ΦΛΩΡΙΝΑ Σύγχρονη ορεινή οικοτουριστική επιχείρηση, ένα καθετοποιημένο πρότυπο, γύρω από παραδοσιακό νερόμυλο στη Φλώρινα! - ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ : Σύγχρονη ορεινή οικοτουριστική επιχείρηση, ένα καθετοποιημένο πρότυπο, γύρω από παραδοσιακό νερόμυλο στη Φλώρινα!

.

.

Σάββατο 25 Μαρτίου 2017

Σύγχρονη ορεινή οικοτουριστική επιχείρηση, ένα καθετοποιημένο πρότυπο, γύρω από παραδοσιακό νερόμυλο στη Φλώρινα!

   Οι ορεινοί νερόμυλοι της περιοχής Φλώρινας , όπως τόσοι άλλοι στο πανελλήνιο, άλεθαν τα γεννήματα των ορεινών και των οροπεδινών κατοίκων, καθώς και των ορεινών ποιμένων της κάθε περιοχής, για κάθε χρήση, από ζωοτροφές μέχρι όλων των ειδών τα άλευρα άρτου, κάθε δε μύλος είχε τη δική του κουλτούρα, ιστορία και συνεισφορά στο κοινωνικό και οικονομικό  γίγνεσθαι της περιοχής και της εποχής του!
  Η ερήμωση των ορεινών περιοχών μας, για όλους τους λόγους που αυτή συντελέστηκε( αστυφιλία, μετανάστευση κλπ)  καθώς και οι σύγχρονες μαζικές βιομηχανίες  άρτου κι  αρτοσκευασμάτων έφεραν σε  αχρηστία και αυτή την πλευρά της ορεινής ελληνικής πραγματικότητας, διατηρώντας μόνο τις αναμνήσεις  του παρελθόντος, μέσα σε χαλάσματα νερόμυλων!


ΓΝΩΡΙΣΕ ΤΟ www.radioflorina.gr  ΚΑΝΕ LIKE ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK! ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΑΜΕΣΑ


ΑΜΕΣΑ


  Η σημερινή πολυποίκιλλη κρίση στη χώρα μας  ξαναφέρνει στην προτεραιότητα την μείζονα εθνική ανάγκη  ορεινής αναγέννησης κι επιστροφής στο βουνό και την παράδοση, βεβαίως με διαφορετικούς τρόπους οικονομικής και κοινωνικής προσέγγισης και διαφορετικές οπτικές!

   Μια από αυτές είναι η επαναπροσέγγιση της χρήσης και του ρόλου του παλιού νερόμυλου, για σημερινούς οικοτουριστικούς  λόγους, εντασσόμενου σε μια νέα μορφή καθετοποιημένης επένδυσης, ενός είδους ορεινής "όασης" οικοτουρισμού, στα πατροπαράδοτα ορεινά χωριά μας!

   Και βεβαίως μπορεί να λειτουργήσει  ξανά ένας ορεινός νερόμυλος, ειδικά για ιδιοκατανάλωση μιας οικοτουριστικής επένδυσης! 

   Είτε ο νερόμυλος είναι ενταγμένος σε κάποιο υδροηλεκτρικό τοπικό εργοστάσιο είτε όχι, μπορεί να λειτουργήσει  με συνδεδεμένο τοπικό παραδοσιακό αρτοποιείο ( υπαίθριος παραδοσιακός φούρνος) για ιδιοκατανάλωση της επένδυσης , που μπορεί παράλληλα να περιλαμβάνει  ξενώνα και εστιατόριο μαζί, με όλα τα είδη  τοπικών παραδοσιακών ορεινών προϊόντων και δραστηριοτήτων παρακείμενης ορεινής φάρμας ή  αθλητικής ορεινής, ορειβατικής  εγκατάστασης, με υποδομές ξενάγησης και περιήγησης στην γύρω φύση, εγκαταστάσεις ιχθυοπαραγωγής για ιδιοκατανάλωση, ομοίως δε διάφορα ζώα, πουλιά, έντομα  και  φυτά  για ιδιοκατανάλωση, κι όλα επισκέψιμα! 
  
   Ενας νερόμυλος είναι ένα τοπικό ορεινό "εργοστάσιο" για την τοπική δημιουργία όλων των άλλων ορεινών δραστηριοτήτων, μέχρι και τη δημιουργία μικρού οικισμού ή ουσιαστική οικιστική και οικονομική ενίσχυση υπάρχοντος  οικισμού, δεν είναι απλά ένας ιστορικός παρελθοντικός χώρος,
ερήμωσης και απελπισίας!

  Μια τέτοια επένδυση όμως  χρειάζεται και κάποιες προδιαγραφές και διαδικασίες! 

  Η καινοτομία βρίσκεται στον συνδυασμό μύλου, άρτου, εστίασης, αναψυχής,  όλου του φάσματος της ιδιοπαραγωγής ( από ψάρια, μέχρι φυτά κρέας, μέλι, κυνήγι κλπ) , αθλητικών και λοιπών δραστηριοτήτων , με ταυτόχρονη διαμονή, ως βάση περιήγησης! 
  Ακριβείς ομοειδείς καθετοποιημένες  επιχειρήσεις δεν υπάρχουν, οι δε ξέχωρες ανάγκες ικανοποιούνται συνήθως  μέχρι σήμερα από ξεχωριστές επιχειρήσεις!  

   Πέρα από τις μελέτες και τις …αμελέτητες γραφειοκρατικές  διαδικασίες και αδειοδοτήσεις της ελληνικής πραγματικότητας ,δεν είναι τις περισσότερες φορές εφικτός  ένας τέτοιος στόχος,εάν είναι μόνος σε μια ορεινή περιοχή και δεν αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου  ορεινής αναγέννησης περιοχής , κι αυτό όχι μόνο για τον προσπορισμό κεφαλαίων, που έτσι κι  αλλιώς είναι κάτι πολύ δύσκολο, με το σύστημα της άντλησης ετοίμων και δανεικών από δημόσια και ευρωπαικά κονδύλια, εξόχως δυσεύρετα και χρόνια έτσι κι αλλιώς!

 Αλλά ακόμα και πλήρη ιδιωτικά κεφάλαια να έχουν βρεθεί, μείζον θέμα είναι η εξασφάλιση συνεχούς ροής επισκεψιμότητας και πελατείας, που θα καταστεί την επιχείρηση και την όλη προσπάθεια βιώσιμη! Σημαντικότατο ρόλο παίζει η κοσμοπολίτικη  κουλτούρα οργάνωσης σε στοχευμένη πελατεία, κι όχι σε «μπαλωματικού»  τύπου λειτουργία από κάποιον τοπικό κληρονόμο, με μικρούς ορίζοντες, χωρίς ντεκόρ, λεπτομέρεια, φαντασία!

 Διότι  μια επιτυχημένη επένδυση  φέρνει  άλλες 8 νέες παρόμοιες προσπάθειες, ενώ μια αποτυχημένη επένδυση αποτρέπει άλλες 22 ,που θα το σκεφτόταν!

   Απαγορεύεται συνεπώς  μια επιχειρηματική κίνηση αυτής της μορφής  με το σκεπτικό και μόνο ότι η επιχείρηση βρίσκεται σε κάποιο οδικό πέρασμα, ακριβώς γιατί  σήμερα ο περαστικός κόσμος υπολογίζει και το ευρώ της στάσης και τη σταγόνα της βενζίνης και το χάσιμο της ώρας! 
   Ακόμα κι αν η ιδέα τραβάει το τοπικό ενδιαφέρον, πρέπει να τύχει μελέτης αν επαρκεί αυτό το πρόσκαιρο ή μόνιμο ενδιαφέρον τοπικής επιλογής, εν μέσω μαλιστα κρίσης!

   Χρειάζονται μαζί και άλλες πολλές στοχευμένες και μελετημένες ενέργειες , που να εξασφαλίζουν την επένδυση ως αυτόσκοπο προορισμό ή  μαζί με άλλες σκοπιμότητες και αιτίες επισκεψιμότητας στην περιοχή!
  Να υπάρχουν στην περιοχή σωρευτικά κι άλλες αιτίες επισκεψιμότητας, διότι κανείς δεν ξεκινάει να κάνει χιλιόμετρα για ένα νερόμυλο, ενώ αποτελεί απίστευτο συνδυαστικό κίνητρο μαζί με άλλες αιτίες,όπως εκδρομές, επετείους,εξοχικούς αρραβώνες ,γάμους, βαπτίσεις άλλα πάρτυ και πικ νικ!

   Κυρίως  είναι διπλά ωφέλιμη η επένδυση αν στοχεύσει στην ελευσιμότητα από το εξωτερικό και τα μεγάλα αστικά κέντρα, καθώς και την ομογένεια, συνδυαστικά  με άλλες μαζικότερες αιτίες, κι οργανωμένα, με συνυπάρχουσες υποδομές  ευρύτερης οργάνωσης ! 
  Σε κάθε περίπτωση αποτελεί άλλο ένα όπλο στην επιχειρηματική δραστηριότητα του βουνού, έναντι της πόλης , του κάμπου και της θάλασσας!

 Ο ορεινός  βιγλάτωρ