ΦΛΩΡΙΝΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ - ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ : ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ

.

.

Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ

Η κατεύθυνση Ζωικής Παραγωγής του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας στη Φλώρινα πρωτοπόρος και καινοτόμος μεταξύ των ομοειδών Σχολών της χώρας, παρουσίασε στο 5ο Πανελλήνιο Τεχνολογικό Συνέδριο, το οποίο διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη στις 30/1/2015, τέσσερις ερευνητικές εργασίες με ιδιαίτερο πρακτικό ενδιαφέρον για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας μας, για την παραγωγή κτηνοτροφικών προϊόντων υψηλής ποιότητας, αλλά και για την προστασία του περιβάλλοντος.







Οι ερευνητικές εργασίες, σχεδιάστηκαν, εφαρμόστηκαν και ολοκληρώθηκαν στις άρτια εξοπλισμένες πειραματικές εγκαταστάσεις του αγροκτήματος της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας στη Φλώρινα, υπό την εποπτεία της έμπειρης ερευνητικής ομάδας της Κατεύθυνσης, με την ομαδική και συντονισμένη συνεργασία τουλάχιστον 10 φοιτητών και φοιτητριών. Επιπλέον, οι εργασίες οι οποίες αναφέρονται στην ανάγκη εφαρμογής ολοκληρωμένης διαχείρισης των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και της παραγωγής λειτουργικών τροφίμων, έτυχαν ιδιαίτερης διάκρισης στο διαγωνισμό καινοτομίας του έτους 2014 του ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας.
Ειδικότερα, οι τέσσερις εργασίες που παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο ήταν οι εξής:
1. Χρησιμοποίηση της ηλιόπιτας στη διατροφή πουλάδων Isa Brown. Στην εργασία χρησιμοποιήθηκε ένα παράγωγο υποπροϊόν της βιομηχανίας επεξεργασίας του ηλίανθου (ενεργειακό φυτό), η καλλιέργεια του οποίου είναι ιδιαίτερα δυναμική στη χώρα μας και αναμένεται να επεκταθεί ακόμη περισσότερο στο μέλλον. Από την εργασία αυτή προέκυψε ότι η ηλιόπιτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη διατροφή των πουλάδων αυγοπαραγωγής από την ηλικία της 1ης ημέρας έως την ηλικία των 120 ημερών, περιορίζοντας σημαντικά το κόστος διατροφής των πουλάδων, χωρίς καμία δυσμενή επίδραση στα παραγωγικά χαρακτηριστικά τους.
2. Χρησιμοποίηση φλοιών σπόρων σουσαμιού στη διατροφή αμνών μεγάλου σωματικού βάρους. Στην εργασία αυτή χρησιμοποιήθηκε ένα υποπροϊόν της βιομηχανίας παραγωγής χαλβά και ταχινιού, το οποίο διαθέτει αναγνωρισμένες ωφέλιμες αντιοξειδωτικές ιδιότητες, αλλά και πολύ καλό συνδυασμό λιπαρών οξέων, στη διατροφή αμνών. Το ίδιο υποπροϊόν είχε χρησιμοποιηθεί με επιτυχία σε παλαιότερες εργασίες στη διατροφή ορνίθων αυγοπαραγωγής και παχυνόμενων ορνιθίων. Από τα αποτελέσματα της εργασίας προέκυψε ότι η συμμετοχή των φλοιών σουσαμιού στο σιτηρέσιο των αμνών δεν επηρεάζει αρνητικά τα παραγωγικά χαρακτηριστικά τους και φάνηκε ότι ασκεί ευνοϊκές επιδράσεις στη σύσταση των λιπαρών οξέων και στα χαρακτηριστικά της οξειδωτικής σταθερότητας του κρέατος.
3. Μελέτη της αξιοποίησης φυκιών στην τροφή των κρεοπαραγωγών ορνιθίων με σκοπό τη βελτίωση των αποδόσεων τους . Η ερευνητική εργασία έγινε σε συνεργασία με το εργαστήριο διατροφής της Κτηνιατρικής Σχολής Θεσσαλονίκης. Χρησιμοποιήθηκαν στη διατροφή παχυνόμενων ορνιθίων τα φύκια ασκόφυλλος και σπιρουλίνα, με σκοπό να διαπιστωθεί η ενδεχόμενη ευνοϊκή τους επίδραση στην κατάσταση της υγείας και στα παραγωγικά χαρακτηριστικά των ορνιθίων αλλά και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του κρέατος. Η χρησιμοποίηση των φυκιών δεν επηρέασε αρνητικά τα παραγωγικά χαρακτηριστικά των ορνιθίων και φάνηκε να ασκεί ορισμένες ωφέλιμες επιδράσεις στα αντιοξειδωτικά χαρακτηριστικά και στη σύσταση του λίπους των κρέατος των ορνιθίων.
4. Χρησιμοποίηση φύλλων ρίγανης στη διατροφή παχυνόμενων ορνιθίων. Η προσθήκη αποξηραμένων φύλλων ρίγανης, που συλλέχθηκαν από ορεινές περιοχές του Νομού Φλώρινας στο σιτηρέσιο των ορνιθίων κρεοπαραγωγής, είχε ως αποτέλεσμα τη βελτίωση του ρυθμού ανάπτυξης, την επίτευξη μεγαλύτερου βάρους σφαγής αλλά και τη βελτίωση της κατάστασης της υγείας των ορνιθίων.