ΦΛΩΡΙΝΑ Η προοπτική της οικονομικής εκμετάλευσης των λιμνών της Δυτικής Μακεδονίας, της «Περιφέρειας των 40 λιμνών» – Του Σταύρου Καπλάνογλου - ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ : Η προοπτική της οικονομικής εκμετάλευσης των λιμνών της Δυτικής Μακεδονίας, της «Περιφέρειας των 40 λιμνών» – Του Σταύρου Καπλάνογλου

.

.

Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

Η προοπτική της οικονομικής εκμετάλευσης των λιμνών της Δυτικής Μακεδονίας, της «Περιφέρειας των 40 λιμνών» – Του Σταύρου Καπλάνογλου

Τα παλαιότερα χρόνια στην περιοχή των Πρεσπών, αλλά και στην περιοχή του Αμυνταίου, η αλιεία αποτελούσε σημαντικό οικονομικό πόρο για τους κατοίκους  της.
Οι Πρέσπες, η Βεγορίτιδα, η λίμνη της Καστοριάς έδιναν πλήθος ψαριών, που δυστυχώς, με τα χρόνια ,μειώθηκαν και η δραστηριότητα αυτή περιορίστηκε, καθώς το οικονομικό ενδιαφέρον ελαττώθηκε. Η αιτία ήταν η εμφάνιση σοβαρών προβλημάτων.





Οι κίνδυνοι για την επιδείνωση της κακής πορείας της αλιείας και του μέλλοντος του πληθυσμού των ενδημικών ειδών, που ήταν το συγκριτικό πλεονέκτημα των αλιευμάτων αυτών των λιμνών, εξακολουθούν να υφίστανται. Τέτοιους κινδύνους, μάλιστα επισημαίνει η Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών, που εδρεύει στον Άγ. Γερμανό της Φλώρινας [ http://www.spp.gr ]. Από εδώ, άλλωστε είναι και το ακόλουθο απόσπασμα, που επισημαίνει το πρόβλημα:

»Το μέλλον των πληθυσμών των ενδημικών ειδών των ψαριών της Πρέσπας απειλείται από την υποβάθμιση της ποιότητας και τη μείωση της ποσότητας των υδάτων, την υποβάθμιση των περιοχών ωοτοκίας των ψαριών, τον ανταγωνισμό από τα ξενικά είδη, τη λαθραλιεία, την υπεραλίευση και την απουσία συγκεκριμένου διαχειριστικού σχεδίου.»

Και όμως, η περιοχή της Δυτ. Μακεδονίας έχει μεγάλες δυνατότητες, αναφορικά με την ανάπτυξη αυτού του τομέα της οικονομίας, καθώς σε αυτή δεν υπάρχουν πια, μόνο οι 7 φυσικές λίμνες, με οικονομικό ενδιαφέρον- που υπήρχαν πρίν από 50 χρόνια-,αλλά έχουν προστεθεί πάνω από 30 τεχνητές λίμνες. Πολλές από αυτές τις λίμνες μπορούν να δώσουν πολύ μεγάλες ποσότητες ψαριών αρίστης ποιότητας, με την προϋπόθεση να υπάρξουν οι κατάλληλες κινήσεις. Τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί η λίμνη Πολυφύτου, που, ενώ πέρασαν 40 χρόνια από τη δημιουργία της, συντηρεί έναν αξιόλογο αριθμό ψαράδων, χωρίς καμιά ιδιαίτερη ενίσχυση από τους αρμόδιους φορείς.

Στην εκπομπή ΑΕΙΦΟΡΙΑ στο Flash tv, θα μας δοθεί η ευκαιρία να μιλήσουμε για τις τεράστιες δυνατότητες, που δίνει η οικονομική εκμετάλλευση της αλιείας, όταν παρουσιάσουμε ολοκληρωμένα τα θέματα κάθε λίμνης, κατά το 1ο εξάμηνο του 2016.

Στο ίντερνετ, και συγκεκριμένα στη σελίδα μας στο You tube , θα υπάρχουν μικρής διάρκειας βίντεο, που θα αποτελέσουν μέρος αυτών των εκπομπών, όπου θα παρουσιάζονται τόσο τα προβλήματα, όσο και οι προτεινόμενες λύσεις.

Ένα από τα βίντεο αυτά, είναι και το ακόλουθο, όπου παρουσιάζονται τα ψάρια των Πρεσπών, στη Φλώρινα, πολλά εκ των οποίων είναι ενδημικά της περιοχής και η αλιεία τους έχει υπάρξει, εδώ και αιώνες, σημαντική για τη διατροφή των κατοίκων και παράλληλα, μια σημαίνουσα πηγή εισοδήματος, που στήριζε την επιβίωσή τους.
http://www.kozanilife.gr/2015/11/limnes-ditikis-makedonias-oikonomiki-ekmetaleusi/