ΦΛΩΡΙΝΑ ΠΑΠΑΛΑ Ο ΚΟΜΒΟΣ ΣΤΟ ΑΝΤΙΓΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΔΙΑΨΕΥΔΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ - ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ Ο ΠΡΕΣΒΗΣ ΤΟΥ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΟΤΙ Ο ΑΓΩΓΟΣ ΠΕΡΝΑΕΙ «ΤΡΑΝΖΙΤ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΦΛΩΡΙΝΑΣ - ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ : ΠΑΠΑΛΑ Ο ΚΟΜΒΟΣ ΣΤΟ ΑΝΤΙΓΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΔΙΑΨΕΥΔΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ - ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ Ο ΠΡΕΣΒΗΣ ΤΟΥ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΟΤΙ Ο ΑΓΩΓΟΣ ΠΕΡΝΑΕΙ «ΤΡΑΝΖΙΤ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

.

.

Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

ΠΑΠΑΛΑ Ο ΚΟΜΒΟΣ ΣΤΟ ΑΝΤΙΓΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΔΙΑΨΕΥΔΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ - ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ Ο ΠΡΕΣΒΗΣ ΤΟΥ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΟΤΙ Ο ΑΓΩΓΟΣ ΠΕΡΝΑΕΙ «ΤΡΑΝΖΙΤ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Ο αγωγός του φυσικού αερίου (ΤΑΡ) πρόκειται να περάσει από την περιφερειακή ενότητα Φλώρινας «τράνζιτ», χωρίς κόμβο στο Αντίγονο ή σε κάποια άλλη περιοχή, για να χρησιμοποιηθεί ως ενεργειακή ύλη για τα σπίτια, τις επιχειρήσεις και τη ΔΕΗ, δήλωσε  ο πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν Ραχμάν Μουσταφάγιεφ,
στη σύσκεψη που είχε στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Στέφανου Μπίρου στις 20 Νοεμβρίου 2014.
Στις 20 Μαρτίου του 2013  οι βουλευτές ΝΔ Στάθης Κωνσταντινίδης της Φλώρινας και Μιχάλης Παπαδόπουλος της Κοζάνης, δήλωναν περιχαρείς ότι ο κόμβος έγινε  αποδεκτός από τον Υφυπουργό  ΥΠΕΚΑ ΑΣΗΜΑΚΗ  ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ και θα «τεθεί ως όρος της συμφωνίας από τη χώρα μας», είχε δηλώσει τότε ο κ. ΚωνσταντινίδηςΌμως κάτι τέτοιο δεν έγινε.





Δυστυχώς για μας κόμβος «γιοκ», μας είπε ο πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν Ραχμάν Μουσταφάγιεφ. Όταν το αποφασίσετε και μας το ζητήσετε, θα το εξετάσουμε!!! δήλωσε με κυνικότητα σε ερώτηση μας.
Η υπαναχώρηση της κυβέρνησης κι ο εφησυχασμός των βουλευτών μας, δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα αξιοπιστίας στα όσα κατά καιρούς μας δηλώνουν. 
Δεν ξέρω αν είναι πολύ αργά, έστω και τώρα, οι βουλευτές της περιοχής μας πρέπει να δραστηριοποιηθούν, για να μην χαθεί μια μορφή πολύ φτηνής ενέργειας για τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις και για να μην χρησιμοποιηθεί η περιοχή μας από τον ΤΑΡ χωρίς ανταποδοτικό όφελος για μας.
Ο Αντιπεριφρειάρχης Στέφανος Μπίρος, επεσήμανε την ανάγκη δημιουργίας κόμβου διανομής φυσικού αερίου στην ΠΕ Φλώρινας, τόνισε δε την προώθηση αγροτικών μας προϊόντων και κρασιών στις αγορές του Αζερμπαϊτζάν.
Την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου,  επισκέφτηκε στο γραφείο του τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Φλώρινας κ. Στέφανο Μπίρο, ο Πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν, κ. Ραχμάν Μουσταφάγιεφ.
Στη συνάντηση παραβρέθηκαν η Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Μεταφορών, κ. Ελισσάβετ Παναγιωτίδου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Κων/νος Γέρου, ο Αντιδήμαρχος Φλώρινας κ. Θεοδόσιος Καραγκιοζίδης, ο Αντιδήμαρχος Αμυνταίου κ. Αβραάμ Θεοδωρίδης και ο Δήμαρχος Πρεσπών, κ. Πασχαλίδης Παναγιώτης.
  Καλωσορίζοντας τον Αζέρο Πρέσβη, ο Αντιπεριφερειάρχης δήλωσε τα εξής: «Σας καλωσορίζουμε στην Π.Ε. Φλώρινας. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που μας επισκεφτήκατε. Η Φλώρινα, όπως ξέρετε, είναι μια περιοχή με ιδιαίτερα ενεργειακά ζητήματα που έχουν σχέση με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Εκεί όμως που υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες από τους δικούς μας είναι τα ζητήματα που αφορούν στον πρωτογενή τομέα, τη γεωργία και την κτηνοτροφία, που είναι σε μεγάλη κλίμακα ανεπτυγμένες εδώ στην περιοχή μας. Είμαστε ο πρώτος νομός σε τέτοιες παραγωγικές δραστηριότητες στην Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας. Διαθέτουμε προϊόντα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που ονοματίζουν την περιοχή, όπως είναι τα φασόλια Πρεσπών, η πιπεριά Φλωρίνης και φυσικά τα περίφημα κρασιά Αμυνταίου.
  Απ’ ότι γνωρίζουμε θα δημιουργηθεί ένας υποσταθμός στο Αντίγονο στα πλαίσια της διέλευσης του αγωγού ΤΑΠ από την Π.Ε. Φλώρινας και ευελπιστούμε να υπάρξει μια σύνδεση εδώ με την περιοχή. Επειδή θα περάσει από μεγάλο τμήμα της Φλώρινας, θέλουμε να δημιουργηθούν κάποιες θέσεις απασχόλησης, τουλάχιστον στο στάδιο της κατασκευής. Και, αν υπάρχει ενδιαφέρον αργότερα, να δούμε πως μπορούμε να επενδύσουμε και να σχεδιάσουμε πάνω στον αγωγό και τη διέλευση του φυσικού αερίου από την περιοχή μας.
  Εμείς πιστεύουμε ότι μπορείτε να βοηθήσετε σε διάφορους τομείς και θέλουμε να αναπτύξουμε ένα πνεύμα συνεργασίας, και σε επίπεδο χώρας ακόμα, γιατί έχουμε τις δυνάμεις και μπορούμε να αποκτήσουμε εξωστρέφεια σε πολλούς παραγωγικούς τομείς.
  Η Φλώρινα αποτελείται από τρείς περιοχές, το Αμύνταιο, τη Φλώρινα και την Πρέσπα. Η κάθε μια έχει τα δικά της χαρακτηριστικά. Κάθε ένα από αυτά είναι κι ένα πλεονέκτημα της περιοχής το οποίο, αν και εσείς το θελήσετε, μπορούμε να το συζητήσουμε έτσι ώστε να αξιοποιήσουμε όλες τις παραγωγικές δυνάμεις, να εμπλουτίσουμε τα προϊόντα μας και να διαθέσουμε προϊόντα και στη χώρα σας.
  Σας καλωσορίζω και πιστεύω ότι θα κάνουμε έναν εποικοδομητικό διάλογο πάνω σε όλα αυτά τα θέματα.
».
  Από την πλευρά του, ο Πρέσβης, αρχικά δήλωσε εντυπωσιασμένος από το φυσικό τοπίο της περιοχής, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Έρχομαι για πρώτη φορά και σας διαβεβαιώνω ότι έμεινα ενθουσιασμένος. Είστε πάρα πολύ όμορφη πόλη και περιοχή.». Ως προς τον σκοπό της επίσκεψής του, δήλωσε ότι ήρθε για να συζητήσει για την τουριστική συνεργασία με την Π.Ε. Φλώρινας και την ανταλλαγή προϊόντων. Ως προς το θέμα του αγωγού, επεσήμανε ότι ήρθε να ακούσει τις προτάσεις ώστε η διέλευση του αγωγού από την περιοχή να προσφέρει τα μέγιστα δυνατά οφέλη.
  Στον χαιρετισμό της, η κ. Παναγιωτίδου είπε τα εξής: «Σας ευχαριστώ και σας καλωσορίζω κι εγώ με τη σειρά μου. Είναι πολύ σημαντική η επίσκεψή σας εδώ ώστε να δούμε πως θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την διέλευση του αγωγού ΤΑΠ από την περιοχή μας.
  Εγώ αυτό που θα ήθελα να τονίσω -και αυτό θα πρέπει να είναι η βάση του σχεδιασμού- είναι ότι η Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας έχει καθαρά ενεργειακό χαρακτήρα. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι παράγουμε πάνω από το 50% της ενέργειας συνολικά για όλη την επικράτεια. Εδώ υπάρχουν σύγχρονες μονάδες και σημαντικά και αξιόλογα αποθέματα λιγνίτη που για μας είναι το κλειδί της ενέργειας και δεν μπορούμε να τον παραβλέψουμε.
  Είμαστε ήδη σε μια προσπάθεια να κάνουμε έναν συνολικό ενεργειακό σχεδιασμό για την Π.Ε. Φλώρινας. Αυτό που θα ήθελα εγώ να τονίσω είναι ότι, οποιαδήποτε πολιτική ακολουθηθεί σε σχέση με την ενέργεια -και το φυσικό αέριο και ο αγωγός ΤΑΠ είναι μια από αυτές τις πολιτικές- θα πρέπει να ενσωματωθεί ομαλά στον συνολικό ενεργειακό σχεδιασμό, φυσικά με οφέλη αντίστοιχα για την τοπική κοινωνία. Δυστυχώς, μπορεί να παράγουμε το 50% της ενέργειας αλλά η κοινωνία της Δ. Μακεδονίας δεν έχει εισπράξει μέχρι στιγμής τα αντίστοιχα οφέλη.
  Επομένως θα πρέπει να υπάρξει ένας σχεδιασμός έτσι ώστε ο αγωγός ΤΑΠ να μην ωφελήσει μόνο τους καταναλωτές αλλά να δημιουργήσει θέσεις εργασίας τόσο στο στάδιο κατασκευής όσο και στο στάδιο λειτουργίας του.».

Ο λόγος δόθηκε στη συνέχεια στους εκπροσώπους των τριών Δήμων.


ΟΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
Ερώτηση (Τριανταφυλλίδης): κ. Πρέσβη τι ακριβώς εννοείτε όταν λέτε ότι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας θα πρέπει να είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει το αέριο εδώ στην περιοχή μας; 
Απάντηση: Σε πρώτη φάση θα μεταφέρουμε το αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη. Αυτό σημαίνει ότι εμείς έχουμε κάθε χρόνο 16 δισεκατομμύρια  μέτρα φυσικό αέριο και από αυτά τα 6 είναι για την Τουρκία, 1 για τη Βουλγαρία, 1 για την Ελλάδα και 8 για την .Ευρώπη.  Γι’ αυτά τα 16 δισεκατομμύρια έχουμε υπογράψει συμφωνίες.
 Η εταιρία ΔΕΤΕΠΑ έχει υπογράψει σύμβαση για το 1 δισεκατομμύριο.  Όταν υπάρχουν μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου πάνω από 16 δις το χρόνο το σύστημα δουλεύει, με εμάς να μεταφέρουμε φυσικό αέριο μέσα στον αγωγό. 
Εμείς δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε το σύστημα για την περιοχή σας για να μεταφερθεί φυσικό αέριο στον αγωγό για τα σπίτια, τις βιομηχανίες κ.λ.π.  Αυτό το σύστημα πρέπει να το δημιουργήσετε εσείς, να είναι  ιδιωτική εταιρία και το κράτος και η περιοχή και αυτή η εταιρία θα αγοράσει το φυσικό αέριο.

Ερώτηση (Τριανταφυλλίδης): Ο πρώην Δήμαρχος του Αμυνταίου Μάκης Ιωσηφίδης, από όπου θα περάσει και ο αγωγός, μας είχε πει ότι στο Αντίγονο, ένα χωριό της περιοχής, θα δημιουργηθεί κόμβος έτσι ώστε όταν θα αποφασίσουν οι τοπικές κοινωνίες ή η εθνική κυβέρνηση να δώσει φυσικό αέριο στους κατοίκους εδώ και στις επιχειρήσεις, να μπορέσει να φτιάξει το δίκτυο και να πάρει από εκεί. Εσείς τώρα μας λέτε ότι τέτοιο πράγμα δεν υπάρχει. Είναι έτσι;
Πρέσβης: Αυτά τα θέματα καλύτερα να τα συζητήσετε με τον ΤΑP, γιατί αυτός θα μεταφέρει. Χθες είχα μια συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας και μου είπε ότι υπάρχει μια μελέτη για το τι περιμένουμε από τον αγωγό, πόση ποσότητα μπορούμε να πάρουμε και για ποιες περιοχές. Ο κ. Περιφερειάρχης θα σας καλέσει όλους, από κάθε Νομό, από κάθε Δήμο και κάθε χωριό, εσείς θα εκφράσετε τι περιμένετε και μετά με μια μελέτη θα ενταχτεί σε κάποιο έργο.
Αυτό είναι μια πρώτη επαφή και μου έδωσε ένα υπόμνημα για τον πρέσβη του Αζερμπαϊτζάν που έχει δουλειές αλλά του να καλέσει όλους από όλες τις περιοχές και συμφώνησε. Αλλά μου είπε να περιμένουμε λίγο. Έπειτα ο ΤΑΡ θα δει την μελέτη και θα πει τώρα βλέπουμε τι θέλετε εσείς και θα σας πούμε τι μπορούμε να κάνουμε εμείς.

Ερώτηση (Θεοδωρίδης Μάκης, Αντιδήμαρχος Αμυνταίου): Έχει δίκιο ο κ. Τριανταφυλλίδης. Εμείς είχαμε την εντύπωση ότι θα δημιουργηθεί υποχρεωτικά ένας κόμβος σ’ αυτήν την περιοχή, στην Δυτική Μακεδονία για να μπορέσει να πάρει φυσικό αέριο. Φυσικά πρέπει να γίνει ένας σχεδιασμός σε επίπεδο Περιφέρειας για τον τρόπο και την διαχείριση όλης της διαδικασίας και έπειτα να δούμε ποιες βιομηχανικές μονάδες της περιοχής θέλουν το φυσικό αέριο, γιατί υπάρχουν και οι μονάδες της Δ.Ε.Η. η οποία έχει λιγνίτη για καύση και μπορεί να εμπλουτίζει την παραγωγή.
Πρέσβης: Επειδή είστε στο κέντρο βεβαίως και η ΔΕΗ πρέπει να είναι μέσα.

Ερώτηση: Εμείς εδώ στην περιοχή έχουμε βάλει την Φλώρινα σε έναν σχεδιασμό για να πάρουμε τηλεθέρμανση. Η τηλεθέρμανση παίρνεται από τον σταθμό του ΑΗΣ Μελίτης και φυσικά αυτός ο σταθμός έχει δυνατότητες να κάψει και φυσικό αέριο. Η τιμή καυσίμου αερίου με λιγνίτη είναι πολύ πιο φθηνή με λιγνίτη αλλά σε κάποιες ειδικές περιπτώσει θα μπορούσε ο Δήμος να έχει ως εφεδρεία αφού έχουμε τους ορεινούς όγκους και βιομάζα και θα μπορούσαμε όλα μαζί να τα παντρέψουμε. Θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιήσει έναν υποσταθμό με φυσικό αέριο και σε έκτακτες περιπτώσεις και ανάγκες να χρησιμοποιεί φυσικό αέριο. Αυτά όλα είναι θέματα που πρέπει να τα δούμε, να τα συζητήσουμε και να τα αξιολογήσουμε.
Πρέσβης: Συμφωνώ 100% αλλά η δουλειά μου και η ευθύνη μου δεν είναι να απαντήσω στο πόσο μπορούμε να δώσουμε σε κάθε χωριό αλλά η δουλειά μου είναι να δημιουργήσω την διαδικασία και αν έχετε κάτι για τον ΤΑΡ να ξέρετε ότι το Αζερμπαϊτζάν είναι μέσα στο συμβούλιο του ΤΑΡ με 20% όπως και σε άλλες εταιρίες στην Μ. Βρετανία, στην Γερμανία, στην Ελβετία. Είναι μέλη σ’ αυτό το έργο και εμείς ως Αζερμπαϊτζάν μπορούμε να εκφράσουμε την γνώμη σας. Μπορώ να πω τι άκουσα εδώ και ως περιοχή τι περιμένετε από τον αγωγό και αυτό είναι το πιο θετικό.  Έχουμε περισσότερο πολιτική δουλειά και όχι τεχνική.

Ερώτηση: Μπορούμε να δημιουργήσουμε υποδομές και διμερείς σχέσεις αργότερα γιατί και εμείς θέλουμε κάποια πράγματα σε επίπεδο συνεργασίας των δύο χωρών και της περιοχής μας ανταποδοτικά να λειτουργήσουν προς όφελος και των δύο κρατών της Ελλάδας και του Αζερμπαϊτζάν.
Πρέσβης: Εμένα προτεραιότητά μου είναι να δημιουργήσουμε διμερείς σχέσεις γιατί χρησιμοποιείται αυτό στο έργο και αν έχετε κάποιες ερωτήσεις σχετικά με το έργο, πολιτικά μπορούμε να βοηθήσουμε.

Ερώτηση: κ. Πρέσβη θεωρώ σημαντικό το εξής: ξεκινάει από την αφετηρία το έργο και φτάνει στο τέλος και ενδιάμεσα περνάει από πολλές χώρες. Εγώ ο καταναλωτής, πως είμαι σίγουρος  ότι δε θα γίνει διακοπή από κάποια άλλη χώρα, γιατί τελευταία ακούγονται πολλά. Εγώ ως καταναλωτής πως θα είμαι σίγουρος ότι μέσα στον χειμώνα θα ζεσταθώ;  Υπάρχει μια διεθνή σύμβαση; 
Απάντηση: Περνάει από το Αζερμπαϊτζάν μέχρι την Ιταλία, θα περάσει από την Γεωργία, Τουρκία, Ελλάδα
Παρέμβαση: Εννοείτε ότι για παράδειγμα η Τουρκία μπορεί να κάνει παρέμβαση και να κλείσει τον αγωγό;
Πρέσβης: ‘Όχι δεν μπορεί.

Ερώτηση: Υπάρχει κάποια διεθνής σύμβαση που να προστατεύει τα δικαιώματα αυτά;
Πρέσβης: Έχουμε υπογράψει ότι πρέπει γι’ αυτό και δεν το βλέπω ούτε 1% γιατί θα χάσουν οι εταιρίες και θα πρέπει να πληρώσουν.       


ΔΗΛΩΣΕΙΣ  ΣΤΑΘΗ ΚΩΝΣΤΑΝΙΝΙΔΗ ΚΑΙ ΜΙΧΑΛΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΙΣ 20.3.2013
Στις 19 Μαρτίου 2013, οι Βουλευτές Στάθης Κωνσταντινίδης Φλώρινας και Μιχάλης Παπαδόπουλος Κοζάνης, κατέθεσαν σχετικό υπόμνημα στον  Υφυπουργό ΥΠΕΚΑ ΑΣΗΜΑΚΗ  ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, ο οποίος έκανε δεκτό το αίτημα τους και προέβησαν στις παρακάτω δηλώσεις, οι οποίες όμως δεκαοκτώ μήνες αργότερα διαψεύστηκαν από τον πρέσβη του Αζερμπαϊτζάν Ραχμάν Μουσταφάγιεφ.
Οι δύο βουλευτές είχαν δηλώσει:
Στάθης Κωνσταντινίδης:«Συζητήσαμε με τον Υφυπουργό το ζήτημα του τοπικού δικτύου παροχής φυσικού αερίου στη Δυτική Μακεδονία, το οποίο συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων προτεραιοτήτων για την περιοχή μας.Ευχαριστώ θερμά τον Υφυπουργό που αποδέχτηκε το αίτημα μας και θα
τεθεί ως όρος της συμφωνίας από τη χώρα μας. Θέλω να πιστεύω από τα μέχρι τώρα στοιχεία και δεδομένα ότι το Αζερμπαϊτζάν θα επιλέξει τον TAP για να προωθήσει φυσικό αέριο στην Ευρώπη.
Η δημιουργία τοπικού δικτύου φυσικού αερίου θα δώσει τη δυνατότητα στους κατοίκους να αποκτήσουν πρόσβαση σε φθηνότερη μορφή ενέργειας, θα ενδυναμώσει την οικονομία της περιοχής, θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη μεταλιγνιτική εποχή και ενισχύει τη θέση μας για να προχωρήσει ο σχεδιασμός και να δρομολογηθεί η κατασκευή του ΑΗΣ Μελίτη 2».

Μιχάλης 
Παπαδόπουλος:«Η προοπτική που ανοίγεται αφορά το μέλλον της περιοχής μας και θέλω να εκφράσω την ικανοποίηση μου για τη θετική και αποφασιστική στάση του κ. Παπαγεωργίου. Οι συζητήσεις μας, όλο το προηγούμενο διάστημα, κατέληξαν με επιτυχία. Η ευόδωση του σκοπού θα είναι 

μία μεγάλη κατάκτηση για την περιοχή και θα δώσει λύσεις για να παραμείνουμε το κύριο ενεργειακό κέντρο της χώρας και να τονώσουμε την τοπική οικονομία. Το θέμα δεν αφορά μόνο εμάς, ως Βουλευτές, αλλά όλους τους θεσμικούς φορείς της Δυτικής Μακεδονίας. Όλοι μαζί στηρίζουμε και ενισχύουμε την προοπτική και την ανάπτυξη του τόπου μας. Η κοινή μας δράση αποτελεί  εγγύηση για να έχουμε θετικά αποτελέσματα στις επιδιώξεις και τις διεκδικήσεις μας».

ΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ
ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΚΑΙ ΜΙΧΑΛΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ

ΠΡΟΣ
ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΥΠΕΚΑ κ. ΑΣΗΜΑΚΗ  ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΘΕΜΑ: Αδριατικός αγωγός φυσικού αερίου (ΤΑΡ) και Δυτική Μακεδονία
Την εποχή που τα ευρωπαϊκά αποθέματα εξαντλούνται και η ενεργειακή ζήτηση για οικιακή και εμπορική κρίση αυξάνεται συνεχώς, η δημιουργία μιας ενδοκοινοτικής αγοράς φυσικού αερίου μπορεί να είναι η πιο ισχυρή απάντηση στις ενεργειακές προκλήσεις και αβεβαιότητες του μέλλοντος. Μια αξιόπιστη, διαφανής και συνεκτική αγορά θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια σειρά από περίπλοκα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας του εφοδιασμού, της έλλειψης διεθνών επενδύσεων, της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της εξάρτησης από τον άνθρακα.
Στην προσπάθεια σύγκλισης της χώρας μας με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη δημιουργία μιας αποτελεσματικής και εύρυθμης ευρωπαϊκής αγοράς φυσικού αερίου, η ελληνική κυβέρνηση ενθάρρυνε και μεθόδευσε τις ενέργειες ώστε να ολοκληρωθεί με επιτυχία η υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας-Ιταλίας-Αλβανίας για τη στήριξη του αγωγού Trans Adriatic Pipeline (ΤΑΡ), ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ II του Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη, δια μέσου της Ελλάδας.
Εκτιμώντας τα οφέλη της χρήσης του φυσικού αερίου και λαμβάνοντας γνώση των συνιστωσών της παραπάνω συμφωνίας, σας παρακαλούμε όπως συνεκτιμήσετε τις παραμέτρους που εκτίθενται παρακάτω κατά την διαμόρφωση των όρων του έργου:
Η Δυτική Μακεδονία αντιμετωπίζει περίοδο ψύχους σχεδόν 8 μήνες το χρόνο, γεγονός που συνεπάγεται μεγάλη εξάρτηση της περιοχής από το πετρέλαιο.
Είναι υποχρέωση όλων μας να διασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον για την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ώστε να παραμείνει ενεργειακό κέντρο και τη μετα-λιγνίτη εποχή, καθώς η εξέλιξη αυτή υπαγορεύεται και από τις δεσμεύσεις της χώρας μας για συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) κατά 40% στην ηλεκτροπαραγωγή ως το 2020 που θα οδηγήσει τελικά σε σχεδόν μηδενικές εκπομπές C02 το 2050.
Η μονοκαλλιέργεια της ΔΕΗ έχει δημιουργήσει άμεση εξάρτηση των θέσεων εργασίας από τις μονάδες παραγωγής, αποδυναμώνοντας άλλους οικονομικούς και παραγωγικούς κλάδους στην περιοχή.
Πέρα από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, λειτουργική εξάρτηση από το πετρέλαιο έχουν και οι μονάδες της ΔΕΗ. Το φυσικό αέριο θα μπορούσε να αποτελέσει λειτουργικό εφόδιο για τις μονάδες αποδυναμώνοντας την εκπομπή ρύπων σε μια άκρως επιβαρυμένη περιοχή.
5.    Αποδεδειγμένα έχει σημειωθεί μεγάλη αύξηση της παράνομης υλοτομίας στη Δυτική Μακεδονία για   λόγους θέρμανσης.
Κρίνοντας τη σημασία των παραπάνω παραμέτρων και συνεκτιμώντας ότι η Δυτική Μακεδονία δεν έχει πρόσβαση στον ελληνικό αγωγό φυσικού αερίου, ενώ θα φιλοξενεί στην περιφέρεια της μεγάλο μέρος του αγωγού ΤΑΡ, θεωρούμε σημαντική τη συμβολή σας προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι θα συμπεριληφθεί στους όρους της συμφωνίας υποδοχής του έργου με την εταιρία ΤΑΡ, η δυνατότητα κατασκευής ενός τοπικού δικτύου παροχής φυσικού αερίου για τη Δυτική Μακεδονία, το οποίο μπορεί να αποτελέσει ένα κοινωνικό ισοδύναμο για μια περιφέρεια η οποία πλήττεται από μια σειρά δυσμενών φυσικών, κοινωνικών και οικονομικών παραμέτρων.
Με μεγάλη χαρά υποδεχόμαστε την παραπάνω συμφωνία και θεωρούμε υποχρέωση και τιμή μας να συμβάλλουμε στην επιτυχή έκβαση της επιλογής του αγωγού ΤΑΡ, ενός φιλόδοξου και σημαντικού έργου το οποίο θα καταστήσει τη χώρα μας αρωγό στην προσπάθεια οικονομικής ανάπτυξης και πολιτικής σταθεροποίησης της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων.

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ                  ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ




http://parathrhthsflorina.blogspot.gr/2014/11/blog-post_662.html