Συνέντευξη σε Μ.Μ.Ε. των Σκοπίων έδωσε ο καθηγητής του τμήματος Βαλκανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Βλάσης Βλασίδης, σχετικά με την πορεία των διμερών σχέσεων κατά το 2012.
Το πρωτότυπο κείμενο βρίσκεται εδώ, ενώ παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε τη συνέντευξη με μια πρόχειρη μετάφραση στα ελληνικά.
Τι μπορεί να περιμένουμε από τη συνάντηση Jolevski και Βασιλάκη με το Νίμιτς στη Νέα Υόρκη;
Έχουμε μια νέα κυβέρνηση συνασπισμού που στηρίζεται από τον Καρατζαφέρη και τον Σαμαρά και νομίζω ότι η κύρια προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης είναι να βρεθεί μια αποδεκτή λύση για το εξωτερικό χρέος της Ελλάδας. Και έτσι δεν είμαι πολύ αισιόδοξος για την πιθανή πρόοδο αυτής της συνάντησης. Σε πολλές συνεντεύξεις, οι ηγέτες και των δύο κομμάτων, δηλώνουν ότι το μόνο θέμα που απασχολεί αυτή τη κυβέρνηση είναι το χρέος της. Για τους λόγους αυτούς δεν βλέπω πολύ πιθανή τη λύση.
Τι μπορεί να αναμένουμε από τη νέα ελληνική κυβέρνηση το 2012 σχετικά με τη διαφορά για το όνομα της ΠΓΔΜ, δεδομένου ότι επηρεάζεται από τα οικονομικά ζητήματα της χώρας;
Η νέα κυβέρνηση συνασπισμού σχηματίστηκε ακριβώς για να βρεθεί μια καλύτερη λύση για το εξωτερικό χρέος της Ελλάδα. Πριν ή μετά τις διακοπές του Πάσχα θα διεξαχθούν εκλογές για νέο Κοινοβούλιο και νέα κυβέρνηση. Αλλά η πολιτική κατάσταση εδώ στην Ελλάδα δεν είναι σταθερή, έτσι δεν είναι εύκολο για κανέναν να προτείνει κάτι. Δεν ξέρουμε αν θα έχουμε δεξιά ή αριστερή κυβέρνηση, διότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα δύο βασικά κόμματα, το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία δεν θα μπορούν να κερδίσουν πάνω από το 50% των ψήφων.
Μήπως αυτό σημαίνει ότι μέχρι τον Απρίλιο δεν μπορούμε να περιμένουμε αλλαγές στην πολιτική της Ελλάδας;
Η πολιτική κατάσταση προκαλεί πολλά σοβαρά κοινωνικά προβλήματα στο εσωτερικό της Ελλάδας, . Όλα τα άλλα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου του Κυπριακού, των διμερών σχέσεων με την Τουρκία καθώς επίσης και οι διαπραγματεύσεις με τη χώρα σας έρχονται σε δεύτερη μοίρα.
Πριν από λίγες ημέρες ο κ. Σαμαράς αρνήθηκε μια συνάντηση με τον πρωθυπουργό και δήλωσε ότι η συνάντηση δεν θα έχει κάποιο θετικό αποτέλεσμα. Για ποιους τους λόγους πιστεύεται ότι ο κ. Σαμαράς δεν θέλει να συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό;
Ο Σαμαράς υποστηρίζει την κυβέρνηση συνασπισμού και δεν θα ήθελε να διακινδυνεύσει με μια άτυπη συνομιλία με τον πρωθυπουργό σας. Παρακαλώ, προσπαθήστε να καταλάβετε ότι τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα προσπαθούν να μην προβούν σε ενέργειες που θα έχουν γι αυτά αρνητικό πολιτικό αντίκτυπο. Ακόμη και μια πιθανή συζήτηση μεταξύ Γκρούεφσκι και Σαμαρά μπορεί να δημιουργήσει αρνητικές εικόνες στους ψηφοφόρους του και τους υποστηρικτές του Σαμαρά . Το ΠΑΣΟΚ θα προσπαθούσε να επωφεληθεί από μια ενδεχόμενη συνάντηση.
Μπορούμε να συμπεράνουμε ότι αυτό το έτος μέχρι τις εκλογές που θα ακολουθήσουν, δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στο διάλογο για το θέμα της ονομασίας;
Νομίζω πως όχι, δεν θα έχουμε εξελίξεις. Η εσωτερική κατάσταση στην Ελλάδα είναι τόσο σοβαρή που είναι σχεδόν αδύνατο για οποιονδήποτε ηγέτη να αναλάβει την ευθύνη για αλλαγές ή να βρει μια λύση για τα διμερή μας θέματα. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, θα δημιουργούσε εσωτερικά προβλήματα. Δεν μπορώ να δω πως ο Παπανδρέου, ο Σαμαράς και ο Καρατζαφέρης θα διαχειριστούν την κατάσταση στο μέλλον. Το ίδιο συμβαίνει και με τους άλλους γείτονες, όπως με την Αλβανία, τη Βουλγαρία και την Τουρκία, με τους οποίους έχουμε άλλα θέματα να επιλύσουμε. Σχεδόν κανένας υπουργός στην Ελλάδα δεν θα θελήσει να ασχοληθεί με αυτά τα θέματα, διότι θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην κοινωνία και στο εκλογικό σύνολο.
Έτσι, για εξωτερικά προβλήματα, αυτό το έτος η Ελλάδα δεν θα πάρει καμία απόφαση;
Νομίζω πως όχι. Δεν θα ασχοληθούν με τα μεγάλα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής .Θα προσπαθήσουν να διατηρήσουν τη δραστηριότητά τους σε χαμηλά επίπεδα και να εστιάσουν τις δυνάμεις τους σε μια προσπάθεια για την επίλυση εσωτερικών προβλημάτων.
http://www.time.mk/read/NONE/551ced7756/index.html