Και όλοι να πληρώνονται και να αποκτούν και περιουσία
- ΑΠΟ ΤΑ ΄ΣΤΕΙΡΑ΄ ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ Η ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ
- ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΦΡΑ ΒΓΑΙΝΕΙ ΤΟ ΨΩΜΙ
- ΚΑΙ ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ
- ΚΑΙ ΜΕ ΤΡΑΙΝΟ ΚΑΙ ΜΕ ΟΡΥΧΕΊΑ
- ΚΑΙ ΜΕ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΚΛΗΡΟ ΚΤΗΜΑΤΑ
Ναι , γίνονται όλα , ως εξής:
Το πρόβλημα που υπάρχει είναι το ότι για την πλήρη απόθεση των αποβλήτων και των αποχωματώσεων από την πλήρη λειτουργία των ορυχείων στο Κλειδί είναι πάνω στις γραμμές του τραίνου, οι οποίες πρέπει να ξηλωθούν. Aν είναι αυτό το πρόβλημα , εκεί ακριβώς βρίσκεται και η λύση :
α) στο ίδιο το τραίνο: τα ¨στείρα¨ εδάφη των αποβλήτων των ορυχείων να μεταφέρονται με ειδικά βαγόνια , όπου αυτό μπορεί να είναι ωφέλιμο.
β) εναλλακτικά με φορτηγά να εναποτίθενται στις πίσω χαράδρες του Κλειδίου προς Βεύη ή Kέλλη , με σκοπό ακριβώς να γίνουν ωφέλιμες.
Υπάρχουν οι ορεινοί χωματόδρομοι στα υψώματα του Κλειδίου, με πλήρη διακλάδωση για το σκοπό αυτό. Ανετα μεταφέρονται προς τα εκεί.
Με αυτό τον τρόπο λειτουργούν και τα ορυχεία του Κλειδίου και η εξόρυξη του λιγνίτη γίνεται. Και οι εργαζόμενοι να είναι ικανοποιημένοι.
Υπάρχει σαφώς το ερώτημα σε τί μπορεί να είναι χρήσιμα τα ΄στείρα΄ απόβλητα των ορυχείων , πλούσια σε τύρφη, περλίτη κλπ , ακόμα και των μονάδων της ΔΕΗ (τέφρα κλπ ).
1) ακριβώς αυτό : είναι πλούσια σε υλικά που γίνονται γύψος, φυτοχώματα και άλλα χρήσιμα αδρανή ή μη υλικά, αν επεξεργαστούν κατάλληλα.
2) για μπάζα , τα καλύτερα. Τί μπάζα όμως, είναι το ζουμί:
α)Να μπαζωθούν άγονες χαράδρες και πετρώδη υψώματα στην Κέλλη αλλά και αλλού, προκειμένου να μεταβληθούν σε γόνιμα εδάφη, για σπορά καρυδιάς , ακακίας κλπ (με λίγο χωμα από πάνω). Να μετατρέψουμε τα γυμνά υψώματά μας σε πράσινο παράδεισο αναψυχής, πλούτου, γονιμότητας και πηγής ύδατος.
β)Οι δημόσιες εκτάσεις που θα επιλεγούν προς τούτο να δοθούν στους πληττόμενους από τα ορυχεία, στους ιδιοκτήτες φορτηγών των ορυχείων και των άλλων εργαζομένων, προκειμένου να δημιουργήσουν οι ίδιοι δασικούς συνεταιρισμούς, με τίτλους κτήσης, παρακαλώ, αν φυτέψουν τα εδάφη.
γ)Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι κι οι ιδιοκτήτες των φορτηγών ορυχείων να μεταφέρουν στα εδάφη που θα γίνουν δάση δικά τους τα απόβλητα της φύσης και να τα κάνουν πάλι φύση και ζωή.
δ)Οσοι θέλουν και μπορούν να συμμετέχουν σε επιχειρήσεις μεταποίησης των αποβλήτων όπως γύψου, φυτοχωμάτων κλπ
ε) τόσο πια δύσκλολο είναι οι εξορυκτές να δηλώσουν δεύτερο ΚΑΔ στο ΑΦΜ τους, κι ως εκμεταλλευτές και των γαιών του λιγνίτη;
Αναμφίβολα η πρόταση δεν αφορά μόνο την εξόρυξη στο Κλειδί Φλώρινας. Μπορεί να είναι ωφέλιμη παντού, όπου υπάρχει εξόρξη λιγνίτη.-
Κων/νος Χ. Μπομπότας