Οι 3 Δήμοι της Φλώρινας |
Τα «άσπρα άλογα» όμως, κυρίες και κύριοι, δε βγαίνουν μόνο «από τα βάθη των ορυχείων».
Πιο συγκεκριμένα:
Οι αναπτυξιακές δυνατότητες του Δήμου Πρεσπών
Ο Δήμος Πρεσπών έχει στα όριά του το χιονοδρομικό κέντρο Βίγλας Πισοδερίου και 2 λίμνες , την Μικρή και τη Μεγάλη Πρέσπα, με εξαιρετική χλωρίδα και πανίδα , λιμναίες δραστηριότητες κλπ , χωρίς να έχει την καταλληλότερη οδική πρόσβαση από τη Φλώρινα.
Επίσης έχει τη δυνατότητα διάνοιξης 2 τελωνείων σε Πύλη(Αλβανία) και Λαιμό (FΥRΟΜ).
Τέλος έχει εξαιρετικής ποιότητας όσπρια, κυρίως φασόλια πρεσπών, ενώ περιβάλλεται από εξαιρετικά δασικά συγκροτήματα, που μπορούν να αποτελέσουν τη ζώνη ορεινών δραστηριοτήτων, ορειβασία, κυνήγι κλπ.
Η πρωτογενής παραγωγή σε κλασσική γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία, είναι από μόνο του μέγα κεφάλαιο, υπάρχουν όμως και δυνατότητες βελτίωσης πιο αποκλειστικών δράσεων.
Ο τόπος προσφέρεται ( σε συνεργασία ή μη με το Δήμο Αμυνταίου) στην ίδρυση και λειτουργία ΤΕΙ Ιχθυοκαλλιέργειας και παραγωγής γόνων , ομοίως παραγωγής ήμερης ή και άγριας χλωρίδας και πανίδας ή εξειδικευμένα εργαστήρια των ΤΕΙ Φλώρινας και μάλιστα αυτοδύναμα , με πόρους από την παραγωγή και πώληση γόνων.
Μπορεί επίσης, επίσης σε συνεργασία με το Δήμο Αμυνταίου να αναπτύξει την συγκοινωνία με υδροπλάνα, στα πλαίσια μιας δια-λιμναίας συνεργασίας.
Μπορεί τέλος να αναπτύξει την παραγωγή νέων υδρόβιων και μη προϊόντων όπως πχ : σπιρουλίνα και άλλα φύκια του γλυκού νερού αλλά και μανιτάρια ξηράς και πολλά άλλα.
Ο τουρισμός επίσης κάθε είδους, από φυσιολατρικός μέχρι αθλητικός και θρησκευτικός , μαζί με την παιδεία και τον πολιτισμό μπορούν να βρουν το πιο γόνιμο έδαφος, με όσες επιφυλάξεις βέβαια του τύπου της παρακάτω ανάρτησης :
ΠΛΑΖ ΚΟΥΛΑΣ ΠΡΕΣΠΩΝ ΚΑΙ… ΠΕΡΙΞ ΔΙΗΓΩΝΤΑΣ ΤΑ ΝΑ ΚΛΑΙΣ
Τί συνέβη λοιπόν και τόσα χρόνια έμεινε η περιοχή Πρεσπών μη δεόντως αναπτυγμένη;
1) Είναι αλήθεια ότι διαφημίστηκε με τις θερινές επώνυμες εκδηλώσεις αλλά μέχρι εκεί.
Διότι ήρθαν πράγματι ικανότατος πληθυσμός ως επισκέπτες, πλην φεύ , γνώρισαν την τοπική οργανωτική «πυτιρίδα» ή «κυτταρίτιδα», ορεγόμενοι τις ονειρώξεις και τις φαντασιώσεις του τοπίου.
2) Από την άλλη μεριά κάποιοι πρεσπιώτικης καταγωγής πολιτικοί, μολονότι τόσο προσφέρεται η περιοχή για την πιο υποδειγματική ανάπτυξη , διάλεξαν τους διαδρόμους της εκτός Πρέσπας πολιτικής, σε Φλώρινα κι αλλού, όχι βέβαια για να γυρίσουν κάποια στιγμή και να αναπτύξουν την Πρέσπα που τους γέννησε, έστω στο τέλος της καριέρας τους αλλά για να πετύχουν την πολιτική τους ευζωϊα και τις ανέσεις που αυτή επιτάσσει; Η μήπως τελικά όχι;
Αντικίνητρο οι εξαιρετικά λίγοι 1.200 ψήφοι της Πρέσπας και τα πολύ μικρότερα μεγέθη του Δήμου Πρεσπών, σε συνδυασμό ότι η Πρέσπα δεν έχει τη χλιδή και την «πρωτεύουσα πολυτέλεια» του κάρβουνου, όπως ο Δήμος Φλώρινας;
Ετσι, οι αξιέπαινοι εναπομένοντες στην Πρέσπα κάνουν ότι μπορούν και σε όποιο τομέα μπορούν.
Και βεβαίως οι τοπικοί άρχοντες δίνουν σε κάθε περίπτωση τον καλύτερο εαυτό τους. Μόνοι όμως ;
Το μήνυμα απευθύνεται σε όλους, όσους μπορούν(δεν είναι πολλοί ) και πρέπει (είθε) να βοηθήσουν, διότι :
Αν το άλογο της ανάπτυξης του Δήμου Πρεσπών κουτσαίνει , δεν μπορεί να τρέξει το άλογο ούτε του Δήμου Φλώρινας, ούτε του Νομού Φλώρινας!
Ο γόνιμος προβληματισμός