ΦΛΩΡΙΝΑ MATZIKEΡΤ ΑΡΜΕΝΙΑΣ: Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΚΟΥΡΔΩΝ. Η ΤΙΜΩΡΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΕΡΟΠΤΕΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ - ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ : MATZIKEΡΤ ΑΡΜΕΝΙΑΣ: Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΚΟΥΡΔΩΝ. Η ΤΙΜΩΡΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΕΡΟΠΤΕΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ

.

.

Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

MATZIKEΡΤ ΑΡΜΕΝΙΑΣ: Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΚΟΥΡΔΩΝ. Η ΤΙΜΩΡΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΕΡΟΠΤΕΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ


Έχει ο καιρός γυρίσματα... Το Ματζικέρτ σήμερα, ως  «΄Ανοιξη  του Κουρδικού»

Εκεί που πρωτομάτωσε το Γένος μας από τους Τούρκους, εκεί ματώνει σήμερα και η σύγχρονη Τουρκία!  Αφορμή:  Ο πόλεμος στη Συρία, μετά τον πόλεμο στο  Ιράκ, με χειρότερους όρους για Δύση και Τουρκία , αυτή  τη φορά.
 Δείτε  στον παρακάτω χάρτη:  το Ματζικέρτ και η λίμνη Βαν  είναι  στο  κέντρο  του  κράτους  του  Κουρδιστάν (των αρχαίων Μήδων)


                                                

                                 Σύντομη ιστορική αναδρομή:    

                Ο Ρωμανός Δ΄ Διογένης  και η μάχη  του  Ματζικέρτ 



Όταν 45ρης ο Ρωμανός Δ' Διογένης στέφθηκε Αυτοκράτορας 1-1-1068 μχ , ο στρατός  ήταν διαλυμένος και τίποτα δεν θύμιζε τις ένδοξες μέρες του Βουλγαροκτόνου και του Νικηφόρου Φωκά.
Οι Σελτζούκοι, ένα τουρκικό φύλο ληστών από τις στέπες της Μογγολίας, που περιπλανιώταν απο 'δω και από 'κει κλέβοντας και λεηλατώντας, είχαν καταλάβει την αμυντική ανυπαρξία του Βυζαντίου και ανενόχλητοι εφορμούσαν στα ανατολικά σύνορά της  αυτοκρατορίας , αλλά και στη Μικρασιατική ανυπεράσπιστη ενδοχώρα, σκορπώντας τον όλεθρο.
Μετά από μια σειρά καταστροφικών αυτοκρατόρων, ο Ρωμανός βρέθηκε ανέλπιστα στο θρόνο της Βασιλεύουσας(επιλογή  της χήρας Δούκα, Αυγούστας Ευδοκίας)  και η αλήθεια είναι ότι προσπάθησε να κάνει όσα δεν είχαν κάνει όλοι οι άλλοι μαζί.


Η μάχη του Μαντζικέρτ στην Αρμενία έγινε  στις 26 Αυγούστου 1071 μεταξύ του βυζαντινού στρατού, υπό τον αυτοκράτορα Ρωμανό Δ’ Διογένη και του σουλτάνου Άλπ Αρσλάν των Σελτζούκων Τούρκων. Σύμφωνα με  ιστορικούς, την ευθύνη για την ήττα φέρει η κρατούσα τάξη της βυζαντινής αυτοκρατορίας για λόγους καθαρά οικονομικούς, ως αντίδραση προς την προσπάθεια του Ρωμανού Δ’ να συγκεντρώσει φόρους , που θα επέτρεπαν την αποκατάσταση της ισχύος των βυζαντινών στρατευμάτων ,ως συνέχεια των νόμων  του Βασιλείου Β ' (και λοιπούς εσωτερικούς λόγους, πιο κάτω).

Οι φεουδαρχικοί εμφύλιοι πόλεμοι έγιναν αιτία να εξασθενίσει το βυζαντινό κράτος και να χειροτερεύσει η εξωτερική πολιτική θέση του. Στην κατάρρευση της στρατιωτικής δύναμης του Βυζαντίου βοήθησε και η μετατροπή των ελεύθερων αγροτών σε δουλοπάροικους, καθώς και η καταστροφή των στρατιωτών-αγροτών.
 Είχε καταργηθεί στην πράξη ο Αλληλέγγυος Νόμος του Βασιλείου Β΄.(η  τότε αιτία  που οι γεωκτήμονες του Βυζαντίου και της Δύσης έβαλαν  μπροστά του  τον αποστάτη Σαμουήλ)

Ακόμα ένα στοιχείο που φέρεται ότι οδήγησε στην ήττα του βυζαντινού στρατεύματος ήταν η ετερογένειά του, καθώς βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό σε ξένους μισθοφόρους.
Ο ίδιος  ήταν  Δούκας  της Σαρδικής ή Τριαδίτσας,(σημερινής Σόφιας)και τον  ακολούθησαν στην υπηρεσία του στέμματος αρκετοί Βούλγαροι.
Ο θεματικός, εμπειροπόλεμος και πιστός στην αυτοκρατορία στρατός, είχε παραμεληθεί δραματικά από τους προηγούμενους αυτοκράτορες, αναγκάζοντας τον αυτοκράτορα Ρωμανό να καταφύγει σε μισθοφόρους,κυριότεροι των οποίων  ήταν οι Βαράγγοι (Ρώσοι), Νορμανδοί( Φράγκοι), Πετσενέγοι και Τουρκομάνοι (Ούζοι ή Ογούζοι και Κουμάνοι).
Ας σημειωθεί  ότι  πιστοί  στο  Ρωμανό  στάθηκαν μέχρι το τέλος  οι  500 ορθόδοξοι  Βαράγγοι, ενώ οι  τουρκογενείς Ούζοι και οι  Κουμάνοι  αυτομόλησαν στον αντίπαλο.
 Το κύριο σημείο  που έκρινε τη μάχη είναι η εγκατάλειψη του  Ρωμανού από 20.000 στρατιώτες του , με επικεφαλής τον  στρατηγό Ταρχανιώτη , υποτακτικό του  διεκδικητή του θρόνου Ανδρόνικου  Δούκα, με πίσω τους παρασκήνιο του  γνωστού αυλικού  Μιχαήλ Ψελλού.

   Ο  Αυτοκράτορας οδηγήθηκε  μπροστά στον  Σελτζούκο Αλπ Ασλάν , ο οποίος  τον απελευθέρωσε, αφού  υπέγραψαν  τη καθοριστική ,έκτοτε, συμφωνία δημιουργίας Σελτζουκικού  κράτους  στην Μικρά Ασία, με επιγενόμενη  πρωτεύουσα την Νίκαια της Βιθυνίας  το 1077.
Η  πρώτη αιτία της  πτώσης της Κωνσταντινούπολης και της Μικρασιατικής Καταστροφής  αργότερα.

Στα άτυπα αιτηθέντα ήταν  η    στήριξη   των  ορθοδόξων (κατά τις οδηγίες του Προφήτη Μωάμεθ) από τους  μωαμεθανούς    έναντι  των  δυτικών σταυροφόρων , αρκεί  οι βυζαντινοί να μην συμμαχούσαν με τους Δυτικούς (ευφυές ομολογουμένως)
Κι ήταν  ένα από τα θέματα  που αργότερα μετά  έθεσε ο  Μωάμεθ Β΄ ο Πορθητής  στον Κων/νο  Παλαιολόγο :  συγκυβέρνηση  και  ανάκληση του συλλείτουργου   της 12-12-52  στην Αγία Σοφία  περί της ένωσης των 2 χριστιανικών εκκλησιών, λίγο πριν την αποφράδα  μέρα  29-5-1453.  

Η πορεία του Ελληνισμού θα ήταν εντελώς διαφορετική αν την στιγμή του ενθρονισμού του, είχε διασφαλίσει την εξουσία του στην Κωνσταντινούπολη, εξοντώνοντας τους πολιτικούς υπονομευτές του.
   Η ήττα του και η σύλληψη του στο Ματζικέρτ, ήταν το γεγονός-κλειδί για την αντικατάστασή του, καθώς θεωρήθηκε ως ατιμωτική από τους πολιτικούς του αντιπάλους.
  Συνελήφθη και μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη διαπομπευόμενος πάνω σε γάιδαρο.
  Η τύφλωσή του έγινε στις 29/6/1072 και υπέκυψε στις 4/8/1072 στα τραύματα του.

                       Μερικά  πρώτα  σημερινά  συμπεράσματα

Η Αλωση  της Πόλης-Μικρασιατική Καταστροφή-Γενοκτονία των Αρμενίων, των Ποντίων και των Κούρδων  και η  ελληνική  σημερινή παρακμή  είναι  απλώς αντιγραφές    του Ματζικέρτ  αργότερα  και ιδιαίτερα των πολιτικών .
Μόνο που  οι πρώτοι που προσέγγισαν και προσκύνησαν την Δύση  είναι οι ίδιοι οι  Τούρκοι, που πάτησαν πρώτοι το κοράνιο, έναντι της Δύσης.
 Η  σημερινή  παγκόσμια κρίση , ιδιαίτερα μετά την αποτυχία της δυτικής παγκοσμιοποίησης  γεννά  επαναπροσδιορισμούς..
Πρώτη  που  επαναπροσδιορίζουν ξανά  τη σχέση τους με τη Δύση είναι το Νεοθωμανικό καθεστώς των σημερινών  "τουρλού" οθωμανο-ισλαμιστών  Νεοτούρκων.
Εισήλθαμε όμως  και  στη μεγαλύτερη Ιστορική Περίοδο του Ελληνισμού: τη σύγχρονη Ρωμανία!!!

      Η ιστορία  αποδίδει  το δίκαιο, στην ώρα  της : ΚΟΥΡΔΙΚΟ

Συμβολικά αξίζει να αναφερθεί ότι  ο  Αλπ Ασλαν  "ασθένησε"  κι ο ίδιος από την "ασθένεια  της υπεροψίας" , για την οποία κατηγορούσε τον  Ρωμανό.  Την  πλήρωσε όμως  ο ίδιος με τη ζωή του:  νικήθηκε  σε μονομαχία  που προκάλεσε για προσωπικό θέμα, από τον  υποτακτικό  του  Πέρση(Κούρδο) Γιουσούφ  Κοτουάλ.

      Είναι  γνωστό ότι  οι Κούρδοι(Μήδοι) ήταν αυτοί που άνοιξαν την πόρτα της Μικράς Ασίας στους Τούρκους το 1071, στην μάχη του Ματζικέρτ.
     Μην ξεχνάμε και  ότι οι Κούρδοι συμμάχησαν με τους Τούρκους το 1920 στις σφαγές εναντίον των Ελλήνων και των άλλων πληθυσμών στην Μικρά Ασία. Οι Κούρδοι διαμαρτύρονται σήμερα διότι το Κεμαλικό καθεστώς τους εξαπάτησε και τους άφησε εκτός, από την μετέπειτα μοιρασιά.
     Αφού τους χρησιμοποίησε ως σφαγείς των Ελλήνων, μετά τους κατέσφαξε κι αυτούς.

     Συμμάχησαν μαζί τους. Και για καιρό δεν έδειχναν  μετανοημένοι για αυτές τις εγκληματικές τους αποφάσεις. Οι Κούρδοι  δεν είχαν υιοθετήσει μία πολιτική πλήρους αποσχίσεως από το Τουρκικό κράτος, το οποίο τους γενοκτονεί ακόμα .
      Προσπαθούσαν  να τα βρούν μαζί του με δημοκρατικές λύσεις.

- Ο εξισλαμισμός των Κούρδων αποδυνάμωσε την εθνική τους ταυτότητα, και τους έφερε κοντά στο σημείο αφανισμού. Επιπλέον η πολιτική βιαίας αφομοιώσεως που ακολουθεί το τουρκικό κράτος, κατάφερε πλήγματα στην συλλογική συνείδηση των Κούρδων.
Οπισθοδρόμησε η πολεμική τους τέχνη. Οι Κούρδοι μέχρι το 1990 πολεμούσαν όπως οι χωρικοί επί φεουδαρχίας. Από σταθερές θέσεις, εναντίον σταθερών στόχων. Τούς ήτο αδύνατον να αφομοιώσουν την τεχνική του ανταρτοπολέμου «κτυπάω και φεύγω». Με αποτέλεσμα να υποστούν φοβερές σφαγές από τους Τούρκους.

   - Η αποξένωση των Κούρδων από τον Ζωροαστρισμό, την εθνική τους θρησκεία, η επικράτηση φεουδαρχικών δομών διοικήσεως, και η ασυνεννοησία μεταξύ κουρδικών φατριών, τους αποσυντόνισε.
  • Επί Τανσού Τσιλλέρ, η τουρκική διοίκηση ανορθοδόξου πολέμου συνέλαβε το Κουρδικό πρόβλημα από εντελώς διαφορετική σκοπιά. Άρχισε να σφάζει Κούρδους χωρικούς και τα ζώα τους ώστε να αποκόψει κάθε τροφοδοσία προς το PKK. Έκαιγε ακόμη και τα δάση του Κουρδιστάν προκειμένου να απομονώσει τον Κούρδο αντάρτη από κάθε εφόδιο.
    Η τουρκική διοίκηση επέβαλε τον θεσμό της πολιτοφυλακής σε κουρδικά χωριά. Όποιος Κούρδος ηρνείτο να πάρει τα όπλα εναντίον του PKK, του έκαιγαν το χωριό και τα ζώα.
    Η τουρκική στρατοχωροφυλακή προχώρησε σε δολοφονίες και απαγωγές πολιτικών υποστηρικτών του PKK μέσα στις τουρκικές πόλεις, για να αποκόψει τους Κούρδους αντάρτες από την κοινωνική υποστήριξη.
    -  Το τουρκικό κράτος ξέρει πώς να παραχαράσσει την ιστοριογραφία ώστε να επηρεάζει τις μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις. Η επίσημη τουρκική ιστορία αρνείται την ύπαρξη των Κούρδων.
Η Τουρκία έχει σχεδιάσει και εφαρμόζει μηχανισμό αφομοιώσεως των Κούρδων.

              Η  έλευση  του  Από (Αμπτουλάχχ Οτσαλάν) κι η κουρδική αναγέννηση

 Μεγάλη απόσταση χωρίζει τον Άπο(Οτσαλάν) από τα άλλα στελέχη στον τομέα της ιδεολογίας και της στρατηγικής. Επί δεκαετίες αγωνίστηκε μόνος του για να εξυψώσει το επίπεδο στρατηγικής και πολεμικής τεχνογνωσίας των Κούρδων.
Ο Οτσαλάν πήρε την απόφαση να στρατικοποιήσει τις κούρδισες γυναίκες με σκοπό να αλλάξει την νοοτροπία των ανδρών μακροχρόνια.
  • Η κούρδισα πολεμίστρια θα γεννήσει καλύτερους πολεμιστές. Παρά τις εσωτερικές αντιδράσεις πολλών ανδρών που δεν ήθελαν τις γυναίκες στην πρώτη γραμμή του ανταρτοπολέμου, ο Οτσαλάν απέδειξε ότι οι κούρδισες μπορούν να σταθούν επάξια στο πεδίο της μάχης.
    Ο Κουρδικός ανταρτοπόλεμος έχει ανοικτά 4 μέτωπα, Τουρκία, Ιράκ, Ιράν, Συρία. Επί πολλές δεκαετίες είχε τις δυτικές κυβερνήσεις εναντίον του. Οι σφαγές εις βάρος του Κουρδικού λαού επί Τανσού Τσιλλέρ είχαν την σιωπή συγκατάθεση των δυτικών κυβερνήσεων και την υλικοτεχνική υποστήριξη του ΝΑΤΟ.
    -Από το 2000 και μετά το PKK, εφαρμόζει την στρατηγική νόμιμης άμυνας, όπως την αποκαλεί. Η στρατηγική νόμιμης άμυνας είναι συνδυασμός ανταρτοπόλεμου στα βουνά και λαϊκών εξεγέρσεων στις πόλεις. Ταυτοχρόνως προωθεί την ιδεολογική, πολιτική, οικονομική, πολιτιστική, και διπλωματική αντίσταση, δημιουργώντας ένα θέατρο πολυδιάστατου πολέμου. 
  • Ναι μεν οι Κούρδοι είναι άφοβοι πολεμιστές, αλλά δεν έχουν καλή σχέση με την στρατηγική. Με αποτέλεσμα να χάνουν πολλές ευκαιρίες για εθνική ανεξαρτησία, όπως αυτή που παρουσιάστηκε το 1991 με τον πρώτο πόλεμο στο Ιράκ. Δεν ήταν όμως ούτε θα είναι η τελευταία.
  •  Η προδοσία και η αιχαμαλωσία του Οτσαλάν  είναι  πονοκέφαλος  για τη σημερινή Τουρκία. Νεκρός  είναι πιο επικίνδυνος από ζωντανός.
  • Και φυλακισμένος όμως είναι πιο επικίνδυανος από ελεύθερος.
  •  Τώρα με τον πόλεμο στην Συρία, και  την παγκόσμια ανακατάταξη που μπορεί αυτή να φέρει , έχουν  ξανά  την ευκαιρία και δημιουργήσουν την λεγομένη «Κουρδική Άνοιξη», που θα αποτελειώσει μία και καλή το νεο-οθωμανικό καθεστώς.                                             
  •                                                       Τελικά  συμπεράσματα
   Ο Νταβούτογλου σήμερα και ο  Ερντογάν   θέλουν να  αναστήσουν  το Βυζάντιο και να κάνουν πρωτεύουσα τους την Κωνταντινούπολη  , σε  Νεοθωμανική βάση, προσπαθώντας να δώσουν διέξοδο  στην τάση αναβίωσης  της  παλιάς Ανατολίας  του Αλέξανδρου και του Βυζαντίου στο εσωτερικό τους και όντας οι Τούρκοι μειοψηφία  του όλου πληθυσμού της Ανατολίας.

- Δεν ξέρουν όμως ότι θα αντιμετωπίσουν  την ίδια αιτία  της πτώσης του Βυζαντιου:  το γεωστρατηγικό του σημείο .
Αυτό που είδε ο  ελληνορωμαίος  ισαπόστολος Μέγας Κωνσταντίνος , ο τριγενής
 ( τριγκλάβατς  τσάρε  Κωνσταντίν , από τη  Ναϊσσό  (Νις ) της σημερινής Σερβίας, που βομβαρδίστηκε  σχετικά προσφάτως , από  ανιστόρητες επιλογές του  ΝΑΤΟ )
Ηταν τελικά αυτή η αιτία που έγινε  η πτώση της πόλης και η ίδια η δημιουργία  των  2   μπλοκς  Ανατολικού και Δυτικού:
 Να μην κατέβει  εμπορικά και οικονομικά η Ρωσία στη Μεσόγειο και  τον Περσικό κόλπο-Μέση Ανατολή.
 Το  λεγόμενο  Βόρειο  Βυζάντιο των Σιτηρών, σήμερα των αγωγών (Ρωσία)δεν θα δεχόταν  μια δυτική Συρία , σε συνέχεια της Δυτικής Τουρκίας. Επίσης, μια συνασπισμένη οικονομικά ανατολή: Κίνα, Ρωσία, Ισλάμ, Ινδία δεν θα δεχόταν άλλη μια ακόμα  δυτική επίθεση στην Ανατολή, με τις σημερινές της μάλιστα  αδυναμίες.

-Από  την άλλη  μια μεγάλη Νεοθωμανική Αυτοκρατορία  που θα ισορροπεί  πολύ υπέρτερες δυνάμεις  από την τότε  Βυζαντινή  είναι  πολύ απίθανο  να μπορούσε  να σταθεί, χωρίς  την  δορυφορική  υποταγή στη σημερινή  πιο αδύναμη Δύση.( άρα και αιτία  του 4ου παγκοσμίου πολέμου;)

Το πιθανότερο  είναι ότι θα οδηγηθούν  σε  διάσπαση του ήδη μεγάλου  γεωγραφικά Τουρκικού  σημερινού κράτους , αν προβούν σε  μια δυναμική  επέμβαση των Τούρκων  στη Συρία ή  και αλλού, τώρα ή και αργότερα.
 Υπάρχει , εκτός  της ανάγκης  για κάθοδο των Ρώσων στη Μεσόγειο και την Ασία και του Κουρδικού, Αρμενικού  κλπ  και  η  στοχευμένη  κίνηση της Κίνας  δυτικά, στο δρόμο του μεταξιού  και όχι μόνο, οδικά, σιδηροδρομικά  και  ναυτοπλοϊκά.

  Η  Ανατολή  δείχνει ότι  ανακτά  την χαμένη γιαυτήν  ισορροπία  στο σημερινό κόσμο...
  Η  Δύση οφείλει  να αγκαλιάσει  σήμερα περισσότερο την Ελλάδα...
  

                                                                   Ο  τριγενής βιγλάτωρ

πηγές:  - olympia.gr
            - yiorgos thalassis.blogspot.com
            - Ιφικράτης Αμυράς: ανατομία πολέμου στο Κουρδικό
            -Βυζαντινοί Αυτοκράτορες:  2 τόμοι προσφορά ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ