ΦΛΩΡΙΝΑ Η «Αρκούδα» μας. Ο «Δράκος» μας ! - ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ : Η «Αρκούδα» μας. Ο «Δράκος» μας !

.

.

Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

Η «Αρκούδα» μας. Ο «Δράκος» μας !

Αποτέλεσμα εικόνας για ΚΟΝΤΡΑΛΤΟ
Οι Φλωρινιώτες και οι Φλωρινιώτισσες την υποδέχτηκαν με πρωτόγνωρο ενθουσιασμό και δημιούργησαν ουρές για να φωτογραφηθούν μαζί της…. Οι επισκέπτες, μικροί και μεγάλοι, την «αγκάλιασαν» και της έδειξαν με την αθρόα προσέλευση τους το εξαιρετικό τους ενδιαφέρον, από την πρώτη στιγμή της έκθεσης της… Ταξίδεψε στις ακριτικές Πρέσπες, για να μην στερηθούν την ομορφιά της, την εντυπωσιακή ομορφιά αυτού του κομψοτεχνήματος, οι κάτοικοι της εσχατιάς της πατρίδας μας…

ΚΑΝΕ LIKE ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK! ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΑΜΕΣΑΠολλοί, κυρίως άνθρωποι της Τέχνης, πρότειναν δημόσια να αποτελέσει το σήμα κατατεθέν της Φλώρινας… Κάποιοι πρότειναν και συγκεκριμένα σημεία να τοποθετηθεί, όπως στην είσοδο της πόλης, στην είσοδο του Ζωολογικού Πάρκου ή στο ποτάμι ή αλλού.

Πρόσφατα πληροφορήθηκα πως η «Αρκούδα Κοντράλτο», δύο ολόκληρα χρόνια μετά την πρώτη της έκθεση στον ποταμό Σακουλέβα, πρόκειται σύντομα να τοποθετηθεί σε κάποιο σημείο της πόλης και οι αρμόδιοι θα κληθούν να συζητήσουν και να προτείνουν τα πιθανά σημεία έκθεσης. Επιτέλους! « Η αρκούδα μας» θα βρει μια (μόνιμη ελπίζω) θέση στην «φτωχή» από παρόμοια εκθέματα Φλώρινα, κάτι που δυστυχώς δεν είχε καταφέρει τόσο καιρό.
Νομίζω πως τώρα πια, δεν έχει κάποια αξία και χρησιμότητα να αναζητήσουμε για ποιους λόγους το αριστούργημα αυτό δεν είχε μέχρι τώρα εκτεθεί, παρόλο που κι εγώ μεταξύ άλλων, εγγράφως το είχα προτείνει στον αρμόδιο Αντιδήμαρχο (αρ. πρωτ. 300/2016) από τον Μάιο του 2016. Είμαι πεπεισμένος πια, πως τα περιθώρια άγονης αντιπαράθεσης στην «στην πλάτη της Φλώρινας μας», είναι πολύ στενά, ειδικά για ζητήματα, που αυτονόητα ωφελούν τον τόπο μας.

Αν κοιτάξουμε γύρω μας και δούμε καλοπροαίρετα το τι συνέβη και συμβαίνει σε γειτονικούς Δήμους και Περιφερειακές Ενότητες, θα δούμε πως όλοι οι γείτονες μας «ανακάλυψαν» ή δημιούργησαν και αξιοποίησαν τους δικούς τους «δράκους», για να προσελκύσουν επισκέπτες και να αυξήσουν τον τουρισμό τους. Τα Γρεβενά με την αναγωγή των μανιταριών σε αποκλειστικά τοπικό (!) προϊόν τους, το Μουσείο Μανιταριών και με το Μουσείο Παλαιοντολογίας κ.α. Η Καστοριά με το Σπήλαιο του Δράκου, το Απολιθωμένο Δάσος, το Ενυδρείο, το Μουσείο κέρινων ομοιωμάτων κ.α. Η Κοζάνη με το Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής, το Λαογραφικό Μουσείο και το Μουσείο Τοπικής Ιστορίας. Η Έδεσσα με το Δημοτικό Πάρκο Νερού, το Ερπετάριο-Ενυδρείο και τους αξιοποιημένους πρώην νερόμυλους, που προστέθηκαν στους πασίγνωστους καταρράκτες και την αξιοποιημένη παραδοσιακή γειτονιά «Βαρόσι».
Να λοιπόν που έχουμε κι εμείς τον «δράκο» μας. Μια φαινομενικά μικρή αλλά συνάμα χρυσή ευκαιρία και ένα δυνατό όπλο, για να κάνουμε την «αντεπίθεση» μας στον τουριστικό πεδίο της ευρύτερης περιοχής. Δεν πρέπει να την αφήσουμε να πάει χαμένη. Η Φλώρινα και η αγορά της χρειάζεται επισκέπτες, πολλούς επισκέπτες, και γι αυτό χρειάζεται όχι έναν, αλλά πολλούς «δράκους»! Στο χέρι μας είναι να επικοινωνήσουμε και να διαφημίσουμε σωστά την «αρκούδα» μας, το «δράκο» μας. Να δημιουργήσουμε κι άλλους, πολλούς «δράκους». Είναι περισσότερο από προφανές, πως όταν το εντυπωσιακό αυτό κομψοτέχνημα εκτεθεί, θα αποτελέσει σύντομα το σήμα κατατεθέν του τόπου μας. Θα φωτογραφηθούν μπροστά του χιλιάδες μικροί και μεγάλοι επισκέπτες.

Η φήμη του θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα και γιατί όχι και πέρα από τα σύνορα. Αυτό θέλουμε. Αυτό χρειάζεται ο τόπος. Προφανώς και δεν χρειάζεται μόνο αυτό, αλλά είναι πια χιλιοειπωμένο και κυρίως αναμφισβήτητο, πως τα έργα των σπουδαστών της Σχολής Καλών Τεχνών, αποτελούν εκτός από εξαιρετικές δημιουργίες καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος, και ένα πολύ σημαντικό εργαλείο τουριστικής ανάπτυξης για την Φλώρινα.

Η άμεση και ορθή αξιοποίηση τους είναι στο χέρι μας.
ΥΓ1. Προφανώς και η αναφορά μου στην «Αρκούδα Κοντράλτο» δεν υποβιβάζει σε κανένα βαθμό την αξία τόσων άλλων αξιόλογων έργων των σπουδαστών της Σχολής Καλών Τεχνών, που και αυτά θα μπορούσαν να κατέχουν μια μόνιμη ή προσωρινή θέση και να αποτελέσουν «εκθέματα-βέλη» στην «φαρέτρα» της τουριστικής προοπτικής της Φλώρινας.
Χάτζιος Ε. Μιχάλης Εκπαιδευτικός Σύμβουλος Δημοτικής Κοινότητας Φλώρινας