ΦΛΩΡΙΝΑ O ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ 4 ΛΙΜΝΩΝ : ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΗΝ Π.Ε ΦΛΩΡΙΝΑΣ, ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑΣ ΣΤΟ ΑΜΥΝΤΑΙΟ-ΒΙΝΤΕΟ - ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ : O ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ 4 ΛΙΜΝΩΝ : ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΗΝ Π.Ε ΦΛΩΡΙΝΑΣ, ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑΣ ΣΤΟ ΑΜΥΝΤΑΙΟ-ΒΙΝΤΕΟ

.

.

Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

O ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ 4 ΛΙΜΝΩΝ : ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΗΝ Π.Ε ΦΛΩΡΙΝΑΣ, ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑΣ ΣΤΟ ΑΜΥΝΤΑΙΟ-ΒΙΝΤΕΟ

Παρουσίαση του λιμναίου πολιτισμού  της νεολιθικής εποχής  μέχρι  6.000 πχ έκανε  η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φλώρινας , δια του διακεκριμένου Αρχαιολόγου κ. Χρυσόστομου Πανίκου, στο Αμφιθέατρο  του πολιτιστικού κέντρου Αμυνταίου.
     Η  παρουσίαση έγινε  τη δεύτερη ημέρα  μιας εξαιρετικής διημερίδας, που περιλάμβανε: την πρώτη ημέρα τα ευρήματα ανάλογων πολιτισμών στην Ευρώπη και τα Βαλκάνια, με ομιλητές διεθνείς αρχαιολόγους και τη δεύτερη ημέρα όλα τα ευρήματα της ευρύτερης περιοχής Αμυνταίου.





   Στην παρουσίαση, εκτός από τους διεθνείς και έλληνες επιστήμονες αρχαιολόγους , παραβρέθηκε, εκ μέρους του Δ.Σ της ΔΕΗ, που χρηματοδοτεί την όλη ανασκαφική επιχείρηση ο κ. Παντελής Καραλευθέρης, παράλληλα με τον κύριο φορέα  της ανασκαφικής δραστηριότητας στην Περιοχή επιχειρηματία κ. Μάκη Ιωσηφίδη, τ. Δήμαρχο Αμυνταίου.
     Ο κ. Πανίκος καθήλωσε και μάγεψε στην κυριολεξία  το πολυπληθές ακροατήριο, παρουσιάζοντας  με γλαφυρότητα, επιστημονική παραστατικότητα και πληρότητα όλα τα ευρήματα των ανασκαφών , με χρονολογική σειρά και συνδέοντας τα  με την εποχή  και τα ιστορικά και τα πολιτιστικά δεδομένα της.
   Ενας λιμναίος πολιτισμός, 4 λιμνών, με  πλήρη οικιστική, κοινωνική, λειτουργική και πολιτιστική ταυτότητα και με αξιόλογες τεχνικές και δράσεις που εκπλήσσουν για τη νεολιθική εποχή,σε επίπεδο γεωργικών και λοιπών εργαλείων και των λειτουργιών τους, ενδυματολογικών , κοινωνικών και λοιπών λεπτομερειών, ακόμα και χωροταξικών θεμάτων, τάφρων και καναλιών , που λίγα είχε να ζηλέψει από μεταγενέστερες εποχές.
  Παρουσιάστηκαν   επίσης  στοιχεία της ιστορικής συνέχειας  στην περιοχή, ανάλογης των διαχρονικών ευρημάτων και της χαρτογράφησης των ιστορικών δραστηριοτήτων, με επιστημονική σοβαρότητα και τη δέουσα επιμέλεια.
  Αυτό που τονίστηκε  στο τέλος της διημερίδας  ήταν η μείζονα ανάγκη δημιουργίας ενός κατάλληλου αρχαιολογικού μουσείου, που θα στεγάσει τα ευρήματα, καθώς επίσης ,αφενός η ολοκλήρωση του ανασκαφικού έργου και αφετέρου  η δημιουργία πλάνου  επικεψιμότητας, μετά την ολοκλήρωση όλων των δραστηριοτήτων στην περιοχή, ώστε να επιτευχθεί  το καλύτερο αποτέλεσμα ανάδειξης και για το αρχαιολογικό και για το τουριστικό προϊόν της περιοχής.
  Πολύ εύστοχες οι επισημάνσεις προς τούτο του κ. Μάκη Ιωσηφίδη, στο σχετικό μας βίντεο.