ΦΛΩΡΙΝΑ Μοντέλο Πρεσπών στους βοσκοτόπους ζητούν οι κτηνοτρόφοι Στα χέρια του Γιάννη Τσιρώνη η σχετική έκθεση - ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ : Μοντέλο Πρεσπών στους βοσκοτόπους ζητούν οι κτηνοτρόφοι Στα χέρια του Γιάννη Τσιρώνη η σχετική έκθεση

.

.

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017

Μοντέλο Πρεσπών στους βοσκοτόπους ζητούν οι κτηνοτρόφοι Στα χέρια του Γιάννη Τσιρώνη η σχετική έκθεση

Το μοντέλο διαχείρισης των Πρεσπών ζητούν μετ’ επιτάσεως οι κτηνοτρόφοι να καθιερωθεί και στην υπόλοιπη Ελλάδα για βόσκηση στις προστατευόμενες περιοχές NATURA. Η προοπτική αυτή ανοίγεται μετά τον Κανονισμό της 17ης Δεκεμβρίου 1307/2013 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα αύξησης των επιλέξιμων βοσκοτόπων, σε προστατευόμενες περιοχές, χωρίς να ελλοχεύει ο κίνδυνος προστίμων.



Η έκθεση, με θέμα «Βοσκότοποι Υψηλής Φυσικής Αξίας και άμεσες ενισχύσεις υπό τη Νέα ΚΑΠ (2014-20) – Η περίπτωση της Πρέσπας», από την Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών, έχει ήδη παραδοθεί στον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννη Τσιρώνη, από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Τάκη Πεβερέτο και τον πρόεδρο του αγροτικού συνεταιρισμού «Πελεκάνος», Νίκο Στεργίου, παρουσία του βουλευτή Φλώρινας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Σέλτσα. Ζητούμενο είναι πλέον με βάση το μοντέλο των Πρεσπών να δρομολογηθούν γενικότερες αλλαγές, ώστε το 2019 να έχει γίνει η κατάλληλη προετοιμασία και να μη βρεθεί πάλι η χώρα μας προ απροόπτου, στο θέμα των διαχειριστικών σχεδίων. Εκτός από τους κτηνοτρόφους, όμως, πολλαπλά οφέλη θα έχουν και οι καταναλωτές, που θα απολαμβάνουν υψηλής διατροφικής αξίας γάλα και κρέας.

Περιοχές NATURA

«Η μελέτη για τη βοσκοϊκανότητα στις Πρέσπες δείχνει ότι μπορούμε να εντάξουμε περισσότερους βοσκοτόπους και να τους αποδώσουμε στον Έλληνα κτηνοτρόφο, χωρίς να διακυβεύεται το φυσικό περιβάλλον. Ίσα – ίσα, εφόσον γίνουν τα διαχειριστικά σχέδια σε περιοχές NATURA, θα αυξηθούν οι επιλέξιμοι βοσκότοποι και μπορεί να δοθεί η απαραίτητη ώθηση στο επάγγελμα και κυρίως στους νέους, που θέλουν ν΄ ασχοληθούν με την κτηνοτροφία», τονίζει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του ΣΕΚ.

Κατά την έκθεση, η εκτατική βόσκηση αφενός διατηρεί συγκεκριμένους τύπους οικοτόπων, αφετέρου εμποδίζει τη διαδοχή με ξυλώδεις θάμνους και δέντρα και ελέγχει την εξάπλωση εξωτικών ειδών φυτών. Υπολογίζεται πως η «υποβόσκηση» επηρεάζει αρνητικά το 80% αυτών των προστατευόμενων εκτάσεων, εκ των οποίων το 20% μάλιστα κινδυνεύει με εξαφάνιση λόγω της υποβόσκησης.

Το μοντέλο των Πρεσπών, για το οποίο έχουν γίνει και άλλες έρευνες και προγράμματα στο παρελθόν, συνδυάζει πάρα πολλά και διαφορετικά είδη εντός του, δηλαδή: Αλπικούς και υποαλπικούς ερεικώνες, ενδημικούς ορο-μεσογειακούς ερεικώνες, σταθερούς σχηματισμούς με buxus sempervirens, ξερικούς αμμώδεις ασβεστούχους λειμώνες (ποολίβαδα), αλπικούς ασβεστούχους λειμώνες, ημιφυσικούς ξηροφυτικούς λειμώνες σε ασβεστολιθικό υπόστρωμα (περιοχές δηλαδή με ορχεοειδή), ψευδοστέππες με γράστεις και ετήσιες πόες, λειμώνες με Nardus, μεσογειακούς λειμώνες υψηλών χόρτων και βούρλων, ευτροφικές υψηλές πόες, δάση οξιάς της Luzulo-Fagetum, δάση οξιάς με Asperulo – Fagetum, υποαλπικά δάση οξιάς με Acer και Rumex arifolius, Ασβεστόφιλα δάση οξιάς, θερμόφιλα δρυοδάση, δάση με Quercus trojana, Δάση με Quercus frainetto, ελληνικά δάση άρκευθου.

ΠΗΓΗ