντες είναι φυσικά κάτι που θέλουμε».


Χθες το πρωί πάντως η κ. Εύα Καϊλή ανακοίνωσε με επιστολή της προς τον Πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Βουλής, Φ. Πετσάλνικο, ότι δεν θα παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση [Βλέπε άρθρο] .


Θέμα αξιοπιστίας του Πρωθυπουργού έθεσε, μιλώντας στη Βουλή, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κρεμαστινός και ταυτόχρονα πρότεινε τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων και ιδιαίτερα αυτών που όπως είπε, «δεν έχουν κυβερνήσει και δεν έχουν εξαρτήσεις».


Το συνταγματικό μου δικαίωμα να ψηφίσω με τη συνείδησή μου και όχι με την κομματική πειθαρχία, δεν θα το απεμπολήσω ποτέ, ξεκαθάρισε από το βήμα της Βουλής ο κ. Κώστας Καρτάλης.


Βήματα συνεννόησης


Μετά τις θυελλώδεις αντιδράσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και τις έκτακτες συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου και της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος, στη χθεσινή τοποθέτησή του στην ολομέλεια της Βουλής ο Πρωθυπουργός δήλωσε πρόθυμος να συζητήσει την πρόταση του προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, για συγκρότηση μεταβατικής κυβέρνησης που θα ψηφίσει τη νέα δανειακή σύμβαση και στη συνέχεια θα διεξαγάγει εκλογές. Υπαναχώρησε ακόμη από την απόφασή του για διεξαγωγή δημοψηφίσματος.


«Δεν απέκλεισα κανένα θέμα από τη συζήτηση ... Να αρχίσουν άμεσα οι συζητήσεις για τη συγκρότηση ενός σχήματος ευρύτερα αποδεκτού, ικανού, που να υπηρετεί τις εθνικές ανάγκες και αφού έχουμε διασφαλίσει την ομαλή πορεία της χώρας την εφαρμογή της δανειακής σύμβασης να πάμε σε εκλογές» ανέφερε χαρακτηριστικά.


Είχε, ωστόσο, προηγηθεί η αποχώρηση της ΝΔ από τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής και η δριμεία επίθεση του κ. Σαμαρά προς τον Πρωθυπουργό.


«Ο κ. Παπανδρέου κάνει πως δεν καταλαβαίνει... Ζήτησα την παραίτησή του, όχι να συγκυβερνήσουμε», σημείωσε, υποστηρίζοντας πως «λέει ψέματα, εκβιάζει για να κρατηθεί στη θέση του».


Σημείωσε συγκεκριμένα πως μετά τη δήλωσή του για στήριξη της νέας δανειακής σύμβασης «ο κ. Παπανδρέου φάνηκε πρόθυμος να αποσύρει το δημοψήφισμα, με τον εξής απίστευτο ισχυρισμό: Ότι όλα αυτά τα έκανε, λέει, για να εξασφαλίσει τη συμφωνία Σαμαρά. Ισχυρίστηκε, στις Κάννες, ότι "αν υπήρχε συναίνεση δεν θα είχαμε ανάγκη το δημοψήφισμα". Και προφανώς τώρα που υπάρχει δήθεν "συναίνεση" - τόσα κατάλαβε - απέσυρε το δημοψήφισμα ... Αναρωτιέμαι: ο κ. Παπανδρέου κόντεψε να διαλύσει την Ελλάδα, και την Ευρώπη, το ευρώ [EUR=X] , τα διεθνή χρηματιστήρια και το ίδιο το κόμμα του, για να εξασφαλίσει τι; Για να εκβιάσει εμένα και τον ελληνικό λαό; Ή για να εξασφαλίσει αυτό που εγώ, από πολλές μέρες, είχα δηλώσει πως αποδέχομαι ως "αναπόφευκτο"; Από την 27ης Οκτωβρίου, την ημέρα που ανακοινώθηκε το "κούρεμα" είχα πει τότε, ότι εκεί που έφερε τα πράγματα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το "κούρεμα" του ελληνικού χρέους, που κανένας δεν το ήθελε ως πριν λίγο, ήταν πια αναπόφευκτο».


Είχα πει ξεκάθαρα πως άλλο πράγμα είναι η δανειακή σύμβαση από τα μέτρα που θα τη συνοδεύουν, πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς, επαναλαμβάνοντας πως οι αντιρρήσεις της ΝΔ με το μίγμα πολιτικής παραμένουν ακέραιες.


Επαναλαμβάνοντας την πρότασή του για συγκρότηση μεταβατικής κυβέρνησης με σκοπό να περάσει η νέα δανειακή σύμβαση από τη Βουλή και στη συνέχεια να γίνουν εκλογές, σημείωσε πως δεν δέχθηκε και δεν ζήτησε οικουμενική κυβέρνηση ή συγκυβέρνηση. Συγκεκριμένα ανέφερε πως η πρόταση του προς τον κ. Παπανδρέου ήταν να αποσυρθεί, να σχηματιστεί μια προσωρινή μεταβατική κυβέρνηση με πρόσωπα κοινής αποδοχής και μέσα σε έξι εβδομάδες και αφού έχουν εξασφαλιστεί συνθήκες ομαλότητας και παραμεριστούν οι δύο παραλυτικές, όπως είπε, αβεβαιότητες, η ψήφιση της δανειακής σύμβασης, ώστε να ξεμπλοκάρει η έκτη δόση και η απόσυρση της πρότασης για δημοψήφισμα, να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.


Λαμβάνοντας το λόγο αμέσως μετά τον κ. Σαμαρά ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος παρατήρησε ότι το συναινετικό κλίμα από τον Αντώνη Σαμαρά κράτησε πολύ λίγο και υποστήριξε ότι «υπηρεσιακές κυβερνήσεις πολύ συχνά δεσμεύουν τη χώρα τους γύρω από πολλά θεμελιώδη ζητήματα».


Οπως είπε, ο πρόεδρος της ΝΔ ζητάει εκλογές και ως έκπτωση θέλει μια μεταβατική κυβέρνηση έξι εβδομάδων. Σημείωσε ακόμη ότι αν προκηρυχθούν εκλογές υπονομεύονται οι αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου και η έκτη δόση.


Επιπλέον, ο ΥΠΟΙΚ επεσήμανε ότι «ο κ. Σαμαράς ήρθε μετανιωμένος για τη δήλωση που έκανε πριν λίγες ώρες» και συμπλήρωσε ότι ελπίζει και εύχεται οι βουλευτές της ΝΔ να επανέλθουν έως το τέλος της διαδικασίας «στην αίθουσα για να διαμορφώσουμε το πλαίσιο της συναινετικής και υπεύθυνης πορείας της χώρας».


«Τα δύο μεγάλα κόμματα συμφωνούμε πως δεν υπάρχει άλλη λύση, πως πρέπει να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις της χώρας», ανέφερε μεταξύ άλλων και συνέχισε: «Θεωρούμε ιστορική αποφαση την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου για την οποία φτύσαμε αίμα».


Λίγο μετά, έγινε γνωστό πως η ΝΔ θα παραστεί στην ψηφοφορία, καθώς αυτή διενεργείται επί των παρόντων βουλευτών και θα ψηφίσει «όχι».


«Δεν έχετε κανένα δικαίωμα να ψηφίσετε πρώτα τη δανειακή σύμβαση και μετά να πάτε σε εκλογές» τόνισε η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα από το βήμα της Βουλής, απευθυνόμενη στην κυβέρνηση αλλά και τη ΝΔ [Βλέπε άρθρο] .


Όπως ανέφερε, πρέπει να υπάρξει λαϊκή και εργατική πλειοψηφία με κοινό ορίζοντα. Ζήτησε και πάλι «υπηρεσιακή κυβέρνηση προκειμένου να προχωρήσει στη διεξαγωγή των εκλογών και τίποτε άλλο».


Λακωνικός και καυστικός ήταν ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης από το βήμα της Βουλής [Βλέπε άρθρο] . «Δώσατε σήμερα κ. Παπανδρέου και κ. Σαμαρά την απολυτη βεβαιότητα στον ελληνικό λαό ότι ζείτε και κινήστε στον αστερισμό της παράνοιας», είπε χαρακτηριστικά.


«Επικοινωνήστε επιτέλους με τη λογική, στηρίξτε επιτέλους του Ελληνες, σώστε την Ελλάδα, σώστε την Ελλάδα, σώστε την Ελλάδα. Οι καιροί ου μενετοί, τίποτα περισσότερο», υπογράμμισε και κατέβηκε από το βήμα.


Σε συμπαράταξη είτε πριν είτε μετά τις εκλογές κάλεσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας όλες τις δυνάμεις που αντιτίθενται στην «επονείδιστη» δανειακή σύμβαση, ζητώντας για πολλοστή φορά να γίνουν εκλογές [Βλέπε άρθρο] .


Μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε «σουρεαλιστική φαρσοκωμωδία, που δεν τιμά την πολιτική ζωή και την κοινωνία» τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις λέγοντας πως την ώρα που η χώρα απειλείται με μακροχρόνια στέρηση κυριαρχίας και ο λαός στενάζει, και οι δύο κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις, σε κρίση πανικού, ψάχνουν τρόπο να σώσουν τους εαυτούς τους.




http://www.naftemporiki.gr