ΦΛΩΡΙΝΑ Έφοδος της ΔΕΗ στα Βαλκάνια με πρώτο σταθμό τα Σκόπια - ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ : Έφοδος της ΔΕΗ στα Βαλκάνια με πρώτο σταθμό τα Σκόπια

.

.

Σάββατο 14 Απριλίου 2018

Έφοδος της ΔΕΗ στα Βαλκάνια με πρώτο σταθμό τα Σκόπια

Τη στιγμή που οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την ΠΓΔΜ βρίσκονται σε εξέλιξη, η ΔΕΗ διεξάγει μια άλλου τύπου διπλωματία, εξαγοράζοντας τοπική ηλεκτρική εταιρεία




ΚΑΝΕ LIKE ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK! ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΑΜΕΣΑ
Ένα μόλις βήμα πριν από την τελική οριστικοποίηση της συμφωνίας για την εξαγορά της εταιρείας εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας EDS που δραστηριοποιείται στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας βρίσκεται πλέον η ΔΕΗ, καθώς έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαιτούμενες οικονομικές και νομικές ενέργειες και σήμερα συνεδριάζει το Διοικητικό της Συμβούλιο όπου αναμένεται ότι θα εγκρίνει και επίσημα την συμφωνία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη η συγκεκριμένη εξαγορά γίνεται με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον και εντάσσεται σε ένα ευρύτερο στρατηγικό πλαίσιο που αποσκοπεί να καταστήσει την επιχείρηση έναν από τους βασικούς παίχτες στην περιοχή των Βαλκανίων εν όψει μάλιστα της επερχόμενης ενοποίησης των αγορών ενέργειας που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η αγορά ηλεκτρισμού της FYROM μόλις τώρα ανοίγει στον ανταγωνισμό, και η ΔΕΗ βλέπει ευκαιρίες. Τα Σκόπια είναι ένας σημαντικός σταθμός, αλλά όχι ο μόνος. Σύμφωνα με πληροφορίες η ΔΕΗ εξετάζει εδώ και καιρό κάποιες περιπτώσεις επένδυσης στα υδροηλεκτρικά της Αλβανίας, όπου και έχει ήδη συστήσει θυγατρική, ενώ σε μεταγενέστερο στάδιο βλέπει και άλλες χώρες στην ευρύτερη «γειτονιά».

Το ενδιαφέρον της επιχείρησης έχει στραφεί και προς την Τουρκία. Πριν από λίγο καιρό η ΔΕΗ έβαλε στο στόχαστρο επένδυση στο Εσκί Σεχίρ της Τουρκίας, με πάρτνερ την κινεζική Shenhua. Ο λόγος για μονάδα της τάξης των 1.000 MW στην κεντρική Τουρκία, όπου και βρίσκεται το τρίτο μεγαλύτερο λιγνιτικό κοίτασμα της χώρας.

Το κοινό στοιχείο όλων των παραπάνω κινήσεων της ΔΕΗ είναι ένα: Η υποκατάσταση ζωτικού χώρου, μεριδίων, εσόδων και κερδών που χάνονται υποχρεωτικά για την επιχείρηση στην εγχώρια αγορά ρεύματος, καθώς η χώρα έχει δεσμευθεί να οδηγήσει τη ΔΕΗ σε ποσοστά κάτω του 50% μέχρι το 2020, τόσο στην παραγωγή όσο και στην προμήθεια ρεύματος.

Θοδωρής Παναγούλης

ΠΗΓΗ