Δεν είναι η πρώτη φορά και μάλλον δεν θα ΄ναι και η τελευταία.
Στην πρόσφατη συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για το θέμα της ταφής επικίνδυνων, τοξικών αποβλήτων στη περιοχή μας, ο κ. Καρυπίδης αρνήθηκε κατηγορηματικά την πρόταση της Αντιπολίτευσης, προκειμένου το θέμα να φτάσει ακόμα και στον ίδιο τον Πρωθυπουργό, αλλά και στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αν χρειαστεί, για να μη γίνει η Δυτική Μακεδονία ο σκουπιδότοπος της Χώρας, όπως αποφάσισε σχετικά η Κυβέρνηση.
Στην πρόσφατη συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για το θέμα της ταφής επικίνδυνων, τοξικών αποβλήτων στη περιοχή μας, ο κ. Καρυπίδης αρνήθηκε κατηγορηματικά την πρόταση της Αντιπολίτευσης, προκειμένου το θέμα να φτάσει ακόμα και στον ίδιο τον Πρωθυπουργό, αλλά και στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αν χρειαστεί, για να μη γίνει η Δυτική Μακεδονία ο σκουπιδότοπος της Χώρας, όπως αποφάσισε σχετικά η Κυβέρνηση.
Λογικό και επόμενο καθώς ο κ. Περιφερειάρχης πολλές φορές και σε διάφορες άλλες περιπτώσεις, ήταν έτοιμος να συγκρουστεί με την Κυβέρνηση για το καλό του τόπου, αλλά ατυχώς ξεθύμαινε καθ΄ οδόν προς Αθήνα και αντί να «της τρίξει τα δόντια» επέστρεφε έχοντας ανανεώσει τη… φιλία και την αλληλοεκτίμηση του με στελέχη της και με μια αγκαλιά γεμάτη ψεύτικες και απατηλές υποσχέσεις, σαν αυτές που μας έδωσαν για τα Νοσοκομεία μας.
Κάτι που πολύ φοβόμαστε ότι μπορεί να συμβεί και σ΄ αυτό το μείζον θέμα, με τη Δυτική Μακεδονία, που ενώ βιώνει για δεκαετίες την περιβαλλοντική της υποβάθμιση, με ανοιχτές πληγές στο φυσικό της οικοσύστημα να αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να επιβαρυνθεί επιπλέον με τοξικά και επικίνδυνα απορρίμματα και άλλων περιοχών.
Η σημερινή Περιφερειακή Αρχή μπορεί να θέλει να κάνει απλώς δημόσιες σχέσεις και σ΄ αυτό το τόσο σοβαρό θέμα, όπως έδειξε η στάση της στο πρόσφατο Περιφερειακός Συμβούλιο, εμείς όμως δηλώνουμε διατεθειμένοι να μην της το επιτρέψουμε.
Ο συνδυασμός μας στη σχετική συζήτηση πρότεινε να απορριφθεί η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Επικινδύνων Αποβλήτων (ΕΣΔΕΑ) και ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ ΑΜΕΣΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ Π.Ε. ΚΟΖΑΝΗΣ, ΚΥΡΙΩΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΥΝΟΛΙΚΑ, ΚΑΘΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ, ΣΕ ΧΩΡΟ ΑΠΟΘΕΣΗΣ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΣΤΟΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΑΞΟΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΒΕ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΑΚΥΡΩΘΗΚΕ, ΑΛΛΑ ΠΡΟΧΩΡΑΕΙ ΠΡΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ,ΕΡΗΜΗΝ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ.
Η πρόταση μας αυτή βασίστηκε στο ότι στο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ), που καταρτίστηκε απ΄ το αρμόδιο Υπουργείο:
• Δεν γίνεται καμιά αναφορά στην απόσυρση της απόφασης της τέως Γενικής Γραμματέως του ΥΠΕΚΑ κας Γιαννακοπούλου, την οποία είχαμε ομόφωνα ζητήσει να αποσυρθεί όλοι οι εκπρόσωποι των τοπικών φορέων, μετά από ειδική σύσκεψη.
• Υπάρχει η πρόβλεψη για «….χωροθέτηση Χώρου Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Απορριμμάτων εντός του 2016 με γνώμονα τη διαχείριση σε Περιφερειακό επίπεδο» και «….κατά προτεραιότητα στις Περιφέρειες εκείνες στις οποίες παράγονται οι μεγαλύτερες ποσότητες αυτών (Στερεά Ελλάδα, Αττική, Κεντρική Μακεδονία, Θεσσαλία), μη αποκλειόμενων Περιφερειών οι οποίες παρότι δεν παράγουν συγκριτικά μεγάλες ποσότητες ΒΕΑ πληρούν άλλα κριτήρια και κυρίως την διαθεσιμότητα χώρων, όπως Περιφέρειες Δυτ. Μακεδονίας και Πελοποννήσου…..»
• Αναφέρεται ακόμα ότι αυτό καθορίζεται από τον Εθνικό Σχεδιασμό του 2007, ο οποίος προέβλεπε ότι η Δυτική Μακεδονία και συγκεκριμένα η περιοχή των εξαντλημένων ορυχείων του Ενεργειακού Άξονα και τα ΜΑΒΕ θα αποτελέσουν κέντρα διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων σε Εθνικό επίπεδο, σχεδιασμό με τον οποίο ρητά και ξεκάθαρα διαφωνούμε.
• Τέλος, σχετικά με τα Απορρίμματα Υγειονομικών Μονάδων (ΑΥΜ), που η Διαχείρισή τους θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα του εδάφους, συμπεριλαμβάνεται και η Δυτική Μακεδονία ως τόπος χωροθέτησης μονάδων αποτέφρωσης καθώς αναφέρεται ότι δεν αποκλείονται και άλλες εναλλακτικές θέσεις «….εντός των Περιφερειών Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης»
Το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να γνωμοδοτήσει αρνητικά για την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Επικινδύνων Αποβλήτων, όμως δυστυχώς η παράταξη του κ. Καρυπίδη καταψήφισε την πρόταση της Αντιπολίτευσης για σειρά κινητοποιήσεων του συνόλου των Θεσμικών Φορέων και των Βουλευτών της περιοχής που θα αποτρέψουν την εφαρμογή όσων προβλέπει αυτό το Εθνικό Σχέδιο.
Η πρόταση των κινητοποιήσεων κατατέθηκε με βάση τη λογική πως δεν είναι σίγουρο ότι η αρνητική Γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου θα γίνει δεκτή απ΄ το αρμόδιο Υπουργείο και άρα τίποτα δεν μας διασφαλίζει πως δεν θα βρεθούμε προ δυσάρεστων και επιβλαβών τετελεσμένων, όταν μάλιστα όλοι έχουμε καταλάβει πως ο κ. Καρυπίδης δύσκολα θα αντιδράσει, καθώς φαίνεται η Κυβέρνηση να τον τραβάει απ΄ το μανίκι.
Θα πρέπει όμως να αντιδράσουμε όλοι σαν κοινωνία γιατί η περαιτέρω περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής μας, είναι πολύ σημαντικό ζήτημα και βρίσκεται πάνω από προσωπικές φιλοδοξίες και κομματικές σκοπιμότητες.
Γεωργία Ζεμπιλιάδου
Περιφερειακή Σύμβουλος
Επικεφαλής του Συνδυασμού «ΕΛΠΙΔΑ»