Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Τριάντα οχτώ χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου ενάντια στη χούντα για δημοκρατία και ελευθερία, η χώρα βιώνει τη μεγαλύτερη οικονομική, πολιτική και κοινωνική κρίση που γνώρισε μεταπολεμικά.
Θεσμοί και αξίες αμφισβητούνται, ο παραγωγικός ιστός της χώρας παραλύει, η μικρομεσαία τάξη στραγγαλίζεται, η ανεργία αυξάνεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς τρέποντας τους νέους σε φυγή αναζητώντας εκτός Ελλάδας τα όνειρα τους.
Πλέον, όλοι αναγνωρίζουν πως η πλασματική εικόνα του χθες μας οδήγησε στο απογοητευτικό σήμερα. Η κοινωνία, πρώτη, αντιδρά. Απελευθερώνει δυνάμεις και απαιτεί αλλαγή νοοτροπίας και αντίληψης από όλους.
Η επίτευξη της συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας με ευρύτερη κοινοβουλευτική στήριξη, ήταν το πρώτο βήμα. Η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία αποδοχής της, αποτελεί την εγγύηση προκειμένου να επιτύχει και να διαφυλαχθούν οι δύο μεγαλύτερες επιτυχίες της Μεταπολίτευσης. Η ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η συμμετοχή μας στη ζώνη των χωρών του κοινού νομίσματος.
Παράλληλα όμως, αυτές τις μέρες γυρίζουμε οριστικά τη σελίδα που άνοιξε πριν 38 χρόνια. Η Μεταπολίτευση ολοκληρώνει τον κύκλο της και η νέα κυβέρνηση κάνει την ομαλή μετάβαση στη νέα εποχή, γεφυρώνοντας το χθες με το αύριο.
Στόχος μας πρέπει να είναι να κρατήσουμε τα θετικά μηνύματα και να απομονώσουμε κάθε έννοια και αντίληψη που διαμόρφωσε το μεταπολιτευτικό πελατειακό και ρουσφετολογικό κράτος διαφθοράς, που μας οδήγησε στο τέλμα.
Η Δημοκρατική Συμμαχία τιμά την 38η επέτειο του Πολυτεχνείου, συμπυκνώνοντας το μήνυμά της για το σήμερα και το αύριο στην Ελλάδα στην πρόταση για συγκρότηση ενός νέου μετώπου λογικής που θα πρεσβεύει την υπευθυνότητα, τη σύνεση, το ρεαλισμό και τον ορθολογισμό.
Σήμερα οφείλουμε να αγωνιστούμε για την ανατροπή των νοσηρών τακτικών του λαϊκισμού και της δημαγωγίας που έφεραν τη χώρα στο χείλος του γκρεμού.
Από αυτήν τη μάχη δεν μπορεί να λείψει κανείς. Πρόκειται για μάχη επιβίωσης και τιμής.
Για την κοινωνία που ανησυχεί και απαιτεί αξιοκρατία, ειλικρίνεια και προοπτικές για ανάπτυξη και ευημερία.
Για τη νεολαία που αγωνίζεται ενάντια στις δυνάμεις της μιζέριας και του συμβιβασμού να κρατήσει ανοικτά τα Πανεπιστήμια ζητώντας εκσυγχρονισμό των σπουδών και ευκαιρίες για εργασία και δημιουργία.
Για την Ελλάδα που μπορεί, πρέπει και θα ξεπεράσει το σημερινό αδιέξοδο δημιουργώντας νέες δομές στη νέα εποχή».