ΦΛΩΡΙΝΑ Ο ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΤΙΚΗ ΦΛΩΡΙΝΑ - ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ : Ο ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΤΙΚΗ ΦΛΩΡΙΝΑ

.

.

Σάββατο 26 Αυγούστου 2017

Ο ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΤΙΚΗ ΦΛΩΡΙΝΑ

 Πρίν πάμε σε οτιδήποτε  σχετικό με το παραπάνω θέμα είναι καλό να τονιστεί ότι ο ρόλος του χορού και του τραγουδιού, ειδικά του παραδοσιακού,είναι να διδάσκει και να προβάλλει θετικά πρότυπα, όχι απλά να ψυχαγωγεί, μάλιστα δε ...δωρεάν επιδοτούμενος!


</div>ΚΑΝΕ LIKE ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK! ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΑΜΕΣΑ


 Δεν σημαίνει δηλαδή ότι επειδή υπάρχει κρίση ( άρα επιδότηση )θα πρέπει  πηγαίνοντας  πχ  στην εκδήλωση των Ηπειρωτών Φλώρινας  και μισή  ώρα μετά την προγραμματισμένη το βράδυ να βλέπει το φολκλορικό κοινό το ρόζ πάνθηρ (… παραμ παράμ) από εκδήλωση για τα νηπιαγωγεία, που καθυστέρησε η σειρά της , επειδή άλλες πιο πριν καθυστέρησαν, με τη σειρά τους!
   Με κλαρίνο… πωγωνιανό δεν παίζεται ο ροζ πάνθηρ!

 Από την άλλη, άναρχα και αδόμητα εκδηλώσεις σε όλες τις πλατείες( ότι πλατεία υπάρχει, όπου υπάρχει) , που  έχουν μόνο μίξη χορευτικών, χωρίς στοιχεία πλοκής, δέσης, λύσης ή έστω σενάριου ή έστω εξήγησης!
  Απίστευτα πανηγύρια  «ταραπάντσε» που χορεύουν όσοι  βρίσκονται εδώ, όσοι απόμειναν, κι αυτοί μόνο …επιτόπια, χωρίς δηλαδή οργανωμένους επισκέπτες κι ούτε  1 βήμα πιο πέρα, κι ο ένας πάνω στον άλλο!  Και κάθε χρόνο και  λιγότεροι κι όλο και πιο μόνοι!
 
  Πολιτιστικές εκδηλώσεις  των Δήμων, άντε και μερικές τοπικές εκδηλώσεις στα χωριά, έτσι για να γλεντάμε την ερημιά μας και την εγκατάλειψή μας, μέσα στην πολυποίκιλλη κρίση της ελληνικής κοινωνίας!

   Υπάρχει βεβαίως  κι άλλη  διάσταση πολιτισμού στην περιοχή, η οποία  αντικατέστησε τις οργανωμένες εκδηλώσεις , παραδοσιακές από όλη την Ελλάδα, τις γνωστές στο γήπεδο της Φλώρινας, τότε με την παραδοσιακό και συντηρητικό Αλκη Στέα της ελληνικής τηλεόρασης !

   Είναι τα γνωστά  Πρέσπεια του Γιώργου Λιάννη, ως  εξαρχής Καλλιτεχνικού Διευθυντή τους , ένεκα των οποίων πέρασε  από την περιοχή  μας  πολύ μεγάλος αριθμός  προσωπικοτήτων και καλλιτεχνών κι έγινε  πολύ μεγάλη διαφήμιση, πλην φευ, χωρίς την ανάλογη αναπτυξιακή διάσταση, έστω αυτή που εξ όλων  αναμένονταν!
   Κανείς δεν ήρθε  να  υπογράψει κάτι,τουλάχιστον κάθε φορά,  όλοι ήρθαν για να τους τιμήσουμε, όπερ : οι τοπικοί φλωρινιώτες  τιμούν και εκτιμούν, περισσότερο  από όσο  διεκδικούν!
   Κι  αν οι τιμούμενοι ενίοτε  το εκτιμούσαν είχε καλώς, άλλως  θα θυμόταν πόσο καλά πέρασαν!
    Βεβαίως και σίγουρα εκ της ολότελας αρίστη κι η Παναγιώταινα, κι αν ακόμα δεν έβρεξε  έσταξε , όπως έγραφε ο αείμνηστος τοπικός δημοσιογράφος Νίκος Τούλιος!
   Που σημαίνει ότι ό κόσμος  αποδέχτηκε ότι υπήρξε και υπάρχει, έστω κάθε Αύγουστο!
   Για πόσο ακόμα όμως, κι αυτές ;

   Ηδη ο φίλτατος Γιώργος Λιάνης  αποκτάει  την 3-9-17  την φιλτάτη  ηλικία των 76 ετών, να τα εκαστοστήσει , το δε σωτήριο έτος  2021 (των νέων προγραμμάτων ΕΣΠΑ, ΠΕΠ κλπ ) θα είναι  80 ετών!
   Κι ουδείς μεν αμφιβάλλει ότι και τότε και μετά θα έχει την ευχέρεια να φέρνει και  Πρωθυπουργούς και Προέδρους Δημοκρατίας, έστω ακόμα και τότε ...ημιμνημονιακούς !

    Αλλά αλήθεια, ακόμα θα πρέπει να στηριζόμαστε,σαν περιοχή,  μόνο στο Γιώργο Λιάνη;
     Και όλα τα σχέδια και τα πλάνα μας να τα προσαρμόζουμε στη ...νέα εποχή με το Γιώργο Λιάνη;
 
     Όχι, δεν θα είμαστε ρεαλιστές !
     Κι ακόμα περισσότερο, αν κάποιοι φαντάζονται ότι μπορεί να  υπάρχει η δυνατότητα συνέχειας των Πρεσπείων, χωρίς το Γιώργο Λιάνη, τα τηλέφωνα του εν λόγω Οργανισμού των Πρεσπείων θα έχουν τότε δυνατότητα κλήσης μέχρι το... Αρμενοχώρι της Φλώρινας!

   Άλλο όραμα χρειάζεται ο πολιτισμός στην περιοχή μας , παλλαϊκό και συμμετοχικό , παντοδύναμο και τετραπέρατο όπου υπάρχουν φλωρινιώτες, κι όπου υπάρχουν  κεφάλαια στη γή !
     Ο πολιτισμός μπορεί να αποτελέσει έναν των  μοχλών  ανάπτυξης στα 4 σημεία του ορίζοντα, να προετοιμάζει  ανάπτυξη!
    Σε ένα ερημωμένο χωριό  100 κατοίκων δεν θα χρειάζεται πια  να  πάρουν 1.000 ευρώ από το Δήμο να κάνουν ένα τοπικό πανηγύρι και να έρθουν και να χορέψουν  500 νοματαίοι , όσοι βρίσκονται στην Φλώρινα και τα άλλα χωριά, που κατάγονται από αυτό το χωριό!
    Οσο κι αν κι αυτό κάτι είναι!

    Ο μέγας σκοπός  είναι να έρθουν οργανωμένα και στοχευμένα οι  10 και 15 χιλιάδες που λείπουν, από το χωριό , στα 4 σημεία του ορίζοντα!  Με πλάνα  και προοπτικές!
     Η  Φλώρινα χρειάζεται άλλες στοχεύσεις, μακριά από τις μέχρι σήμερα ...χαμηλές πτήσεις σαν περιοχή, όπου ακόμα κι αν δεν θα επιτυγχανόταν, θα άφηναν ένα εξόχως δυναμικό στίγμα πολιτιστικής προσωπικότητας, που θα μπορούσε να μας απογειώσει αναπτυξιακά!
   Παραθέτουμε τροχιοδεικτικά 2 ( από τις πολλές) προγενέστερες αναρτήσεις μας!

    Φλώρινα, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021! 

Πρώην Στρατόπεδο Τάγαρη ( 106 Μοίρα Πεδινού Πυροβολικού ) Φλώρινας , βασικός μοχλός ανάπτυξης και κέντρο διεκδίκησης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για την πόλη μας!

   Πρέπει η περιοχή μας να παραδειγματιστεί από το δημιούργημα  του  Γιώργου Ηλιόπουλου, το  φλωρινιώτικο αεροπλάνο  «ΑΡΧΩΝ» , όνομα, πτήση κι όραμα!


       Κων/νος  Χ. Μπομπότας