Ο υπουργός έκανε γνωστό ότι το κέντρο φιλοξενίας στην Κοζάνη, που αναμένεται να είναι έτοιμο τον επόμενο μήνα, είναι ένα από αυτά, που προετοιμάζονται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
«Η Ελλάδα δέχεται σχεδόν το 90% του συνόλου της παράνομης μετανάστευσης προς την Ευρώπη. Δέχεται κάθε χρόνο περίπου 130.000 παράνομους οικονομικούς μετανάστες, οι οποίοι παραμένουν αποκλεισμένοι, γεωγραφικά και φυσικά στη χώρα, και η επιστροφή στις πατρίδες τους αποτελεί πλέον μονόδρομο».
Τα παραπάνω σημείωσε, μεταξύ άλλων, σήμερα στους δημοσιογράφους ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αναφερόμενος στο κέντρο κλειστής φιλοξενίας μεταναστών, στην Κοζάνη, ύστερα από συνάντηση, που είχε με τοπικούς άρχοντες της βορειοελλαδίτικης πόλης. Ο υπουργός χαρακτήρισε το μεταναστευτικό «μείζον εθνικό ζήτημα και ταυτόχρονα ευρωπαϊκό».
Όπως τόνισε, το κόστος παραμονής των μεταναστών στην Ελλάδα είναι δυσβάστακτο, τόσο για την ελληνική οικονομία, όσο και για την ελληνική κοινωνία. Επιβαρύνει υπέρμετρα το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης, τις δομές της δημόσιας υγείας, τη δημόσια τάξη και ασφάλεια, όπως και την εθνική ασφάλεια της χώρας. «Είναι βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσοχοΐδης και συμπλήρωσε πως γι αυτό «οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να επιστρέψουν στις πατρίδες τους».
Ο υπουργός έκανε γνωστό ότι το κέντρο φιλοξενίας στην Κοζάνη, που αναμένεται να είναι έτοιμο τον επόμενο μήνα, είναι ένα από αυτά, που προετοιμάζονται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος (ένα σε κάθε περιφέρεια) και θα αποτελούν ουσιαστικά χώρους προετοιμασίας για την επιστροφή των παράνομων μεταναστών στη χώρα τους.
«Η επιλογή της συγκεκριμένης εγκατάστασης έγινε διότι πληροί συγκεκριμένες και απαιτούμενες τεχνικές προδιαγραφές και είναι άμεσα υλοποιήσιμη. Θα φιλοξενούνται προσωρινά μέχρι την απέλασή τους περίπου χίλιοι παράνομοι μετανάστες, που «δεν είναι κακοποιοί, δεν είναι εγκληματίες. Είναι εξαθλιωμένοι δυστυχείς άνθρωποι, θύματα κυκλωμάτων δουλεμπορίου», ανέφερε ο υπουργός.
Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου
ΖΟΥΓΚΛΑ