ΦΛΩΡΙΝΑ FYROM: άγονος αναμένεται ο διαγωνισμός για τα 2 υδροηλεκτρικά εργοστάσια, προσφορά και από τη ΔΕΗ - ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ : FYROM: άγονος αναμένεται ο διαγωνισμός για τα 2 υδροηλεκτρικά εργοστάσια, προσφορά και από τη ΔΕΗ

.

.

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

FYROM: άγονος αναμένεται ο διαγωνισμός για τα 2 υδροηλεκτρικά εργοστάσια, προσφορά και από τη ΔΕΗ


Υπενθυμίζεται ότι προσφορές για την κατασκευή και εκμετάλλευση των υδροηλεκτρικών εργοστασίων κατέθεσαν δύο εταιρίες: η κινεζική CWE και η ελληνική ΔΕΗ.
Αγονος αναμένεται να αποβεί ο διαγωνισμός για την κατασκευή των υδροηλεκτρικών εργοστασίων Τσέμπρεν και Γκάλιστε στον ποταμό Τσρνα (ένας από τους μεγαλύτερους παραπόταμους του Βαρδάρη-Αξιού), αναφέρουν τα ΜΜΕ των Σκοπίων, επικαλούμενα πηγές από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ.







Ο επενδυτής που θα επιλεγεί θα συμμετάσχει σε κοινοπρακτικό σχήμα με την κρατική εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ELEM της ΠΓΔΜ.

H CWE προσέφερε ποσοστό 40,5% των μελλοντικών μετοχών του έργου στην ELEM, ενώ η ΔΕΗ προσέφερε ποσοστό 28%.
Το ποσοστό των μετοχών που θα λάβει η ELEM είναι ένα από τα βασικά κριτήρια του διαγωνισμού.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου των Σκοπίων, η CWE κατέθεσε μεν καλύτερη προσφορά, όμως ζήτησε μεγαλύτερες κρατικές εγγυήσεις από την ΠΓΔΜ για την διάθεση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και απαλλαγή από το ΦΠΑ.

Τα αιτήματα αυτά της κινέζικης εταιρίας, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δύσκολα θα μπορούσαν να ικανοποιηθούν από το Δημόσιο της ΠΓΔΜ Από την άλλη πλευρά, η προσφορά της ΔΕΗ, σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, θεωρείται «μικρή» και ως εκ τούτου «μη ικανοποιητική».
Αρχικές αναφορές προσδιόριζαν την επένδυση για την κατασκευή των υδροηλεκτρικών εργοστασίων Τσέμπρεν και Γκάλιστε περίπου στα 600 με 700 εκατ. ευρώ.
Την τελική απόφαση για την «τύχη» του διαγωνισμού αυτού θα λάβει η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, αφού πρώτα η αρμόδια επιτροπή για το διαγωνισμό ολοκληρώσει την αξιολόγηση των προσφορών.

.ypodomes.com