Η ιδέα ανήκει σε μονάδα βισώνων(buffalos) που σκεφτόταν να δημιουργήσει φίλος συντοπίτης μας στην περιοχή του όρους Βόρας. Σαφώς και είναι καλή επιλογή για την τοπική ανάπτυξη , για τους 3 βασικούς λόγους που αναφέρονται παρακάτω.Επίσης αναφέρονται οι λόγοι δημιουργίας των beefalos, με πλήρη εικονογράφηση, που ενδιαφέρει άμεσα τους παραγωγούς μας και όλους τους συντοπίτες μας.
Οι βίσωνες είναι ζώα ελευθέρας βοσκής, ιδιαίτερα ανθεκτικά στο χειμώνα ,με:
1) άριστης ποσότητας και ποιότητας γάλα και κρέας και λοιπά ζωϊκά προϊόντα.
2) αποτελούν επισκέψιμο είδος, ιδιαίτερου τουριστικού ενδιαφέροντος
3) αποτελούν την άριστη πηγή σπέρματος, για την δημιουργία εξαιρετικής ποιότητας και ανθεκτικότητας υβριδίων (beefalos) με τα κοινά μοσχοειδή.
Στις πάνω φωτο βλέπουμε διάφορα είδη βισώνων και στις κάτω φωτο βλέπουμε διάφορα είδη διασταυρώσεων (beefalos) με κοινά μοσχοειδή.
Το βασικό και κύριο πλεονέκτημα των beefalos είναι η ποιότητα, νοστιμιά και αγνότητα του κρέατος και των παραγώγων τους, κάτι που είναι ήδη εγνωσμένης αξίας στην Αμερική, όπου υπάρχουν πολλές μονάδες και εστιατόρια κλπ, που παράγουν και προσφέρουν τα παραπάνω είδη , πέρα από το αξιόλογο τουριστικό ενδιαφέρον και την επισκεψιμότητα που παρέχουν.
Βασικό πλεονέκτημα των παραπάνω ειδών είναι το χαμηλότερο κόστος διατήρησης τέτοιων μονάδων, διότι δεν είναι ζώα βαριών σταυλικών εγκαταστάσεων και εξοπλισμών, ακόμα κι αν δεν είναι ελευθέρας βοσκής, αφού απαιτείται απλώς η ύπαρξη υποστέγων, με τις κατάλληλες προδιαγραφές.
Παρά το χαμηλότερο κόστος παραγωγής τους, σε ορεινές συνθήκες παντός καιρού, τα άμεσα και έμμεσα ζωϊκά προϊόντα τους είναι μεγάλης αξίας και εμπορευσιμότητας, λόγω της εξαιρετικής ποιότητας και της βιολογικότητας.
Οι παραγωγοί της περιοχής μας και άπαντες οι αρμόδιοι να το δουν άμεσα, διότι τώρα με την κρίση απαιτούνται λύσεις –συγκριτικά πλεονεκτήματα , που δεν θα μπορούν να τις υλοποιήσουν οι πιο νότιες περιοχές της χώρας μας .-
Κων/νος Χ. Μπομπότας
YΓ: Η ιδέα δένει με το κέντρο αναπαραγωγής άγριας χλωρίδας στον χώρο του πρώην Ζωολογικού Κήπου και της Γεωργικής Σχολής , σε συνεργασία με τα ΤΕΙ της Φλώρινας ( αγριογούρουνα,λαγοί, πτηνά κλπ για εμπορική χρήση), όπως η παρακάτω παλαιότερη ανάρτησή μας:
Ο (πρώην) ΖΩΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ NA ΣΩΣΕΙ ΤΑ ΤΕΙ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ