Άνοιξε ο κύκλος της διαβούλευσης και της έρευνας αγοράς («market testing») της Κομισιόν, με ενεργειακούς ομίλους, για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Διερευνάται εάν υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον, στο πλαίσιο της γνωστής απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού για την άρση του μονοπωλίου της ΔΕΗ στην παραγωγή λιγνίτη.
Η Κομισιόν απέστειλε ηλεκτρονικό μήνυμα στους «παίκτες», που ενδιαφέρθηκαν, σε προηγούμενη φάση, για τους ελληνικούς λιγνίτες της ΔΕΗ. Τους καλεί μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου να επαναβεβαιώσουν το ενδιαφέρον τους. Απευθύνεται στην ιταλική Edison και στη γαλλική GDF SUEZ, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού, η πρώτη από κοινού με τα EΛΠE μέσω της Elpedison, και η δεύτερη από κοινού με την TEPNA. Επίσης, στην τσεχική εταιρεία CEZ, στην κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού της Kύπρου κ.λπ. Η διαδικασία είναι ανοιχτή και σε νέους παίκτες.
Στο μεταξύ, το Υπουργείο ΠΕΚΑ, σε συνδυασμό με την πρόοδο της έρευνας αγοράς που δρομολόγησε η Κομισιόν, ετοιμάζει τις διαδικασίες για να προσλάβει ανεξάρτητο οίκο, ο οποίος θα αποτιμήσει την αξία των τεσσάρων προς πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Ο σύμβουλος θα εξετάσει, επίσης, τον τρόπο πώλησης των μονάδων, μέσω διεθνών διαγωνιστικών διαδικασιών, που προβλέπεται να δρομολογηθούν περί τα μέσα του 2012.
Επικρατέστερο σενάριο, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, είναι η πώληση των μονάδων να γίνει σε «πακέτο», σε μία λογική «μικρής ΔΕΗ», και όχι μία προς μία. Στόχος: να επιτευχθεί το υψηλότερο τίμημα. Σημαντικό μέρος των εσόδων από την πώληση θα διοχετευτεί στη ΔΕΗ, για να χρηματοδοτηθούν αναγκαίες επενδύσεις αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού. Η συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την πρόσβαση τρίτων στους λιγνίτες και την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, έχει «κλειδώσει» μετά από πολύμηνο κύκλο διαπραγματεύσεων που είχε ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιώργος Παπακωνσταντίνου με τους Επιτρόπους Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Χοακίν Αλμούνια, και Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ. Η έρευνα αγοράς είναι η καταληκτική και πιο ουσιαστική φάση για την πρόοδο του εγχειρήματος.
Η λύση που επιλέγεται, προβλέπει να πουληθούν τέσσερις μονάδες της ΔΕΗ, ενώ θα υπάρχει και συμφωνία ανταλλαγής ισχύος. Για την επιλογή των μονάδων, που προωθούνται προς πώληση, τα τρία βασικά κριτήρια είναι: 1) Η ηλικία των μονάδων, 2) η γεωγραφική κατανομή τους, και 3) η πρόσβασή τους σε λιγνίτη. Οι μονάδες θα πουληθούν με συμβόλαια εκμίσθωσης, ενώ η ιδιοκτησία των ορυχείων θα παραμείνει στο κράτος. Πρόκειται για δύο λιγνιτικές μονάδες στο Αμύνταιο συνολικής ισχύος 600 MW, τη μονάδα Μελίτη στη Φλώρινα 330 MW, και μια από τις τέσσερις μονάδες της Μεγαλόπολης (300 MW). Παράλληλα, δίνονται προς ενοικίαση, με τη μέθοδο drawing rights, οι μονάδες της Καρδιάς. Στο πακέτο περιλαμβάνεται η λύση ανταλλαγής ισχύος και εκχώρησης της Βεύης σε ιδιώτες. Δεν αποκλείεται να προστεθεί και κάποια υδροηλεκτρική μονάδα. Η διαδικασία πώλησης λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που απορρέουν από το μνημόνιο, θα προχωρήσει ανεξάρτητα από το σχέδιο ιδιωτικοποίησης.
Παράλληλα, προγραμματίζεται, το πρώτο τρίμηνο του 2012, να ολοκληρωθεί η σύσταση των θυγατρικών μεταφοράς και διανομής της ΔΕΗ. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, στο οποίο έχει παραπεμφθεί η χώρα μας για τις καθυστερήσεις στο θέμα της απελευθέρωσης της εγχώριας αγοράς ενέργειας και για το μονοπώλιο της ΔΕΗ στον λιγνίτη, δεν θα εκδώσει άμε- σα απόφαση. Ο δικαστής, που είχε αναλάβει την υπόθεση, έγινε υπουργός της κυβέρνησης Μόντι στην Ιταλία. Οπότε η υπόθεση εξετάζεται σε νέα βάση.
ΑΡΓ. ΔΕΜΕΡΤΖΗΣ
isotimia.gr