ΦΛΩΡΙΝΑ «Ψηφιακή ξενάγηση στην πόλη της Φλώρινας» - ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ : «Ψηφιακή ξενάγηση στην πόλη της Φλώρινας»

.

.

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016

«Ψηφιακή ξενάγηση στην πόλη της Φλώρινας»

Κοινή συνέντευξη τύπου παραχώρησαν ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Γιάννης Βοσκόπουλος και η Διευθύντρια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) της Τοπικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, κ. Σοφία Τάχου-Ηλιάδου την Τετάρτη 08 Ιουνίου 2016 στο Δημαρχείο Φλώρινας.







Στη συνέντευξη τύπου παρουσιάστηκε το υλικό το οποίο προέκυψε έπειτα από εργασία της επιστημονικής ομάδας του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών της Τοπικής Ιστορίας και Τοπικής Παράδοσης Φλώρινας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Φλώρινας, σχετικά με την «Ψηφιακή ξενάγηση στην πόλη της Φλώρινας».
Πρόκειται για μια ιστορικά και επιστημονικά τεκμηριωμένη ιστορικοποίηση των κτιρίων (σπιτιών, δρόμων, σχολείων κλπ), ζώντων μνημείων, δημόσιων χώρων κλπ. που βρίσκονται στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Το σκεπτικό είναι η τοποθέτηση πινακίδων οι οποίες θα επιτρέπουν την αναγωγή σε βάση δεδομένων μέσω κινητών, i-pad, υπολογιστών κλπ. σε βάση δεδομένων του Δήμου με τρία επίπεδα: το χρηστικό ενημερωτικό, το πιο ενημερωμένο και το επιστημονικό-βιβλιογραφικό.
Τα τρία επίπεδα που θα καλύπτουν όλους τους αναγνώστες και τα ενδιαφέροντά τους μπορεί να χρησιμοποιηθούν από τουρίστες, από εκπαιδευτικούς στο πλαίσιο μαθημάτων τοπικής ιστορίας, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης κλπ. Επιπλέον το σύστημα είναι δυναμικό και επιτρέπει την πρόσθεση σημείων αναφοράς και επιπλέον μαρτυριών. Δημιουργούνται έτσι επισκέψιμοι χώροι και μπαίνουν οι βάσεις για την τοπική ιστορία. Με την έκδοση δίγλωσσου λευκώματος από τον Δήμο η πρώτη φάση συνεργασίας ΠΜΣ και Δήμου θα ολοκληρωθεί.
Κατά την τοποθέτησή του ο κ. Δήμαρχος είπε:
«Σήμερα βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να σας παρουσιάσουμε τα αποτελέσματα της εργασίας που πραγματοποιήθηκε από το ΠΜΣ Τοπικής Ιστορίας και Τοπικής Παράδοσης Φλώρινας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Φλώρινας. Στην εργασία αυτή έχουν καταγραφεί ιστορικά μνημεία της πόλης μας, τα οποία ακολούθως θα ψηφιοποιηθούν και μέσω του διαδικτύου θα είναι διαθέσιμα σε κάθε Φλωρινιώτη, σε κάθε επισκέπτη ο οποίος θα θελήσει να μάθει περισσότερα στοιχεία.
Η επιστημονική ομάδα της εργασίας αυτής, αποτελείται από τους κ.κ. Σοφία Ηλιάδου-Τάχου, Ανδρέα Ανδρέου, Κωνσταντίνο Κασβίκη, Γιάννη Μπέτσα και Στέλλα Κασίδου.
Στην πρώτη φάση της εργασίας έγινε μια καταγραφή σημαντικών κτιρίων και περιοχών της πόλης μας, τα οποία όμως αποτελούν το πρώτο σκέλος της, καθώς θα υπάρξει και συμπλήρωση αυτών με κτίρια ή και περιοχές που μπορεί να επιλέξει και το ίδιο το πανεπιστήμιο αλλά μπορούν να προταθούν και από κατοίκους ή και επισκέπτες του Δήμου μας.
Τα αρχικά στοιχεία τα οποία συλλέχθηκαν αφορούν στην καταγραφή 36 σημείων και συγκεκριμένα του 1ου και 2ου Δημοτικού Σχολείου, της οικίας Στερίκα Κούλη, της οδού Αριστείδη Γιαννόπουλου, των καταφυγίων, του Αγίου Παντελεήμονα, της περιοχής Βαρόσι, του Ζαχαροπλαστείου του Σπουδαίου, της οικίας Δαμιανού, της οικίας Ναούμ Χάρη, της οικίας Νικολάου Χάσου, της οικίας Πύρζα, της οικίας Σαπουντζή, της οικίας Παπαστεφάνου, της οικίας Καϊμακάμη, του κτιρίου Εξάρχου, της πλατείας Ερμού, του Οικονομικού Γυμνασίου Φλώρινας, του μνημείου 7 Ηρώων, της οικίας Γούναρη, του ρολογιού, του Μιναρέ, του Χαμάμ, των δικαστηρίων, της παλιάς Νομαρχίας, της παιδαγωγικής ακαδημίας, του Δημαρχείου Φλώρινας, του οικοτροφείου αρρένων, του καφενείου «Το Διεθνές», της Εθνικής τράπεζας, του καφενείου «Εθνικό», των κανονιών στην κεντρική πλατεία, του ξενοδοχείου «Το Πανελλήνιον», του Μονοπωλείου, της οικοκυρικής σχολής Αγία Όλγα, του νοσοκομείου Φλώρινας και του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου.
Με την ολοκλήρωση της καταγραφής θα προχωρήσουμε στην έκδοση ενός δίγλωσσου λευκώματος στα ελληνικά και στα αγγλικά, ώστε να έχουμε καταγεγραμμένη την ιστορία της πόλης μας τόσο για τις νέες γενιές όσο και για τους επισκέπτες μας».
Η επιστημονικά υπεύθυνη της ομάδας εργασίας και διευθύντρια του ΠΜΣ κ. Σοφία Ηλιάδου-Τάχου είπε:
«Θα ήθελα αρχικά να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο για την πολύ πρόθυμη συνεργασία του στο εγχείρημα αυτό, καθώς και τον Αντιδήμαρχο κ. Αριστείδου.
Το ΠΜΣ «Ιστορία, Τοπική Ιστορία: Έρευνα και Διδακτική» εγκρίθηκε πριν από δύο χρόνια στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης της Παιδαγωγικής Σχολής και πρόθεσή μας είναι να αναδείξουμε την περιοχή της Φλώρινας και να κάνουμε συστηματική έρευνα.
Ετησίως συμμετέχουν περίπου 30 φοιτητές και εκτός από την επιστημονική ομάδα, υπάρχει και η ερευνητική ομάδα η οποία συστάθηκε ακριβώς για αυτό το σκοπό και αποτελείται από Φλωρινιώτες μεταπτυχιακούς φοιτητές και αποτελείται από τους κ.κ.  Γραφάκου Μαριάννα, Λίτσα Κωτσαλίδου, Λάζαρο Μελισσά και Βασιλική Καζάκη.
Η ουσία ήταν να καταγράψουμε, μέσα από συνεντεύξεις και συνομιλίες, την ιστορικότητα των μνημείων.
Σκοπός μας είναι η καταγραφή να ολοκληρωθεί σε τρία επίπεδα: στο πρώτο επίπεδο υπάρχει μια απλή αναφορά, όπου θα δίνονται κάποια πληροφοριακά στοιχεία για το κτίριο.
Στο δεύτερο επίπεδο θα δίνονται περισσότερα στοιχεία και όποιος έχει επιστημονικό ενδιαφέρον θα μπορεί μέσω του τρίτου επιπέδου να λαμβάνει τα στοιχεία τα οποία θέλει και να βρίσκει και την αντίστοιχη βιβλιογραφία.
Η έρευνα αυτή δεν καλύπτει μόνο το τουριστικό ενδιαφέρον, αλλά μπορεί να δώσει και στοιχεία και σε σχολεία και σε μαθητές, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε εκπαιδευτικά προγράμματα, καθώς το υλικό είναι διασταυρωμένο ιστορικά και τεκμηριωμένο.
Στην ουσία  στοχεύουμε στην επέκταση του προγράμματος με τη συμβολή του Δήμου και σε άλλες δομές εκτός του ιστορικού κέντρου, ώστε να υπάρχουν περισσότερες καταγραφές με επιστημονική τεκμηρίωση.
Όλοι όσοι συμμετέχουμε επιθυμούμε την περεταίρω συνεργασία και στο επίπεδο του λευκώματος, ώστε να έχουμε ένα έντυπο και για τους Φλωρινιώτες αλλά και για τους επισκέπτες».
Ο Αντιδήμαρχος Φλώρινας κ. Άρης Αριστείδου ακολούθως αναφέρθηκε στο ιστορικό για την πραγματοποίηση του έργου αυτού, και στην απόφαση που πάρθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Φλώρινας για την τοποθέτηση πινακίδων σε συγκεκριμένα σημεία, ώστε με τη χρήση της νέας τεχνολογίας να δίνονται στοιχεία για την ιστορικότητα του κτιρίου. Αναφέρθηκε επίσης, και στη διαρκή συνεργασία του Δήμου με το Πανεπιστήμιο και με το Τμήμα της κ. Ηλιάδου και στη διαδικασία επιλογής των κτιρίων και των σημείων για την προβολή της Φλώρινας και του ιστορικού της κέντρου. Δήλωσε επίσης ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα τοποθετηθούν οι πινακίδες στα σημεία και ότι θα υπάρξει και το σχετικό υλικό και στην ιστοσελίδα του Δήμου, τα οποία θα είναι διαθέσιμα σε κάθε επισκέπτη και Φλωρινιώτη, που θα επιθυμεί να μάθει στοιχεία για το κάθε κτίριο και την περιοχή.
Η συνέντευξη τύπου ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση του προγράμματος από την κ. Στέλλα Κασίδου, η οποία αναφέρθηκε στη διαδικασία επιλογής και καταγραφής των κτιρίων, ενώ ανέλυσε και τα τρία επίπεδα ενημέρωσης, όπου στο πρώτο επίπεδο υπάρχει ένα μικρό κείμενο για το κτίριο ή την περιοχή, στο δεύτερο επίπεδο υπάρχει ένα κείμενο με περισσότερα στοιχεία και τέλος το τρίτο επίπεδο όπου υπάρχει το κείμενο για τα QRCodes και περισσότερες φωτογραφίες που συνδέονται με την ιστορία του.