ΦΛΩΡΙΝΑ ΚΡΟΥΟΥΝ ΤΟΝ ΕΣΧΑΤΟ ΚΩΔΩΝΑ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΣ: ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ, ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΙΚΟΥΣ ΑΡΧΟΝΤΕΣ, ΣΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ, ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ - ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ : ΚΡΟΥΟΥΝ ΤΟΝ ΕΣΧΑΤΟ ΚΩΔΩΝΑ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΣ: ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ, ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΙΚΟΥΣ ΑΡΧΟΝΤΕΣ, ΣΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ, ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

.

.

Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

ΚΡΟΥΟΥΝ ΤΟΝ ΕΣΧΑΤΟ ΚΩΔΩΝΑ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΣ: ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ, ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΙΚΟΥΣ ΑΡΧΟΝΤΕΣ, ΣΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ, ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

Φωνή αφύπνισης προς όλους η πρώτη συνέντευξη τύπου του Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, η οποία εκφράστηκε στη Φλώρινα από δυναμικούς καθηγητές του, την γνωστή μας Πρόεδρο κ. ΄Αννα  Σπύρτου και το Γενικό Γραμματέα κ Γιάννη Ζιώγα, της Σχολής Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών.
 Στο πάνελ της συνένευξης σύσσωμο το Δ.Σ με τα λοιπά Μέλη του, την κ. Πηνελόπη Παπαδοπούλου, τον κ.Κώστα Κασβίκη και τον κ. Θαρ. Μπραστίτση.
 Ακολουθεί σύντομο ρεπορτάζ των κυριότερων σημείων της συνέντευξης, κατόπιν απόφασης της Γενικής Συνέλευσής τους  και σχετικά μας σχόλια, στο τέλος.



 Μετά το καθιερωμένο καλωσόρισμα στους δημοσιογράφους, έγινε γνωστό ότι θα υπάρξει συνάντηση με το Γεν. Γραμματέα και τον Υφυπουργό Παιδείας στην Αθήνα και θα ακολουθήσει, πιθανότατα εντός της εβδομάδας και ανάλογη κεντρική συνέντευξη τύπου στην Κοζάνη.



Οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας θέτουν τις βάσεις και τις δυναμικές της διεκδίκησης , σχετικά με το λειτουργικό πλαίσιο και την παντοειδή ανάπτυξη του Πανεπιστημίου και κάθε Σχολής ξεχωριστά, στην περιοχή μας και σε όλη τη Δυτική Μακεδονία, ζητώντας από όλους το Κράτος, τους τοπικούς άρχοντες, τους φορείς και τους πολίτες να συνδράμουν το έργο της διατήρησης των σχολών και της ανάπτυξης νέων δράσεων και νέων σχολών, αντί της λογικής των συρρικνώσεων, που τείνει να ακολουθηθεί , ως πολιτική και ειδικά στις περιοχές των συνόρων μας.
Ας  σημειωθεί ότι το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας είναι το 2ο χαμηλότερο σε κόστος λειτουργίας (και επιμεριστικά ανά φοιτητή ) Πανεπιστήμιο στη χώρα, απόλυτα βιώσιμο και εξελίξιμο, αποφέρει δε στο Νομό Φλώρινας περίπου 12 εκατ. ευρώ το χρόνο, όσο περίπου και ένας Τοπικός Πόρος της ΔΕΗ.

 Στόχος δεν είναι μόνο η διατήρηση της υπάρχουσας κατάστασης αλλά η ανάπτυξη ενός τελικά αυτοδιοίκητου, αυτοδύναμου και οικονομικά βιώσιμου πανεπιστημίου στην περιοχή μας, που να συγκεντρώνει τα εξής χαρακτηριστικά, τα οποία αποτελούν ήδη συγκριτικά του πλεονεκτήματα:
 α) διαχείριση της ενέργειας ( σημαντικό για την περιοχή μας)
 β) εφαρμοσμένες τέχνες ( κεραμικά, κοσμήματα, πολυμέσα κλπ)
 γ) σχεδιασμός εκπαιδευτικής πολιτικής (ήδη υπάρχει πλήρης υποδομή στην παιδαγωγική σχολή)
 δ) διαβαλκανική συνεργασία (με αναβάθμιση των βαλκανικών σπουδών στον πολιτισμό και την πιστοποίηση γλωσσικής επάρκειας βαλκανικών γλωσσών).

   Επισημάνθηκε η έλλειψη τοπικής στρατηγικής και αμεσότητας στη βοήθεια του Πανεπιστημίου από τους τοπικούς άρχοντες και τους φορείς και ειδικά στη στέγαση της Σχολής Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών , όπου αναφέρθηκε η δυστοκία άμεσης και τελικής επίλυσης της κτιριακής υποδομής.

 Τέλος έγινε γνωστή η ανάληψη δράσης των καθηγητών προς την ομογένεια, από την οποία έχουν ήδη λάβει 4 επιστολές στήριξης από Οργανώσεις της προς τα αρμόδια Υπουργεία και αναμένουν άλλες τόσες, καθώς και μεμονωμένες δράσεις του Συλλόγου των Καθηγητών, το σύνολο των οποίων όμως χαρακτηρίζεται από την ανάλογη και επιβεβλημένη κινητοποίηση των τοπικών Αρχόντων, φορέων και των πολιτών της τοπικής κοινωνίας, ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό.


  Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΑΠΟΨΗ : Κυρίες και κύριοι συντοπίτες , Αρχοντες και Φορείς

 Κανένα Πανεπιστήμιο στον κόσμο δεν είναι ποτέ μια στάση , να στηθεί μια καντίνα πώλησης σάντουϊτς. Δεν είναι μόνο οικονομικός ο πλούτος και η στόχευση.
 Κανένα πανεπιστήμιο δεν είναι μόνο ένα ανοιχτό παράθυρο της μιας κοινωνίας στην άλλη, είτε εντός μιας χώρας , είτε σε πολλές χώρες και πολιτισμούς.
  Κάθε Πανεπιστήμιο δεν έχει τιμή, είναι ανεκτίμητο.
 Είναι ναός της γνώσης και του πολιτισμού, ελπίδα της ανθρωπότητας.
 Στα σύνορα κάθε πανεπιστήμιο, από όποια πλευρά και αν είναι, είναι από μόνο του ένα διαμάντι, για όλους τους γύρω λαούς, εάν θέλουν να είναι και να λέγονται πολιτισμένοι.
 Είναι τιμή και ζωή και για όσους το έχουν και για όσους συνορεύουν με αυτό.
 Είναι πολιτισμός  είναι κουλτούρα, είναι γνώση.
 Γνώση, τέχνες, τεχνολογία και πολιτισμός είναι έννοιες χωρίς σύνορα.
 Ολοι οι λαοί, οι κουλτούρες και οι πολιτισμοί στέκονταν με σεβασμό και με δέος μπροστά στον πανεπιστημιακό δάσκαλο, που αγωνίζονταν πάντα στο αμόνι της γνώσης και της διεθνούς κοινωνικής συνεισφοράς στον συνάνθρωπο, όπου γης.
 Είναι η σύγχρονη, δομημένη κοινωνικά, συνέχεια των φιλοσόφων και των αρχαίων ερευνητών και σεβαστών δασκάλων, που δημιούργησαν τα καλά του σημερινού μας πολιτισμού.
 Η τύχη ή όποιες κι αν είναι οι συγκυρίες που θεμελίωσαν μια Πανεπιστημιακή Σχολή, είναι το ίδιο ακριβώς ευλογημένες με αυτές που μεγάλωσαν μια μεγάλη βαλανιδιά στην αυλή μιας εκκλησιάς, το ίδιο ευλογημένες με τις πηγές , μέσα από τις ορεινές ρίζες μιας συστάδας οξυάς, το ίδιο ευλογημένες με το γόνιμο αγρό που μας παράσχει τον σίτο και τον οίνο.

 Δεν είναι μόνο το ζην, κυρίες και κύριοι συντοπίτες και αγαπητοί γείτονες , του πατρός μας.
 Είναι πρωτίστως ΤΟ ΕΥ ΖΗΝ, που μας χάρισε ο δάσκαλός μας.
 Εχουμε κάθε ηθικό και ανθρώπινο καθήκον να το συνδράμουμε, με κάθε τρόπο…
 ΄Ολοι να βάλουμε ένα χέρι για να στηρίξουμε  το Πανεπιστήμιό μας.-

                                                                 
                                                                                          Ο τριγενής βιγλάτωρ


  ΥΓ:  - ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΑΡΩΓΟΙ , ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ, ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΣΥΜΜΑΧΗΤΕΣ
 ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΡΧΟΝΤΕΣ , ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
        -  ΟΙ  ΑΠΟΝΤΕΣ  ΝΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ  ΣΤΙΓΜΑΤΙΣΤΟΥΝ
        -  ΝΕΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ, ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ ΖΥΓΟΣΤΑΘΜΙΣΜΕΝΗ ΚΑΙ
 ΕΥΘΥΓΡΑΜΙΣΜΕΝΗ  ΣΤΗΝ ΠΙΟ ΖΕΟΥΣΑ ΖΩΣΑ ΕΛΠΙΔΑ  ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΑΣ.-