ΦΛΩΡΙΝΑ Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Α.Σ.Ε.Π.Α. με στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και του Προέδρου του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αμυνταίου - ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ : Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Α.Σ.Ε.Π.Α. με στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και του Προέδρου του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αμυνταίου

.

.

Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2015

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Α.Σ.Ε.Π.Α. με στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και του Προέδρου του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αμυνταίου

Στα γραφεία της κεντρικής διοίκησης του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ευρύτερης Περιοχής Αμυνταίου, πραγματοποιήθηκε στις 3/9/2015 συνεδρίαση  στελεχών της Νέας Δημοκρατίας με επικεφαλή τον τέως Υπουργό και Βουλευτή Ιωαννίνων κ. Κωνσταντίνο Τασούλα, στελεχών του Α.Σ.Ε.Π.Α, του προέδρου του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αμυνταίου και εκπροσώπων από φορείς της περιοχής Αμυνταίου.






Ο πρόεδρος του Α.Σ.Ε.Π.Α κ. Γιαννιτσόπουλος Γεώργιος αφού καλωσόρισε όλους τους παρευρισκόμενους έθεσε τα κυριότερα ζητήματα των αγροτών. Αρχικά, επισήμανε ότι το μεγάλο πρόβλημα στο φορολογικό των παραγωγών δεν είναι το ύψος του φορολογικού συντελεστή, αλλά ο τρόπος προσδιορισμού του πραγματικού ετήσιου εισοδήματος. Πιο συγκεκριμένα, η παγιοποίηση μικρών παρελκόμενων μηχανημάτων, η παγιοποίηση εγκατάστασης δενδρυλλίων, όπως και η παγιοποίηση αρδευτικών συγκροτημάτων καθώς και άλλων πολλών μικρών επενδύσεων που απαιτούνται για τον εκσυγχρονισμό και την εξέλιξη της οικογενειακής αγροτικής εκμετάλλευσης, ενώ πληρώνονται από τον παραγωγό την χρονιά που γίνονται οι επενδύσεις, οι αποσβέσεις φορολογικά πραγματοποιούνται σε δέκα χρόνια, όπως στις μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας. Το ΦΠΑ στις αγροτικές εισροές έχει πάει στο 23%, ενώ η πώληση των αγροτικών προϊόντων παραμένει στο 13% και σε περιπτώσεις όπως π.χ. το ροδάκινο, που διακινείται μέσω των ομάδων παραγωγών, δεν τιμολογείται με ΦΠΑ, διότι βάσει πρόσφατης νομοθεσίας, τα τιμολόγια εκδίδονται με απαλλακτικό. Αποτέλεσμα αυτού του τρόπου είναι να συγκεντρώνει η αγροτική εκμετάλλευση πιστωτικό ΦΠΑ που αν δεν παρέλθει η τριετία, δεν μπορεί ο παραγωγός να ζητήσει την επιστροφή του. Το τρίτο σημείο που πρέπει να δει η Νέα Κυβέρνηση στο φορολογικό των παραγωγών, είναι η αποπληρωμή παλαιών οφειλών στις τράπεζες και στην αγορά που έχει ο κάθε αγρότης και κτηνοτρόφος, δηλαδή κάθε έτος ο παραγωγός εκτός από τους τόκους των δανείων του που καταχωρούνται στα έξοδα, πληρώνει και κεφάλαιο παλαιών οφειλών. Τέταρτον δεν προστίθενται στα έξοδα τα ημερομίσθια του αρχηγού της γεωργικής εκμετάλλευσης αλλά και των μελών της οικογένειας του, που γίνονται καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Από τα παραπάνω μόνο, προκύπτει ότι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι, ειδικότερα οι μικροί και μεσαίοι, θα κληθούν να φορολογηθούν για καθαρά έσοδα που δεν ανταποκρίνονται σε καμία περίπτωση στο πραγματικό ετήσιο εισόδημα τους. Έτσι λοιπόν όποιος και να είναι ο συντελεστής φορολογίας, θα είναι για υπερδιπλάσιο ποσό απ' αυτό που εισέπραξε ο παραγωγός. Αν αναλογιστούμε λοιπόν ότι σε αυτό το ποσό, που δεν θα εισπραχθεί ποτέ, θα κληθεί ο παραγωγός να πληρώσει και προκαταβολή φόρου για την επόμενη χρονιά, δεν θα μπορεί σε καμία περίπτωση να ανταποκριθεί.
Εκτεταμένη αναφορά έγινε και στην μεταβατική χρονιά του 2015 για την Νέα Προγραμματική Περίοδο την οποία ήδη διανύει ο πρωτογενής τομέας. Από πλευράς του Αγροτικού Υπουργείου δεν υπήρξε καμία απολύτως ενημέρωση για τους στόχους που βάζει η Νέα ΚΑΠ για το 2020, χρονιά ορόσημο για την Ευρωπαϊκή Γεωργία. Δεν γνωρίζουμε και ενώ βρισκόμαστε στο τέλος της μεταβατικής χρονιάς, τον τρόπο, το πότε και το αν θα πληρωθούν τα ατομικά δικαιώματα ή οι επιδοτήσεις του 1ου  Πυλώνα. Στον 2ο Πυλώνα που είναι οι επενδύσεις των αγροτών και κτηνοτρόφων, οι επενδύσεις στην μεταποίηση, αλλά και τα προγράμματα προώθησης προβολής των παραγόμενων προϊόντων, όπως και τα μέτρα υποστήριξης των Νέων Αγροτών, αλλά και των δράσεων που προωθούσε η προηγούμενη ΚΑΠ, τα κονδύλια είναι αναπορρόφητα και τα προγράμματα απλήρωτα. Για το νέο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της χώρας, για την επόμενη περίοδο, καμία συζήτηση και καμία διαβούλευση.
Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Βασίλειος Μπούτσης και έθεσε τα προβλήματα των εμπόρων και επαγγελματιών του Αμυνταίου. Ειδικότερα αναφέρθηκαν μεγάλα αδιέξοδα που δημιουργήθηκαν στον κλάδο από την  αλλαγή λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος αλλά και από την αδυναμία του δημοσίου να πληρώσει τους προμηθευτές του.
Κλείνοντας από την πλευρά των παραγωγικών φορέων, τον λόγο πήρε η πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Οπωροκηπευτικών κα Κρητικού Διαμαντούλα θέτοντας το θέμα της υπέρογκης αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών των παραγωγών στον ΟΓΑ.
Τον λόγο πήρε ο κ. Τασούλας και ανέφερε μεταξύ άλλων ότι μέσα στα πλαίσια του 3ου  Μνημονίου αλλά και των υποχρεώσεων της χώρας θα εξεταστούν τα παραπάνω ζητήματα.
Στην συνέχεια τοποθετήθηκε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας του Νομού Φλώρινας κ. Ιωάννης Αντωνιάδης, τονίζοντας ότι και στο παρελθόν έγιναν λάθη αλλά ποτέ η χώρα δεν ήρθε οικονομικά σε τόσο δύσκολη θέση.
Επί των θεμάτων τοποθετήθηκαν επίσης ο πρόεδρος ΝΟΔΕ Φλώρινας κ. Μάκης Θεοδώρου αλλά και ο πρώην βουλευτής Νέας Δημοκρατίας κ. Ευστάθιος Κωνσταντινίδης
. ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ                                                                                                                                 ΑΣΕΠΑ