ΦΛΩΡΙΝΑ <div style="background:#F73434; padding:5px 8px 5px 8px;"> ΜΕΛΕΤΗ SOS: Η ηλεκτροδότηση της χώρας κρέμεται σε... μια κλωστή, σύμφωνα με τον ΕΣΑΗ </div> - ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ : ΜΕΛΕΤΗ SOS: Η ηλεκτροδότηση της χώρας κρέμεται σε... μια κλωστή, σύμφωνα με τον ΕΣΑΗ

.

.

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

ΜΕΛΕΤΗ SOS: Η ηλεκτροδότηση της χώρας κρέμεται σε... μια κλωστή, σύμφωνα με τον ΕΣΑΗ

Από μία... κλωστή κρέμεται το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας, καθώς, σύμφωνα με μελέτη του Ευρωπαίου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ENTSO-E), το πλεόνασμα επάρκειας ισχύος είναι μόλις 1 Γιγαβάτ και στα επόμενα δύο με τρία χρόνια αυτό θα μηδενιστεί.






Τα στοιχεία της μελέτης, η οποία δείχνει ότι το 2020 στη χώρα μας η επάρκεια ισχύος θα είναι αρνητική κατά 1 Γιγαβάτ, επικαλέστηκε ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ανεξάρτητων Ηλεκτροπαραγωγών (ΕΣΑΗ) Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, για να δείξει τη χρησιμότητα και τη συμβολή των ιδιωτικών μονάδων παραγωγής ρεύματος στην ασφάλεια εφοδιασμού.

Απελευθέρωση της αγοράς
Ο πρόεδρος του ΕΣΑΗ σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους τόνισε την αναγκαιότητα της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με την πρόσβαση των ιδιωτών στον λιγνίτη και τα νερά.

«Οι ανεξάρτητοι παραγωγοί πιστεύουν ότι μόνο η ύπαρξη περισσότερων παικτών θα ανοίξει το παιχνίδι... Οσο πιο αργά προχωρά η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, τόσο πιο ακριβά θα πληρώνουμε το ρεύμα. Η προσπέλαση στα νερά και τον λιγνίτη θα ανοίξουν τον ανταγωνισμό», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καλλιτσάντσης.

Σημειώνεται ότι η ανά πάσα στιγμή διαθέσιμη ισχύς είναι στα 10 με 11 Γιγαβάτ και η ζήτηση ρεύματος φτάνει στα 10 Γιγαβάτ.

Ο ίδιος υπεραμύνθηκε των μηχανισμών στήριξης των θερμικών μονάδων παραγωγής ρεύματος. Χάρη σε αυτούς, αφού την κυριαρχία στην αγορά έχει η ΔΕΗ, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις μπορούν να είναι βιώσιμες και να κρατούν την ευστάθεια του συστήματος.

Εξάλλου, άλλα στελέχη του συνδέσμου παρεμβαίνουν στο θέμα του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας υποστηρίζοντας ότι το κόστος λιγνιτικής παραγωγής θα μπορούσε να πέσει, αν υπήρχε ανταγωνισμός σε αυτό το επίπεδο.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ/ΕΘΝΟΣ

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63955917