ΦΛΩΡΙΝΑ Ηλίας Ηλιάδης: «Ρίο και τέλος…» - ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ : Ηλίας Ηλιάδης: «Ρίο και τέλος…»

.

.

Κυριακή 19 Ιουνίου 2016

Ηλίας Ηλιάδης: «Ρίο και τέλος…»

Τζουντόκι, χιπ χοπ μουσική και φουλ οι «μηχανές» για την απογευματινή προπόνηση διάρκειας μιάμισης ώρας υπό το άγρυπνο βλέμμα του γυμναστή Νίκου Χατζηστεργίου. Είχε προηγηθεί η επίσκεψη σε σούπερ μάρκετ για τις απαραίτητες προμήθειες όσον αφορά στο πρωϊνό των επόμενων ημερών: ξηροί καρποί, αποξηραμένα φρούτα, μπανάνες, δημητριακά κ.α.. Και φυσικά λίγη σοκολάτα, για την λιγούρα περισσότερο!







Ο Ηλίας Ηλιάδης, πιο ώριμος από ποτέ, βάζει στο προπονητικό κέντρο της Νάουσας (3-5 Πηγάδια), τις βάσεις για ακόμη μία συγκλονιστική παρουσία σε Ολυμπιακούς Αγώνες και δη αυτούς του Ρίο σε λιγότερο από δύο μήνες. Παρουσία του έτερου εκπροσώπου του ελληνικού τζούντο στην Βραζιλία, του Ρομάν Μουστόπουλου, αλλά και των Γιώργου Αζωίδη και Χαράλαμπου Φουλίδη, δημιουργεί τις συνθήκες εκείνες που θα του επιτρέψουν να είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής την 10η Αυγούστου οπότε και διεξάγεται η κατηγορία των -90 κιλών. Οι αγώνες του Ρίο άλλωστε, αποτελούν για τον Ηλία Ηλιάδη μια διοργάνωση σταθμό στην καριέρα του. Αλλά αυτή τη φορά τερματικό!

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ και το Πρακτορείο Sport βρέθηκε για μια μέρα στο προπονητικό στρατηγείο της εθνικής ομάδας τζούντο στα 3-5 Πηγάδια, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον τζουντόκα του Φίλιππου Αμυνταίου. Έναν αθλητή, που σε καμμία περίπτωση δεν μοιάζει με το… παιδί του «Αθήνα 2004», αλλά ούτε και με τον Ηλία του 2008 και το 2012. Πιο ώριμος, πιο συγκεντρωμένος στον στόχο, αλλά και αποφασισμένος ότι οι Αγώνες του Ρίο θα είναι και οι τελευταίοι στην καριέρα του! Φυσικά δεν διστάζει ν` αφήσει και κάποια… παραθυράκια, όμως το κουρασμένο και ταλαιπωρημένο -από τους τραυματισμούς και τις επίπονες προπονήσεις- κορμί, δεν αφήνει πολλά περιθώρια για την επόμενη ημέρα από το Ρίο. Άλλωστε και ο ίδιος παραδέχεται χαμογελώντας, ότι «το μυαλό και η ψυχή μου είναι νέα, αλλά το σώμα μου είναι κουρασμένο και ταλαιπωρημένο. Κι αυτοκίνητο να ήμουν, μετά από τόσα χρόνια θα είχα πάει για απόσυρση». Εκείνη τη στιγμή, το χαμόγελό του δείχνει δύναμη, όμως είναι βέβαιο ότι η καρδιά του θα πρέπει να χτυπάει δυνατά τη στιγμή που από το στόμα του βγαίνουν λέξεις για το φινάλε της… αγωνιστικής του ζωής!

«Είμαστε μια οικογένεια στην προετοιμασία»
Η οικογενειακή ατμόσφαιρα που υπάρχει στην προετοιμασία ενόψει Ρίο, σε συνδυασμό με τον «παράδεισο» της Νάουσας, δημιουργούν συνθήκες προπόνησης που θα ήθελε κάθε αθλητής.

«Είμαστε μια ομάδα εδώ στα 3-5 Πηγάδια. Μια οικογένεια. Αυτό είναι το πιο σημαντικό. Είμαστε ένα. Εδώ είναι ο παράδεισος για κάθε αθλητή που κάνει προετοιμασία. Λυπάμαι που δεν μου είχε πει κανένας γι` αυτό το μέρος νωρίτερα. Πέρυσι πρωτοέμαθα για το προπονητικό κέντρο. Ήρθα και βρέθηκα αυτόματα στον παράδεισο. Δίπλα στο σπίτι μου. Σε συνθήκες απόλυτης ηρεμίας με το καλύτερο φαγητό, το καλύτερο νερό. Και το πιο σημαντικό, δίπλα στην οικογένειά μου. Τι κρίμα που τόσα χρόνια έπρεπε να πηγαίνω στο εξωτερικό, τη στιγμή που ένας τέτοιος παράδεισος βρισκόταν δίπλα στην πόρτα μου» ήταν οι πρώτες κουβέντες του Ηλία Ηλιάδη, ο οποίος πριν από το Ρίο θα συμμετέχει στο πανίσχυρο προπονητικό καμπ της Βαρκελώνης, ενώ η προετοιμασία θα κλείσει στο Λουτράκι.

«Στην Βαρκελώνη θα πραγματοποιηθεί το μεγαλύτερο προπονητικό καμπ όλης της χρονιάς με τη συμμετοχή της Ιαπωνίας, του Καζακστάν, των ΗΠΑ και όλων των μεγάλων δυνάμεων. Αμέσως μετά τη 10ήμερη παραμονή μας στην Ισπανία θα επιστρέψουμε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Λουτράκι. Εκεί θα γίνει το σημαντικότερο μέρος της προετοιμασία μας. Εκεί θα πρέπει να ηρεμήσουμε. Το καμπ του Λουτρακίου θα κρίνει κατά πολύ μεγάλο βαθμό, την αγωνιστική μας κατάσταση στο Ρίο. Τώρα, το παραμικρό μας πειράζει. Είμαστε όλοι κουρασμένοι και αγχωμένοι. Φωνάζουμε για το παραμικρό και πραγματικά ζητάμε συγγνώμη απ΄ όλα τα παιδιά. Το στρες είναι μεγάλο. Στο Λουτράκι θα πρέπει να ξεχάσουμε τα πάντα. Ακόμη και το Ρίο. Γιατί εάν το σκέφτεσαι και μετράς αντίστροφα, τότε θα έχεις σοβαρό πρόβλημα με την ψυχολογία σου και ως εκ τούτου και με την απόδοσή σου».

Με το Ρίο όμως τι γίνεται; «Το Ρίο θα το σκεφτώ, τη στιγμή που θα εγκατασταθώ στο Ολυμπιακό Χωριό. Εκεί θα μπω σε διάθεση Ολυμπιακών Αγώνων. Τώρα δεν το σκέφτομαι καθόλου. Σκέφτομαι μόνο τους αντιπάλους μου και όχι τους Αγώνες της Βραζιλίας. Όταν κάνω προπόνηση και είμαι κουρασμένος σκέφτομαι κάποιον αντίπαλο. Όταν κάνω ακόμη περισσότερη προπόνηση σκέφτομαι κάποιον διαφορετικό αντίπαλο κ.ο.κ Δεν μπαίνω στη λογική πως προπονείται ο αντίπαλός μου, αλλά πως προπονούμαι εγώ ώστε να είμαι έτοιμος».

«Οι αντίπαλοι μου σκέφτονται τον Ηλιάδη»
Ο Ηλίας Ηλιάδης στηρίζει πολλά στην εμπειρία του. Άλλωστε μαζί με τον Βραζιλιάνο Καμίλο είναι οι… παλιοσειρές της κατηγορίας των -90 κιλών και βέβαια αποτελούν το φόβητρο για κάθε αντίπαλο.

«Θα σου μιλήσω με ποδοσφαιρικούς όρους. Έβλεπα τον αγώνα Ιταλία-Βέλγιο. Το Βέλγιο είναι μια πολύ δυνατή ομάδα. Όμως τι κέρδισε τελικά; Το όνομα. Είναι γεγονός ότι κάποιος μπορεί να κερδίσει μόνο και μόνο με τ` όνομά του. Προκαλεί τρόμο στους αντιπάλους. Την ώρα του αγώνα έχουν το διπλάσιο άγχος, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στην τελική έκβαση», είπε ο Έλληνας πρωταθλητής, ο οποίος αν και πλέον δεν διαθέτει… μυστικά στην αγωνιστική του φαρέτρα, είναι πολύ πιο έμπειρος για να βγει αλώβητος από περίεργες καταστάσεις.

«Έχω μεγαλύτερη εμπειρία. Περισσότερο μυαλό, παρά δύναμη και αντοχή όπως συνέβη το 2004. Τότε ήμουν 18 και είμαι σχεδόν 30. Τώρα διαθέτω μεγαλύτερη εμπειρία και περισσότερο μυαλό, συστατικά που θα βάλω στο παιχνίδι μου προκειμένου να με βοηθήσουν πάρα πολύ πάνω στον αγώνα. Είναι γεγονός ότι πλέον δεν μπορώ να έχω μυστικά. Όλοι γνωρίζουν ποιός είναι ο Ηλίας Ηλιάδης. Μυστικά μπορεί να έχει ένας νέος τζουντόκα κι όχι εγώ που με βλέπουν τόσα χρόνια πάνω στα τατάμι. Αυτοί που τώρα είναι προπονητές, έχουν υπάρξει αντίπαλοί μου. Εγώ αντί για μυστικά διαθέτω ψυχή. Είμαι τζουντόκα. Είμαι αγωνιστής. Και θα παλέψω μέχρι τέλους.

«Δεν σκέφτομαι τον τραυματισμό μου…»
Οι τραυματισμοί του Ηλία Ηλιάδη τον έχουν κουράσει πολύ. Αλλά και οι υποτροπές, με τελευταία αυτή στο Masters του Μεξικό πριν από μερικές εβδομάδες. «Τώρα είμαι σε καλή κατάσταση. Πονάω ακόμη, αλλά θα μου περάσει. Δουλεύουμε πολύ πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, αν και η αλήθεια είναι ότι ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων είμαι έτοιμος να ξεχάσω τα πάντα. Είναι το μεγαλύτερο τουρνουά και η μεγαλύτερη πρόκληση για κάθε αθλητή που περιμένει τέσσερα χρόνια για να βρεθεί εκεί. Μέχρι το Ρίο θα είμαι καλά. Δεν το σκέφτομαι. Περασμένα ξεχασμένα. Υπήρξε η υποτροπή στο Μεξικό, όμως αυτός είναι ο αθλητισμός. Αυτός είναι ο πρωταθλητισμός. Πρέπει πάντα να είσαι έτοιμος. Έχουμε μπροστά μας σχεδόν δύο μήνες».

«Στο Ρίο πηγαίνει ένας καινούργιος Ηλιάδης»
Τις Ολυμπιακές εικόνες που έχει ο Ηλίας Ηλιάδης, θα τις ζήλευαν πάρα πολλοί αθλητές και όχι μόνο του τζούντο. Ο ίδιος τις αφήνει πίσω του και όπως εξομολογείται στο Πρακτορείο Sport, στο Ρίο θα παρουσιαστεί ένας καινούργιος Ηλιάδης.

«Στο Ρίο πηγαίνω με άδειες βαλίτσες από πλευράς εικόνων από προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες. Είμαι πολύ διαφορετικός. Τώρα χρησιμοποιώ περισσότερο το μυαλό μου και την εμπειρία μου. Όλοι αυτό μου λένε. Όπως επίσης μιλάνε συνέχεια για την αλλαγή που έφερα στο τζούντο και στο στυλ του αθλήματος. Η αλλαγή κανονισμών, προς όφελος των Ασιατών, έχει προκαλέσει κάποια σημαντικά ζητήματα στο αγωνιστικό κομμάτι του αθλήματος, όμως ακόμη κι έτσι, προσπαθούμε όλοι οι αθλητές να προσαρμοστούμε στη νέα τάξη πραγμάτων. Παλιά μπορούσα να `κόψω` με τα δύο χέρια, τώρα αυτό απαγορεύεται. Πιστεύω όμως σε μένα, στις δυνατότητές μου και στη ψυχή που διαθέτω. Αυτή θα με οδηγήσει και πάλι ψηλά».

«Η καρδιά είναι νέα, αλλά το κορμί μου δεν με ακολουθεί»
Η πολυαναμενόμη απάντηση στην ερώτηση “τι σκέφτεσαι να κάνεις μετά το Ρίο;” δεν αργεί να έρθει… «Μετά προτεραιτότητα έχει η οικογένεια. Σταματάμε. Ξεκούραση 5-6 μήνες και μετά έχει ο Θεός. Θα μιλήσω και με τον Νίκο Ηλιάδη και θ` αποφασίσουμε. Αυτή τη στιγμή νοιώθω ότι πρέπει να αποσυρθώ. Ακόμη κι αυτοκίνητο να ήμουν, μετά από τόσα χρόνια σκληρών προπονήσεων και σοβαρών τραυματισμών, θα σκεφτόμουν την απόσυρση. Η ψυχή μου είναι νέα, αλλά το κορμί μου δεν με ακολουθεί. Όλοι το βλέπουν αυτό. Σε πρώτη φάση θα ξεκουραστώ. Χωρίς προπονήσεις μόνο με φυσιοθεραπείες. Εάν στη συνέχεια βρεθεί ένας γιατρός που θα πει με βεβαιότητα ότι μπορώ να φορτώσω 3-4 χρόνια αθλητισμό στις πλάτες μου υπό τις ίδιες συνθήκες, τότε ίσως να αλλάξω γνώμη. Το βέβαιο είναι πως θέλω να φύγω με το κεφάλι ψηλά. Να με χειροκροτούν την ώρα που θα φύγω», τόνισε με έμφαση ο Ηλίας Ηλιάδης, δίνοντάς μας την πάσα για την επόμενη ερώτηση… Δηλαδή εάν πάρεις μετάλλιο στο Ρίο η απόφασή σου για αποχώρηση θα είναι οριστική; «Εννοείται», απάντησε για να συμπληρώσει πως «η αλήθεια είναι ότι πρόκληση για κάθε τζουντόκα είναι να πάρει μετάλλιο στο Τόκιο 2020, στη χώρα που γέννησε το άθλημα. Η ψυχή μου θα το ήθελε, δεν ξέρω όμως αν συμβαίνει το ίδιο και με το σώμα μου».

Η επόμενη μέρα μετά το Ρίο…
Ο Ηλίας Ηλιάδης έχει -σχεδόν- αποφασίσει τι θα κάνει την επόμενη ημέρα μετά το Ρίο. Φυσικά πολλά θα εξαρτηθούν και από την κατάσταση της χώρας, όμως αυτό που επιθυμεί είναι να ασχοληθεί με την προπονητική. Εκτός κι αν, ο πρόεδρος της IJF, Μάριους Βίζερ, θελήσει να του δώσει διαφορετικό πόστο στην παγκόσμια ομοσπονδία…
«Πολλά θα εξαρτηθούν από την κατάσταση που θα βρίσκεται η Ελλάδα. Διατηρώ καλές σχέσεις με τον Μάριους Βίζερ, με τον οποίο θα συζητήσω από ποιό ακριβώς πόστο θα ήθελε να δουλέψω για το τζούντο. Αυτό που επιθυμώ είναι ν` ασχοληθώ με την προπονητική. Κι αν με ρωτήσεις σε ποιά χώρα, θα σου απαντούσα ευθύς εξαρχής στην Ελλάδα. Αλλά θα δούμε».

«Ο Μουστόπουλος είναι μαχητής και διαθέτει ψυχή»
Όταν πριν από οκτώ χρόνια τον είχαμε ρωτήσει για τον διάδοχό του στην Ελλάδα, είχε πει πως ο Γιώργος Αζωίδης θα μπορούσε να είναι ο άνθρωπος που θ` ακολουθούσε τα βήματά του. Το ίδιο εξακολουθεί να πιστεύει και τώρα, παρά το γεγονός ότι ο αθλητής του Τζούντο Χαλκιδικής έχασε στις λεπτομέρειες την Ολυμπιακή πρόκριση.

«Πιστεύω στον Γιώργο. Και δεν λέω τον Ρομάν (Μουστόπουλος) γιατί ο συγκεκριμένος δεν με ακολουθεί απλώς. Σε λίγο θα με περάσει κιόλας. Ο αποκλεισμός του Αζωίδη από τους Ολυμπιακούς και ο τρόπος που συνέβη αυτό, θα του δώσει ένα καλό μάθημα για τη συνέχεια. Είναι ακόμη παιδί. Είχε κάποιους τραυματισμούς που τον άφησαν πίσω, όμως είναι ένας πολύ σπουδαίος αθλητής. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν αθλητές που κάνουν σε μεγάλη ηλικία αποτελέσματα. Ο Τσιρεκίντζε έκανε το πρώτο του μεγάλο αποτέλεσμα σε ηλικία 26 ετών, στα 28 πήρε το Ολυμπιακό μετάλλιο κι αμέσως μετά σταμάτησε».

Τι γίνεται όμως με τα νέα παιδιά; «Δυστυχώς, η ανάπτυξη ενός αθλήματος, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες με σημαντικότερο εξ αυτών, την οικονομική κατάσταση. Δεν υπάρχει πρωταθληματισμός χωρίς οικονομική στήριξη. Εγώ θα είμαι εδώ για να τους βοηθήσω. Το όνομά μου, ούτως ή άλλως είναι συνώνυμο του τζούντο, κι αυτό θα προσπαθήσω να εκμεταλλευτώ ώστε να βοηθήσω το άθλημα όσο το δυνατόν περισσότερο. Θυμάμαι πριν από 14-15 χρόνια, προσπαθούσα να μάθω τους Έλληνες τη διαφορά του τζούντο με τα υπόλοιπα μαχητικά αθλήματα. Έβλεπαν τζούντο και νόμιζαν ότι έβλεπαν καράτε. Τώρα πιά, ξέρουν τον Ηλιάδη και ξέρουν τι βλέπουν. Το τζούντο, είναι το σπουδαιότερο μαχητικό άθλημα στη χώρα μας».

Τζούντο και Ολυμπιακός
Η δημιουργία τμήματος τζούντο στην μεγάλη του αγάπη, τον Ολυμπιακό, αποτελεί το μεγάλο «θέλω» του Ηλία Ηλιάδη με την ολοκλήρωση της αθλητικής του καριέρας.

«Μετά τους Ολυμπιακούς του Ρίο θα έρθω σε επαφή με τον Ολυμπιακό για να δημιουργήσουμε τμήμα τζούντο. Ήταν και παραμένει το μεγάλο μου όνειρο. Και δεσμεύομαι πως θα είμαι εγώ ο προπονητής αυτού του μεγάλου συλλόγου. Στέλνω ανοιχτή πρόσκλση στον Ολυμπιακό, για αμέσως μετά το Ρίο, να συζητήσουμε το συγκεκριμένο ενδεχόμενο».

«Σπουδαίος προπονητής ο Κετσπάγια»
Ο Ηλίας Ηλιάδης έχει να πει μόνο καλά λόγια για τον φίλο του, Τιμούρ Κετσπάγια. Το γεγονός βέβαια ότι ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της ΑΕΚ τον ενοχλεί κάπως, όμως είναι διατεθειμένος να το ξεπεράσει, αρκεί να μην χάσει ο Ολυμπιακός.

«Αυτό με ενοχλεί τώρα. Σκέφτομαι ήδη τη στιγμή που ο Ολυμπιακός θα κληθεί ν` αντιμετωπίσει την ΑΕΚ. Το ξέρω ότι κάποια στιγμή θα συμβεί κι αυτό, όμως είμαι διατεθειμένος να το ξεπεράσω, αρκεί να μην χάσει ο Ολυμπιακός. Ο Τιμούρ είναι εξαιρετικός άνθρωπος και ως προπονητής διαθέτει μεγάλο ταλέντο. Όταν δει έναν ποδοσφαιριστή να έχει όρεξη για δουλειά, μπορεί να τον κάνει μεγάλο όνομα. Είναι ένας προπονητής που θα τον ήθελε κάθε ομάδα», είπε ο Mr. Ippon για τον καλό του φίλο.

«Χρονιά του αουτσάιντερ στο Euro
Tην εκτίμηση ότι το εφετινό Euro είναι η χρονιά κάποιου αουτσάιντερ, έκανε ο Mr. Ippon. Ο ίδιος «βλέπει» Βέλγιο, όμως μετά την ήττα από την Ιταλία δεν θέλει να κάνει περαιτέρω προβλέψεις. Εκτιμά ωστόσο πως ούτε η Γερμανία αλλά ούτε η Ισπανία είναι σε θέση να διεκδικήσουν το τρόπαιο.

«Νοιώθω ότι το τρόπαιο θα το πάρει κάποιο αουτσάιντερ. Η Γερμανία και η Ισπανία είναι δύο κουρασμένες ομάδες που νομίζω ότι ειδικά εφέτος δεν θα έχουν τύχη. Το σίγουρο είναι ότι ο τίτλος θα κριθεί στις λεπτομέρειες, γι` αυτό και μέχρι το φινάλε μπορεί να δούμε πολλές και μεγάλες εκπλήξεις».

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΤΗΣ ΚΑΡΙΕΡΑΣ ΤΟΥ
– 10 Νοεμβρίου 1986 : Ο Ηλίας έρχεται στον κόσμο, στην πόλη Αχμέτα της Γεωργίας.
– 30 Ιουνίου 2002 : Κατακτά το πρώτο μετάλλιό του (σ.σ. χρυσό), στο Ευρωπαϊκό U17 στο Γκιορ της Ουγγαρίας στα -73κ.
– 15 Μαΐου 2004: Γίνεται ο πρώτος Έλληνας αθλητής που κατακτά χρυσό μετάλλιο σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ανδρών.
– 17 Αυγούστου 2004: «Απογειώνει» το ελληνικό τζούντο με την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας στα -81κ.
– 3 Δεκεμβρίου 2004: Αναδεικνύεται κορυφαίος τζουντόκα της Ευρώπης από την EJU.
– 24 Ιουνίου 2005 : Είναι ο σημαιοφόρος της Ελλάδας στους Μεσογειακούς Αγώνες της Αλμερία.
– 22 Αυγούστου 2005 : Η σύζυγός του, Λία, φέρνει στον κόσμο το πρώτο παιδί τους, τη Μαρία.
– 9 Σεπτεμβρίου 2005 : Κατακτά το ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανδρών στο Κάιρο στην κατηγορία των -90κ.
– 22 Νοεμβρίου 2005 : Ορκίζεται υπολοχαγός τεθωρακισμένων στο στρατό ξηράς, με αφορμή την κατάκτηση του Ολυμπιακού μεταλλίου.
– 27 Αυγούστου 2006 : Στο Παγκόσμιο Στρατιωτικό Πρωτάθλημα ανεβαίνει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου.
– 6 Μαΐου 2007 : To χαμογελαστό παιδί του ελληνικού τζούντο, στο Παγκόσμιο Κύπελλο Super A της Μόσχας, κατακτά τον τίτλο του Mr. Ιppon, προσφώνηση που τον ακολουθεί από τότε σε κάθε βήμα του.
– 15 Σεπτεμβρίου 2007 : Για δεύτερη φορά αναδεικνύεται «ασημένιος» παγκόσμιος πρωταθλητής στο Ρίο ντε Τζανέιρο.
– 7 Δεκεμβρίου 2007 : Και οι Ιάπωνες υποκλίνονται στο ταλέντο του, με την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο Jigoro Kano.
– 8 Αυγούστου 2008: Μπαίνει πρώτος στη «Φωλιά του Πουλιού» ως σημαιοφόρος της ελληνικής ομάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.
– 24 Απριλίου 2009 : Φτάνει στην κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Βιέννης.
– 5 Ιουλίου 2009: Κατακτά για δεύτερη φορά στην καριέρα του το χρυσό μετάλλιο σε Μεσογειακούς Αγώνες, διάκριση ιδιαίτερα σημαντική, αφού ήταν η πρώτη μετά από πολύμηνη απουσία λόγω προβλημάτων υγείας.
– 10 Σεπτεμβρίου 2010: Για πρώτη φορά στην καριέρα του φτάνει στην κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου σε παγκόσμιο πρωτάθλημα και μάλιστα με δύο νίκες επί αθλητών της Ιαπωνίας.
– 28 Νοεμβρίου 2010: Αναδεικνύεται από την EJU κορυφαίος αθλητής της Ευρώπης, για δεύτερη φορά στην καριέρα του μετά το 2004.
– 23 Απριλίου 2011: Κατακτά το δεύτερο χρυσό Ευρωπαϊκό μετάλλιο της καριέρας του, στην κατηγορία των ανδρών, στη διοργάνωση της Κωνσταντινούπολης.
– 26 Αυγούστου 2011: Κατέκτησε το δεύτερο χρυσό Παγκόσμιο μετάλλιο της καριέρας του, στη διοργάνωση του Παρισιού.
– Νοέμβριος 2011: Έρχεται στον κόσμο ο διάδοχος του Ηλία Ηλιάδης, ο βάρους περίπου πέντε κιλών, Ηρακλής.
– Ιανουάριος-Δεκέμβριος 2011: Πάλεψε 32 φορές, νικώντας τις 27, καταγράφοντας ένα ποσοστό 84,4%, το δεύτερο καλύτερο μετά το 2004(85,2%)
– 29 Απριλίου 2012: Του απονεμήθηκε από την EJU ο τίτλος της κορυφαίας αθλητικής προσωπικότητας του τζούντο για το 2011.
– 01 Αυγούστου 2012: Φτάνει στην κατάκτηση του δεύτερου μεταλλίου σε Ολυμπιακούς Αγώνες και συγκεκριμένα στο Λονδίνο στην κατηγορία των -90 κιλών.
– 30 Αυγούστου 2013: Κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Ρίο ντε Τζανέιρο
– 29 Αυγούστου 2014: Κατακτά το έκτο μετάλλιο σε παγκόσμιο πρωτάθλημα και το τρίτο του χρυσό μετά το Τόκιο και το Παρίσι.
– 15 Δεκεμβρίου 2014: Ο Ηλίας Ηλιάδης αναδεικνύεται κορυφαίος αθλητής στην ψηφοφορία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικών Συντακτών.
– 27 Ιουνίου 2015: Κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Μπακού στην κατηγορία των -90 κιλών.
– 10 Αυγούστου 2016: Θα κατακτήσει άραγε το τρίτο μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες; Η απάντηση σε λιγότερο από δύο μήνες στο Ρίο.

http://sportsland.gr/ilias-iliadis-rio-ke-telos/