ΦΛΩΡΙΝΑ Παρουσίαση βιβλίου του Ivan Ilchev «Έχει δίκιο η πατρίδα μου;» στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος - ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ : Παρουσίαση βιβλίου του Ivan Ilchev «Έχει δίκιο η πατρίδα μου;» στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος

.

.

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Παρουσίαση βιβλίου του Ivan Ilchev «Έχει δίκιο η πατρίδα μου;» στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος


Το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος φιλοξένησε το απόγευμα  της Παρασκευής την παρουσίαση της πρόσφατης ελληνικής μετάφρασης του σημαντικού βιβλίου του Ivan Ilchev με τίτλο Έχει δίκιο η πατρίδα μου; Η προπαγάνδα των βαλκανικών κρατών (1821-1923) από τις Εκδόσεις Επίκεντρο.


Ο συγγραφέας του βιβλίου, Ivan Ilchev, διακεκριμένος Βούλγαρος ιστορικός, καθηγητής της Νεότερης Ιστορίας και Πρύτανης για δεύτερη φορά του Πανεπιστημίου της Σόφιας, εξετάζει την προπαγάνδα όλων των βαλκανικών κρατών κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα έως το 1923.

Μέσα από τη μελέτη ενός εντυπωσιακού σε όγκο αρχειακού και έντυπου υλικού μελετά τους μηχανισμούς επικοινωνίας, τους οποίους χρησιμοποίησαν τα βαλκανικά κράτη, από τη σύστασή τους, προκειμένου να επηρεάσουν την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη υπέρ των εθνικών δικαίων τους. Στόχος του είναι να αναδείξει τις ιδιαιτερότητες των επικοινωνιακών πρακτικών που μακροπρόθεσμα αποδείχθηκαν ένα μεγάλο φιάσκο, γιατί ανέδειξαν μεν τα φλέγοντα βαλκανικά προβλήματα, υπονόμευσαν δε την ευρωπαϊκή εικόνα των βαλκανικών λαών.

Ο καθηγητής Ilchev αναφέρθηκε στην πορεία της έρευνάς του και στις αντιδράσεις που συνάντησε, όταν το έργο του δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στη βουλγαρική γλώσσα το 1995. Στη μακρά συζήτηση που ακολούθησε αναπτύχθηκε προβληματισμός για την αποτελεσματικότητα της προπαγάνδας. Ο συγγραφέας επισήμανε πως τελικά στην κρατική προπαγάνδα, στην οποία έχουν επενδυθεί μεγάλα κεφάλαια, είναι ευάλωτοι οι πάντες, ακόμα και οι πιο έξυπνοι και συνειδητοποιημένοι πολίτες.  
Το βιβλίο παρουσίασαν οι: Βασίλης Κ. Γούναρης, (Καθηγητής, Α.Π.Θ. Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών, ΔΙ.ΠΑ.Ε.), Νικόλαος Ευθυμιάδης,  αντιπρόεδρος του Centre for Reconciliation & Democracy in Southeast Europe, ο επιμελητής της ελληνικής έκδοσης Ιάκωβος Μιχαηλίδης, (Επ. Καθηγητής, Α.Π.Θ.) και Ιωάννης Στεφανίδης, (Καθηγητής, Α.Π.Θ.)
Την εκδήλωση, όπου παραβρέθηκαν οι προξενικές αρχές της Βουλγαρίας και της Γεωργίας καθώς και ο κ. Αθανάσιος Κοτσιώνης, προϊστάμενος της Υπηρεσίας Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου των Εξωτερικών στη Θεσσαλονίκη, χαιρέτησε  ο Αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΔΙ.ΠΑ.Ε., Καθηγητής Νικόλαος Μουσιόπουλος.

Ταυτότητα
Tο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος (www.ihu.edu.gr) ιδρύθηκε το 2005 (Νόμος 3391) και αποτελεί το πρώτο δημόσιο Ελληνικό Πανεπιστήμιο, που προσφέρει προγράμματα σπουδών αποκλειστικά στην Αγγλική γλώσσα. Στο Διεθνές Πανεπιστήμιο λειτουργούν τρεις Σχολές: η Σχολή Οικονομίας και Διοίκησης που προσφέρει τα εξής μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών: Executive MBA, MSc in Management, MSc in Banking & Finance, MSc in Sustainable Development, MSc in Strategic Product Design, LLM in Transnational and European Commercial Law and Alternative Dispute Resolution, η Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών που προσφέρει τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών: MA in Black Sea Cultural Studies, MA in Art, Law and Economy και η Σχολή Επιστημών Τεχνολογίας που προσφέρει δύο μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών: MSc in Information and Communication Technology Systems, MSc in Energy Systems.