ΦΛΩΡΙΝΑ Οι Πρέσπες... μπορούν να περιμένουν τους Τσίπρα-Ζάεφ - ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ : Οι Πρέσπες... μπορούν να περιμένουν τους Τσίπρα-Ζάεφ

.

.

Σάββατο 14 Απριλίου 2018

Οι Πρέσπες... μπορούν να περιμένουν τους Τσίπρα-Ζάεφ

Το «μισό βήμα» Κοτζιά-Ντιμιτρόφ για τον αλυτρωτισμό στην Οχρίδα. Στο... ρελαντί η διαπραγμάτευση. Η Αθήνα επιμένει σε erga omnes και αλλαγή Συντάγματος, ούτε «ναι» αλλά ούτε «όχι» από Σκόπια. Επίθεση ΣΥΡΙΖΑ σε Μητσοτάκη για τις συνεχείς αλλαγές θέσης.
«Οι Πρέσπες... μπορούν να περιμένουν», είναι το συμπέρασμα από τη συνάντηση Κοτζιά-Ντιμιτρόφ στην Οχρίδα. Αυτό σημαίνει ότι δεν διαφαίνεται άμεσο τετ α τετ του Αλέξη Τσίπρα με τον ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ, για το οποίο, εάν και όταν γίνει, σχεδιάζεται να επιλεγεί, για συμβολικούς λόγους, η λίμνη-σύνορο μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ.





ΚΑΝΕ LIKE ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK! ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΑΜΕΣΑ

Παρότι οι χθεσινές συζητήσεις των δύο υπουργών Εξωτερικών στην Οχρίδα δεν οδήγησαν στο «μεγάλο βήμα» που θα συνιστούσε η αποδοχή, από τα Σκόπια, της ονομασίας erga omnes με αλλαγή του Συντάγματος, η εκτίμηση της ελληνικής πλευράς είναι πως η πολύμηνη προσπάθεια για εξεύρεση λύσης «παραμένει ζωντανή», αν και... μπαίνει στο ρελαντί. Κι αυτό διότι ο ΥΠΕΞ της γείτονος δεν είπε ούτε το «ναι» αλλά ούτε και το «όχι», που σημαίνει ότι δεν αποκλείεται να αναζητεί εσωτερική διαχείριση της αποδοχής της ελληνικής κόκκινης γραμμής.
Όπως διευκρίνισε ο Νίκος Κοτζιάς, «τα λίγα ζητήματα που παραμένουν άλυτα είναι και τα πιο δύσκολα», καθώς η διαπραγμάτευση έχει ήδη αγγίξει τον πιο σκληρό πυρήνα του προβλήματος.
* Για τα Σκόπια, η ιδανική λύση θα ήταν η διπλή ονομασία, δηλαδή η κοινά αποδεκτή για τις διεθνείς σχέσεις και το «Μακεδονία» για το εσωτερικό της χώρας, αφού σε μία τέτοια περίπτωση δεν θα χρειαζόταν ούτε αλλαγή του Συντάγματός τους.
* Για την Αθήνα, η «ονομασία με χρήση έναντι όλων» (erga omnes) παραμένει αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση για κοινά αποδεκτή λύση και, φυσικά, απορρίπτει τη νέα εκδοχή της διπλής ονομασίας.
Κυβερνητικές πηγές επιμένουν μάλιστα ότι ισχύει στο ακέραιο η προ μηνός φράση του Αλέξη Τσίπρα «εμείς δεν βιαζόμαστε, μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς τη λύση». Όπερ, τα χρονικά περιθώρια που έχουν τεθεί ατύπως ενόψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο «γίνονται ασφυκτικά για την ΠΓΔΜ».
Το... μισό βήμα που καταγράφηκε στην Οχρίδα, η αποδοχή δηλαδή από τον κ. Ντιμιτρόφ της απάλειψης των αλυτρωτικών στοιχείων από βιβλία, χάρτες κ.λπ., θεωρείται θετικό αλλά όχι (ακόμα) προάγγελος συνολικής συμφωνίας.

ΣΥΡΙΖΑ προς Μητσοτάκη: «Σε πιέζουν και αλλάζεις θέσεις»

Κι ενώ η διαπραγμάτευση για το ονοματολογικό συνεχίζεται, ξέσπασε χθες νέα κόντρα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Κυριάκου Μητσοτάκη, με το Μαξίμου να αποφεύγει να εμπλακεί.
Το κυβερνών κόμμα απάντησε σε σκληρούς τόνους στις χθεσινές δηλώσεις του αρχηγού της ΝΔ, ότι το κόμμα του θα διαφωνήσει στη Βουλή, εάν η συμφωνία δεν αφορά ενιαία και οριστική λύση, που να θέτει ως προαπαιτούμενο τη συνταγματική αναθεώρηση στη γείτονα και την αντιμετώπιση ζητημάτων αλυτρωτισμού.
Σε ανακοίνωσή της, η Κουμουνδούρου παραπέμπει στις διαφορετικές θέσεις που έχει εκφράσει ο κ. Μητσοτάκης για το ονοματολογικό τους τελευταίους μήνες, ως αποτέλεσμα των εσωτερικών πιέσεων που δέχεται.
«Ο κ. Μητσοτάκης στην αρχή τασσόταν υπέρ της σύνθετης ονομασίας για όλες τις χρήσεις. Μετά ζήτησε να αναζητηθεί λύση σε άλλη χρονική συγκυρία. Πριν μία εβδομάδα ισχυρίστηκε πως δεν έχει προεξοφλήσει τη στάση της ΝΔ και θα εξετάσει την όποια λύση, εφόσον έρθει στη Βουλή. Σήμερα έκανε πάλι ένα βήμα πίσω και ισχυρίστηκε πως η ΝΔ θα εκφράσει την εντονότατη διαφωνία της σε περίπτωση που δεν έρθει στη Βουλή μία "ενιαία, συνολική και οριστική λύση, που να θέτει ως προαπαιτούμενο τη συνταγματική αναθεώρηση στη γείτονα". Όλα αυτά για να συνεχίσει να κρύβεται και να μην πάρει σαφή θέση για το κατά πόσο στηρίζει ή όχι την εξεύρεση λύσης με σύνθετη ονομασία erga omnes, που προϋποθέτει και συνταγματική αναθεώρηση», αναφέρει.
Και καταλήγει: «Καλούμε τον κ. Μητσοτάκη να σταματήσει επιτέλους να κάνει το πολιτικό εκκρεμές, ανάλογα με το ποιος τον πιέζει κάθε φορά στο εσωτερικό του κόμματός του».
Μαρίνα Μάνηm.mani@euro2day.gr
http://www.euro2day.gr/news/politics/article/1607156/oi-prespes-mporoyn-na-perimenoyn-toys-tsiprazaef.html