Υπάρχει σ’ όλες τις χώρες, σ’ όλους τους πολιτισμούς, σ’ όλα τα κοινωνικά στρώματα, σ’ όλες τις ηλικίες, ανεξαρτήτως θρησκείας, μορφωτικού και βιοτικού επίπεδου. Υπάρχει στα διπλανά σπίτια, ίσως και στο δικό σου.
Ως ενδοοικογενειακή βία ορίζεται κάθε σωματική, σεξουαλική η ψυχολογική βία που ασκείται σε βάρος του θύματος από τον νυν ή πρώην σύζυγο ή από σύντροφο ή άλλα μέλη της οικογένειας. Αυτή η «αόρατη» μορφή βίας συμβαίνει πίσω από κλειστές πόρτες.
Ως ενδοοικογενειακή βία ορίζεται κάθε σωματική, σεξουαλική η ψυχολογική βία που ασκείται σε βάρος του θύματος από τον νυν ή πρώην σύζυγο ή από σύντροφο ή άλλα μέλη της οικογένειας. Αυτή η «αόρατη» μορφή βίας συμβαίνει πίσω από κλειστές πόρτες.
Η ενδοοικογενειακή βία δεν περιλαμβάνει μόνο τη σωματική κακοποίηση, αλλά τις άμεσες και έμμεσες απειλές, τη συναισθηματική και ψυχολογική βία, τη σεξουαλική κακοποίηση, την κοινωνική απομόνωση, τον οικονομικό έλεγχο και γενικότερα όλες εκείνες τις συμπεριφορές που ωθούν ένα άτομο να ζει υπό έναν διαρκή φόβο.
Είναι αλήθεια πως λόγω των υφιστάμενων κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα μας, παρατηρείται στην δικαστηριακή πρακτική μια αλματώδης αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, αναδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο το πρόβλημα ως ένα από τα σοβαρότερα κοινωνικά ζητήματα. Η κρίση συμβάλλει στην αλλαγή του τρόπου ζωής και σκέψης αναπαράγοντας διαρκώς το φόβο της θυματοποίησης και την αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας.
Η ενδοοικογενειακή βία δεν αποτελεί ιδιωτική υπόθεση αλλά είναι ποινικό αδίκημα. Ο νόμος 3500/2006, για την αντιμετώπισή της καθώς και το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο παρέχουν αυξημένη προστασία σε όλα τα μέλη της οικογένειας, σε πλαίσιο γάμου ή/και συγκατοίκησης, εξασφαλίζοντας σε όλους το δικαίωμα σε μια συμβίωση που σέβεται την αυτοδιάθεση, την ελευθερία και την αξιοπρέπειά τους.
Σημαντικό είναι να γνωρίζουμε ότι τα εγκλήματα ενδοοικογενειακής βίας διώκονται αυτεπάγγελτα και, σε περίπτωση καταγγελίας, η αστυνομία υποχρεούται να μεταβεί και να συλλάβει τον βίαιο δράστη. Για την υποβολή μήνυσης για έγκλημα ενδοοικογενειακής βίας δεν απαιτείται παράβολο. Τα ανήλικα μέλη μιας οικογένειας αντιμετωπίζονται ως θύματα, ακόμη κι όταν η βία δεν στρέφεται άμεσα εναντίον τους, αλλά ασκείται παρουσία τους. Η βία μέσα στην οικογένεια αποτελεί σοβαρό λόγο κλονισμού της έγγαμης συμβίωσης και γι’ αυτό τα θύματα δικαιούνται να ζητήσουν από το δικαστήριο να απομακρύνει άμεσα τον δράστη από την οικία τους και να του απαγορεύσει να πλησιάζει στον χώρο διαμονής ή/και εργασίας τους.
Είναι λάθος να θεωρούμε ότι αν κάποιος μιλήσει για την κακοποίηση που υφίσταται θα στιγματιστεί από την κοινωνία. Είναι ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα. Κανένα πρόβλημα δεν λύθηκε απλώς παρατηρώντας το και κανένας δεν πρέπει να κλείνει τα μάτια του σ’ ένα τέτοιο φαινόμενο. Είναι θέμα αξιοπρέπειας.