Προς: Τον Υπουργό Υγείας
Θέμα: Στα όρια της κατάρρευσης η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στο Νοσοκομείο Φλώρινας
Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στο νοσοκομείο Φλώρινας λειτουργεί με μία μόνο αξιέπαινη Νεφρολόγο από τον Ιούλιο 2015 όταν έληξε η θητεία της Επικουρικής Ιατρού.
Θέμα: Στα όρια της κατάρρευσης η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στο Νοσοκομείο Φλώρινας
Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στο νοσοκομείο Φλώρινας λειτουργεί με μία μόνο αξιέπαινη Νεφρολόγο από τον Ιούλιο 2015 όταν έληξε η θητεία της Επικουρικής Ιατρού.
Εξυπηρετεί 40 νεφροπαθείς, αριθμός που όπως είναι προφανές είναι σχεδόν αδύνατον να εξυπηρετηθεί από τη μία και μοναδική ιατρό η οποία με την πρώτη αιτία ανωτέρας βίας θα αφήσει κυριολεκτικά στο δρόμο αυτούς τους συνανθρώπους μας.
Ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος να χρειαστεί να μετακινηθούν ασθενείς σε νοσοκομεία γειτονικών νομών, όπως και έχει προταθεί από τη Νεφρολογική Κλινική του νοσοκομείου Πτολεμαΐδας. Μια τέτοια μετακίνηση για την ευπαθή αυτή ομάδα ασθενών, σημαίνει 6 ώρες στο δρόμο μέρα παρά μέρα ενώ εγκυμονεί κινδύνους για τη ζωή τους (αιμορραγίες ή λιποθυμίες, επιπλοκή της θεραπείας τους, κ.ά.), όλες μη αντιμετωπίσιμες στα ΙΧ ή στα ταξί με τα οποία μετακινούνται. Πέραν του άμεσου κινδύνου για την ζωή τους, είναι προφανές πως το κόστος μετακινήσεων είναι αρκετά μεγάλο τόσο για τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και για τους ίδιους τους νεφροπαθείς.
Πέραν των ανωτέρω 40 αιμοκαθαρόμενων, παρακολουθούνται επίσης περίπου 200 νεφροπαθείς, σε στάδια όμως που απαιτούν συνεχή και σοβαρή νεφρολογική παρακολούθηση. Αυτοί οι ασθενείς, συχνά ηλικιωμένοι και με βαριά άλλα νοσήματα, αναγκάζονται να πληρώνουν ιδιώτες ιατρούς ή να μεταβαίνουν στο νοσοκομείο της Πτολεμαΐδας.
Η λύση στο πρόβλημα θα ήταν να έρθουν περισσότεροι επικουρικοί ιατροί οι οποίοι όμως απορρίπτουν την ακριτική και παγωμένη Φλώρινα διότι ένα μεγάλο μέρος του πενιχρού μισθού τους θα πρέπει να διατεθεί για την απαραίτητη θέρμανση λόγω του μακρύ και δύσκολου χειμώνα. Αν η θητεία τους ήταν τουλάχιστον τριετής, τότε πολλοί θα έβλεπαν θετικά την τοποθέτησή τους στην ακριτική περιοχή μας. Φυσικά, η καλύτερη λύση θα ήταν η προκήρυξη μόνιμων θέσεων ώστε οι υποψήφιοι να μπορούν να κάνουν τον στοιχειώδη οικογενειακό προγραμματισμό τους.
Κατόπιν των ανωτέρω,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
1. Σε ποιό στάδιο βρίσκεται η διαδικασία προκήρυξης της μόνιμης θέσεως Νεφρολόγου και για ποιό λόγο προβλέπεται μόνο μία (1), την στιγμή που η Πτολεμαΐδα με τον ίδιο πληθυσμό και άρα αντιστοιχία νεφρολογικών ασθενών επί του συνόλου του πληθυσμού, διαθέτει 4 οργανικές θέσεις;
2. Από τη στιγμή που έχει προταθεί από την υπεύθυνη νεφρολόγο η έναρξη μονάδας περιτοναϊκής κάθαρσης (άλλη μέθοδος που γίνεται στο σπίτι, είναι ασφαλής και πιο οικονομική, καθώς δεν χρειάζεται ο ασθενής να μετακινείται εκτός νομού), για ποιό λόγο δεν προκηρύσσονται 2 μόνιμες θέσεις νεφρολόγων, ώστε να εξυπηρετηθούν οι περίπου 15 ασθενείς του νομού που υποβάλλονται σε αυτή τη μέθοδο κάθαρσης;
3. Για ποιο λόγο δεν προχωράτε στην πρόσληψη ενός επικουρικού γιατρού, οποιασδήποτε ειδικότητας που θα μπορούσε να καλύψει Νεφρολογικό Τμήμα (Νεφρολόγος, Παθολόγος, Γενικός ιατρός, Καρδιολόγος) με τριετή θητεία;
4. Γιατί δεν αποσπάται ιατρός Νεφρολόγος από την 3η ΥΠΕ είτε μόνιμα είτε εκ περιτροπής από τους 4 ιατρούς όμορης μονάδας ή και πλέον θέσεων άλλων περιοχών ή ακόμα και γιατρός άλλης ειδικότητας, ο οποίος θα εκπαιδευθεί από την Νεφρολόγο ώστε να εξυπηρετούνται οι ασθενείς;
Ο ερωτών βουλευτής
Γιάννης Αντωνιάδης