ΦΛΩΡΙΝΑ Όσπρια: σταθερές οι εκτάσεις καλλιέργειας σε φακές, ρεβίθια και φάβα - τα στρέμματα, οι τιμές και πως επηρέασε ο καιρός την παραγωγή - ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ : Όσπρια: σταθερές οι εκτάσεις καλλιέργειας σε φακές, ρεβίθια και φάβα - τα στρέμματα, οι τιμές και πως επηρέασε ο καιρός την παραγωγή

.

.

Τρίτη 19 Ιουλίου 2016

Όσπρια: σταθερές οι εκτάσεις καλλιέργειας σε φακές, ρεβίθια και φάβα - τα στρέμματα, οι τιμές και πως επηρέασε ο καιρός την παραγωγή

Σχεδόν αμετάβλητες διατηρήθηκαν οι εκτάσεις της καλλιέργειας των σημαντικότερων οσπρίων για ανθρώπινη κατανάλωση την περίοδο 2015/16, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου. Στα 60.000 στρέμματα  η καλλιέργεια της φακής, 120 -200 κιλά το στρέμμα, οι φετινές αποδόσεις ανάλογα με την περιοχή, με την συγκομιδή να έχει ολοκληρωθεί τον Ιούνιο.





Στις 50.000 στρέμματα ανέρχονται οι καλλιεργούμενες  εκτάσεις στα ρεβίθια με τη συγκομιδή να ξεκινά αυτές τις ημέρες και την καλλιέργεια να εξελίσσεται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Στα φασόλια, προβλήματα δημιούργησε  ο καύσωνας στη Δυτική Μακεδονία σε αναρριχώμενα φασόλια (γίγαντες, ελέφαντες και πλακέ) ενώ η συγκομιδή δεν έχει ακόμα ξεκινήσει. Τριπλασιάστηκαν οι εκτάσεις για τα μέτρια φασόλια, λόγω πρασινίσματος.
Φακές: 60.000 στρέμματα οι εκτάσεις, προβλήματα με βροχές κατά τη συγκομιδή

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο γεωπόνο της Agrino, κ. Κώτσια Ανδρέα, η συγκομιδή της φακής ολοκληρώθηκε στα τέλη Ιουνίου και έδωσε αποδόσεις 120 -200 κιλά το στρέμμα, ανάλογα με την περιοχή. Μοναδικό αρνητικό ήταν οι βροχές που σημειώθηκαν στις αρχές Μαΐου που επιδείνωσαν τις προσβολές από τις μυκητολογικές ασθένειες. Επίσης οδήγησαν σε καθυστέρηση της συγκομιδής σε κάποια χωράφια που είχε σαν αποτέλεσμα να υποβαθμιστούν ποιοτικά κάποιες ποσότητες φακής (καθυστέρηση στο βράσιμο). Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός από την Επανομή Θεσσαλονίκης κ. Γρηγόρης Μασούρας: «Φέτος οι βροχές προκάλεσαν μεγάλη ζημιά. Όχι μόνο πήγε πίσω η συγκομιδή προσωπικά έχασα το 50% της παραγωγής μου. Περιμένω τώρα τον ΕΛΓΑ, ελπίζουμε ότι αυτή ή την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν οι εκτιμήσεις. Το πρόβλημα είναι ότι πλέον δεν υπάρχουν “μάρτυρες”». Η καλλιέργεια της φακής καταλαμβάνει περίπου 60.000 στρέμματα με σημαντικότερα κέντρα παραγωγής τον κάμπο της Θεσσαλίας και το Δομοκό (55.000 στρέμματα), ενώ περίπου 5.000 στρέμματα καλλιεργούνται στον Έβρο, τη Δράμα, την Καστοριά και τη Φλώρινα. Η μέση τιμή παραγωγού την τελευταία πενταετία διαμορφώνεται στα 0,55-1 ευρώ το κιλό.

Ρεβίθια: στο 1 - 1,5 ευρώ το κιλό η μέση τιμή παραγωγού

Στα ρεβίθια η συγκομιδή αναμένεται να ξεκινήσει το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα με την καλλιέργεια. Στην Ελλάδα καλλιεργούνται όλοι οι τύποι ρεβιθιού (μεγαλόσπερμο, μεσόσπερμο, μικρόσπερμο) σε έκταση 50.000 στρεμμάτων. Τα σημαντικότερα κέντρα καλλιέργειας του ρεβιθιού είναι τα Φάρσαλα, ο Δομοκός, η Θήβα, ο Έβρος και η Χαλκιδική. Η μέση τιμή παραγωγού τα τελευταία χρόνια διαμορφώνεται στα 1-1,5 ευρώ το κιλό.

Φάβα: μέσα Αυγούστου η συγκομιδή

Το λαθούρι (φάβα) καλλιεργείται σε 15.000 στρέμματα και η συγκομιδή του αναμένεται να ξεκινήσει στα μέσα Αυγούστου. Εκτός από τη Σαντορίνη που καλλιεργείται μια μικρή έκταση παραδοσιακά, το σημαντικότερο κέντρο καλλιέργειας λαθουριού βρίσκεται στο Φενεό της Κορινθίας. Μάλιστα έχει κατατεθεί αίτηση και αναμένεται να λάβει έγκριση για προϊόν ΠΓΕ η «φάβα Φενεού». Η μέση τιμή στο λαθούρι τα προηγούμενα χρόνια κυμάνθηκε στα 55-75 λεπτά το κιλό, ανέφερε ο κ. Κώτσιας στον ΑγροΤύπο.

Φασόλια: προβλήματα λόγω καύσωνα στη Δυτική Μακεδονία, τριπλασιάστηκαν οι εκτάσεις στα μέτρια φασόλια

Όσον αφορά τα φασόλια, την μεγαλύτερη έκταση (20.000 στρέμματα) καταλαμβάνουν τα φασόλια γίγαντες ελέφαντες Καστοριάς και Πρεσπών. Ακολουθούν τα φασόλια πλακέ ΠΓΕ Πρεσπών και τα πλακέ της Καστοριάς (χωρίς ΠΓΕ με 6 -7.000 στρέμματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες που έφτασαν μέχρι και τους 38 βαθμούς Κελσίου στη Δυτική Μακεδονία, έχουν δημιουργήσει προβλήματα ανθόρροιας και αναστολή της καρποφορίας φέτος στα αναρριχώμενα φασόλια (γίγαντες ελέφαντες και πλακέ). Η συγκομιδή δεν έχει αρχίσει ακόμα. Οι τιμές παραγωγού για τα φασόλια γίγαντες ελέφαντες και τα φασόλια πλακέ διαμορφώνονται στα 2-3,2 ευρώ το κιλό τα τελευταία χρόνια. Φέτος έχουν μπει πάνω από 15.000 στρέμματα μέτρια φασόλια, ενώ τα προηγούμενα χρόνια η καλλιέργεια τους δεν κάλυπτε πάνω από 5.000 στρέμματα. Η αιτία είναι το πρασίνισμα της ΚΑΠ που οδήγησε αρκετούς παραγωγούς σε αυτή την επιλογή. Η τιμή παραγωγού για τα μέτρια φασόλια διαμορφώνεται στα 0,90-2 ευρώ το κιλό. Στην Κόρινθο καλλιεργούνται περίπου 1.500-2.000 στρέμματα με φασόλια βανίλιες Φενεού.

Νίκος Κατσένιος
katsenios@agrotypos.gr

Περιοδικό Γεωργία - Κτηνοτροφία / από τον ΑγροΤύπο
Νέο τεύχος κυκλοφορεί στα περίπτερα!
Βρείτε το στα περίπτερα σε όλη την Ελλάδα (3 ευρώ) και σε σημεία πώλησης ελληνικού τύπου στην Κύπρο (5,51 ευρώ).

Το 2016, το συνδρομητικό περιοδικό Γεωργία - Κτηνοτροφία που εκδίδεται από τον ΑγροΤύπο για περισσότερα από 25 χρόνια, έγινε μηνιαίο και κυκλοφορεί το τελευταίο Σάββατο κάθε μήνα στα περίπτερα!

http://www.agrotypos.gr/index.asp?mod=articles&id=99441