Θοδωρής Παναγούλης
Ως μια καλή ευκαιρία για να συνεχίσει η ενεργοβόρος βιομηχανία να έχει, σε βάθος χρόνου, χαμηλά τιμολόγια ρεύματος, βλέπουν στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας την υπόθεση της αναβάθμισης και αξιοποίησης της μονάδας του Αμύνταιου.
Ως μια καλή ευκαιρία για να συνεχίσει η ενεργοβόρος βιομηχανία να έχει, σε βάθος χρόνου, χαμηλά τιμολόγια ρεύματος, βλέπουν στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας την υπόθεση της αναβάθμισης και αξιοποίησης της μονάδας του Αμύνταιου.
Η λογική με την οποία αντιμετωπίζει ο κ. Σταθάκης το θέμα είναι, αφενός μεν να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα κονδύλια για την επένδυση αναβάθμισης, αφετέρου να υπάρξει όφελος για τις μεγάλες ενεργοβόρες βιομηχανίες της χώρας, δηλαδή να μπορούν να εξασφαλίζουν σε βάθος χρόνου, ρεύμα σε χαμηλότερη και σταθερή τιμή.
Πηγές του ΥΠΕΝ δεν κρύβουν ότι το κριτήριο με το οποίο θα αξιολογηθούν οι προτάσεις που υπάρχουν σχετικά με το Αμύνταιο είναι το αν θα εξασφαλίζεται ανταγωνιστικό ρεύμα για τις μεγάλες βιομηχανίες (που και σήμερα έχουν ειδικά τιμολόγια από τη ΔΕΗ) και τούτο για δύο λόγους: Πρώτον επειδή αυτό αποτελεί όρο επιβίωσης για τις μονάδες. Δεύτερον επειδή εκτιμάται ότι μια τέτοια πρακτική είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό και εθνικό δίκαιο περί ανταγωνισμού.
Οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν ότι τέτοιο μοντέλο ακολουθήθηκε και στη Γαλλία με επιχειρήσεις που σύστησαν κοινοπραξία προκειμένου να προμηθεύονται ρεύμα με ειδικούς όρους μέσω διμερούς συμβολαίου.
Το γεγονός ότι το ΥΠΕΝ προκρίνει τη διαπραγμάτευση με τους ενδιαφερόμενους για την επίτευξη της καλύτερης δυνατής λύσης, αλλά και το ότι θεωρεί ως κατάλληλο χρόνο λήψης των αποφάσεων την περίοδο πριν την έναρξη της διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας για την πώληση Μελίτης και Μεγαλόπολης, απαντά κατά κάποιον τρόπο και στο ερώτημα που έχει θέσει η ΔΕΗ για το αν «χωράει» το Αμύνταιο στον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του energypress, η ΔΕΗ εξαρτά ουσιαστικά από τις αποφάσεις του ΥΠΕΝ για τον ενεργειακό σχεδιασμό τον τρόπο με τον οποίο θα χειριστεί το ζήτημα του Αμύνταιου. Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος της επιχείρησης «αν ο λιγνίτης θα συμμετέχει στο νέο ενεργειακό μείγμα της χώρας, για παράδειγμα με 18 τεραβατώρες το έτος (σσ: πέρυσι έφτασε τις 19 τεραβατώρες), τότε ασφαλώς και το Αμύνταιο "χωράει" σε αυτόν το σχεδιασμό. Αν όμως ο λιγνίτης περιοριστεί στις 16 τεραβατώρες, κάποιοι σταθμοί θα μείνουν αναγκαστικά εκτός και προφανώς ο κλήρος θα πέσει στο Αμύνταιο».
Από τον τρόπο που αντιμετωπίζει το ΥΠΕΝ το όλο ζήτημα φαίνεται ότι ο κ. Σταθάκης δίνει «απάντηση» στο ερώτημα της ΔΕΗ λογαριάζοντας το Αμύνταιο ως παραγωγικό σταθμό που έχει ρόλο στο νέο ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας.
Υπενθυμίζεται ότι, όπως έχει αποκαλύψει ήδη από το Δεκέμβριο το energypress, τρείς τουλάχιστον εγχώριοι όμιλοι έχουν καταθέσει το ενδιαφέρον τους να συνεργαστούν με τη ΔΕΗ επενδύοντας στην αναβάθμιση και από κοινού αξιοποίηση του Αμύνταιου. Ειδικότερα οι προτάσεις που υπάρχουν είναι:
Από την Μυτιληναίος. Η πρόταση στηρίζεται στην ανάληψη του κόστους αναβάθμισης του σταθμού, ύψους 110 εκατ. ευρώ, προκειμένου να παραταθεί ως το 2030 η διάρκεια ζωής του, έναντι σύναψης ενός 12ετούς διμερούς συμβολαίου τροφοδοσίας με ρεύμα της "Αλουμίνιον", καθώς και όσων ενεργοβόρων βιομηχανιών επιθυμούν να συμμετάσχουν στο εγχείρημα. Η πρόταση της Μυτιληναίος μιλά για απορρόφηση 300-400 MW από τα 600 MW ονομαστικής ισχύος του Αμυνταίου, ωστόσο η ακριβής ποσότητα της ισχύος θα εξαρτηθεί από τη συμμετοχή στο project και άλλων βιομηχανιών. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν, χωρίς να έχει υπάρξει καμία δημόσια επιβεβαίωση, ότι ενδιαφέρον για συμμετοχή σε ένα τέτοιο project έχει και ο Όμιλος της ΒΙΟΧΑΛΚΟ που είναι επίσης ιδιαίτερα ενεργοβόρος.
Από την ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ. Η εταιρεία έχει προτείνει από τον Οκτώβριο, απευθυνόμενη στον κ. Παναγιωτάκη και στον κ. Σταθάκη, την περιβαλλοντική αναβάθμιση των μονάδων του Αμυνταίου με ίδια κεφάλαια, έναντι της απορρόφησης σε προσυμφωνημένη τιμή του ρεύματος που θα παράγει ο εκσυγχρονισμένος πλέον σταθμός. Τις ποσότητες αυτές θα προωθεί στην αγορά η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, μεταξύ άλλων έχοντας προχωρήσει σε διμερή συμβόλαια με βιομηχανίες οι οποίες άλλωστε είναι εκείνες που μπορούν να απορροφήσουν τόσο μεγάλες ποσότητες ρεύματος.
Από το σχήμα του ομίλου Κοπελούζου με την κινεζική Shenhua. Οι δύο συνεργαζόμενες επιχειρήσεις έχουν υποβάλλει εδώ και πολλούς μήνες πρόταση, με διαφορετική προσέγγιση από εκείνη των ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ και Μυτιληναίος. Το ελληνο-κινεζικό σχέδιο αποσκοπεί στην περιβαλλοντική αναβάθμιση του λιγνιτικού σταθμού, έναντι εισόδου του με μετοχικό ποσοστό σε αυτόν. Το κοινό πλέον σχήμα της ΔΕΗ με τους επενδυτές θα πουλά το παραγόμενο ρεύμα στο σύστημα ή με διμερή συμβόλαια σε μεγάλους καταναλωτές. Το ποσοστό της μετοχικής συμμετοχής δεν έχει γίνει γνωστό. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο η πρόταση συνίσταται στη διανομή κερδών στο μεικτό σχήμα.
ΠΗΓΗ