ΦΛΩΡΙΝΑ Αφιέρωμα στον Πολιτιστικό Σύλλογο Σιταριάς «Νέοι Ορίζοντες» - ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ : Αφιέρωμα στον Πολιτιστικό Σύλλογο Σιταριάς «Νέοι Ορίζοντες»

.

.

Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013

Αφιέρωμα στον Πολιτιστικό Σύλλογο Σιταριάς «Νέοι Ορίζοντες»

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σιταριάς «Νέοι Ορίζοντες» ιδρύθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 2009 με την συμμετοχή 110 ιδρυτικών μελών, ενώ σήμερα τα ενεργά μέλη του συλλόγου αγγίζουν τα 200.
Το χορευτικό τμήμα νέων συμμετείχε στο 1ο πανελλήνιο Φεστιβάλ Νέων στο Σουφλί το καλοκαίρι του 2009. Έπειτα, για πρώτη φορά, διοργάνωσε το πανηγύρι της Σιταριάς στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου 2009. Τον Ιούλιο του 2010 ο Πολιτιστικός Σύλλογος έκανε την πρώτη απόπειρα για την ανάδειξη της παράδοσης, με διήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Τον Αύγουστο του 2010 το χορευτικό τμήμα νέων συμμετείχε στο 7ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών στην Ρόδο και παρακολούθησαν σεμινάρια νησιώτικων χορών. Καθώς και όλο το καλοκαίρι του 2010 συμμετείχε σε διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις εντός του νομού της Φλώρινας.
Με τον ερχομό του νέου χρόνου άνοιξαν νέοι ορίζοντες για τον Πολιτιστικό Σύλλογο και είχε την ευκαιρία να αναδείξει την παράδοση, τα ήθη, τα έθιμα και τους χορούς του νομού της Φλώρινας στο 4ο Παραδοσιακό Φεστιβάλ στην Ουγγαρία, στην πόλη Βουδαπέστη, τον Ιανουάριο του 2011.
Αρχές Φεβρουαρίου του 2011, αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε μια εκδήλωση με όραμα να ενώσουμε όλους τους Μακεδόνες από όλο τον κόσμο, κάθε χρόνο στην Σιταριά Φλώρινας κοντά στα τριεθνές σύνορα (Αλβανίας - F.Y.R.O.M και Ελλάδας) και έτσι ξεκίνησε δειλά η ιδέα για το Παμμακεδονικό Αντάμωμα. Τελικά, το όνειρο αυτό πραγματοποιήθηκε στις 9 Ιουλίου 2011 με το 1ο Παμμακεδονικό Αντάμωμα στη Σιταριά Φλώρινας, όπου συμμετείχαν 19 Πολιτιστικοί Σύλλογοι από ολόκληρη την Μακεδονία. Το Παμμακεδονικό Αντάμωμα έγινε θεσμός στην πόλη της Φλώρινας και διοργανώνετε πλέον κάθε χρόνο στην Σιταριά με διοργανωτή τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σιταριάς Νέοι Ορίζοντες.
Μετά την επιτυχία του Παμμακεδονικού Ανταμώματος το χορευτικό τμήμα Νέων συμμετείχε στο 17ο Παραδοσιακό Σεμινάριο στην Ρώμη της Ιταλίας τον Αύγουστο του 2011 με σκοπό την ανάδειξη των παραδοσιακών χορών της Μακεδονίας. Η αγάπη που έδειξε ο κόσμος της Ρώμης για τους χορούς της Μακεδονίας έδωσε την ευκαιρία στον Πολιτιστικό Σύλλογο Σιταριάς τον Νοέμβριο του 2011 να συμμετέχει σε ένα ακόμα Σεμινάριο Παραδοσιακών χορών στην Πράγα με τεράστια επιτυχία.
Τον Μάρτιο του 2012 με πολύ ζήλο και όρεξη ξεκίνησαν οι προετοιμασίες για το 2ο Παμμακεδονικό Αντάμωμα. Το 2ο Παμμακεδονικό Αντάμωμα πραγματοποιήθηκε 13-14-15 Ιουλίου στην Σιταριά με την συμμετοχή 54 Πολιτιστικών Συλλόγων, με εκπροσώπους από τις Παμμακεδονικές Ενώσεις Υφηλίου και την συμμετοχή του χορευτικού "Υιοί και Θυγατέρες του Μεγάλου Αλεξάνδρου" από την Βοστόνη. Το 2ο Παμμακεδονικό Αντάμωμα διοργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σιταριάς Νέοι Ορίζοντες υπό την αιγίδα του Δήμου Φλώρινας και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
Το καλοκαίρι του 2012 το χορευτικό τμήμα νέων και το χορευτικό τμήμα γυναικών πραγματοποίησε περίπου 40 εμφανίσεις εντός και εκτός νομού της Φλώρινας. Πλέον στον Σύλλογο λειτουργούν 3 χορευτικά τμήματα, το χορευτικό τμήμα Νέων, το χορευτικό τμήμα Γυναικών και το χορευτικό τμήμα ανηλίκων. Επίσης λειτουργεί τμήμα θεάτρου, πραγματοποιούνται ημερίδες την ημέρα της 3ης ηλικίας (1 Οκτωβρίου), ημερίδες για την ενημέρωση αφροδίσιων νοσημάτων. Με την έξαρση της οικονομικής κρίσης πολλές οικογένειες πλέον δεν έχουν την δυνατότητα να καλύψουν τις βασικές ανάγκες, γι’ αυτό από τον Ιανουάριο του 2012 άνοιξε ένα νέο τμήμα με την ονομασία "Νοιάζομαι - Μοιράζομαι - Βοηθάω" όπου συγκεντρώνονται τρόφιμα και ρούχα για οικογένειες με οικονομικές δυσκολίες.
Μετά την τεράστια επιτυχία του 2ου Παμμακεδονικού Ανταμώματος, οι απαιτήσεις της εκδήλωσης αυξηθήκαν και έτσι οι προετοιμασίες για το 3ο Παμμακεδονικό Αντάμωμα ξεκίνησαν από τον Ιανουάριο. Το 3ο Παμμακεδονικό Αντάμωμα πραγματοποιήθηκε 12-13-14 Ιουλίου 2013 στην Σιταριά, υπό την αιγίδα του Δήμου Φλώρινας και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Λόγω της μεγάλης απήχησης από τον κόσμο, το Δ.Σ του Συλλόγου αποφάσισε να πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις στις Πρέσπες και στο Νυμφαίο, έτσι ώστε όλοι οι επισκέπτες και συμμετέχοντες του Παμμακεδονικού Ανταμώματος να έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις ομορφιές της πόλης αυτής και να ενισχυθεί οικονομικά όλος ο Νομός της Φλώρινας. Τελικά, στο 3ο Παμμακεδονικό Αντάμωμα συμμετείχαν 83 Πολιτιστικοί Σύλλογοι από κάθε γωνιά του πλανήτη. Παρόντες ήταν εκπρόσωποι από τις Παμμακεδονικές Ενώσεις Υφηλίου καθώς και οι σύνεδροι που συμμετείχαν στο 11ο Παγκόσμιο Συνέδριο Παμμακεδονικών Ενώσεων.